Inlägg

Inlägg som Ebert har skrivit i forumet
Av Ebert
Skrivet av Emil Hansson:

Svårighetsgraden i Vanilla Naxx handlar inte bara om tillgång/attunement eller mechanics, Svårighetsgraden ligger i att bossarna har mkt hp, gör mkt skada medans gear från tidigare raids (T2/T2.5 och liknande) helt enkelt inte är tillräcklig bra för Naxx. Detta innebär att även om du är "pro raider" så är inte din gear tillräckligt bra för Naxx vilket leder till att du måste i princip nyttja alla elixir/flaskor/world buffs och andra stat items som finns tillgängliga för att klara alla bossar vilket kostar dom flesta typ 150-800 guld per raidnight och kräver att du spenderar massor av timmar per vecka att farma guld.

Så jag skulle inte säga att klara Naxx är speciellt "lätt" för någon

ooo minnen.. men vart det inte detta, ha koll på alla buffar, stat osv som var spelet liksom.. man farma 10 timmar inför en raid för att få tag på det som krävdes.. det var inte för alla men det var kul..

Av Ebert

@Lythelius:
Ok.. jag tolkar dig så här. Du har media på en hd som du sedan spelar upp på din tv. Rätt?
Eller har du online meda (Netflex osv) som du spelar upp?
I det första fallet så är ju kvalitén på den lagrade filen det som avgör kvalitet. Du kan visserligen få mer pixlar med att transcoda om formatet men INTE bättre kvalitet.
Crom cast ger 4 k bild men vad är överföringshastigheten? En 4k bildström är 12 bits per pixel x resolution x frames = 12 x 3840 x 2160 x 60 = 5,971,968,000 bps = 5,971,968 kbps = 711 MB/s.... det lär du inte ha över nätverket eller med Crom cast.
Dvs Crom cast har en hård komprimering vid överföringen och då flyter det på bra med låg hastighet.. men bildkvaliten blir lidande.
Din plex ger sannolikt högre bittrate än crome och det kräver mycket kraft i omvandlingen.
Min fråga är då varför inte låta tv;n göra omvandlingen? Den har väl kretsar för att omvandla till ett format som passar skärmen. Dvs den kan läsa medianfilen "som den är" och läsa från en UPNP server?
Jag låter tv göra jobbet helt enkelt och lagar media i ett format som gör det lätt spela upp. Jag ser inte vad plex omvandlingen egentligen tillför. För mig känns det som ett onödigt steg som säkerligen är bekvämt och därmed användarvänligt. Men varför omvandlingen?
Jag använder UPNP server lösning och låter mitt multimedia system helt enkelt läsa mina filer direkt.. Dom skulle kunna ligga på en hd kopplat till min router då funktionen finns där. På med tv, bläddra fram rätt fil och titta eller lyssna. Min server är bakgrundstjänst på en dator då den knappt kräver något alls med än en hd som kan läsas..
Typ detta..
https://www.youtube.com/watch?v=PhVv60yStEk

Av Ebert
Skrivet av HC-8315:

Plex använder helt enkelt inte grafikkort för att transcoda filmer!
Jag kanske missförstår dig, men de känns som att du frågar TS om varför han inte låter Plex använda grafikkortet istället.

Nja.. delvis rätt... jag skulle i det läget byta programvara för att nyttja grafikkortet.. Ts kan ju inte påverka Plex men väl använda en programvara där grafikkortet används.

Av Ebert

@Ebert:
Förtydligande..
Visst kan man omvandla full HD exempelvis till 4k.. Men vad är meningen? Man kan ju inte få bättre kvalitet. Filen eller strömmen kommer visserligen att vara 4 k efter omvandlingen .. men kvaliteten kommer vara full hd MINUS omvandlings förluster.. dvs sämre.
Jag förstå inte varför du omvandlar helt enkelt.. varför inte lagra i rätt format från början och om du vill omvalde gör det "på natten" till ett format som passar att strema, spela upp inte vid uppspelningen. Jag lagar alltid media ett format som jag direkt kan använda därmed så blir datorn enbart en filserver och detta för att slippa kvalitetsförluster vilket alla omvandlingar innebär. Problemet är ju att hitta media i fullformat egentligen.

Av Ebert
Skrivet av Lythelius:

I.o.m. att servern (Plex) transcodar så belastas CPU:n en hel del och det är just vid tyngre filmer jag märker av det.
// Peter

ok.. men varför ligger inte lasten på grafikkortet som är mycket mer lämpat för jobbet och varför transcoda överhuvudtaget hemma?
Jag lagrar media i det format det ska spelas upp eller i max formatet och omvandlar vanligen inget då man bara kan omvandla NER kvalitet aldrig upp.
Här är en länk.. den är INTE för dina delar men resonemanget är rätt generellt.. grafikkortet bör göra jobbet.
https://sv.videotutorial.ro/transcodare-video-rapida-si-gratu...

Av Ebert

@ExcZist:
Din server... alltsåå .. titta på en NAS .. vad har den för CPU.. nästan ingen..
Om du har fler strömmer från en hd är det högst troligt det är lagringen som flaskar.. och nätverket.. inte cpu ...
Har du mer än en ström från en hd blir ju läsningen att likna vid random läsning.. och det är inte snabbt.
Bättre hd eller dela lasten mellan fler hd.. ni lär ju titta på lika olika saker så en hd per familjemedlem

På den andra.. bättre grafikkort.. i övrigt duger den väldigt bra.. cpu är nog minsta problemet på den..

Av Ebert

@Decster:
Fast nu ökar det inte linjärt.. långt i från.
På tiden minne, systembuss, cpu hade samma frekvens ökade det linjärt.
Men det är +30 år sedan sist .. med multipler system cpu på 35 eller mer är det allt annat än linjärt.
Att överklocka 30% med dagens cpu... alla annat lika.. nje..
Realistiskt.. du kanske får ut 15% mer på de snabba delarna medan de långsamma är oförändrade..

Av Ebert
Skrivet av Xcalibur:

ja lite som win7 > win8 så är man bakåtsträvare om man tycker funktion är bättre än utseende ?

Tja .. win 8 var lite tidigt ute.. lite för tidigt, många hade skit maskiner som inte orkade med.. sedan kom win 10 som i stort var en putsning av 8 och alla var med för då var men förberedd på att det nya.. och en del stanna vid 7 för allt efter 7 är "fel":
Jag har kört 7 - 8 - 10 och dom har varit bra allihop. låt vara att 8 krävde lite mer av hårvaran men det var då inget problem om man inte stoppa in det i ett gammalt lik till dator. I bland är det ju så att utseende ÄR funktionen.

Av Ebert

@Ztaft:
Mer minne enbart.
Ska du få någon påtaglig förbättring så är det nytt moderkort, nya minnen, nya cpu och då räcker inte 4000 till för delar som känns påtagligt snabbare.
Vad gäller prestanda så går utvecklingen faktiskt numer sakta.
Ska du få något påtagligt snabbare.. räkna med en 5 -7000 inte fyra.
Vad som förstör din budget är att inget går återanvända.. du måste byta cpu, moderkort, minnen samtidigt för inget av det du har passar i nya kombon.
Jag skulle köpa 8gb minne (tradera kanske) till och spara till en senare lite dyrare uppgradering. Exempelvis vänta till hösten då priset på "nya! rysen bör sjunket till mer plånboks vänliga nivåer och då kanske lägga lite mer på en uppgradering. För med ett snäpp ner på priser, vilken man kan förvänta sig någon månad efter att amd lanserat sina nya, kanske du får en bra förbättring för 4000

Av Ebert
Skrivet av SCORPIUS:

@Tdoll:
Är det så märkbart att det är lönt är det bara att läsa på och göra det ordentligt manuellt.

Om man gör AB blinda test. Dvs man låter kunniga avgöra prestanda på ett antal datorer med olika prestanda UTAN tillgång till något att mäta med mer än sin egna sinnen. Inga fps mätare osv.. Så finner man att det krävs ofta en fördubbling av prestanda innan ens de bästa kan avgöra med spelande, med ögat vilken dator som är vilken.. små skillnader på några procent kan vi helt enkelt inte upptäcka med annat än mätning.. det är därför vi mäter.. vi kan ju inte märka skillnaden och för att se att den finns där så mäter vi.. det är ju liksom grunden för mätandet. Med den vetskapen som är visad i otalitga experiment så låter de flesta bli att överklocka, det ger inte skillnader som går uppleva utan mätning och ... då finns inte motivet för flertalet. Om man ser det som en hobby, som ett intresse.. givetvis. men för en bättre upplevelse.. trams.

Av Ebert

@Turbonisse:
Imponerande mycket intresse för att bygga ett dylikt system bara för att..
Själv blir jag spyfärdig av att se eländet. Stor ful låda, en jäkla massa plats och slangar runt halva rummet.
Ser så ... ålderdomligt ut så man tror man är på pensionersboende där någon dement gamling som varit rörmokare hamnat i psykos och gett sig på datorn.. Men har man utbyte av det så.. själv går jag omvägar ofta när jag ser dylikt för satt slippa höra svamlet från ägaren om vad bra det är.. Om man kan hålla sig till att det är en hobby, att det är kul, att det är ett intresse.. ja så länge kan man stå ut att lyssna och fascineras av individen.. men när dravlet kommer om vad bra det är ... gudars vad dumt och vilket självbedrägeri..

Av Ebert
Skrivet av aragon:

@Ebert: Hur sjutton har du byggt om det är din erfarenhet av vattenkylning, kört på någon budget lösning?
då kan jag köpa ditt resonemang
Men en välplanerad custom loop är garanterat väldigt mycket tystare och svalare. (bara tex gpu låter väldigt mycket vid tung load med original kylare)

Hur många BRA luftkylda system finns där ute att jämföra med ... där man lagt ner 10 tusen på att förbättra kylningen UTAN att blanda in vatten.. Inte många. I dagsläget finns väldigt få BRA lådor för lufkylning. Helt enkelt för vad som säljer är lådor med plats för radiatorer. Men det gör dom mindre bra till med enbart fläktar. Nej jag ser ingen som helst faktiskt fördel med vatten kylare. Någon grad lägre temp.. jag sitter liksom inte och stirrar på en tempmätare, jag tittar på skärmen. Varken GBU elle CPU behöver kylningen av tekniska skäl så det handlar ju bara om egeo och tempmätar gloende. Tystare.. då har men ett föga genomtänkt luftkylt system att jämföra med.
Monterar man vattenkyling för det är kul och en hobby.. kul om man finner nöje i det.. En fantastisk hobby på så sätt..
Men kom inte dragande på påhittade tekniska skäl.. Se det som det är, en ego post och tempmätar gloende.

Av Ebert
Skrivet av Turbonisse:

@Ebert: Smaken är som baken.
Man kan med svalare temperaturer dra ur några frames till. Ställa inställningarna ett snäpp högre i spelet, få en bättre upplevelse!

Eller i brist av plats, där många inte kan ha datorn i annat rum, kan den ena sitta vid datorn, medans den andra tittar på TV (Vardagsrum alternativet) eller sova. (Sovrums alternativet)

EDIT:
Ett annat cenario där costumloop har en naturlig plats, är när man bygger trångt, eller SLI där ena kortet knappast kan få optimal kylning med ett andra grafikkort 5mm från fläktens intag.

Några frames till... få en bättre upplevelse.. eventuella skillnader i frams å så försvinade små så det finns ingen som helst möjlighet att upptäcka dom utan mätning.

I övrig så går du bakvägen... du har en lösning.. en lösning du gillar.. och så konstruerar du några påhittade fall där du tror lösningen fungerar..

Av Ebert
Skrivet av rabiesekorre:

@ebert Lycka till att passivt kyla 2st överklockade 290 och en överklockad 4790k. Tar säkert dubbelt så mycket plats i beslag än vattenkylt dito.

Skickades från m.sweclockers.com

Du skapar ett problem (som inte finns för 99,99% av alla användare) för att din lösning ska passa.
Dvs du gör det vanliga.. du har en lösning du är kär i och konstruerar ett problem som ska passa lösning.

Av Ebert

@Metsys2k:
Du har ju tjänster som indexering mm som går i bakgrunden och har du inte stängt av dom för aktuell disk så kommer ju den att kollas av sådana tjänster regelbundet.

Av Ebert
Skrivet av Snorren:

Men poängen är att det kändes som att backa flera år i tiden då man med Intel nästan alltid kunnat ladda XMP profilen och sedan inte ha några problem med minnet. Med amd var man tvungen att kontrollera inte bara tillverkaren av minnet utan även vilka specifika minnesmoduler som satt på dimm:arna, så man var tvungen att kontrollera batchnumret på minnesmodulerna.
Men som sagt det har säkert blivit bättre med Ryzen 2 chipsetsen.
Varför jag började prata om minnet överhuvudataget var för att det kan finnas god chans att det är minnet som spökar för trådstartaren.

Förvisso. Min poäng att att många tillverkare testar mot Intel då dom är helt dominerande och lite skiter i AMD då dom knappt är en marknad. Dvs det finn inget ekonomiskt driv att tillgodose kompatibiliteten med även AMD för en minnes tillverkare. Marknaden är för liten helt enkelt. Som användare av AMD får man tåla det.. Vad gäller kombilitet mot Intel vore det nog rent självmord för en tillverkare att inte vare helt kompatibel på grund av deras marknads dominans. Så där måste det bara fungera.
Så du har helt rätt att det är lite mer meck med att bland annat finna minnen till amd.. utan tvekan.
Jag tror med på minns problem fö...

Av Ebert
Skrivet av hg:

Snälla snälla snälla någon tillverkare, gör ett vettigt x570 mATX kort denna gång.

och vad är vettigt då?

Av Ebert
Skrivet av Snorren:

Problemet jag har haft med Ryzen är att man inte kunnat köra med XMP-profilerna (OCP) utan massa strul det är något som jag inte har upplevt på mina intel system på många år, där har man bara kunnat välja XMP och allt har varit frid och fröjd.

Så just minneskompatibliteten är nog det största problemet med Ryzen i mina ögon.

Men visst sänker man minneshastigheten några snäpp så blir det stabilt, men att man måste hålla på och pilla massa för att få minnet stabilt känns inte riktigt som något man behövt tänka på de senaste åren (med Intel).

AMD är en liten spelare så man kan inte räkna med att alla tillverkare (av minnen) ser till att dom passar AMD med.. Dock.. om man tar reda på vilka minnen som är kompatibla med vilka inställningar och håller sig till dom så fungerar det utmärkt. Men det gör antalet minnen att välja på begränsat så är det vilket kan ses om ett problem.. Dvs håller man sig till QVL listan för sitt moderkort är det inga problem.. köper man annat kan man få pilla in värdena själv och testa lite..

Av Ebert

Personligen har jag aldrig haft problem med verken AMD eller windovs 10. Amd har jag kört de senaste femton åren ofta i 24/7 maskiner, som server arbetsdator speldator, portabla. Har för närvarande 4 maskiner som snurrar i familjen alla amd alla w10. Visst är det lite olka mot Intel.. det är nog så att jag som använder amd och bygger amd osv.. "vet" vad som funkar med amd. Men jag skull säkert hantera en Intel fel i början av ren AMD vana. Wad gäller sensibilitet i windows.. alltså... man skulle inte använda windovs i en server med krav på 99,97% upptid om stabilitet var ett problem. Krasar en Windowsdator så drivrutiner eller hårdvarufel. I detta fall tror jag på att det är minnes problem... kanse beroende på överklocknig som inte redovisas av trådstataren. Allt att att trådstataren har pillat på inställningar i windows själv eller med något programs hjälp. Att felet skulle ligga i Windows.. nix..

Av Ebert

Skulle jag bygga något special så kommer nog vatten sist.. Däremot så bygga ett helt passivt kylt system skulle vara kul Inga fläktar alls alltså 0 db. Inte en rörlig del datorn. Billigare än vattenkylning, garanterat tyst inget, underhållsbehov. Lite meck blir det men delar finns på marknaden och funktionen är fullgod.
Vad gäller vatten ser jag inge fördelar alls. Lägre temperatur? Jag tittar varken på temp mätaren eller på rören, vill nog helst inte ens se datorn. Extremt låga temareturer .. visit .. kul.. men till noll nytta mer än skryt. Så länge cpu och gpu håller sin inom de gränser dom är tillverkade för ser jag inget som helst skäl till att sänka temperaturen mer.. Inget blir bättre av det.. Tyst... nje.. vackert.. NEJ ser bara ålderdomligt ut..
Sedan ställer jag kostnaden mot annat.. mer minne, bättre skärm, snabbare lagring osv.. allt annat går före i vilket fall...
Eller ett akvarium om jag vill söla med vatten.
Jag var med sugen på vatten kylning tills det stod en dator med det i vardagsrummet.. fullständigt värdelöst, inget är signifikant bättre, stort klumpigt och fult bara. Fullständigt bortkastade pengar. Så för funktionen.. oo skit vilket bedrägeri .
Men som alltid med en hobby är det värderingar.