Inlägg

Inlägg som Klurig har skrivit i forumet
Av Klurig
Skrivet av Bastusmurfen:
Skrivet av nu1mlock:

Anslut ...

Ville bara meddela att er lösning funkar felfritt och att ni besparat mig en massa onödiga utgifter. Än en gång, stort tack!

Av Klurig
Skrivet av nu1mlock:

Varför köpa den första för 700kr när jag länkade en för 400kr? Finns fler hos Nördic och CDON bör man undvika så långt det bara går.

Jag tror du editerade ditt inlägg medan jag skrev mitt svar. Jag är absolut inte bunden till att köpa dyrare produkter som gör samma sak om det finns ett alternativ. Är bara intresserad av att lösa mitt problem så smidigt som det går.
Känner inte till nördic som företag heller. Men varje dag lär jag mig nåt nytt

Återigen, tack för svar och engagemang!

Av Klurig
Skrivet av nu1mlock:

Anslut alla enheter till TVn med HDMI. Använd sedan denna för 300kr att få ut ljudet till Toslink: https://noerdic.se/products/nordic-hdmi-extractor-with-arc
Den ska anslutas till din TVs ARC-port.

Edit: Du hade visst ingen TV. Då får du använda något i stil med denna: https://noerdic.se/products/hdmi-switch-4-1
Observera att du blir begränsad av bandbredden så det är max 4K60 som gäller, men det är säkert lugnt i och med projektorn?

Nej precis, jag har en projektor som är ansluten med en 10m lång kabel, så det är inte riktigt ett alternativ att ha den som hub. Min nuvarande splitter stödjer hdmi 2.0 och projektorn klarar 4k 60hz eller kanske 120, men jag känner inget behov av mer än 60 hz på projektorn. Spelar med högre refresh rate på datorn när det behövs.

Men jag startar med att testa en sån som föreslogs i svaret ovan dig. Om det inte funkar får jag gräva vidare. Stort tack för att du svarar!

Av Klurig
Skrivet av Bastusmurfen:

Hej!
En sån här hdmi splitter skulle kunna vara ett alternativ; https://cdon.se/hemelektronik/inf-4x1-hdmi-switch-och-ljuddel...
Då kopplar du spelkonsol, dator m.m via hdmi med ljud ut till splittern och sen optisk toslink till ljudsystemet.

Det ser riktigt jäkla intressant ut! Fan va bra, hade ingen aning om att en sån produkt existerar. Jag tror jag testar en sån omedelbart och om det inte funkar så får jag gräva vidare. Stort tack!

Av Klurig

Ljud från datorn via HDMI eller 5.1 på moderkortet. Måste byta gammalt högtalarsystem.

Hej

Jag har ett 10-ish år gammalt logitech 5.1 system som funkat och funkar hur bra som helst. Jag kör mitt moderkorts flerfärgade 5.1 kablar (vet inte vad dessa heter) rätt in i baslådans portar. Vidare har jag haft alla Playstation versioner upp till och med 4:an anslutna via en optisk kabel till samma system.
Bild går med HDMI från både dator och Playstation till en HDMI splitter vidare till en projektor. Har även en skärm ansluten via displayport till datorn enbart.

Problemet uppstod nu när jag bytte ut PS4 mot PS5, vilken inte har en optisk utgång. Mitt ljudsystem har inte HDMI ingång för ljud, och även om den hade det har inte PS5 två HDMI utgångar så jag kan separera bild från ljudsignal.

Frågan är hur fasen jag löser detta på bästa vis. Jag har haft några idéer som jag gärna kollar här, blir gärna rättad eller får en bättre lösning.

Idé 1: Köp en gammal hederlig förstärkare som har alla ingångar jag är ute efter och koppla in allting i den och hoppas att det löser sig. Nackdelen är att jag har noll koll på vad man ska köpa, kommer ju få skaffa nya högtalare osv, väldigt dyrt? vet inte om det går att lösa till vettigt pris.

Idé 2: Köp nytt paketsystem med högtalare och inbyggd förstärkare, hoppas att det finns anslutningar så jag kan koppla in med samma kablar. Kanske nån soundbar med sattelithögtalare och baslåda?

Idé 3?: Om det går, använda samma kabel från grafikkortet för ljud(HDMI) och skicka det till nya ljudsystemet. Mycket osäker på om och hur det fungerar. Kanske kan man skicka ljud från moderkortet på annat vis än med de flerfärgade kablarna? Vet inte om grafikkort stöder ljuddata via HDMI.

Ytterst tacksam för hjälp. Jag kommer fortsätta gräva i det här själv men hoppas på den samlade expertisen från SC som stöd.

Av Klurig
Skrivet av dlq84:

Ja, det går alldeles utmärkt att använda Unifi APs med vilken router som helst.

Mitt huvudproblem med nuvarande router är att wifi signalen inte går riktigt hela vägen fram, så baserat på det du säger skulle jag kunna behålla routern och istället bara skaffa en AP och lång kabel för min nuvarande ide?

Jag var inte säker på om jag måste ha alla de andra delarna från ubiquiti också, eller nån annan tillverkare.

Tack till alla som engagerar sig

Av Klurig
Skrivet av Orici:

Du kan köpa ifrån https://eu.store.ui.com/

Controller är inbyggt i dom senaste Ubiquiti, tror att detta skulle passa dej bra https://eu.store.ui.com/collections/unifi-network-unifi-os-co...

Tack för tipset, men den ser ut som en sån all in one jag haft alla tidigare år. Nu har jag fiberuttag i källaren och hade tänkt dra en kabel upp i trappan för en AP på markplan som förhoppningsvis täcker ovanvåningen också.

Problemet med tidigare routers jag haft är att deras wifi signal inte riktigt nått hela vägen till andra änden av huset, varför jag tänkte placera en AP så nära mitten jag kan komma av byggnaden.

Det var av den anledningen jag undrade om man kan ha nån annan router än ubiquitis egen (då alla deras verkar ha sålt slut överallt) utan wifi och sen köra med en AP. Men jag vet inte om det behövs nån mer hårdvara än detta.

Hade gärna tagit emot tips på nån router man kan använda tillsammans med ubiquitis AP som faktiskt går att köpa i butik.

Av Klurig

Funderar på Ubiquiti - Hjälp en nybörjare

Hej

Har jagat på detta forum i flera dagar nu och försökt sätta mig in i Ubiquitis utbud. All min tidigare nätverkserfarenhet är från vanliga routers med inbyggd wifi.

Om jag förstått det rätt kan man köra en router utan Wifi och istället använda en AP, vilket verkar väldigt hårdvarumässigt attraktivt om jag tittar på ubiquitis utbud.

Men det verkar finnas en hel drös andra hårdvarukomponenter som jag inte får med i bilden riktigt. Controller osv

Dessutom verkar mycket av ubiquitis routers vara slutsålda överallt.

Jag skulle därför villja be om hjälp med förslag på router och AP och om det är nåt annat jag missat som man absolut måste ha.

Mina behov på nätverket är, 1 trådad dator, och sedan runt 20 trådlösa enheter. Allt från chromecasts, surfplattor, laptops, telefoner och ett Sonos hemmasystem med ca 6 enheter.

Av Klurig

Stort tack för era tips, kommer troligen försöka mig på det även om jag köper nya.

Söker fortsatt svar på originalfrågan

Av Klurig

Trasiga och driftande Joy-Cons

Hej!

Jag har letat land och rike runt efter uppgifter kring trasiga joy cons som driftar i styrspakarna. Jag vet att jag läste nån nyhet om det för några år sedan, innan jag hade en switch, och att Nintendo typ erkände att de var av undermålig design och att man därför kunde få nån form av reparation kostnadsfritt, eller totalt utbyte av joy-con.

Nån som vet om detta fortfarande finns eller om man kan reklamera de trots att de har mer än 6 månader på nacken?
Jag vet att jag kan reklamera, men jag menar att de skall ha nån officiell hållning att det godkänns utan massa tjafs?

Jag kanske bara lever på nåt gammalt minne.

Otroligt tacksam för svar, i annat fall får jag bita i äpplet och köpa nya.

Av Klurig

Min smärtgräns för grafikkort går på runt 5k kr. Vid den gränsen har nVidia ingen chans att mäta sig mot AMD i prestanda. Det är det primära skälet att det sitter en 5700xt i min låda och inte ett RTX.

Obs. Svar på inlägget om AMD intresse

Av Klurig
Skrivet av scj:

Den har inte varit på reparation utan jag fick en helt ny tv efter bara ett par dagars tv tittande då min förra hade blooming, detta var för 10 månader sedan ser jag nu. Kanske var lite väl länge sedan för att kunna få tillbaka pengarna ?

vh

Att byta ut produkten mot en ny är att avhjälpa felet, så det räknas som en av de två gångerna.
Angående tiden så har du fortfarande reklamationsrätt, den sträcker sig i 3 år efter inköp, eller i ditt fall efter leverans av den nya tvn.
Dock har du bevisbörda för att felet skall anses ursprungligt, vilket är den typen av fel man kan reklamera. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att du faktiskt kommer behöva bevisa något. Om det är ett vanligt förekommande fel på en vara är troligen säljaren medveten om det och accepterar din reklamation då de vet att det går att bevisa, för att slippa dra ut på processen, olika säljare har olika inställning till sånt. Vissa är väldigt villiga att skaffa good will.
Så om du redan har reklamerat igen är det nu inget annat att göra än att invänta deras svar för att sen avgöra hur du ska gå vidare. Har du tur löser de ärendet direkt.

Av Klurig
Skrivet av scj:

Tveksamt att jag kan få pengarna tillbaka? Haft tvn i 6 månader.

mvh

Säljaren har rätt att avhjälpa samma fel 2 gånger innan du kan kräva pengarna tillbaka, dock så återställs tiden för reklamationsrätt från datumet när du tar emot den reparerade varan. Så beroende på hur länge sedan det var som du fick tillbaka tvn efter reparation borde du ha gott om tid kvar.

Av Klurig
Skrivet av Yoshman:

Så om man primärt prioriterar spelprestanda lär 9900K åldras bättre än 3700X/3900X.

En kan ju tycka att 4 extra kärnor och 8 extra trådar borde ha en viss inverkan på framtidssäkring

Av Klurig
Skrivet av Yorg:

Det är också dumt att uttala sig bombsäkert när man omöjligt kan vara det.

Många tillverkare fotograferar ju automatiskt sina produkter i fabrik just för att kunna bevisa att de inte är trasiga vid produktion, finns det så är det ingen "solklar reklamation" som TS "kan njuta av".

Intressant premiss. Du är alltså en av de som tror att en film på packning eller uppackning av en vara håller som bevis för att varan inte har påverkats utanför din kontroll?

Angående hur jag kan uttala mig ”bombsäkert” så är det baserat på min erfarenhet av att ha jobbat med reklamationer i detaljhandeln i ca 6 år. Jag kan konsumentköplagen, har du läst den nån gång?

Som avslutning kan jag berätta att huruvida nån tillverkare ”automatiskt fotograferar sina produkter i fabrik” , vilket jag starkt tvivlar på, har det ingen betydelse för reklamationen då skador kan ha uppstått på produkten efter den lämnat fabriken. Därför sa jag att de i princip måste ha en film på dig när du packar upp varan och godkänner den. Gissa hur ofta det händer.

Bara för att du är oinformerad är inte andras uttalanden dumma.

Av Klurig

Har precis den skärmen i videon, mycket tacksam för hjälpen med inställningarna. Det var nog främst ljusstyrkan som var en aha-upplevelse för mig. Tyckte inte den höll kvaliteten som jag förväntat mig tills jag insåg att jag hade alldeles för hög ljusstyrka på

Av Klurig
Skrivet av Laxpudding:

@Klurig: Epson är generellt ett tryggt köp för projektorer så inget chansartat val på något sätt.

Tack, bra att höra.

Skrivet av Rouge of Darkness:

blev lite osäker men tyckte 2500 lumen lät lågt men kan ha fel i det.

Okej, har inte själv sett nåt om att det skulle vara för lågt.

Skrivet av Laxpudding:

2500 lumen är rejält ljusstarkt, blåser förbi många TV-apparater om det ska projicera på 50-60 tum.

Fast de där specarna är påhittade. Ju enklare och mer budget, desto mer "uppljugna" specar.

Riktigt ljusstarka hembioprojektorer ger ljus motsvarande 1000–1500 lumen i faktiska mätningar, likt Sony VPL-VW270ES som specas till 1500 Lumen och inte ligger långt ifrån. De flesta budgetmodeller specas till 2000-3000 Lumen men lämnar runt 400-700 lumen ljusstyrka vid faktiska mätningar. Skulle gissa att den där Epson-modellen är någonstans runt 1000+ lumen i praktiken.

Kontrastförhållandet på projektor är ytterligare en historia om rövdragna siffror.

Jag projicerar på en duk på 80" ca. Och i ett mörklagt rum i en källare, så ljusstyrkan borde klara sig tänker jag. Tänkte mer om det var någon annan uppenbar fallucka på den modellen, eftersom priset är attraktivt. Tack för input

Av Klurig

Stort tack för all input. Efter lite letande hittade jag den här projektorn. Den är nedsatt med 2000kr på scandinavian foto, från 8990.

Har kollat lite reviews och den verkar vettig. Något uppenbart fel eller avskräckande med denna? Annars blir det nog en sån.

https://www.scandinavianphoto.se/epson/projektor-eh-tw5650-1040298

Av Klurig

Vad gäller fläkten har jag inte hört den än så länge i mitt bygge, och mitt bygge är helt komponerat för att vara så tyst som möjligt.

Du vill helt klart ha pcie4 för att köra multipla m2 nvme diskar över pcie utan att dra ner på grafikkortets bandbredd. Kör på x570, det är hur bra som helst.

Av Klurig

Till TS: Oavsett vad folk här på forumet tror sig veta om vad inet tycker om din reklamation, att du skulle bära skuld eller inte, så är det irrelevant. Det enda som betyder nåt är vad lagen säger. Konsumentköplagen i det här fallet.

Felet på produkten skall vara ursprungligt för att reklamation skall anses motiverad.
De första 6 månaderna efter varans mottagande bär säljaren bevisbörda för att felet inte skulle vara ursprungligt, de resterande 30 månaderna ligger det på köparen att bevisa att så är fallet.

Butiken kan inte bevisa att felet inte är ursprungligt med mindre än att de personligen levererade varan till dig och fick fotograferat den felfria varan i din hand, så du har en solklar reklamation. Bara att tacka det oerhört starka konsumentskyddet i Sverige och njuta av din ersättningsvara alternativt din, av säljaren reparerade vara, eller pengar tillbaka så du kan köpa ny vara var du vill.