Inlägg

Inlägg som Marida har skrivit i forumet
Av Marida

Skriver idag, 1.5 år senare, på den M1:a jag köpte av @Swedman18. Är mycket nöjd och kan gå i god för att säljaren är seriös och sålt en bra produkt. 😊

Av Marida

Är helt klart intresserad! PM så ska vi försöka lösa transporten 😊

Av Marida
Nytt bud: 500 kr 500 + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Marida
Skrivet av nikwad:

Min tanke var att man bör vara lite aktsam med att ge rekommendation för hur mycket vram man behöver bara utifrån "användningen"/allokeringen som man kan se i diverse "hardware info"-program.

Vissa spel försöker allokera/dedikera en viss mängd vram till sig själv. Varför, när och hur mycket kan bara utvecklarna själva svara på.
Som ex försöker windows använda så mycket av ram som möjligt, för ram som inte används är "wasted space", genom att cachea ofta använda filer/bibliotek etc. etc.

Enda sättet att faktiskt hitta gränserna är att testa sig fram för att hitta gränsen där fps:en dyker. Vilket iofs ofta är svårt för en enskild individ att göra.

Det går att lägga upp en ramdisk i VRAM, och på så vis minska mängden tillgängligt VRAM. Det gör att det går att testa när FPSen dyker för ett visst spel givet mängden VRAM som det kan använda.

Av Marida

Spelade ett tag med en grupp (200) spelare från annat land, och det som slog mig var att de hade en så öppen attityd till fuskande. Jag fick uppfattningen att den främsta drivfaktorn till att de fuskade var att de ansåg att det var något som var nödvändigt för att kunna möta andra på en likvärdig nivå. De tänkte att andra framgångsrika spelarlag också fuskade och att de skulle hamna i underläge om de inte (också) gjorde det.

I det fallet handlar fusket om en självuppfyllande profetia snarare än för sabotage eller egen vinning som nämnts ovan.

Laget jag var med i vann. Själv fuskade jag inte och nådde personligen topp 100 på ett spel med över 10 000 spelare. Var mer stolt över den personliga prestationen än att vi vann spelet.

Av Marida

Youtube har detekterat att du är från Sverige. Nu spelar vi upp LinusTechTips på dubbad svenska!

En: We must now fasten the loose screws in the motherboard, we can thereafter start the driver installation.

Sv: Nu har vi en skruv lös i modermodemet, var god sätt på föraren installering.

Av Marida

Då kommer den intressanta frågan, fungerar de som öronproppar och tar bort allt, eller filtrerar de ut exempelvis tal så att det går att höra personen framför sig tydligare?

Av Marida
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det jag syftar på är att andra tillverkare valde då att försöka bygga så likt M1 datorer som möjligt. Detta gav bieffekter som kylning som ej är anpassad efter en sådan törstig x86.

Ah, förstår. Tack för klargörandet. Ja, x86 är förhållandevis törstig och går inte att bygga smal och snärt på samma sätt som en M1a, känns som att någon inte tänkte då.

Skrivet av lincoln:

Det låter som, men ändå inte som, du menar Macbook Air? Om det är det du menar, så har vi helt klart olika definitioner av 'Hård drift'.

En kollega har en air med M1:a, som - imponerande nog - klarar att köra ML-modeller. Men då blir den så varm att man nästan bränner sig (och batteriet tar slut extremt fort då). Han kan inte ha den i knät.

Vid lätt användning räcker den dock ledigt en dag, (och funkar bra att ha i knät).

Menar M1 Air. Den kan bli varm och den kan äta batteri fort, det är däremot ett scenario som nästan aldrig inträffar för mig. Oftast är den snarare så kall att jag behöver vantar (utomhus) i denna väderlek. ^^

Av Marida
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Egna tester ger jag ej mycket för. Men jag tycker sedan ungefär Apple Macbook M1 kom. Att tillverkarna tävlar om som kan göra sämst laptops. Vi pratar om underdimensionerad kylning som både throttlar vid belastning och väsnas även vid tomgång. Väldigt få usb portar och fastlött ramminne. Få ssd platser och en docka vars drivrutiner suger.
Min gamla hederliga lenovo P52 hade 4st ramslot, 2st m.2 platser och en sata plats. D.v.s 3st utbytbara ssd fick man plats i den lilla 15.6" aren.

Så Amd nya processor blir säkert bra, men jag har inga stora förhoppningar på de kommande laptopparna.

Förstår inte vad du menar med M1. Har själv en sådan sedan ett halvår tillbaka och det är utan tvekan den dator som bäst uppfyllt definitionen av bärbar i min mening. Kan även köra tunga saker på den och den går från att vara iskall under drift till ljummen vid hård drift. Och den har inte ens en fläkt.

Av Marida
Skrivet av Ozzed:

Jag känner samma. Jag är helt vilse nu. Det får helt enkelt bli att göra grundlig research nästa gång man köper.

Mitt förtoende för Samsung rasade i bott när de lanserade "980 EVO Plus" som 980 PRO. Har alltid sett deras MLC-diskar som en klass för sig och PRO har alltid varit en garant för MLC. Men helt plötsligt en dag så var en PRO egentligen EVO istället, nämligen 980. Dåligt med information och mycket smyg vid lanseringen. De låtsades helt enkelt som ingenting innan folk kom på att så var fallet. Ren tur att jag inte köpte den.

Med bristen på äkta MLC-diskar idag så har jag dragit mig från att köpa någon ny SSD. Det får bli den dagen behovet blir akut och det inte finns något annat att få tag på.

Av Marida

Hah, tände lampan och typ sa dags att gå hem o lägga sig. Well, vi hade kul ikväll. 😊

Av Marida
Skrivet av Nosslo Snah:

Okej, om man accepterar en två dagars pipeline så är den optimala strategin antagligen dag 1) frys->kyl, dag2) kyl->rumstemp->micro. Skulle vara kul att se hur mycket det ger, men orkar inte. Det är värt något att kunna bestämma vad som ska ätas samma dag som det ska ätas också.

Energimässigt sparar du in på två olika saker. Det ena är den extra energin som krävs för att värma maten. Sedan får du en besparing i vad vitvaran drar. Tinar du saker i kylskåpet så sjunker elförbrukningen för det skåpet.

Du skulle kunna göra ett test där du värmer på maten efter din upptiningsprocedur samt har en likvärdig matlåda som du tar ur frysen och sedan värmer. Skillnaden i tid ger energimängd, vilket svarar på frågan hur mycket mindre ström det ger att tina upp den på det varsamma sättet.

Av Marida

@webbkodslärlingen
Inte bara, funktioner används också för att skapa standarder i större projekt, t.ex om datum ska visas likvärdigt vare sig du är inne på förstasidan eller profilinställningar, för att ha en gemensam URL-hantering o.s.v.

Det är även så att du flyttar områden som kan ge upphov till fel till en gemensam plats för projektet, tänk typ bibliotek. Skulle något vara buggigt i en funktion är det lättare att lokalisera felet om det visar sig att samma fel uppkommer på olika ställen som kör samma sak. Reparerar du det i funktionen så har du löst buggarna på alla involverade sidor. Besparingen av felsökningstid samt frustration är ovärderlig senare i projektet.

Så det finns många stora fördelar med att skriva olika avgränsade avsnitt som funktioner.

Av Marida
Skrivet av Dinkefing:

Löjligt billigt! Och då syftar jag på elnätet. Jag betalar minst det dubbla! Antar att skrotnisse inte bor i varken se3 eller se4 och inte har sin dator på mer än fyra timmar per dygn.

Kan ni inte se vad det var för Augusti? Priserna är exklusive moms då?

Du menar tvärtom att du blir nipprig vid 18 inte 20? Jag fryser vid 20. Behöver minst 23 grader.

Nepp, hellre för kallt än för varmt. ^^

Dels är det mysigt att pylsa på sig något skönt och burra ner sig i soffan. Dels så är det betydligt lättare att värja sig från kyla än värme. Är det för kallt så går det att klä sig varmare / dra upp elementen / använda saker som alstrar värme / röra på sig. Är det för varmt så finns det egentligen inte så mycket att göra.

När det gäller att tina i kylskåp, en ytterligare sak värd att nämna är att maten mår bättre av att tinas långsamt. Tinas vissa saker för fort så tar det skada.

Av Marida

Har Bahnhof via s.k. villafiber, alltså direkt till dem och inte via stadsnät. Genom det upplever jag hur deras backbone fungerar. Skulle lätt säga att det är det bästa nätverk jag någonsin suttit på.

När du sitter på ett stadsnät så finns det många fler variabler som kan gå fel. Framför allt måste du tänka på att det finns något som kallas "best effort" vilket betyder att nätet är överprovisionerat (du får inte ut full hastighet om det är trångt på linjen). Många stadsnät saknar också IPv6, vilket du får om du har direktlänk till Bahnhof. Utan IPv6 finns det saker som inte fungerar och du kan ibland få mystiska problem som inte existerar på dual stack - för att du inte kan nå motparten. Du får också något högre ping eftersom signalen ska leta sig genom stadsnätet till tjänsteleverantörens server först.

Därför är många av omdömena istället relaterade till det stadsnät som användarna sitter på. En tjänsteleverantör har begränsade möjligheter att rå på fel i stadsnätet och blir inte alltför sällan drabbade av negativa omdömen de inte egentligen förtjänar.

Har också varit i kontakt med kundtjänst flertalet gånger, och har blivit bra bemött varje gång.

Av Marida
Skrivet av Feist:

Känner mig lockad av den här grunkan. Fast mitt problem är att jag aldrig tyckt om att spela med vare sig "touchscreen" eller med "gamepad/controller"....och om man ansluter trådlös mus & tangentbord, ja då kunde man väl lika gärna sitta med en kompakt laptop istället.

Lol, jag önskar att något genialiskt snille kunde uppfinna någon helt ny och annorlunda, mycket liten, men ändå fantastiskt bra, styrmetod för spel.

Förutom den lilla skillnaden att Steam Decken är en extremt strömsnål spelmaskin.

Inte helt oväsentligt i dessa tider...

Av Marida
Skrivet av Omega5509:

Det är vattenburet med smarta termostater och en trådlös-mojäng som läser av å loggar.
Elementen blir obehagligt varma att ta på när dom är på. 22-24grader har man inne då på vintern.

Vet inte om det är sant men dom påstod att dom smarta termostaterna larmar till den trådlösa/eller om det var att den trådlösa slutar få data kanske. om man tar av dom från elementen och sätter dit egna/gamla för å kunna styra själv

/Har visst haft uppåt 26 grader vintern då det byttes ser jag här i anteckningar./

Det jag ser framför mig är två trick du skulle kunna göra. Det ena är att se till att termostaterna, eller de mätpunkter som är installerade, får mer av värmen på sig så att de tror att det är varmare än det är.

Det andra fungerar bara för att det är vattenburet (finns risk att det tar eld om det går långt över 100 grader, men med vatten kan det inte gå över om det inte är trycksatt vilket det inte är i element), och det är att täcka elementen med tjocka tyger a'la bomull eller ställa möbler framför dem. Det försämrar luftcirkulationen avsevärt och sänker temperaturen i resten av lägenheten.

Låter galet att du inte ska kunna få en möjlighet att reglera temperaturen inomhus. Jag själv skulle bli nipprig om det blev för mycket över 20°C inne. Jag föredrar 18°C.

Av Marida
Skrivet av Omega5509:

pendlat mellan 175-350 kwh per månad sen 2017.
2 rok. Ensam med katter. Fått nya vitvaror installerade precis så hoppas det börjar trenda neråt.
Mycket nöje med speldatorn, lite tv några timmar i veckan. Fläkt(ar) beroende på temperatur.
Tyvärr så får man ha takfläkt på även på vintern nu efter hyresvärden installerade nytt system för elementen. nu får man välja mellan av eller för varmt, vilket slöseri. Påpekat detta, men det är "working as intended"

Hur ser det värmesystemet ut? Är det centralvärme? Vattenburet? Genereras värmen på plats? Termostatstyrd? Är elementet ljummet eller bränner du dig på det?

Av Marida
Skrivet av Dinkefing:

Hur i h*lvete kan ni förbruka så lite? Jag blir knäpp på alla som förbrukar långt under 100kwh. Har ni ens kyl och frys, använder ni ens en stationär dator eller dator överhuvudtaget? Din nätavgift är hiskerligt låg också. Jag betalar mer än dubbelt så lite och gör av med strax över 100kwh.

Jag håller med! Vad är det me folk och elförbrukningar 70-85kwh? Lever de ens i lägenheten? Bara en kyl och frys drar 50kwh i månaden.

Kostnaden för uppvärmning finns inte med i elnotan...

För att förbrukningen ska få betydelse bör personerna som skriver här tala om ifall det är med i förbrukningen eller inte. Gärna redovisa energikostnaden separat.

För min del, 500 kWh i månaden i snitt. Uppvärmning är inte med i priset, men däremot kyla. Hyr lägenhet.

Värme grovt uppskattat 300 kWh i månaden.

Utan elförbrukningen skulle antagligen lägenheten snitta på 500-600 kWh i månaden i värme. Effektivt blir detta däremot 200 kWh el då det finns värmepumpar inblandade.

Så, min slutsats är att jag drar 600 kWh i månaden i snitt i el.

Av Marida

Eh...