Inlägg

Inlägg som Schn3id3r har skrivit i forumet
Av Schn3id3r

Dell har extrapris på utvalda modeller ur XPS-serien, bl.a. XPS 15 4K/i7/16/512 för 16 690:- samt nya XPS 13 i7-U/FHD/16/512 för 14 689,99:- (rabatt på 5000:- respektive 2500:-, Dell brukar ha 300:- i erbjudande så räknade utöver detta). Brasklapp för att det lär vara en XPS 15 modell med sexkärnig processor på väg nu när Intel släppt dessa (ryktet säger upp till 5K skärm och 1060 Max-Q - "man vet vad man har men inte vad man får" ).

EDIT: Dell har precis avtäckt nästa XPS 15 (9570), se t.ex. Notebookcheck.

Jag har inte möjlighet att testa men tidigare har den här typen av extrapriser gått att kombinera med studentrabatt (10% - sök i forumet om du är intresserad).

Av Schn3id3r

Power bjuder på fjärrkontrollen vid köp av DJI Spark (ej Fly More Combo) - 4690:- . Billigast på Prisjakt är annars 4180:- (4600:- hos de etablerade aktörerna).

Hittar inte kontrollen på Prisjakt men verkar ligga kring 1490:- (Inet) respektive 2090:- (Power, Webhallen) om den köps separat.

Billigaste Fly More Combo (dvs. Spark + Remote Controller + Extra batteri + Väska + Laddare + Fler extra propellrar än standard) kostar annars 5750:-. Enligt historiken har priset varit nere och dippat på ~5000:-, dock oklart om det faktiskt funnits några i lager då (det var Proshop/Computersalg som rapporterat de låga priserna). Låter läsaren avgöra var den tusenlappen gör mest nytta

Av Schn3id3r

Från CDON:s Facebook-sida:

Glad påsk önskar alla vi här på CDON.COM.

KOD : EASTER18 !

I vårt påskägg till dig har vi lagt en rabattkod på 50 kr. Handla för minst 300 kr och använd din kod i kassan så drar vi av 50 kr på din order. Mycket nöje! Gäller endast idag och max 3000 koder.

Av Schn3id3r
Skrivet av Tiamat:

Uff såg ingen Mario Rabbids för 199:- den är på 349:- jag kollade 3 min efter kl 10:00.
Antingen tog de slut snabbt eller så ändrade de priset :/

Ja, det har du rätt i, såg aldrig att det faktiskt ändrades och nu står det 349:- på kampanjsidan också. Synd, jag hade tänkt lägga en order, får räcka med Fe istället

Av Schn3id3r

Förutom ~70 titlar på rea i e-shopen så har ElGiganten Mario+Rabbids för 199:- (priset hämtat från kampanjsidan, räknar med att det uppdateras) som del av påskrean vilken startar kl. 10 idag. EDIT: Såg aldrig att priset justerades och nu står det 349:- istället, gissar att någon skrivit in fel pris.

Exempel i e-shop:
Fe - 129:-
SteamWorld Dig - 49:-
(SteamWorld Dig 2 resp. SteamWorld Heist: Ultimate Edition 149:- / st)
Skyrim - 354:-
DOOM - 354:-

Med flera, fyll gärna på, tog bara några titlar jag haft under uppsikt.

Av Schn3id3r

@coffe09: Nu vet jag inte vilka bilder du tittat på men du bör tänka dig bilden (exponeringen) som summan av slutarhastighet (hur länge du släpper in ljus/låter ljus träffa sensorn), bländartal (hur mycket ljus du släpper in) och ISO (hur mycket du förstärker ljuset som släpps in). Sedan tillkommer hur dessa inställningar påverkar motivet, exempelvis om det rör sig snabbt, och vad du som fotograf vill framhäva med bilden. Det brukar vara bra att prova A eller S-läget för att enklare kunna avgöra hur bländare och slutarhastighet påverkar bilden utan att behöva tänka på alla tre parametrar.

Se t.ex:

https://petapixel.com/2017/03/25/exposure-triangle-making-sen...
https://fstoppers.com/education/exposure-triangle-understandi...

Finns även gratiskurser t.ex:
https://www.fotosidan.se/akademi/grundkurs-foto_405/index.htm
https://www.kameravaskan.se/nyborjarkurs-systemkamera/exponer... (obs att jag hoppade in någonstans mitt i, nära det jag tror du frågar efter).

T.o.m. anpassad efter din kamera, från Nikon:
http://imaging.nikon.com/support/digitutor/d3300.html

Av Schn3id3r
Skrivet av Surpuppa:

Fötstår inte riktigt meningen med denna, en extern GPU är ju till för att ha hemma och inte för portabel använding, så varför köpa en mindre som inte har samma uppgraderingsmöjligheter?

För att ibland är det viktigare med en mindre än att den går att uppgradera? T.ex. om man som resande försäljare behöver ha en "företagslaptop" eller ofta vill spela hos kompisar eller bara föredrar ett mindre format

Nu har inte priset tillkännagivits än men om jag inte missminner mig så har andra "allt-i-ett" lösningar varit något billigare än att köpa "lådan" och grafikkortet var för sig, vilket också skulle kunna vara ett argument för den här lösningen. Personligen hade priset dock fått vara väldigt rabatterat för att trumfa uppgraderingsmöjligheter men då har jag inte heller några krav på kompakta yttermått (bara starka önskemål).

Jag har läst att redaktionens nya laptops har TB3, hade kunnat bli intressant läsning om ni har möjlighet att testa/recensera någon eGPU-lösning ihop med dessa #framtiden

Av Schn3id3r
Skrivet av danielwerner:

Nu var det 22% rabatt så slog till på en 9560 med 56w-batteri (kommer mest ha den ipluggad ändå). Slutade på ca 13500. Får väl se om jag har tur i Dell-lotteriet. Är jag inte supernöjd så åker den tillbaka. Ni med erfarenhet av returer hos Dell, hur mycket får jag testa den och ändå åberopa ångerrätt? Du har ju rätt att testa varan, så då bör jag ju få installera saker i viss mån? Eller?

När var det 22%? Studentrabatt + annat?

Jag installerade flera program (bl.a. Heroes of the Storm, Lightroom och någon konkurrent till Lightroom) när jag spelade på lotteriet förra våren. Var inga problem att returnera (p.g.a. coilwhine) inom de 14 dagarna, upphämtning av Schenker och gick hyfsat fort att få tillbaka pengarna (minns inte exakt, dvs. kan inte ha krånglat eller dröjt orimligt länge). Givetvis inga märken eller så på varken dator eller laddare och allt förpackat som när datorn levererades. Om jag minns rätt behöver man inte ens återställa datorn själv innan den skickas tillbaka. Förutom coilwhine var det bästa datorn jag aldrig ägt

Av Schn3id3r

@wafome: Nu röstade jag (på XPS 13) förvisso helt utan erfarenhet av någon av modellerna men har jämfört samtliga med i stort sett samma kriterier som du, dock möjligtvis större fokus på foto- och videoredigeringsmöjligheter (som glad amatör ) än att skriva.

Jag var länge inne på Spectre X360 eftersom den går att få för ~15000 med studentrabatt och således gav mest valuta för pengarna samt att den hade både USB-A och USB-C (TB3) portar. Efter att ha tittat på reviews från Notebookcheck har jag dock svängt till XPS 13 med anledning av att Spectre X360 i större utsträckning throttlar vid långvarig belastning. "Vanliga" Spectre är ännu värre i det hänseendet. I vissa benchmarks presterade XPS med i5-8250U 30-50% bättre än Spectre X360 med i7-8550U. I andra benchmarks var skillnaden mindre och i vissa fall med liten fördel för Spectre X360 (där vann dock en Spectre X360 utrustad med i7-7500U). En brasklapp för att jag inte jämfört vilka temperaturer chassit kommer upp i vid benchmarks eftersom jag oftast har laptopen på ett bord. Den infon finns dock i recensionerna som jag länkar längst ner.

4K panelerna verkar ha väldigt lika egenskaper oavsett Spectre eller XPS så där var det ingen större skillnad. HP kanske har bytt men tidigare har Envy haft en panel med sämre sRGB-täckning och "RGBW-matris" (det heter kanske egentligen något annat men kommer inte på exakt vad just nu) vilket innebar att det inte var "äkta" 4K och, enligt reviews, mindre lämpligt för att redigera bilder. En fördel med Envy skulle kunna vara att den går att få med dedikerat grafikkort vilket underlättar i vissa redigeringsprogram.

Om du kan tänka dig att kliva ned till WQHD (2560x1440) och upp till 14" så kolla på Lenovo X1 Carbon, T480s och T480. X1 Carbon går att få med HDR-panel som får riktigt bra betyg i de reviews jag sett hittills (bättre än XPS 13 respektive Spectre X360) och WQHD-panelerna i T480s samt T480 verkar prestera i klass med 4K-skärmarna som sitter i XPS 13 och Spectre X360. Lenovo verkar även throttla i lägre utsträckning men med (obekvämt) höga chassitemperaturer som följd (utöver höga temperaturer på CPU). Pluspoäng även för fler portar och fullstor SD-kortsläsare på T480(s). För egen del lutar det nog snarare åt någon av dessa, dock lär jag inte byta förrän nuvarande rasar ihop och då kanske det finns ännu bättre alternativ (nya Matebook Pro eller Macbook Pro t.ex.)

Spectre X360
Spectre 13
XPS 13
Dell XPS Video Editing review (länk till YouTube)
Lenovo X1 Carbon, ej komplett, samt hela ursprungsartikeln (på tyska)
Lenovo T480s (första intryck)
Upprepade körningar av Cinebench 15 för många av de senaste Lenovo-modellerna

Av Schn3id3r
Skrivet av jan-banan:

Vad finns det för bra frågor att ställa till it-avdelningen?

"Situationen är ohållbar för oss. Vad kan vi göra för att problemen vi rapporterar ska åtgärdas snabbare/underlätta för er?"

Förstår frustrationen, samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på hur IT har det. Känns inte helt orimligt att de inte fick någon extra personal trots att storleken på koncernen (och med det rimligtvis också arbetsbelastningen) ökade. Brukligt är väl snarare att alla överallt ska minska sina kostnader från år till år. Utan att ha mer insikt i situationen än vad som tagits upp föreslår jag:

  • Försök att få tillräckliga rättigheter för någon (du?) att kunna lösa de vanligaste/enklaste problemen.

  • Be om att få ett "lager" av sladdar/adaptrar/"utrustningen som krånglar oftast" där ni själva kan plocka det som behövs.

På så sätt behöver ni inte vända er till IT för minsta lilla och de borde då få mer tid till "allvarligare" problem. Ekonomiavdelningen lär gå i taket över det sistnämnda men redovisa vad det kostar i förlorad arbetstid/utebliven inkomst så borde det gå att ordna. På sikt bör dock grundproblemen (okunskap/dåligt utnyttjande/överbelastning/annat?) hos IT lösas. Hur det ska gå till eller hur du ska få ledningen att förstå kan jag tyvärr inte hjälpa till med, tycker de förslag som getts tidigare i tråden varit bra (inklusive det du redan gjort).

Av Schn3id3r
Skrivet av Nudel:

Angående din rondellolycka, du inser att man i vissa rondeller får svänga vänster från ytterfilen? Att du är i innerfilen ger inte dig någon automatisk förkörsrätt att komma ut till ytterfilen.

I det här fallet var det inte @htbtoma som gjorde fel, det är redan avklarat. Se #17261495 (sida 2 i tråden).

Av Schn3id3r

För den som inte orkar vänta :
"Share the joy"-rea i e-shopen, "upp till" 50% rabatt (20-25% verkar vanligast) fram till 15:e februari.
http://www.nintendo.co.uk/News/2018/February/Nintendo-eShop-s...

Titlar som ingår (bl.a.):
FIFA 18 - 299:- (249 NOK)
Golf Story - 120:- (96 NOK)
Rocket League - 121:- (även en del DLC på rea)
Mario + Rabbids - 366:-
Även Overcooked, Rayman Legends, Puyo Puyo Tetris, Worms m.fl.

Har inte tittat hur priserna står sig mot andra e-shoppar, kan vara billigare i t.ex. Norge. savecoins.me brukar vara uppdaterad på sånt.

Av Schn3id3r
Skrivet av solemn:

Så vart det dags att skicka in Switchen till Bergsala (den dör utan laddare, trots att batteriet är nära 100 %).

Finns det något sätt att göra backup på sin save data? Vet ni om det interna minnet är fysiskt separerat eller kan det bli så att jag får tillbaka Switchen helt rensad? Isåfall är det väl helt kört att ladda ned redan köpta spel från e-shoppen igen?

Går den att starta borde det vara lugnt, iaf vad teknisk support på Bergsala sagt när jag pratat med dem. Jag har reklamerat tre, två stycken p.g.a. fel på skärmen och då fanns det en anteckning i "protokollet" att de fört över den spardata som fanns. Den tredje enheten fastnade vid Switch-loggan under boot och då gick det inte att rädda sparfilerna (100+ h Zelda åt skogen). Kontakta kundtjänst om du tvekar, de har varit trevliga mot mig iaf

Edit: För att svara på frågorna: Som någon postade, om du har en till enhet kan det vara möjligt. Ja, i värsta fall får du tillbaka den helt rensad (se ovan) men utifrån din beskrivning bör de kunna föra över spardata. Nja, köpta spel är knutna till ditt konto så de får laddas ned igen när du loggar in bara, var inget jag reflekterade över när jag fick min utbytt.

Av Schn3id3r
Skrivet av stais:

Någon information om vikt? Nuvarande XPS 15" med diskret grafikkort är ju något i tyngsta laget. Borde kunna bli lite lättare med den här lösningen?

Ser ut att bli ganska lika, 1,97 kg beroende på konfiguration. 9560 ligger väl ganska nära 2 kg också?

https://app.box.com/s/7fcbc9ey4n67dzndbaf0umhwfuhbzvm7/file/2...

Av Schn3id3r
Skrivet av gabriel15:

Blir inte datorn överhettad om cpun belastas iallafall vilket gör den värdelös till spel iallafall?

Nja, det varierar mycket mellan datormodeller och spel. Åtminstone tidigare när jag tittat på bärbara speldatorer så har "sanningen" varit att man skaffar så dyrt grafikkort man har råd med eftersom det blir flaskhals före CPU (i de flesta fall men inte alla). Notebookcheck har numera(?) en graf över resultaten från upprepade körningar av typ Cinebench när de recenserar laptops, borde åtminstone räcka som fingervisning på hur väl en viss modell klarar spel (a.k.a en längre tids belastning).

Skrivet av Nima2001:

Jag undrar egentligen detsamma.. Jag har en ny generations hp spectre t. Ex.. Det är en i5 quad core.. Har thunderbolt så det skulle ju gå att koppla. Men är verkligen fläktanordningen för cpu redo för att belastas så?

Skickades från m.sweclockers.com

Ett tips kan vara att skaffa en kylplatta att ställa laptopen på medan man spelar, minskar risken att det throttlar och sparar på kylningen (samt gissningsvis också dina öron). Har tyvärr inget bra svar på frågan, tveklöst kommer det att slita mer än om du inte spelar. Om det sedan leder till att kylningen ger upp före någon annan komponent (eller du vill uppgradera) är svårt att veta. Rimligtvis bör kylningen vara dimensionerad att klara datorns förväntade livslängd, det ska ju inte spela någon roll om du använder datorn till spel, rendering eller foto/filmredigering (behöver övertyga mig själv också, TB3 för att kunna köra eGPU är något av ett krav på nästa laptop).

Den här killen verkar nöjd, dock Spectre X360, i7-8550U och XG Station 2 (med ett 1080Ti), dvs. inte modellen i artikeln (TL;DR " I have a Alienware 34 inch 4k 120hz screen and so far could play the new UT and PUBG with ultra settings in 4k with the MSI gtx 1080ti").

Fler kombinationer laptop + eGPU: https://egpu.io/external-gpu-implementations-table/

Angående priset på XG Station Pro verkar det rimligt i relation till vad en del av de produkter som redan finns på marknaden kostar (även om jag såklart hoppas att priserna sjunker framöver): https://egpu.io/external-gpu-buyers-guide-2018/

Av Schn3id3r
Skrivet av Ryzer:

Så Tele2 säljer sitt bredband till Bredbandsbolaget, och förvärvar Comhems istället.. Hmm.

Precis min tanke. När jag flyttade in i nuvarande lägenhet var det Tele2 som stod för TV och bredband. Den verksamheten köptes upp av Telenor (Bredbandsbolaget) varpå hyresvärden efter en tid bytte till Comhem och nu blir det alltså tillbaka till Tele2. Cirkeln sluten

Av Schn3id3r
Skrivet av Betvå:

Som t ex såna där silverkulor man lägger på tårtor och är ätbara. De är blanka likt polerad metall, hur lyckas man blanda den "färgen"? Rimligtvis är det inte metall i men det hade varit intressant att veta hur de gör det.

Det var lite för intressant för att låta bli att googla. Jo, en del "strössel" innehåller metall. Se produktbeskrivningen: http://www.oetker.se/se-sv/vaara-produkter/dekoration/silver-...

alternativt:
https://www.coop.se/handla-online/varor/skafferi/baka/dekorat...
Färgämne E173 = Aluminium (Källa: Livsmedelsverket).

Se även "färgämne (titandioxid, järnoxid ...)": https://www.mathem.se/varor/strossel/black-o-gold-strossel-83...

Ska man vara petimäter är det fråga om metalloxid(er) i det sista fallet, annars kan man ju också hävda att det är metall i om det finns "salt" bland ingredienserna men det var nog inte så du menade

Dold text
Av Schn3id3r
Skrivet av eribo01:

Det jag ej förstår är hur den nya modellen ska kunna ha längre batteritid när dem har krymt batteriet?

Skickades från m.sweclockers.com

Nä, håller med om att det låter mycket märkligt. Får se hur det ser ut när recensionerna börjar trilla in.

Av Schn3id3r
Skrivet av eribo01:

Då hade man nästan bestämt sig för nya xpsen. Så släpper dem en ny-ny xps 13, med en flyttad kamera och ett lite annat utseende. Självklart ingen rabatt på just denna, kommer kosta ca 2-3k mer. Vilken ska man då ta? Som jag förstår det har man gjort om portarna lite, gort den lite mindre och lite snyggare. Men man verkar samtidigt ha krympt batteriet? Vilken tar man
Den ska användas till skolarbete och lite slösurf samt det jag kastar på den!

Är det ingen studentrabatt på den nya? Min kod gäller inte längre så kan inte kolla själv. Angående valet måste du nog bestämma själv vad som är mest värt, för skolarbete och slösurf tror jag de passar lika bra (ev. att du vill ha USB-A för att enkelt kunna dela filer med klasskompisar? Beror såklart på om de själva enbart sitter med USB-C ). Personligen är jag intresserad av den nya modellen då 4K panelen ska ha 100% sRGB (vilket spelar roll vid bildredigering) men avvaktar tills någon recension bekräftar detta (samt antalet lanes i TB3 portarna).

Skrivet av kniven:

Jag skulle ta nya alla gånger, fler kärnor/trådar ger både högre prestanda samt troligen ett bättre andrahandsvärde vid eventuell försäljning.

Skickades från m.sweclockers.com

Dell släppte en version med "gamla" chassit men åttonde generationens Intel så det är ingen skillnad där mellan nyaste (9370) och näst nyaste (9360 - obs. att vissa återförsäljare fortfarande har 9360 med sjunde generationen Intel till försäljning). Håller med om andrahandsvärdet även om det antagligen är en del som väljer den äldre generationen p.g.a USB-A port och SD-kortläsare.

Av Schn3id3r

Bose QuietComfort 35 II 3190:- via Webhallens facebooksida:
https://www.webhallen.com/se-sv/ljud_och_bild/275493-bose_qui...

Prisjakt ca 3900:- (4000:- från större aktörer).