Inlägg

Inlägg som Xelli har skrivit i forumet
Av Xelli

Kanske en impopulär åsikt men jag skulle säga att marknaden är mättad (snarare än svår). Folk har haft en vedertagen bild av att IT är en karriär för alla - oavsett intresse eller kompetens. Samtidigt har företagen hoardat anställda och antagit att 0-ränteklimatet kommer vara för evigt. Det är nog bra att bolagen får en reality-check och att vi återgår till nån slags normal.

Samtidigt håller jag med tråden om att svenska bolag erbjuder orimligt låga löner för BRA kompetens. Ibland är det skämmigt vilka siffror jag får av rekryterare... skärpning.

Av Xelli

Fin GPU, synd bara att de flesta (?) super-modellerna verkar ha gått över till 12-pin.

Av Xelli

Har inget att tillägga förutom att jag håller med. Det har varit lite av en daglig rutin för mig att kolla prisjakt, bevakningar, topplistan osv. Tråkigt att en bra sajt går i graven och ersätts av något sämre.

Av Xelli

Är försiktigt positiv till CS2. Största turn-offen just nu är att spelet helt enkelt inte är lika kul som CSGO. Fortfarande sluggish på min PC trots moderna komponenter.

Av Xelli

Jeez. Ett spel som utannonserades år 2018 och behöver uppskalas på ett 4090? Kalla mig cynisk eller boomer men det känns inte okej. Obegripligt att detta är "as good as it gets" från en AAA-studio. Nä, kom igen nu. Bättre kan ni Bethesda.

Av Xelli

Kul att höra. Har kört ITX i snart 10 år och bytte nyligen till en Terra - otroligt vacker skapelse. Förstår faktiskt inte varför någon bygger nytt i full-ATX idag.

Av Xelli

@Inet

- Brytpunkten för den fasta menyn är på tok för hög (1535px). Testa närmare 12-1300px.
- I listvyer är det för mycket padding per rad & kolumn. Tajta upp allt lite.

Av Xelli

1x32gb DDR5-4800 för 990kr på Netonnet. Långsamt i sammanhanget men det är nog den billigaste 32gb-stickan jag sett i europa.

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr5/k...

Av Xelli
Skrivet av Dinoman:

Jag kan tycka att hela diskussionen på sätt och vis spårat ur. Anledning till att jag blev irriterad är för att Nvidia varit väldigt konsekventa. 80-serien, 70-serien, 60-serien och 50-serien.

Att de bröt mönstret denna gång är ju egentligen bara en godtycklig grej. De kunde ju kallat det för vad som helst. GPU-master super duper. De faller på något sätt på eget grepp.

Mja, jag håller inte med alls. Nvidia har etablerat varumärket med 60-70-80 över snart 20 år. Det är ganska uppenbart att man denna generation försöker "upsella" 80-modellerna till 4090 eftersom prestanda/$ är så jäkla dålig. Speciellt 4080 12gb som är omöjligt att rekommendera sålänge 30-serien finns i lager.

Jag är väldigt nyfiken på vilken prestanda Nvidias tilltänkta 4050, 4060 och 4070 skulle haft. Nu får de förmodligen ändra segmenteringen helt (eller inte?) vilket blir spännande.

Av Xelli

Fin datta men hade personligen valt 12600k istället. Har tyvärr inget hopp om GPU-marknaden sålänge mining är så lönsamt :/

Av Xelli
Skrivet av hbl76:

Kan myckel väl var så, jag kan ha varit snäppet snabbare än dig för på min bekräftelse står det att dom levereras på torsdag till mig. Vi får se vad som händer, kanske är helgen räddad.

Grattis, kul att höra! Hoppas bristen löser sig i sinom tid.

Av Xelli

Tror inets sajt trollar oss. Lyckades få iväg en beställning på en Kingston-variant när det var flera st kvar. Nu är minnena borttagna från sajten och bekräftelsen säger att dom inkommer 8:e december :/

Av Xelli

Personligen skulle jag gärna se att ITX ersätter ATX som de-facto standarden för moderkort. Då skulle vi förmodligen få en uppsjö av intressanta chassin och SFX-agg på marknaden, plus att utfasningen av SATA skulle gå snabbare pga platsbrist i lådan. I min närmaste vänskapskrets vet jag ingen som använt ett instickskort (utöver GPU) de senaste 10 åren.

Av Xelli

Har basmodellen av den nya 14-tummaren. Skärmen är vansinnigt bra. M1 är imponerande snabb, SSD:n likaså. Mjukvaran ligger dock långt efter hårdvaran och Rosetta-emulering behövs för typ 30-40% av mina program. Tangentbordet är (tyvärr) sämre än min Air från 2012.

Av Xelli

"Pris vid lansering: Ja"

Skrattade mer än jag kanske borde åt den : )

Av Xelli

Prishöjningar i all ära men jag är mer intresserad av vilka följdeffekter detta får. 20% över ett år bör de flesta konsumenter klara av, men ponera att detta fortsätter över en 5-6-7-års period. Jag är tveksam till att marknaden är så elastisk att medelsvensson har råd att betala 3x för sin speldator. Detta borde i sin tur leda till mindre spelutveckling, mindre framsteg på grafikfronten och mindre vinster i branscher som säljer beräkningstung mjukvara (t ex spel). Är PC-gaming påväg att bli nåt slags lyxnöje?

Av Xelli

Personligen ser jag inte panelens längd som ett problem. Tycker dock att ni borde fokusera på ett fåtal nyheter (som ni faktiskt kan diskutera) istället för att rabbla mindre grejor. Den urgamla panelen om AMD Bulldozer är ett praktexempel på en bra panel - mycket åsikter, bra diskussion, lite "scuffed" osv.

https://www.youtube.com/watch?v=y75t9NEpCYQ

Av Xelli

Utan att lägga nån vikt vid bankomater i sig är det extremt riskabelt ur en samhällssynpunkt att helt eliminera kontanter. Alla som menar att cash "är värdelöst" eller "aldrig används" har tyvärr missat poängen helt: kontanter har ett värde som garanteras av Sveriges riksbank. Denna egenskap är unik och gör att kontanter i någon mån kan operera som betalmedel utanför banksystemet.

Ni som argumenterar för att ta bort kontanter helt, hur skulle betalningar ske i en eventuell krissituation? Vad gör vi om internet eller elnätet ligger nere X antal dagar/veckor/månader? Ska vi börja kånka runt på ädelmetaller igen?

Av Xelli

Jag har väldigt svårt att tro att denna får ett MSRP över $499. Sony har gjort det misstaget en gång och det lär inte upprepas. Gissningsvis kommer man kompromissa med de dyraste komponenterna (ssd, ram) för att få ner priset. En rimlig pris/prestanda-kombo torde vara något i klass med intel 660p. Bra prestanda för konsumentbruk men absolut inget monster.

Av Xelli
Skrivet av emilakered:

Det är många som spanar Fredagspanelen, men rätt få som är med i kommentarsfältet efteråt. Stor skillnad mot tidigare faktiskt! Ungefär samma tittarantal, men då var det mer fart på snacket.

Så, en fråga till er som letar er hit! Hur skulle ni vilja se Panelen förändrad? Vad tror ni kan ge nya fart till allt gött tjöt i kommentaerna? Fire at will!

Mer diskussioner och mindre rabblande av nyheter. Det kanske låter korkat men jag har alltid betraktat fredagspanelen som underhållning. Brukar kolla på Youtube's timestamps och leta efter de sektioner som är långa.. de brukar vara intressanta.