Inlägg

Inlägg som Merovin har skrivit i forumet
Av Merovin

Spoiler alert: Fick inte jobbet. Trots att de sökte juniorer så ville de fortfarande ha någon med en stabilare grund och större förståelse för IT-säkerhet, vilket jag tyvärr inte hade. Personen behövde kunna de grundläggande sakerna inom SIEM och EDR.

Men tusen tack för tipset och länken! Kommer definitivt fortsätta lära mig mer om IT-säkerhet!
Kanalerna verkar verkligen lovande.

Tack igen!

Av Merovin

Behöver råd/tips ang ett eventuellt jobb

Hej!

Jag vill på förhand be om ursäkt då tråden med största sannolikhet hamnat under fel kategori. Försökte hitta en lämplig kategori men var osäker på var jag skulle placera denna tråd. Eller så är jag trög och har missat det. Återigen, förlåt!

Det är så att jag förra året pluggade till Nätverkstekniker. Ska erkännas att väldigt lite sitter kvar i huvudet och pandemin drog på allvar igång under studierna så vi fick plugga hemifrån mycket i stället för att göra dem praktiska sakerna, sätta upp serverar och allt fysiskt.

Jag har nu fått ett erbjudande från ett företag som är villiga att lära upp juniorer och de sysslar med säkerhet.
Deras huvuduppgifter är följande:

• SIEM

• EDR

• Threat Hunting

• Penetration Testing

Nu vet jag ju uppenbarligen inte om jag blir antagen, men tänkte att det kan vara värt att lära sig dessa saker ändå, vare sig jag kommer in eller inte. Så min fråga är följande; Kan jag på något sätt, på egenhand, lära mig dessa saker? Tänker om det finns gratis program som tillåter mig att experimentera och lära mig grunderna så jag får en bättre bild på vad dessa saker är, hur de fungerar och hur jag kan vara effektiv inom dessa områden?

All hjälp/svar uppskattas otroligt mycket!

Ber återigen om ursäkt ifall tråden hamnat helt fel.

Av Merovin

Vänner klagar på att min mic brusar

Hej

Jag har en relativt ny dator med ett headset som är rätt bra och cirka 2 år gammal. För flera månader sedan började mina vänner på discord klaga på att min mic ger ifrån sig ett brus som stör samtliga på discord. Detta brus uppstår oftast när jag är helt tyst och mina vänner brukar alltid säga "Säg något". Så fort jag pratar så försvinner bruset. Min vän köpte ett nytt headset och jag fick hans gamla, men problemet kvarstår fortfarande.

Senaste 2 månaderna har jag dock inte hört något klagomål och samtliga kommenterade att "din mic låter inte längre". Tills igår, då det började igen. Det intressanta med igår va också att jag aktiverade 'brusreducering'-funktionen.

Någon som har en aning om vad det kan röra sig om? Är det brusreduceringsfunktionen som på något sätt får micen att spöka? Kan det vara något annat? Har som sagt testat två olika headsets men problemet verkar kvarstå. Är det ljudkortet, eller någon inställning på själva discord som min mic reagerar på? Varför försvinner t.ex bruset så fort jag pratar? Det är oftast när jag är tyst en "längre" tid som bruset börjar.

Tacksam för hjälp.

Av Merovin

Behöver hjälp med en uppgift!

Hej folket!

Nej jag kommer absolut inte be er om att göra uppgiften åt mig, men jag söker däremot vägledning.

Har fått i uppgift av skolan att sätta upp två nätverk på två olika ritningar. Ena ritningen är en mindre galleria, andra ritningen är ett kontor.

Jag har en budget som måste hållas och denna budget gäller för bägge ritningarna. Jag ska alltså införskaffa routrar, acesspunkter, patch paneler etc, allt för att kunna sätta upp ett fungerande nätverk på bägge platserna. Vi ska även ange ip adresser samt subnät för utrustningarna. Läraren sa att vi får googla och hitta allt via google, men jag tycks inte hitta någon särskilt bra guide på hur man sätter upp nätverk.

Tänkte därför om någon som är kunnig av er kan hjälpa en trögfattad person som mig själv att förklara ungefär, lite förenklat, hur processen och allt går till. Det där med subnät och hålla koll på ip adresser gör mig väldigt förvirrad.

Av Merovin

Alla delar är helt nya på datorn.

AMD Ryzen 5 3600
Palit GeForce RTX
Vengeance 16 gb RAM
Seasonic focus GX 650W
Moderkort: Tomahawk b450 (tror jag den hette).
SSD 500 gb hårddisk.

Köpte även en kylare till CPUn och använder inte den som kom med processorn. Miss inte namnet på den!

Av Merovin

4 månader gammal dator börjar bete sig konstigt.

Hej!

I februari för fyra månader sedan byggde jag ihop en ny dator. Allting har funkat perfekt fram till för ca fyra dagar sedan. Halvvägs in i ett league of legends game börjar skärmen/bilden frysa till helt. Allt står still, efter några sekunder rör allt på sig igen för att sedan frysa till helt igen. När jag försökte tabba ut från Lol så blev allting bara helt svart och jag var tvungen att stänga av datorn och starta om den.

Efter det så hände inget på tre dagar så jag tänkte att det kanske bara var en unik händelse, en engångsgrej. Men igår så hände det igen. mitt i ett league game fryser skärmen till helt, denna gång bara en gång. Men när gamet tar slut och jag ska tillbaka till skrivbordet så blir skärmen helt svart igen och allt börja gå väldigt trögt, och jag var återigen tvungen att stänga av datorn via powerknappen.

Har ni någon aning/teori om vad det kan röra sig om? Datorn är bara fyra månader ny...
En polare säger att jag behöver rensa datorn på damm, min bror påstår att kylpastan på CPUn som ska bytas..vilket jag har svårt att köpa.

Hjälp uppskattas!
tack

Av Merovin

En egenbyggd dator är bara så mycket bättre på alla sätt och vis. Ta bort en 500 kr från din budget och få den byggd åt dig (man brukar kunna få det gjort på vissa sidor där de säljer komponenter) och din dator kommer bli bättre än den färdigköpta. Skräddarsy datorn efter dina behov.

Av Merovin

En liten uppdatering. Igår monterades datorn ihop och jag är supernöjd! (Skriver via den nu).
Endast testat LoL hittills och funkar perfekt, allt annat är sjukt smidigt och datorn är extremt tyst.

Så tack för rekommendationen!

Av Merovin

Tänkte fråga redan nu så jag vet vad direkt vad som ska göras när datorn är byggd.

Är driver boost ett program att rekommendera? Den skannar datorn och installerar drivrutinerna själv. Eller är programmet osäkert med risk för virus? Är det bättre att hämta drivrutinerna manuellt, dvs från tillverkarnas egna hemsida?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Merovin
Skrivet av Donnerstal:

Ser bra ut!

Tack, å tusen tack för all hjälp!

Av Merovin
Skrivet av Donnerstal:

Men den var ju bland de billigaste 2070 super just nu, så då har du nog gjort ett bra köp.

Nice!

Så, tack för all hjälp allihop, detta blev till slut vad som beställdes:

https://komponentkoll.se/bygg/vMOSj

Och grafikkortet blev alltså Palit GeForce RTX 2070 Super Gamerock, som inte finns med på listan där.
Och även be quiet! Pure rock 379 kr

Av Merovin
Skrivet av Donnerstal:

Jag vet inte riktigt, men den ser ut att ha en bra kylare. Antar att du kan titta på denna: https://www.youtube.com/watch?v=T_hZ1_UpQNo

På kommentarerna får den mycket beröm för kylningen och att den inte låter samt levererar. Många kritiserar dock priset. Men äh, levererar den så bryr jag mig inte om den kostar lite dyrare.

Av Merovin
Skrivet av Donnerstal:

Skulle bara titta så att du inte köpte ett vanligt 2070 eftersom du bara skrev "Palit Geforce Rtx 2070 gamerock", men då är det lugnt.

Jaha ok

Vad är ditt åsikt kring grafikkortet? Bra, sådär, inte bra?

Av Merovin
Skrivet av Donnerstal:

Moderkortet är redan uppdaterat. Det där är bara en varning eftersom att b450 släpptes innan Ryzen 3000. Men Msi MAX-serien som du köpt är redan optimerat för Ryzen 3000 från fabrik, så det är bara komponentkollen som inte är uppdaterat.

Kan du länka grafikkortet?

https://www.komplett.se/product/1134509/datorutrustning/dator...

Det grafikkortet beställde jag
Du länkade till jetstream, jag fann denna för 100 kr dyrare.

Hoppas den är funkar med kittet jag beställde, vilket var det du länkande fast ett fractal design define c chassi i stället.
Åsikter kring kortet?

Av Merovin
Skrivet av Donnerstal:

Moderkortet är redan uppdaterat. Det där är bara en varning eftersom att b450 släpptes innan Ryzen 3000. Men Msi MAX-serien som du köpt är redan optimerat för Ryzen 3000 från fabrik, så det är bara komponentkollen som inte är uppdaterat.

Kan du länka grafikkortet?

Tack!

Av Merovin

Så, komponenterna beställdes igår. Grafikkortet blev Palit Geforce Rtx 2070 gamerock.

Men en fundering jag har, på komponentkoll står det så här om Amd ryzen 5 3600 och moderkortet MSI b450 Tomahawk max:
"Moderkortet kan behöva en BIOS-uppdatering för att vara kompatibelt med din CPU. Kontrollera detaljer hos butiken. (Endast X570-kort har garanterat stöd)"

Är det något jobbigt att lösa? För dessa 2 komponenter har jag valt.

Av Merovin
Skrivet av medbor:

Köper du lösa komponenter på postorder och bygger själv så har du alltid 2 veckor på dig att testa.

Skickades från m.sweclockers.com

Hmm, alla komponenter kommer att beställas hem FÖRUTOM grafikkortet. Grafikkortet tänkte jag köpa direkt från Webhallen om ett par dagar när jag får pengar, gäller inget sådant öppetköp etc då?

edit: Hittade detta på Webhallens hemsida "Vi erbjuder 60 dagars öppet köp både online och i butik vilket gäller för privatkunder. Under öppet köp-tiden får du undersöka din produkt i den utsträckning som krävs för att kunna fastställa att den motsvarar produktbeskrivning och egenskaper. ".

60 dagar? Perfekt!

Av Merovin
Skrivet av filidutten:

Jag byggde en dator med radeon sapphire pulse 5700xt för några månader sedan och jag har inte stött på några problem alls efter varje drivrutins uppdatering så jag förstår inte varför det är så många som klagar. Det fungerar felfritt med r5 3600 så det är kanske processorn som är problemet?

Jag har nu pendlat fram och tillbaks på frågan kring grafikkortet och jag tror att det bästa jag kan göra är att satsa/chansa på Sapphirekortet, kommer kolla att jag har öppet köp och kan lämna tillbaks produkten vilket jag med säkerhet kommer att kunna göra. Funkar kortet felfritt så perfekt, ett billigare kort som är super. Ifall kortet strular så lämnar jag tillbaks den och lägger 1-2000 kr till och köper det som rekommenderades ovanför, 2070-kortet.

Av Merovin
Skrivet av Donnerstal:

Som jag skrev igår:
” Värt att notera är att ett 2070 super fortfarande är ca 7% bättre än 5700 xt och dessutom har ray tracing, så det är inte 1000kr i sjön...”

Skickades från m.sweclockers.com

Oj förlåt mig, är vilsen och avskyr att skrolla via telefon.

Tusen tack!

Av Merovin

Dom redditmedlemarna som klagade på Sapphire var skrivna september, oktober, november, december 2019 och även januari 2020, så det är väldigt färska problem. Om företaget skulle lösa problemet med drivrutinerna så är det definitivt en kandidat, inte alltför dyrt samt verkar vara ett riktigt bra grafikkort, men jag väljer nog att punga ut 1-2000 kr extra för att stå på den säkrare sidan.