Inlägg

Inlägg som Balconette har skrivit i forumet
Av Balconette
Skrivet av Triffid:

Det oförutsedda är inte att priserna gått upp, det oförutsedda är att de exploderade upp 10000% på väldigt kort tid, något som beror på kriget och inte på nedläggningen av kärnkraft.

Mig veterligen så är det för närvarande inte något kraftverk som behövt stänga på grund av gasbrist. Tvärtom hör jag att det finns välfyllda gaslager inför vintern. Ändå pratas det om risken för bortkoppling. Detta sker inte om det inte är allvarligt underskott i en region, vilket bevisar att kärnkraften behövdes i Sverige snarare än att elpriset är högt i Europa. Det hjälper faktiskt oss inte alls om vi får elbrist, för hur mycket vi än betalar så går det inte att pumpa in all el som behövs via snörena. Då blir det svart...

Elpriset på kontinenten har varit högt hela tiden. Jag ser inte den riktiga kopplingen mellan krig/gas och Sveriges elnät, däremot så ser jag att vi minskat våran egen baskraft och kopplat upp oss med fler elsnören mot kontinenten senaste året. Norrmännen blev ju lagom glada när snöret till Storbritannien var klar tidigare i år då deras pris sköt i höjden samtidigt som den kopplades på.

Av Balconette

Jag slet som ett djur för att övertyga alla i styrelsen där jag bor att binda elprisavtalet förra hösten. Jag har sett länge att det kommer gå käpprätt åt skogen, se kärnkraftstråden för bevis. Det är absolut inte en oförutsedd händelse att elpriset går upp till skyarna när vi lagt ner fullt fungerande kärnkraft i förtid och dragit elsnören till kontinenten där elpriset konstant är mycket högre. Vi sitter i den båt vi själva satt oss i elmässigt och motståndare till idiotin som jag är så ordnade jag så att elkontraktet även innehåller att köpa 100% kärnkraft. Jag själv har inte ekonomi att klara mig knappt som det är med bensinpriserna och de skyhöga matpriserna, köper redan billigaste skiten. Halva priset på gammal mat? Glöm det, här är det 30% billigare. Släng elen på det och jag går i personlig konkurs. Då får jag sälja min gamla slitna bil för nästan ingenting och så tar jag mig inte längre till jobbet - eller affären. Har inte råd att köpa nödvändigheter ibland. Vara ensam kvinna i hushållet är extremt tufft på grund av alla ojämlikheter.

Som andra säger här i tråden så vill tydligen bolag som går förlust på sina avtal säga upp dem medans om det vore tvärtom då sitter Svensson i rävsaxen. Varför existerar ens då fasta kontrakt från första början? Det skylls på krig - Sverige är inte i krig. Det pågår inte ens i ett grannland till oss, Ukraina är ganska långt borta elmässigt sett. Samt gas - som är en obetydlig andel av våran energiproduktion. Inget av dem håller och skulle det göra det ändå så är det dags att gå ur EU och klippa snörena till kontinenten. Jag är inte emot EU egentligen men det här vore droppen - eller halvlitern.

Mig veterligen så de jag pratade med upphandlade elen på marknaden för hela kontraktslängden, så om produktionen går ner under vad som är upphandlat så lär de istället tjäna multum. Trots vårat förmånliga avtal har vi redan långt gångna energieffektiviseringsplaner för att underlätta för Sverige att klara sig. En är ju solidarisk trots allt.

Av Balconette
Skrivet av MsSmith:

Wait, what, vänta - nån som ger lite beröm och positiv feedback?! Det är nog första gången det sker, tack för det. Du ska se min inkorg av PMs... Tur det inte är en popularitetstävling. Det är inget större fel på nuvarande system per se utifrån mitt perspektiv att se det. Det finns en bra mix av planerbar och mindre planerbar energi och den rimliga frågan är hur man skalar det med morgondagens behov. Nyckeln är solenergi av olika slag. Ett sätt är att bygga fler och större verk förstås, ett annat är att göra offentlig förvaltning självförsörjande och senare energipositiva. Privatpersoner och privat sektor kan också investera på olika vis, bor man i villa eller BRF kan solpaneler vara ett alternativ, man kan gå med i vindparkskooperativ. Har man inte kapital för en investering kan man hyra in sig i motsvarande.

Det kan vara en svaghet i hur forum är uppbyggda, men det handlar inte om en antingen/eller fråga utan allt kan och måste fungera tillsammans. Kärnkraft har en plats i samhället, men den är liten och har man inte brist på energi bör man inte satsa på det oavsett ekonomisk eller socioekonomiska anledningar. Jag använder ofta Finlands senaste kärnkraftverk som avskräckande exempel men de har också brist på el var av utifrån deras perspektiv kan det vara rimligt. Att satsa på kärnkraft i Sverige är fel, men det betyder inte att man ska avveckla vad som redan finns.

Det är inte första gången. Har faktiskt berömt @snajk tidigare för att vara en skicklig motargumentatör som håller sig till faktabegrepp och inte går till personangrepp, så att vi bara diskuterar vår sak utan att se motståndarna som människor gör vi inte här. Du är mycket yngre i denna tråd men jag kan se att du numera också funnit en god roll som motargumentatör. Så här är mitt beröm till dig.

Utan motåsikter skulle det inte bli någon debatt, utan dem skulle en nå ett gemensamt konsensus och tråden skulle bli en instängd beundrarklubb. Det har den trots 5000 inlägg ännu inte blivit tack och lov.

Sedan håller jag inte med i allt du säger, men vi kan iallafall mötas och diskutera och vända och vrida på argumenten som två ordentliga damer.

Skrivet av SuperNova:

Känns som att det uppstår någon "kraft" som gör att folk absolut måste ta en viss sida.

Det fattar väl alla att miljövänlig energi är bra.
Kruxet är att det skall vara gångbart och att folk ska ha råd med den.

Problemet är ju att vi använder mer och mer el samtidigt som man försöker plocka ner saker som producerar mycket el.

Säg att jag vill ha en mer miljövänlig spis...
Då skulle jag börja leta efter alternativ och spara pengar (finansiera). Jag beställer spisen, den levereras hem, man packar upp den. Under hela denna tid har frugan kunnat laga mat på den gamla spisen.

När behovet av att spisen är igång är som minst kopplas den ur och den nya ansluts. Till middagen kan frugan laga mat igen.

Vad jag däremot INTE skulle göra är att sparka in köksdörren när frugan står och fräser pannbiff, rycka ur spisen och kasta ut den på utfarten. Samtidigt som jag skriker att vi behöver en effektivare spis!

Under 2 månader medans köpet planeras, finansieras och levereras får frugan laga mat på värmeljus.
Självklart skiner relationen och alla är lyckliga och glada!

Skit samma om vi genererar massa el här eller där, exporterar eller inte. Det har ju skötts jävligt illa annars hade vi ju inte haft dessa problem. Så är det ju bara.

Vi har massor med EL säger folk. Toppen!
Vi kan stänga av kärnkraftverk i delar av landet. Toppen.

Men vi har taskigt med skarvsladd så vi kan inte få ut elen till dem som behöver den. Men vi har i alla fall mycket el...

Vafan, titta på helheten.
Om vi inte kan skyffla elen från en del av landet till en annan så kan vi ju inte ta bort producenter därifrån bara för att det produceras mycket el på andra platser.

Sen får folk skaffa solpaneler, vindsnurror, uppfinna fusion eller vad som men till den dagen så de nya system (som helhet) kan försörja landet så låt det som fungerar idag vara.

Bitter gubbe?
Njeeaa... Realist är väl ett bättre ord.

Vet inte om det var med mening, men tack för ett bra garv! Du lyckades på ett kul sätt översiktligt beskriva problemet så som det ser ut idag.

Skrivet av Petterk:

Borde vara tämligen enkelt att få t.ex. Danmark att starta sin värmekraft för att exportera ett par timmar i utbyte mot att de får importa massor resterande tid.

Ska passa på att slänga in lite beröm till dig också för att vara en hårdnackad realist. Att förklara för entusiastiska personer varför vissa idéer och visioner inte går eller är inom rimligt avstånd, samt vad den kanske tråkiga verkligheten erbjuder för möjliga lösningar istället, är ingen lätt roll. Många kan helt enkelt inte ta att det ser ut på ett visst sätt men du står samlad trots att vinden stormar ibland. Har sett att du tvärt emot vad många tror är öppen för att lyssna på andra om nya saker så länge som det har relevans och underlag.

Av Balconette
Skrivet av MsSmith:

Det är kanske att dra det långt men säg att en exportskatt hade funnits så hade det varit ett steg på vägen.

Jag är inte till vänster, däremot är jag antagligen mer till vänster än de flesta på detta forum.

Det är orealistiskt det du skriver. När skulle staten betala tillbaka en sådan skuld? Om Pelle betalar 2 000kr i skatt för att bygga ett verk och sedan 500kr i månaden för att köpa el från sagda verk så är jag rätt övertygad om att Pelle anser att han betalar två gånger för samma sak. Han ser det nog inte som att skulden kvittas, annat än om han får rabatt på elen för att han var en tidig investerare.

De som betalat för bygget är i detta fall till stor del skattebetalarna. Det är även skattebetalarna som sedan använder elen. Så visst, för företaget är det förstås lönsamt men utifrån ett "investerarperspektiv" så är man nog inte så nöjd.

Jag har ingen aning om vad detta betyder tyvärr.
Jag lägger med två bilder så ser du vad jag menar. Oljekraftverket i Karlshamn är igång när det utifrån marknadsmässiga grunder bedöms vara lämpligt. Vattenfall lade ned två kärnkraftverk av samma anledning.

https://data.riksdagen.se/fil/D2B86B57-A8D9-4E8C-B1F6-795216B...

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Skrivet av SuperDuperKillen:

Kostnaden för att driva ett kärnkraftverk är ~20 öre/kWh.

Elpriset 2012-2013 var 40-60 öre. Om man ville skulle de kunna köras vidare med god vinstmarginal, ja om de inte straffbeskattats då. Tycker inte det är rimligt att säga att de inte var lönsamma, när de inte tilläts spela på samma planhalva som övriga energikällor.

Jag kan säga att för 10 år sedan kunde jag säga att det var en dålig idé att stänga ned fullt fungerande kärnkraftverk (något som jag också predikade redan då). Det var inte speciellt svårt att förstå skulle jag säga. Men det finns ett kortsiktigt tänk som genomsyrat väst i något årtionde nu. I tex Asien tänker man mycket mera långsiktigt.

Tack, som jag trodde då så är det dopade siffror till vindkraftens fördel.

Problemet här är att kalkylen är baserad på siffror från Lazard. Går inte in på i detalj varför deras siffror är dåliga extremer som förordar förnybart och straffar kärnkraft. Men jag kan säga att de bevisar exakt 0 i mina ögon.

Alla citerar dem för att påskina hur dyr kärnkraften är och hur billig vindkraften är. Börjar bli rätt uttjatat att alltid hänvisa till dem för att påpeka att kärnkraften inte är ekonomisk.

Skrivet av mr_sQuinty:

Jo jag vet hur det funkar , dyraste strömmen bestämmer priset för alla men nu börjar det bli löjligt , vart är all billig vindkraft som det byggs mer och mer av ? som det ser ut så blir det tvärt om dyrare ju mer vindkraft det byggs.

https://cornucopia.se/2022/08/elpriset-blir-918-ore-per-kwh-i...

Ja, det är precis det som händer. Ju närmare vi kommer effekten av vattenkraft, som @Yoshman påpekar, desto värre kommer det bli. Passerar vi den effekten så blir det katastrof. Eller mer korrekt, vi kommer inte behöva komma dit innan det blir katastrof eftersom det saknas ledningskapacitet från norr, och värre blev det av den kapaciteten genom stängda kraftverk i syd.

Alla systemkostnader för att ha den opålitliga kraften i nätet stiger för varje vindkraftverk som installeras. Tycker du inte om att strömmen kostar 9 kr per kWh, då vill du inte ha ytterligare vindkraft hur ologiskt det än låter.

Det är vindkraften som gjort oss mer beroende av fossilt än vi varit förr. Det är vindkraften som dopat elsystemet med så låga priser över tillräckligt långa perioder att andra systemnyttiga kraftslag har fått packa ihop. Det är vindkraften som gjort att elnätskostnaderna har skjutit i höjden på senare tid. För att inte tala om subventioner och straffavgifter som riktats med precision för att uppnå ett visst mål.

Av Balconette

Dagens ungdomar - den genomsnittliga "gamern" kommer nog älska telefonen även om allt varit en enda limklump.

EU däremot är nog inte lika glada...

Av Balconette
Skrivet av Schluug:

Tycker det en riktigt dålig idé av Blocket att göra en del kategorier gratis. Tanken är ju god, men sen finns det alltid folk som en Ronny i Östergötland som just nu har 935 annonser uppe. Såklart 99% skräp som de flesta skulle kört direkt till tippen.. Suck

https://www.blocket.se/profil/40014424

Skrivet av Nautilus011:

Med så många annonser så borde han väl lärt sig att göra en säljande annons. Men näääää.

Säljes: Internetkabel
Beskrivning: Bra
Pris: 50kr

@osby0479
@kreekill
@Lagerlöf
@FarbrorBarbr0
@bikerrog
@Naki

Det är ju en fördel att göra flera auktioner med separata beskrivningar än en enda med hundratals saker i (såvida de inte är identiska förstås). Är betydligt lättare att söka på och hitta det en söker efter. Sedan kan jag hålla med om att kvalitén är lite väl låg. De skulle inte ens höra hemma i en samlad "förrådsrensning"-annons.

Av Balconette
Skrivet av Petterk:

Oavsett om kinesiska investerare vill betala för stamnätet eller inte så behöver det byggas ut och underhållas med eller utan kärnkraft eller vindkraft.

Det är fortfarande en bra bit kvar tills vi skulle ha anledning att säga nej till att koppla upp elproducenter. Problemet är snarare att vi inte kommer få det problemet utan istället att världen kommer fortsätta använda i huvudsak fossila bränslen. Batterier är inte lösningen där.

Tyvärr, det har redan hänt.

https://www.energipress.se/vindkraft/stopp-fa-r-ny-vind-och-s...

Av Balconette
Skrivet av mr_sQuinty:

Medans ämnet återvinning är på tal så verkar det inte bara vindkraften som har utmaningar , det är lika illa med solpaneler.

https://www.latimes.com/business/story/2022-07-14/california-...

Enligt artikeln så finns det en lag på plats i EU för att finansiera återvinning redan vid produktion, vilket ökar incitamenten att göra dem återvinningsbara till en låg kostnad. USA däremot ligger långt efter, det är bara Washington som infört en liknande lag och det är även där som problemet med mängder av solpaneler som hamnar på soptippar kommer bli verklighet.

Med det i bagaget så går det att säga att EU tänkte, när de beslutade att solpaneler ska sättas upp på taken på alla nybyggda kommersiella byggnader i framtiden. Skönt att se att det finns beslut som inte är tagna i hast och vårdslöshet.

Av Balconette
Skrivet av medbor:

Trötta ögon gjorde att jag trodde det var en spelkonsol med 6 st joysticks… gillar inte när namnen är så lika varandra

Skrivet av HappySatan:

Jag lyckades också läsa halva artikeln innan jag förstod att det inte hade något med Steam Deck att göra. Undrade just hur man skulle spela med alla otaliga rattar ...

Skrivet av Gender Bender:

Bra, då var jag inte ensam Trodde seriöst att det var en utmanare till Steam Deck först, och min första tanke var "Hur fan tänkte de nu?".

Jajamensan!

Istället för att införskaffa ett klurigt pusselspel, så handlar denna om att pussla ihop hur du ska styra dina befintliga spel med vred och knappar! Än mer utmaning att intuitivt lära dig hur du ska skruva på joysticksen i kombination för att aktivera olika kommandon och få gubben att röra på sig. Eldprovet är när du behärskar att spela CS och klättra i rankingen med denna konsol!

Av Balconette
Skrivet av pine-orange:

Det är det som händer. De bränner den organiska delen (såsom BPA) och sen kan de använda mineralerna som sandersättare i betong.

Det är inte helt optimalt eftersom det är bättre att återvinna istället för att behöva förbränna först, så du får se det mer som en mellanlösning.

Ah, det låter mycket bättre! Ja, i brist på andra alternativ kanske det är ett mellanting på vägen till återvinning. Återvinning hade ju helt klart varit det bästa men då måste en ju ha återvinningsbara blad som jag förstått det.

Men om de är så stabila över tid, kanske det inte vore en dum idé att använda dem i gruvor? Tänker framför allt på gruvan i Kiruna som håller på att rasa ihop för att marken är som en schweizerost, men även som väggar i gruvschakt etc.

Av Balconette
Skrivet av M_X_E_Q:

Osså skryter swec med att inga politiska diskussioner är tillåtet det är nu ju närmare valet ett skämt dock.
Sen om du inte ens vet hur fel det är att skriva "dem" sänker all trovärdighet.

De ändrade nyligen reglerna. Kortfattat, politik är tillåtet att prata om så länge som det hör till ämnet och inte övergår i pajkastning.

Skrivet av SuperDuperKillen:

Vad vi diskuterar? Ja, främst främst hur de rent tekniskt ska gå tillväga för att återvinna bladen. Men även att "återvinning" allt som oftast främst är en typ av greenwashing.

Läste f.ö att de maler ned gamla blad i Finland för att använda som tillsats i betong. Detta får då stämpeln återvinning, när det i själva verket är idioti.

Bättre de lägger bladen i en deponi i så fall.

Um, och folk som gör sig av med plast när de kan för att slippa hormonstörande ämnen... Ska en få den dagliga dosen av gifter genom husfundament istället i framtiden?

Håller med, det är ren idioti. Förbränn det istället.

Av Balconette
Skrivet av Yoshman:

Grabben har 5600X i sin speldator, så har gjort lite småtester själv och dessa säger ungefär det du hört.

M1 är något snabbare räknat per "stor" kärna (den har 4 "stora" kärnor, 5600X har 6 "stora" kärnor) medan 5600X är något snabbare i sådant som skalar perfekt över alla CPU-trådar. Detta sett till "råprestanda".

Men det finns ett par potentiella fallgropar med M1, personligen drabbar det mig bara vid programutveckling men finns garanterat andra fall med samma problem. Detta har med x86_64 emulering via Rosetta2 att göra.

Rosetta2 är ett bandage som man vill komma bort ifrån. Går ändå inte att imponeras över vad Apple åstadkommit med tekniken kring Rosetta2. Applikationer man kör under längre tid, t.ex. spel, fungerar förvånansvärt bra under Rosetta2.

Men uppstartstiden är väldigt långt, så prestanda i fall med många kortlivande program, t.ex. kompilering, är katastrofdålig! Tar t.ex. spelutveckling med Unity, det går imponerande väl att göra på en M1 om man kör Apple silicon tool-chain. Det är en direkt hemsk upplevelse (siraps-segt) om man kör miljön under Rosetta2.

Stora styrkan hos M1, och än mer Pro/Max, är videoredigering. Men det har jag läst i tester, inget som jag själv pysslar med.

Skrivet av Yoshman:

Det var en hel del skriverier ett par månader efter första generationen M1 MBA/MBP släptes, vissa rapporterade att 1-2 % av skrivits på några månader och vissa extremfall hade upp till 10 % skrivet.

Visade senare att i princip allt av detta var felaktigt, programvarorna som folk använde tolkade inte informationen från disken på rätt sätt (något hade ändrats där jämfört med tidigare generationer)!!!

Har använt min M1 MacMini med 256 GB SSD som primär jobbdator och privatdator sedan november 2020. Den har använts till sådan som vissa här på SweC hävdar är omöjligt med en så "simpel" dator, programutveckling ihop med Linux Docker-container och liknande.

Använder jag en programvara som korrekt läser diskinformationen har har jag nu förbrukat ~6 % av garanterande antal skrivcykler, d.v.s. i den här takten kommer disken "bara" hålla lite över 20 år...

Nu har min MacMini i.o.f.s. 16 GB RAM, men disken på frugans och dotterns MBA:er (som båda har 8 GB RAM och 256 disk och även de har körts sedan nov/dec 2020) har mindre diskanvändning då de dels inte alls använder datorerna lika mycket och dels kör de mer "svensson"-användning av datorn (surf, e-mail, MS Office, Matlab och lite kemi-simuleringsprogram som används på KTH).

Det skrivet: Apple ska självklart ha kritik för denna försämring, det måste vara väldigt svårt för dem att på något sätt kunna räkna hem den lilla besparing man gjort på att gå upp i storlek på flash-kretsar så man klarar sig med en krets, det givet primärt kritiken vi nu ser och sekundärt prestandapåverkan.

För M2 varianten bör endera uppgradera RAM till 16 GB (då kommer skillnaden i diskhastighet bli helt irrelevant, RAM-hastighet >> swap-hastighet och med 16 GB RAM är fullt tillräckligt för vad man rimligen kan vilja använda MBA/13" MBP till) alt välja 512 GB disken (som har samma prestanda som för M1).

Edit: kollade lite snabbt på min MBP med 1 TB disk och 32 GB RAM (ca 6 månader gammal), mer RAM och större disk gör underverk för livslängden. Håller jag samma takt på denna dör disken om ca 140 år, det är ju långt bättre än 20 år! Fast då detta är en laptop lär batterier dö långt innan + tror inte prestandan kommer vara så konkurrenskraftigt om 10 år

Men du, tack så mycket för bra beskrivning! Oerhört värdefullt att kunna flika in information om hur den är snabbare och vad en kan förvänta sig från datorn. Blir smått sugen på en M1/M2 själv, men det får vänta till bättre tider för min del.

Av Balconette
Skrivet av Yoshman:

Att RAM-modulerna är fastlödda på ultratunna har väl flera tekniska förklaringar? Dels tar det (ganska mycket) mindre plats. Dels har jag för mig att LPDDR4X och LPDDR5 modeler i praktiken måste lödas då de har betydligt högre krav på signal/brus än "vanlig" DDR4/DDR5, detta p.g.a. längre signalspänningsnivåer. Och specifikt Apple har ju RAM "on-package", något man utnyttjat bl.a. till att kunna ge iGPU ovanligt hög bandbredd (mer så i Pro/Max än instegsmodellen).

Ska man sitt och videoredigera eller göra något annat krävande kanske inte MBA är rätt val av dator till att börja med, för skolarbetet och "office" arbete verkar 8 GB RAM fungera hur bra som helst (vi har två 8 GB / 256 MB M1 MBA i familjen). MBA fungerar riktigt bra så länge man undviker just de mest krävande uppgifterna, för under riktigt tung CPU+GPU last kommer en även M1/M2 MBA börja trottla då den är helt passiv.

Edit: lite förtydligande, MBA är inte som Intel/AMD som når 100 C efter någon sekund och sedan drar ner frekvens. Är om man lastar den tungt under längre tid kylningen inte orkar med, 13" MBP fixar det tack vare fläkt.

Sen vet jag hur mycket "Pro" just 13" modellen är, Apple borde återinföra MacBook namnet för 13" då den inte är på samma nivå för krävande uppgifter som 14"/16" modellerna.

Skulle kalla min användning av datorn lite mer krävande är normalanvändaren (kör spelutveckling, Docker-containers, annan programmering etc), skulle inte klara mig med 8 GB RAM men det har gått långt bättre med de 16 GB RAM jag har i MacMinin än jag gissade från start. Har 32 GB i MBP, men så här långt hade det nog gått lika bra med 16 GB.

Då du gjort de där kommentaren i varje Apple-tråd nu: hur många Apple-maskiner har du och hur har detta påverkat dig så här långt? Vill bara förstå vad det är för problem man borde se

Jag har sett folk som jämför M1:an med AMD 5600x i prestanda. Stämmer detta när det kommer till råprestanda eller är det mer den subjektiva upplevelsen vid enklare laster som är jämförbar? Har folk i min närhet som funderar på att köpa och jag skulle uppskatta att ha lite på fötterna innan jag säger bu eller bä med M1/M2.

Av Balconette
Skrivet av pine-orange:

Du får tänka på att du länkade till en rapport skriven av folk som egentligen inte har någon kompetens inom det här ämnet. Det behöver inte vara något problem men det gör det svårt att få till någon form av peer review.
De baserar deras uppskattade värden på en forskningsartikel. Forskarna i artikeln gjorde en 5 timmars simulering i ett labb. I forskningsartikeln används G10 som liknar vad som används i riktiga verk men det står inget om någon ytbehandling.

Det är en hel del antaganden som görs här, jag hade väntat på mer forskning för att se om det uppstår någon konsensus!

Tack, det var mer konstruktivt. Ja, jag ser fram emot mer forskning om det hela för som det är just nu så finns det väldigt lite data överlag om det. Å andra sidan så är det något som jag känner oro för. Jag skulle känna mig lättad om det jag föreställer mig är fel.

Av Balconette
Skrivet av medbor:

Varför skulle massan på bladet påverka erosionen? Det är väl bara relativ hastighet och ytan

De yttersta lagren (som kan erodera) är inte alls obehandlad epoxy, det är vit målarfärg, mest troligt någon oxid av aluminium eller möjligen titan som pigment

Att hitta en detalj och blåsa upp den som en ballong är inte samma sak som att föra en vettig argumentation. Orelaterade rapporter eller inte så utgår du från en helt galen hypotes om vad processerna är

Massa? Var nämner jag massa?

Ytlagret skiljer sig åt beroende på tillverkare, bland annat nämns nickel-titan som en bra beläggning men inte alla verkar köra med plastfria ytlager. Sedan är det så att om/när ytlagret är skadat, då läcker det oavsett då vingarna är komposit.

Tack för påhoppet...
Fortsatta studier lär hursom visa hur illa det är med mikroplasterna, jag är övertygad att givet förutsättningarna så är det inga småsaker vi pratar om längre.

Av Balconette
Skrivet av Yoshman:

Vad vi lärt oss av denna tråd är att framförallt vindkraft är superbilligt per kWh. Så givet Tysklands omställning ser vi naturligtvis att det är superlånga priser där, eller?

Tvärtom slog man precis nya rekord för elpriset på €328 per MWh (ca 3,52 kr/kWh)... Frankrike ligger på liknande nivåer.

För att sätta kärnkraftens kostnader vid en potentiell olycka i perspektiv: Helsingborgs kommun, som har endast 112k invånare, räknade lite på vad det skulle kosta om de fick ett större strömavbrott på 5 dagar samt kostnaden för rullande brown-outs.

Ett totalt strömavbrott under 5 dagar vintertid skulle kosta 2 miljarder, tänk om det händer i Stockholm ("storstockholm" har ca 2,4 miljoner invånare)...

Rullande brown-outs: "bara" 15 miljoner per gång.

Tänkt nu att vi avvecklar kärnkraften och ersätter den med vindkraft. Tittar man på statistiken ser man att det finns tillfällen när vindkraft producerar ~1/20 del av sin installerade kapacitet. Endera kan man lösa det med att ha x20 överkapacitet, det höjer då priset per kWh rätt ordentligt. Inte x20 eftersom det absolut går att använda effekten i flera lägen, men med åtskilliga heltalsfaktorer i alla fall.

Alternativt borde sol/vind producenterna, likt hur kärnkraftsproducenterna idag idag, få betala vite när det inte leverera den effekt samhället förväntar sig. Naturligtvis orimligt givet att elproducenterna som förlitar sig på sol/vind inte kan råda över vädret.

Men det sätter fingret på det kritiska här: det är orimligt att planera efter värsta scenariot. Ett riktigt dåligt scenario att gå utanför dörren är att man blir träffad i huvudet av en meteorit (kolla ryss-bilkameravideos, nedslag händer...), det betyder absolut inte att man ska undvika att gå ut!

För all form av elproduktion ska man ta höjd för relativt sannolika scenarion, annars kommer kostnaden för försäkring blir löjlig. Om något väldigt osannolikt händer får naturligtvis vi skattebetalare stå för det (om hände verkligen riktiga "worst-case" har vi inget att bekymra oss om mer), det måste rimligen gälla för alla kritiska samhällsfunktioner.

Något som grott mer och mer i mitt huvud på senare tid gällande vindkraften är mängden mikroplaster som kraftverken ger ifrån sig. Bladen är gjorda av komposit (eller finare benämnt som "glasfiber") vilket i klartext innehåller plast som naturligt avger bisfenol A (epoxy). Det har gjorts få studier kring detta och många siffror hålls hemliga, bland annat hur mycket ett kraftverks blad minskat i vikt från montering till demontering. Bolagen själva säger att vittringen endast är 150g per år per turbin, vilket låter för bra för att vara sant när en föreställer sig vilka krafter som slungas mot ytan nästan konstant. De studier som finns pekar på massiva förluster under loppet av bara en månad.

Citat:

Experiments carried out at the University of Strathclyde show that a rainfall with pure particle-free fresh
water of 50 mm pr. month results in a mass loss of 0.037% pr. month and a rainfall of 500 mm pr. month
gives a mass loss of 0.199% pr. month. The wear with seawater (3.5% salinity) is 40% greater6.

Givet ett blad som väger 60 ton, har en ändkant på 700 kg, så är förlusten på ett år 62 kg per år per kraftverk!

62 kg mikroplast!?! Den hormonstörande sorten Bisfenol A också!

Studien påpekar att vittringen blir exponentiellt större ju större kraftverken är:

Citat:

New and larger turbines will have far greater mass losses.

Jag tror att påverkan på miljön kommer bli enorm i framtiden, och att den verkliga kostnaden för våran vindkraftsnaivitet kommer bli mycket, mycket hög när vi sammanställer allt. Redan nu skenar mängden mikroplaster i haven och vi krånglar med plastpåseskatter som har nästintill noll effekt på miljön, och andra liknande greenwashinghittepå för att göra livet surt för vanliga människor. Istället för att lägga fokus på rätt saker! Det kan visas att en konstgräsplan släpper ut mer mikroplaster än vad hushållen i en enskild stad gör, vilket inte är så konstigt när en tänker på det. Prova sitt i en plastutemöbel som stått utomhus i ett antal år, du får vitt pulver på dig. Det är mikroplast!

De mängder mikroplast som behövs för att förorena en specifik volym med vatten är extremt små.

Citat:

1 kilo of bisphenol A is enough to pollute 10 billion litres of water. That's 10 000 000 000 litres

Källa till mina påståenden: https://docs.wind-watch.org/Leading-Edge-erosion-and-pollutio...

Det lutar mer och mer mot att kärnkraft är den mest miljövänliga, säkraste och billigaste energikällan mänskligheten har tillgång till. Givet att vi sköter den som den ska förstås. Asse 2 nämndes tidigare i tråden, och jag kan säga direkt att dumpa avfall i en gammal saltgruva, nära en seismiskt aktiv zon där vätskor väller upp från Jordens inre är en korkad idé där en tigger om problem. Salt fräter, och utflödet transporterar ut det upplösta avfallet därifrån till grundvatten osv. Även om det skulle bli värstascenariot så handlar det fortfarande om en lokal påverkan och inte en marin ekologisk kollaps. Det är helt enkelt för lite avfall för att kunna åstadkomma det.

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas, med gen IV så är inte avfallet ett problem längre, det är en resurs! Vi kommer vilja värna om dagens avfall så att vi kan plocka tillbaka det i framtiden.

Av Balconette

Vad värre exempel i sammanhanget är, att Karlstad Stadsnät 2019 möjliggjort IPv6 - efter många år (5) av tjat från konsumenthåll. När jag pratade med Bahnhof som var tjänsteleverantör till ett hushåll där så fick jag svaret att de typ inte brydde sig om att dra igång IPv6 även fast möjligheten nu fanns för att det är så få som efterfrågar det ändå!

Helt blåst svar, jag kommenterade att självklart är det så att de flesta konsumenter inte har en aning om vad IPv6 är utan de kommer sitta där och ta för givet att det ska vara underliga problem med anslutningarna och att vissa system rentav är omöjliga att nå eftersom de de-facto befinner sig i ett helt annat internet. Problemet med onåbara system existerar redan idag och förväntas bli värre med tiden. Och nej, det är inte hållbart att behöva köra tunnlar kors och tvärs för att nå till ett visst nätverk för att i sin tur kunna generera en ULA och ansluta till det nätverkets IPv6-enbart-anslutna system - när det med IPv6 är bara att skriva in det systemets adress.

Så i det här fallet är jag besviken på Bahnhof. Jag trodde faktiskt att de var mer måna om att få ut IPv6 och andra moderna betänkligheter än de på riktigt verkar vara. Nu var det visserligen tre år sedan men jag hoppas att någon slagit näven i bordet och fått det gjort innan de börjar ta betalt för IPv4or, annars framstår det i mina ögon som ett ynkligt försök att tjäna mer pengar utan att leverera något tillbaka.

Av Balconette

Oj! Nu först har de börjat inse att strömmen norrifrån kommer sina i framtiden:

https://omni.se/larmet-expansionen-i-norr-ger-mindre-elexport...

https://tt.omni.se/sodra-sverige-kan-inte-rakna-med-el-fran-n...

Vår energiplan känns tyvärr som en ren parodi...

Av Balconette
Skrivet av snajk:

Jag förstår inte riktigt vad du argumenterar mot här, finns vad inte?

Saken är att arter dör ut hela tiden, oftast tack vare vår påverkan, vilket förstås är hemskt och förkastligt. Men man får ju hela tiden väga fördelarna mot nackdelarna med en föreslagen lösning. Vi har haft vattenkraft väldigt länge så skadan är liksom redan skedd, moderniserar vi kan vi förbättra situationen för dessa hotade arter samtidigt som vi kan få ut mer effekt.

Idealet vore förstås att ha en energiproduktion som inte påverkar något alls, men det går förstås inte (utanför Sci-Fi). Alltså får man titta på hur dåliga alternativen är i förhållande till hur bra de är på att producera energi och förstås kostnaden. Kärnkraft har inte så stor påverkan, uranbrytning är ingen trevlig affär men det är ändå förhållandevis små mängder, sen värmer de upp vattnet och så men det är ju ganska lokalt, och de producerar mycket el. Så vad är då problemet? Först och främst skulle jag säga kostnaden. Det är så extremt dyrt med kärnkraft att det kräver enorma statliga subventioner, vilket andra "fossilfria" kraftslag inte gör på alls samma nivå. Sen finns ju risken för olyckor eller attacker. Den är inte särskilt hög men konsekvenserna är ju extrema. Tjernobyl var inte så nära oss men ändå fick vi kassera renar i 28 år efter olyckan exempelvis. Sen kan man gå in på etiken i att gräva upp bränslet under hemska förhållanden, riskerna med transporter och liknande, och förstås hela slutlagringsbiten. Sammantaget har kärnkraften en hel del nackdelar i mina ögon.

Vindkraft har förstås sina problem också men de tenderar att överdrivas i debatten i mina ögon. Att det krävs resurser för att bygga vindkraftverken är liksom inget jätteproblem, eller snarare är det ett relativt litet problem för vindkraften jämfört med kärnkraften eller de flesta andra alternativ. Visst behövs det vissa metaller och annat för turbinerna och generatorerna, men även kärnkraften kräver ju dessa saker liksom. Återvinningen av kasserade vindsnurror tas ofta upp som ett stort problem men samma gäller ju där, allt man bygger måste ju kasseras när livstiden är slut. Bladen är inte så enkelt återvinningsbara, men de är heller inte särskilt giftiga eller skadliga på något sätt, inte som mycket av materialen från en kärnreaktor exempelvis. Risken för fåglar är på det stora hela en petitess, som dessutom är enkel att minska, tamkatter dödar ju extremt mycket fler fåglar än vindkraften exempelvis. Rent estetiskt kan man ju ha problem med snurrorna förstås, men det får man ju komma över.
Det stora problemet med vätgas är ju att det är så ineffektivt. Att gå från el till vätgas och tillbaka till el igen innebär ju förluster långt över 50%, och det är utan förluster i transport, energin som krävs för att lagra det och så vidare. Det betyder förstås inte att det är dåligt, om vi har ett överskott är ju energin "gratis" så då spelar inte förlusterna så stor roll. På samma sätt finns det ju industriprocesser och annat som kan använda vätgasen direkt, som det fossilfria stålet exempelvis, och där blir ju förlusterna lägre.

Väldigt bra sagt. Måste ge dig en stjärna för sakliga argument.

Skrivet av Bizzro:

Problemet är att miljöpåverkan hos vattenkraften så gärna förlåts av kärnkraftshatarna, man tittar på utsläpp och inget annat. Man gnäller om hur farligt för miljön uranbrytning skulle vara i Sverige medans man gladeligen låter dammar stå kvar som förstört några av våra viktigaste biotoper t.ex.

Jag har inga problem med att det måste "kosta" att vi ska få energi från någonstans. Sen ska vi givetvis försöka minimera den kostnaden. Det jag har problemet med är hykleriet runt kärnkraften och hur man målar över problemen med "den fina naturliga vattenkraften". Skulle naturpåverkan vara det enda som avgjorde, då skulle vi ha bara kärnkraft och inga dammar.

Det kommer såklart kosta både i formen av investering men också i form av underhåll. Sedan även miljöpåverkan som har ett väldigt lågt pris idag. Det korrekta är att öka kostnaden på verklig miljöpåverkan ännu mer än den är idag. Då skulle det vara rimligt att ur ett ekonomiskt perspektiv stänga ner majoriteten av vattenkraftverken och bara behålla de energimässigt viktigaste mot att rimliga åtgärder för bevarande av fisklivet sätts in. Det skulle då teoretiskt vara möjligt att bygga nya om det väger över miljökostnaden. Helt utan vattenkraft har jag svårt att se, åtminstone i nuvarande situation.

Skrivet av skewgen:

Är generellt för kärnkraft, i synnerhet tycker jag man bör satsa stort på toriumbaserade varianter (då slipper man de största slutförvaringsproblemen). Gärna många små utspridda toriumkraftverk då detta nog på sikt har störst möjlighet att bli billigt.
En stor fördel prismässigt med mer stabila och styrbara kraftkällor är att priset för elnätet blir klart lägre, varierande källor (som vindkraft osv) ställer klart högre krav på elnätet. Är värt att tänka på i alla prisdiskussioner.

Jag gillar även vindkraft ska sägas, men där krävs någon form av bra mellanlagringsteknik. Jag gillar vätgas som koncept, och med lite effektivare elektrolys så skulle det vara väldigt intressant att lagra överskottsel som vätgas.
Vätgas är ju dessutom ett potentiellt drivmedel för flygplan (jetmotorer) och kan användas vid ståltillverkning utan att behöva gå igenom en bränsecell och återkonverteras. Sen är ju även vätgasbilar inte en så dålig idé även om de har lite underläge mot elbilar för tillfället, men det finns klara fördelar i form av vikt, räckvidd och påfyllnad.

Enligt mitt sätt att se på det (för Sverige) så kan man gå vägen med vindkraft (och i viss mån solkraft), men då krävs en stor satsning på mellanlagring och en stabilisering med stora kostnader på elnätet. Mellanlagring i batterier i form av befolkningens elbilar etc. tror jag inte på som lösning. Tror inte det är tillräckligt, helt enkelt, för att kompensera en höst med dålig vind. Skulle nog föredra en satsning på vätgasbilar över elbilar också om man väljer denna väg.

Den andra vägen för minskad miljöpåverkan är enligt mig satsning på dessa 4e generationens kärnreaktorer med toriumsalter. De ger en jämn och fin utspridd eltillförsel som passar bra i dagens elnät, detta lämpar sig också bra för hur vi idag konsumerar el.
Det som krävs är en tydlig satsning och troligtvis stora initiala kostnader, det kommer också möta hårt politiskt motstånd (ska inte underskattas i kalkylen), för att lyckas så krävs det att man håller linjen. Största problemet här är ju att de inte finns som annat än prototypverk än, det krävs såklart en stor ekonomisk satsning för att förverkliga dessa.

En kombination är såklart också möjlig och jag vill verkligen att dessa kärnreaktorer blir en verklighet i någon skala i framtiden åtminstone för möjligheten att minska halveringstiden för det "utbrända" kärnbränsle vi har i världen.

Väl sammanfattat. Du har läst på ser jag.

Jag tror också torium kommer vara det allmänt rådande i framtiden av flera skäl. Vi har några tekniska problem att tackla först men så fort vi kommit förbi dessa så tror jag det blir åka av om inte osaklighet och politiskt motstånd sätter stopp för det.

För sannerligen så kommer vi behöva mer energi för att klara av att hålla våran levnadsstandard. Det finns de som förespråkar neddragningar av elförbrukningen men det går endast där vi kan spara på något som egentligen är onödigt effektivitetsbortfall. @Petterk nämnde bättre uppvärmning av hus och där tror jag det finns mycket att spara även om det inte går överallt. Men fortfarande även om vi sparar så kommer vi behöva el till annat, såsom transporter och andra saker i framtiden. Samhället behöver dessutom mer el för att kunna producera mer saker miljövänligare på hemmaplan. Som det är idag så förbrukar vi en stor andel av våran energi utomlands i smutsiga verk och fabriker.

Skrivet av MsSmith:

De flesta här inne är medvetna om miljön, finns säkert några som sitter och förnekar det hela, men genomgående är ändå MP och deras motsvarigheter inom EU ganska små partier. Min uppfattning är att det handlar inte om budskapet, utan om hur man presenterar lösningen och den sedvanligt kassa retoriken: "Vi måste minska x, y och z, annars går jorden under"

Det blir då allt för enkla argument för populisterna att skjuta ned och de har tendenser att prata i ordalag som "vakna" eller "hjärntvättade" och då är det ingen som orkar med dem när de inte ens är med i matchen själva. MP och deras motsvarigheter uppfattas som konservativa partier och i Sverige vill vara uttalade vågskålar och vända kappan efter förutsättningarna, dvs om en blå regering i framtiden bedöms ha en bättre, konservativ inställning så kan MP stötta denna istället.

Ett exempel för att tydliggöra:
MP vill stänga Bromma flygplats och att man ska åka tåg istället.
Mittenpartierna vill istället för att minska på flygresorna, satsa pengar på utveckling av tekniken och skapa inrikesflyg som går på batterier och de resonerar att det är inte flyget som är problemet utan utsläppen som flygen skapar.

Norge satsar på samma lösningar, framför vägar och räls men de har förstås andra geografiska skillnader också.
Som företagare inom mina branscher vet jag mycket väl att det är främst gröna lösningar som är där pengarna finns och allt mer kommer även sociala lösningar, speciellt nu efter Covid. Tekniken kommer alltid gå framåt tills den bedöms inte kunna utvecklas längre och då ersättas av något annat.

Min fråga, slutligen: Vet du varför miljövänners retorik kring det hela är så begränsad? Ingen vill höra att man måste minska på något, samtidigt som de flesta istället vill höra 'vi ska satsa på x för att minska y'. Vad händer den dagen flyget går på batterier? Är man som miljövän fortfarande emot det då? Jag som arbetar efter väldigt breda, horisontella värderingar får inte ihop en så smal retorik som de som är emot kärnkraft/flyg/vattenkraft/eller-vad-det-nu-kan-vara använder, så det är en genuin fråga.

Självklart, jag brukar också fråga hur det kan vara flygplatsens fel när det är planen som släpper ut. Tvärtom skulle luftbaserad transport kunna vara energieffektivare än vägbaserad om vi hade mer effektiva plan. Eller ja, energieffektiva plan finns. Det var en person som flög jorden runt med bara solceller på vingarna för att visa att det går, och det finns redan idag batteridrivna plan och bränsledrivna plan som har lägre miljöavtryck än vad en motsvarande bil har. Sett till detta skulle vi kunna gynnas av snarare fler flygplatser mer utspritt i samhället.

Det framstår som ett hyckleri när allt handlar om att lägga ner en flygplats och att införa plastpåseskatter. Är noll verklig miljönytta även om det kanske var ett snyggt försök till greenwashing.

Fotnot:
Jag märker att det kommit hit ett fåtal personer som inte klarar av att hålla en normal diskussionsnivå utan istället urartar i pajkastning när något går emot världsbilden. Detta är inget som vi andra vill se och jag hoppas att ni som detta berör slutar med. Om inte kommer jag börja anmäla, och det är vare sig ni älskar eller hatar kärnkraft för att försvara tråden. Jag hoppas jag slipper det och vi kan argumentera sakligt, och att ni istället frågar "varför?", "källor?" etc. om ni inte håller med.

Av Balconette
Skrivet av MsSmith:

Det har pratats mycket om Gen IV kraftverk men finns det något i drift?

Jodå, det är precis nu (den 12:e september i år) vi börjar gå från ord till handling med Gen IV:
https://en.wikipedia.org/wiki/HTR-PM
https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Chinas-HTR-PM-rea...