Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av Viper_82:

Ja att ha alla tre vore det bästa, men på tok för dyrt! =P
Jag satt och kollade byggboken, det verkar inte vara ett jätteprojekt att bygga om mellan dem. Det är sista steget när man väljer vilken modell det ska bli. Däck, motorhuv och "elkäpp"/sopmotorn i bak. Så om jag ångrar mig så ska det nog gå att bygga om utan problem.

Jag såg trilogin ganska nyligt så det hoppar jag nog

Det är lite som deras moderna ryndskepp där du kunde bygga alla tre varianter (928, 924 och 918) men naturligtvis inte från en enda sats utan du behövd köpa flera byggsatser.

Lite sugen nu på att fixa 2 till Delorean och bygga alla tre. De är ju så snygga.

Av Björn Endre
Skrivet av Sweckid:

Du kan få ganska bra betalt för den oöppnad...

Damn, de har gått upp sen jag sist kollade. Ja, båda är faktiskt värda lite. Har även en oöppnad Voltron som jag funderat på att bygga. Sålt v det mesta jag insåg jag inte längre är intresserad av så just nu är det främst olika Botanical, lite Star Wars och mkt classic Space som är mitt fokus.

Av Björn Endre

heh, insåg att jag faktiskt har denna oöppnad på vinden tillsammans med Dr Who-setet. Kanske ska ta och bygga den då den itne är superstor och passar in i hyllan.

Av Björn Endre
Skrivet av Dashio:

Vi är en hel del som gärna hjälper till så alltid bara att posta här så hoppar någon av oss på.

Av Björn Endre

Växte upp med Classic space så ville försöka återskapa lite minnen. För mig var det främst 918, 924 och 928 och har ännu bara fixat 918 och 928. Får se om jag hittar 924 senare. Sen lite nyare också.

Köpt på mig massor gammalt rymdlego för att ha lite extra delar att byta ut mot.

Av Björn Endre
Skrivet av CyberZzZ:

Någon annan här som fått hem sin Panda Touch till Bmbu Lab skrivare? Haft min några dagar men kan inte ansluta till mitt nätverk. Kan ansluta till telefonen utan problem .

Fick den för någon vecka sen men har inte packat upp än. kan se om jag får igång den i helgen.

Av Björn Endre
Skrivet av Särimner:

Själv sitter jag och längtar efter Id.2, sjukt snygg förarmiljö och analoga- blandat med digitala knappar!

https://www.youtube.com/watch?v=8flSRQXdrtE

Som pendlar bil och bara glida swoosh swoosh runt stan innan man beger sig till villan på landet smart förvarningslösning med låda under baksätet!

Jag har funderat lite på en andra-bil då vi ofta nu behöver låna svärmors supergamla peugeot 407 när båda barnen har träning och/eller match samtidigt. Något som en liten ID2/Polo-typish skulle vara perfekt, speciellt om priset inte blir mkt mer än de pratar om. Vi behöver inte en jättestor bil och den skulle inte behöva ha jätte-range då vår Enyaq hanterar det.

Tycker den såg riktigt trevlig ut. Kan inte tänka mig att den borde ändra sig utseendemässigt så mkt mer från koncepted då den definitivt ger Polo-vibes.

Av Björn Endre
Skrivet av Gimbal:

Bambulab har nog stoppat all försäljning av A1 för tillfället pga kabeln upp till värmebädden tydligen har skadats på vissa maskiner (antingen under transport eller av användaren själv).
Med kortslutning, smält isolering och skjutna proppar i väggarna som följd. Inte alls bra. (Det är 230V i den kabeln)
se
https://blog.bambulab.com/a1-heatbed-cable-callback/

Jag har själv en A1 men min kabel ser bra ut, än så länge. Dock blir man lite nervös, vågar man printa över natten?

Det tror jag inte är ett problem om du inte noterat något. Det är ett större problem om det är ordentligt böjt och då skulle jag vänta. Har du inget problem (min A1 såg också ok ut men ska kolla lite noggrannare) så skriv ut den där grejen de kommer skicka ut för att minska möjligheten att böja kabeln. jag skrev ut min igår och ska sätta fast den idag.

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre

Hej, tack för intresset. Den blev dock såld sent igår kväll/tidigt i morse så ska stänga annonsen nu.

Av Björn Endre

ASUS ROG Ally Z1 Extreme + fodral

Jag fick ett infall vid Black Friday 2023 och köpte mig en ASUS ROG Ally Z1 Extreme på rean. Det är en cool pryl (har en SteamDeck sen tidigare så gillar att spela handhållet) och jag har spelat en del på den men jag inser sakta att den mest ligger i sitt fodral.

Så det känns lika bra att sälja den nu till någon som har nytta av den.

Inköpt på Webhallen och kvitto finns självklart om man vill ha det.
Orginallåda och tillbehör (laddare etc) medföljer.
Har också köpt deras officiella fodral för att skydda den.

Den är i utmärkt skick.
mer info om konsolen finns t ex här: https://www.inet.se/produkt/6336947/asus-rog-ally-z1-extreme

kan skickas och då betalar köparen frakt på 80 kr.

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre
Skrivet av Swedishchef_90:

Haha lär aldrig få igenom ett bord, hade hoppats på något längs väggen

Visade min fru och fick ett "Hell No" i svar :). Så inget bord för mig heller. Hade ju varit perfekt :).

Av Björn Endre
Skrivet av tJev:

Uppföljning på min laddlucka, tog mindre än 24h att få ny låsmotor monterad. Den uppdaterade versionen så förhoppningsvis är det sista gången den strular... fick även info om att vår enyaq omfattas av batterimoduls-utbytesprogrammet så kommer få en ny tid för att fixa det. Tur allt går på garanti än så länge.

nu blev jag nyfiken. Vad är det för något? Är det 12V batteriet du pratar om? Undrar om det var det som dom bytte på min nu när jag fick problem tidigare i vinter med att den ofta klagade på att 12V batteriet var lågt. Sen dom bytte så har det aldrig hänt igen (fick det redan förra vintern några gånger men då så sällan jag inte tänkte så mkt på det).

Edit: kom på du hade Enyaq 60 och inte 80 ..

Av Björn Endre
Skrivet av tJev:

Två blodiga händer av allt bankande i -20C i helgen, ingen skillnad idag heller. Självklart med spammande av nyckeln, men tack för tipset. Kanske någon annan har nytta av.

För övrigt nöjd över Skodas mobilitetsgaranti, inga problem att få hit en bärgare och de står för hyrbil ett par dagar.

Är det en Enyaq 80/80x? Intressant. Då har jag haft tur (dock nog inte varit -20 än där jag är, inte mer än -15). Nyfiken vad det gör att den låser sig. Är det fukt/is i låset eller. Eller är det inte fastfruset utan motorn i sig? I-o-med att det händer i kyla trodde jag det mer skulle vara p g a is etc. Det närmaste jag haft är att inte fått av laddsladden. Då har jag fått låsa/låsa upp för att den skulle släppa. Men det var i somras. mkt irriterande när jag ville åka hem från en cup.

Skrivet av tJev:

Konstigt att man aldrig varit med om något sånt här på en bensin/diesel-bil.. körde skoda superb innan med liknande tanklock som aldrig strulade, är det ångorna som påverkar? Förstår iofs inte alls behovet av låsmotor på ett "tanklock" till en elbil...

Sen fryster tanklock definitivt även dom fast ibland. Bara googla på fastfruset tanklock :). När det går ner till många minusgrader så verkar det kunna hända lite vad som helst med våra bilar.

Av Björn Endre
Skrivet av izzie:

Finns det något sätt att få upp hastigheten på en Ender 3 Pro v2? Jag tycker det går så sinnessjukt långsamt.

Jag köpte den med den där custom-mjukvaran på som jag inte minns vad den heter. Hastigheten är ställd till 100% 100% 5%.

Jag antar du menar Ender-3 V2? eller fanns det verkligen en Ender 3 Pro v2?
Först och främst kanske uppgradera med en Direct Drive och munstycke som klarar lite högre temperaturer. Bondtech har väl några.

Det jag kan tänka mig annars är Klipper för att riktigt få upp hastigheten. Antingen via en rPi eller via Creality Sonic Pad. Jag fick upp hastigheten upp mot 200 mm/s på min Ender 3 Pro (+ snabbare acceleration) och snabbade upp den ordentligt. Det kräver dock lite pill, särskilt om du ska göra det själv på en rPi. Via Sonic Pad handlar det mer om att kalibrera etc och ställa in den rätt.

Och nej, den skriver självkalrt inte allt i 200 mm/s men ingen skrivare skriver allt i full fart. Däremot så kan en högre maxhastighet + högre acceleration ge mkt överlag i tidsbesparing.

Av Björn Endre

Jag har varit på gång att testa lite 3D-printade chassin och andra tillbehör för PC men inte kommit igång. Men de här ser ju jäkligt coola ut .... ska se om jag har moderkort etc hemma för att göra ett test. Skulle vilja lära mig Shapr3d eller fusion360 för att göra egna designs.

Av Björn Endre
Skrivet av Macatonia:

Förstår inte varför ni pratar så mycket om inkapsling för ABS... Jag har skrivit ut ABS på min zortrax M200 sen de lanserades för typ 10-15 år sedan. Iof har jag inte rört den senaste 3-4 åren.
Har någonting hänt eller förändrats?

Samt en fråga ni som verkar vara mer inlästa. Zortraxen är bökig och stökig, finns det några bra skrivare för typ 5000-6000kr? P1S verkar ju dunder men 10000kr för ngnting jag knappt kommer använda 😅

ABS har ju en tendens att warpa och är känslig för omgivningen. Om det t ex är lite kallare där du skriver eller det blåser lite (du går förbi, dörr öppnas etc) så kan det påverka utskriften. Inkapslingen är främst till för att göra det möjligt att ha en stabil varmare temperatur inne där du skriver ut. Om det fungerat bra för dig i alla år så låter det som om du har en bra miljö att skriva ut i. vissa gör så att de typ tar en vanlig papp-kartong och skyddar skrivaren.

Sen är gaserna som bildas av ABS visserligen inte direkt giftiga men kan upplevas ganska otrevliga. Luktar illa och man kan må illa av dom. Så igen, det kan vara en fördel.

Om P1S är för dyr så kanske Creality K1? Det ska komma en ny uppdaterad version av den typ nu som bör ha fixat alla barnsjukdomar den första generationen hade. Med ett pris runt 6000 kr så tycker jag den är intressant.

Av Björn Endre

Sonic Pad + Ender 3 Pro = nytt liv för gammal trotjänare

Efter att jag köpt mina 4 Bambu Labs så har jag fått lite skrivare över. För att få plats har jag flyttat dom till vårt hus på Gotland och där står nu en Prusa MKS3+, en AnkerMake M5, en Crealite Ender 3 Pro och en Creality CR6-SE.

Det är ju inga dåliga skrivare men kanske lite långsamma (förutom M5 som ska vara den snabbaste).
Jag har länge funderat vad jag ska göra av dom. Det känns lite trist att slänga de äldsta när de ändå fungerar. Samtidigt så kan jag inte komma ifrån att det är lite trist att behöva vänta 7-8 timmar på en utskrift som med nyare snabbare skrivare tar 3-4 timmar.

Jag har länge varit lite sugen att testa något som Creality SonicPad. Jag har lekt med klipper innan (i somras satt jag upp Klipper via en rPi 4 på min CR6SE men kom inte så mkt längre än initalt få den att ha kontakt) men tanken med en färdig liten burk med skärm var lockande. Inte nog att köpa den själv men när min fru behövde en julklapps-lista fick den följa med. Och tomten tyckte jag var snäll under 2023 så den låg under granen :).

Det första jag noterade när jag dragit igång den var att visserligen CR6SE och Ender3Pro stöddes, men däremot out-of-the-box endast med Creality moderkort. Själv hade jag uppgraderat till BTT moderkort på båda. Jag hade dock kvar ett 4.2.7-moderkort för min Ender 3 Pro så för att slippa börja med att skriva egna printer.cfg så bytte jag tillbaka till det moderkortet. Jag hade även sen tidigare uppgraderat med BLTouch och MicroSwiss DD så kändes som min Ender3 Pro var en bra kandidat att testas med.

Jag följde Ricky Impey's Youtube videos för att både sätta upp SoniCPad med Ender 3 Pro men även att konfigurera den och kalibrera den. (https://www.youtube.com/watch?v=ga2cMRTJGQI). Det finns några grejer som inte helt stämmer/han glömt, särskilt när det gäller att uppdatera för input shaping, men hans serie av Youtubes är guld för att få igång allt, oavsett skrivare.

Jag började med att använda Cura för att styra den och Crealitys färdiga profiler. De har ingen profil för Ender 3 Pro men för Ender S1 Pro vilken också är en DD. Tycker det är lite trist de har profiler för så få skrivare. De borde lätt kunna fixa färdiga profiler för många av deras äldre skrivare kan man tycka.

Det gick väl så där med utskriften via Cura. Jag testade en T-Rex från Flexi Factory och med snabb-profilen (runt 3 timmar) så fick jag layershift och annat problem.

Jag gick över till Orca istället som jag är van vid och körde alla deras kalibreringar. Jag följe även Klippers egen guide för resonans-kompensering och det blev skitbra.

Med Orcas standard-PLA-klipper-profil som jag uppdaterat efter alla kalibreringar så tog FlexiFactory T-Rex curved endast 3h40m att skriva ut. Och den blev riktigt bra. Som jämförelse vill Cura ta runt 11 timmar att skriva ut den med min gamla Ender 3 Pro-profil. Anker M5 vill ta 4.5 timmar och min MKS3+ lite över 7 timmar. Jag måste fortfarande testa lite mer med mina inställningar för att se att jag inte skruvat upp accelerationen för mkt (och detta var för övrigt allt kalibrerat med Add North Glitter Grey PLA så antar jag måste göra om lite kalibreringar för PETG etc) men jag tycker det är kul att min Ender 3 Pro fått nytt liv igen.

Så har du en äldre skrivare hemma och tid/ork att installera Klipper, antingen via t ex SonicPad eller själv på en rPi, - gör det. Det kräver fortfarande en del pill men det kan bli riktigt bra. Tyvärr kommer jag inte hinna börja leka med CR6SE igen denna gång men påskens/sommarens projekt blir att även få in den på Sonic Pad. Där behöver jag fixa en egen printer.cgf eftersom jag bara har ett BTT moderkort på den och inte minns var jag la Crealitys egna. Men det borde inte vara något stort problem.

Av Björn Endre
Skrivet av anders190:

Jag har lekt lite med tanken på att bygga ut min Tranquil Garden och göra plats för bonsaien faktiskt. Skalningsmässigt hade det nog fungerat rätt bra faktiskt.

De använder ju samma bas (står t om om det i manualen) så det borde ju kunna fungera. Har bonsai också men inte byggd.

Av Björn Endre

En av mina julklappar i år. Försöker alltid bygga något när jag är på Gotland sommar, påsk, vinter och i år blev det Tranquil Garden. Tidigare har jag kört mkt bilar men nu börjar jag välxa över till lite annat.

Lite pillig med alla transparanta ettor och tvåor för att göra "ån". Pyramiden hade också en del sånna men inte lika mkt.

Bilarna kommer sakta sälja av för att göra plats för nya lego-satser. Jag har Legao Architecutre Taj Mahal hemma någonstans som borde passa in perfekt här.