Inlägg

Inlägg som Vikbo har skrivit i forumet
Av Vikbo
Av Vikbo

Visst är jag född på 70-talet

Frågan om den norska datorn hade jag nog aldrig hört talas om så den gissade jag bara på. Var lite osäker på Amiga-chip-flågan. I övrigt visste jag svaren.

På högstadiet hade vi både ett gäng ABC 80, en ABC 800, ett gäng med Compis och två Acorn-datorer.

Jag kastade mig över uppgiften att programmera med programmeringspråket Comal på Compis-datorerna när vi skulle göra det i "Data" som jag valde som fria aktiviteter. Det jag kunde programmera i innan dess var Basic II/GW Basic på min PC hemma.

Minns också att jag vid flera tillfällen skrev in BASIC-kod i någon ABC 80 från någon tidning eller bok för att spela några enkla spel. Hade jag kunnat lite mer då så hade så klart sparat ner spelen på kasett men det hade jag inet koll på då.

Minns också den ständiga kampen mellan dataläraren som försökte gömma spelen på Acorn-datorerna och elever som lyckades hitta och starta dom ändå

På rektorsexpeditionen stod det är IBM PS/2-daror de tre åren. Ingen i personalen, inklusive dataläraren, tycktes ha en aning vad man skulle använda den till! Är rätt säker på att den aldrig startades under dessa tre åren. Hade som sagt en egen PC hemma, En PC XT-klon med 8088 på 4,77MHz, som jag gjorde diverse saker med inklusive att spela spel. Hade väldigt svårt att förstå att skolan inte använde PS/2:an till något alls.

På gymnaset fick vi en PS/2 (modell 30 har jag för mig) på klassrumet efter en tid och den användes flitigt. Dels för att rita upp elekriska kretsar och emulera körningen av dessa virtuellt. Dock mestadels till spel

Bananaoid (https://www.dosgamesarchive.com/download/bananoid/) var en en personlig favorit att köra på denna PS/2. Mest för att det var SÅ imponerande att den kunde visa 256 färger på skärmen samtidigt, vilket Bananaoid utnyttjade till max för att bjuda på ögonmgodis. Hemma hade jag bara CGA-grafik och fick nöja mig med bara några få färger åt gången på skärmen!

Av Vikbo

Framför allt när jag gick gymnasiet läste jag alla datortidningar jag kunde. En del köpte jag men flertalet satt jag och läste på bibliotekets tidningsavdelning, mellan att skolan slutade och bussen hem gick.

Då blev det bland annat: Mikrodatorn, BIT, BYTE och PC World. (Har säkert glömt bort någon/några)

Senare blev det framför allt Datormagazin och Tekno. Av och till PC Gamer.

Under några år prenumerrerade jag på MSDN Magazine.

På senare år har det mestadels blivit engelskspråkiga tidnigar då oc då, med inriktningen Linux och Webbutveckling. Dessa finns till stor del i Readly-appen som jag kör numera, så nu är de väldigt sällan jag lockas till att köpa en datortidning.

Av Vikbo

Jag körde min Phenom II X4 955BE som huvuddator fram till bröjan av december 2017 när byggde en ny dator baserad på Ryzen 1700. Kör fortfarande den gamla Phenom-maskinen av och till. Utrustade den med 16GB redan när jag byggde den, samt lade senare till SSD-disk etc. så den är klart användbar fortfarande. Jag byggde den 2010. Jösses vad åren går.

Men visst, det märktes ju otroligt tydligt direkt hur mycket rappare en Ryzen är att använda även vid vardagssysslor.

Men Phenom-maskinen kan något som ingen av mina andra datorer kan. Den har en väl fungerade Firewire-port, vilket gjort att jag i två omgånger har kunnat hjälpa en kompis med att tanka över hans gamla Digital8-inspelningar från en Sony videkamera till datorn. Gjorde DVD:er åt honom samt gav honom det inspelade på fil.

Rätt fräck känsla att kunna styra kameran från videoprogrammet på datorn. Man kan stega bild för bild bakåt och framåt, spela upp i olika hastigheetr med ljud etc. och man hör hela tiden bandmekanismens mekaniska arbete med att utföra komandona. Man känner sig lite som en riktig "filmklippare".

PS. Min HTPC har också Firewire-port, men via extensionskort, men den porten har aldrig fungerat att koppla just videokamera till. Så det var ju för väl att har har kvar Phenom-maskinen så att jag kunde hjälpa kompisen att få ut sitt filmmaterial i digitalt format.

Av Vikbo

Med tanke på att jag aldrig haft någon spelkonsol, och inte heller någon klassisk "hemdator" på 80-talet a la C64, Amiga, MSX, Atari osv. så var det inte lätt att skrapa ihop så många poäng med den inrikting frågorna hade. Lyckades dock få ihop 5 poäng... ...har jag för mig. Skulle ha skrivit inlägget direkt och inte efter ett antal timmar Den enda frågan jag var bombsäker på var den om Itanium, för PC-sidan av historien har jag ändå koll på.

Av Vikbo

Den första datorn i barndomhemmet var en PC XT med 8088 på 4,77MHz. Det var inte en IBM utan en klon av ett märke som jag inte minns. Den köpte jag för egna pengar 1987. På den körde jag i början MS-DOS 2.11 som ingick i köpet. CGA-grafik på 320x200 pixlar i fyra färger åt gången. Jag hade många spel till den som jag fick från två bekanta till familjen som jobbade med datorer. Utöver det så programmerade jag en del i GW-Basic. När jag senare började gymnaset så fick jag för första gången några klasskompisar som hade tillgång till PC hemma och då kopierades det spel i frisk takt och mängden spel sköt i höjden. Testade även att köra Windows 1.0.1 på den, vilket fungerade bra, men vad skulle man ha Windows till undrade jag då.

Skolan jag gick på 1987 hade EN enda PC! Den stod på Rektorsexpeditionen och ingen i personalen hade en aning om vad den skulle användas till. Den stog avstängd de tre åren. Datorsalarna på skolan, 2 st, hade då ett antal ABC 80, en ABC 800, Två Acorn-datorer och ett gäng med Compis-datorer. Compisdatorerna var kopplade till ett nätverk och i ena hörnet stod en skrivare, samt en Winchester (hårddisk) på hör och häpna 10 MB!!!! Den var ungefär lika stor som laserskrivare vad jag minns. På Compisdatorerna fick vi inte bara lära oss maskinskrivning utan faktiskt också programmera lite i programmspråket Comal. Comal var en bladnning av Basic och Pascal. Ingen tvekan att det hade varit bättre på skolsverige hade satsat på att köpa in PC-kloner istället för att köpa in en specialbyggd dator som var byggd på en klart annorlunda sätt än den tidens IBM-PC-datorer.

Efter XT:n tog det många år tills jag köpte en ny dator. Det var en begagnad Victor 286:a på 16 MHz (har jag för mig). Den hade VGA-grafik vilket var ett enormt lyft.

Ytterligare några år senare köpte jag en Pentium-dator på 75MHz. Till den köpte jag Windows 95 och jösses vad trevligt det var!!!

Sedan dess har det så klart uppdaterats ett antal gånger, nästan enbart med AMD-processorer. Uppgraderingsstegen på "huvuddatorn" efter P75:an är följande (missat säkert något steg): K6-2, K6-3, Duron 800, Athlong 64 2400+, Athlon 64 X2 4600+, Phenom II X4 955 BE (Den körde jag som huvudator under lång tid, från 2010 till 2017. Jag stoppade i 16GB minne i den ganska tidigt så den räckte långt). Idag kör jag en något uppsruvad Ryzen 1700.