Inlägg

Inlägg som tteodorw har skrivit i forumet
Av tteodorw
Skrivet av macmann1:

Tog dig (och alla andra positiva omdömen) på orden och slog till på en likadan när jag spontanköpte en cirkulator idag Det blev en Cleverio från Kjell.

Slängde i en ryggbiff i 80 minuter på 58c, skulle valt lite lägre temp tror jag. Blir nog en del labbande.

Tänkte köra en rostas på ca 800g till nyår, nån mer bevandrad som har tips på temp och tid för en sån?

Jag har tipsat om det förr men gå med i Sous Vide Sverige på Facebook. Allt du kan föreställa dig har redan testats i den gruppen och inlägg har skrivits, så sökfunktionen är guld när man vill testa nya grejer

Av tteodorw
Skrivet av Factorial112:

fick min Legion 5 Pro-16ACH6H kring juli 2021... garanti till juli 2023
naturligtvis har batteriet slutat ta laddning & 1 års garanti enbart specifikt för batteriet (som nu gått ut) gjorde Reparationsbiljett på Lenovo (där jag köpte den) får se vad det leder till
har en 60W usb-c pd, men vet inte om den laddar då ingen lampa på laptoppen lyser, laddaren funkar till andra prylar & 60W skall räcka till laddning vid avstängd dator (om det mot förmodan är original-laddaren som gått sönder)
har uppgraderat både minnen & bägge nvme så vill helst inte skicka in den, slutar väl med att jag köper ett nytt originalbatteri på ebay... eller om man kan få det av Lenovo (antagligen inte då 1 års garanti)

Det är möjligt att det skiljer sig på din dator men för min Legion 7 (2021) fungerar det inte att ladda genom USB-C PD när datorn är helt död. Måste alltså köra originalladdare för att "kicka igång" den från dött läge. Kan vara värt att kolla om laddaren är trasig först (kanske kan ta med till en affär och testa?.

Hoppas det löser sig, så segt när saker strular!

Av tteodorw
Skrivet av Aka_The_Barf:

Hon kokar oftast riset...så egentligen har jag ju redan en ris kokare

Riskokerska 👍

Av tteodorw

https://www.amazon.se/dp/B08GTH8KYD/ref=cm_sw_r_cp_apa_glt_i_...

Såg denna bland "dagens fynd" - kanske värt med någon tusenlapp till och få en helt ny dator? Blir ju lite upp från 5000 men samtidigt är ju alltid begagnade laptops lite av ett lotteri.

Av tteodorw

Jag köpte också en sous vide förra året och har använt den flitigt sedan dess. En anledning till det är att jag tidigt gick med i facebookgruppen "Sous Vide Sverige" där det utöver massa inlägg med maträtter som folk lagar även går att söka exakt temperatur m.m till allt (folk har ju lagat allt man kan tänka sig och skrivit inlägg om det i gruppen). Det gör sammantaget att det blir väldigt enkelt att båda få idéer om nytt att laga och att laga det i precis rätt temperatur och tid.

Av tteodorw
Skrivet av SiRai:

Har själv också funderat över bägge. Finns ju även en Legion 7 för samma pris som Legion 5 Pro med samma specs.

https://www.elgiganten.se/product/gaming/laptop-gaming/275783...

Oj, där ser man. För samma peng och samma specs tänker jag mig att en Legion 7 är snäppet vassare, men egentligen inte minsta intresserad av RGB m.m.

Om någon med koll har input hade det varit mycket uppskattat gällande dessa tre alternativ.
Specs: R7 5700H, 3070, 16gb RAM, 1TB på samtliga.

Legion 5 (13990)
Legion 5 Pro (17990)
Legion 7 (17990)

//Tim

Av tteodorw

Tänkte köpa mig en Legion Pro 5 med 3070 men sedan kom detta erbjudande upp på en Legion 5 - samma specs fast för 13990 istället för 17990 - skulle ni säga att det är värt att köpa denna istället? Verkar vara Legion Pro-varianterna alla är så nöjda med...

Det jag kan se som skiljer sig är att skärmen är 16:9 istället för 16:10 och Full HD istället för QHD som på Pro 5. Så ni med en Legion Pro 5, anser ni att den är värd 4000 extra?

https://www.elgiganten.se/product/gaming/laptop-gaming/275777...

https://www.elgiganten.se/product/gaming/laptop-gaming/275780...

Av tteodorw

Är också intresserad av att köpa en Legion 5 Pro 3070. Någon som har koll på när nästa uppdatering kommer - är det värt att vänta tills dess eller bara att slå till?

Av tteodorw
Skrivet av Jumpcut:

Nu har jag jämfört Yumami och icke-Yumami och jag får säga att riset blir så jäkla bra redan på vanliga läget att jag knappt märker någon skillnad. Detta var då med ett Thailändskt jasminris som jag köper på säck.

Tack för svar! Uppskattar det verkligen 👍

Av tteodorw
Skrivet av Jumpcut:

Favoritpinnarna framplockade. Har lite sesamfrö och en god soja vid sidan av. 2 minuter kvar på programmet

Hur var det? Du får gärna jämföra Yumami och icke-Yumami med samma ris om du har tid framöver, hade varit väldigt intressant att få en objektiv jämförelse från någon ny med riskokare!

Av tteodorw
Skrivet av Peter4C:

Har inte fått tag på en PS5, men vill inte köpa DE om den har mer oljud än en standard!

Jag har både en DE som köptes på lanseringsdatum samt en standard-edition som köptes för ca 2 månader sedan. Är en påtaglig skillnad i ljud där den den med diskläsare låter mycket mer. Min DE är i princip helt tyst, så jag tror att det endast är en chansning vilken typ av fläkt man får och inte DE/disk som avgör.

Av tteodorw
Skrivet av Mulfuß:

Yumami är ett måste! Det blir gott ris utan, men att alltid kunna få det lilla extra är nått man vänjer sig vid.

Skrivet av cfw:

Har en Yumasia Fuji, kör alltid yumami när jag gör ris.

Då låter det som att Panda faller av då den inte har Yumami-funktionen. Haft lite svårt att veta om det endast är en extra funktion i marknadsföringssyfte men ni verkar ju ändå uppskatta funktionen rejält. Får kiika på någon av de Yumami-riskokare de har isf - tack för svar!

Av tteodorw

Sitter och velar mellan en Panda och en Bamboo. Har egentligen inte behov av en större riskokare än en Panda men undrar om Yumami-funktionen är något jag kommer att sakna om jag köper en Panda.

Någon av er som köpt en lite större (och dyrare) som har någon input gällande rekommendation? Är en Bamboo värt det extra för att få Yumami m.m?

Av tteodorw
Skrivet av gythor:

FYI: Elgiganten utlyste precis på Instagram att de kör sitt lotteri nästa vecka, med en ganska kul SW-meme!

Tydligt att det kommit en rejäl leverans till olika affärer i Sverige - Kjell & Company, Netonnet, nu Elgiganten... skönt om trycket börjar lätta lite.

Av tteodorw
Skrivet av Snuffelbutt:

Fy. Får ångest av bara tanken på Malazan. Man måste ju läsa hela serien fyra gånger med ett anteckningsblock redo för att hänga med alls.

Kan starkt rekommendera att följa denna gruppläsning kapitel för kapitel om någon ger sig på denna serie. Gör att jag hängt med helt OK från start - hade nog gett upp annars.

https://www.goodreads.com/topic/group_folder/154001?group_id=...

Av tteodorw

Tack för alla svar!

Kikat runt för fullt senaste dagarna och låter ni starkt mot Klipsch The Fives. Känns lite i det dyraste laget men verkar som vassa högtalare.

Även försökt att kika på begagnatmarknaden men måste säga att det är svårt när man är novis på hifi och inte kan se uppenbara klipp 😅

Av tteodorw
Skrivet av Gorian:

@AplAy: Yes, jag såg att byggkvaliteten inte skulle vara nåt att hänga i granen. Gör inte så mycket då den inte ska flyttas runt på.

Synd ang. Samsung TV:n dock, då det är just en sån jag har 🙈

Tänkte väcka liv i en död tråd då jag står inför samma dilemma - är även jag intresserad av Audio Pro A36, Klipsch the Fives, men har även slängt in en Argon Forte A5 i leken. Lägger såklart så lite som möjligt, men gillar möjligheten till HDMI-arc på både A36 och the Fives + måste vara aktiva då jag vill ha det enkelt. Förstår att det bästa är att köpa begagnat men jag kan i princip noll om ljud och känner att jag nog föredrar nytt just i detta fall för smidighetens skull.

Vad valde du tillslut? Är du nöjd?

Av tteodorw
Skrivet av mir0:

Tack för informationen! då får det bli 1h på 57 grader

Hoppas det blir fint! Kan tillägga att det inte gör någonting att köttet ligger längre då det endast resulterar i att det blir mörare, och en av de stora fördelarna med sous vide är just friheten att låta köttet ligga precis så länge som man behöver för att göra i ordning allt runtomkring. Så allt mellan 1-2 timmar blir nog jättebra.

Av tteodorw
Skrivet av mir0:

Någon som har provat att laga entrecote i sous vide?
tänkte köra 300g entrecote i 54 grader i ca 2 timmar och 30 min eller är det då för mycket? satsar på medium rare ish

Vikten spelar ingen roll för tillagningstid, det som avgör är tjockleken på din köttbit. Hur tjock är den? För en mycket mör köttbit som en entrecote räcker det tidsmässigt med 1h / 2,5cm.

Att du satsar på medium-rare har inget med tiden att göra, endast med temperaturen. Den temperatur du sätter är också exakt så färdigt köttet kommer att bli - jag gillar 57 grader på mitt kött vilket är lite närmare medium än rare, så kanske skulle passa även för dig? Annars kan du googla vilken temperatur som krävs 🙌

Skrivet av ErikDah:

Har en 1,5kg Porchetta i vattenbadet nu på 70 grader och siktar på runt 27-28h men funderade på hur jag ska fixa till svålen efter så det blir knaprigt, första tanken är att låta den vila lite och torka noggrant sedan köra den i ugnen på grill i 250 grader men samtidigt lockar det att slänga den på gasgrillen.

Vad skulle ni gjort?

Båda dessa fungerar precis lika bra. Det viktiga är att du efter sous vide kyler ner din Porchetta något innan den läggs i ugn eller på gasgrillen och att du sedan bränner på ganska rejält och undviker slow-cook - det är ju vad du gjort med din sous-vide redan. Du vill undvika att ha en innertemperatur på 70' i ögonblicket du lägger in din Porchetta då den extra värmen kommer att få temperaturen att stiga. Utan någon typ av nedkylning kan du riskera att innertertemperaturen stiger ett par grader.

Av tteodorw
Skrivet av kiim:

Har du provat tillaga ryggbiff eller annat steak?
Högreven du skrev om, vad vägde den delen? Det som jag funderar över är väl 24 h låter mkt men det kanske är för att delen var stor?

Egentligen inte för att den är särskilt stor (väger väl 500g, ca 5 cm tjock) men verkar enligt folk i Sous Vide Sverige-gruppen som att högrev kan behöva lång tid i sous viden för att bli riktigt bra. Får se om det blir lite väl länge i badet men är värt ett test.