Inlägg

Inlägg som manse N535 har skrivit i forumet
Av manse N535
Skrivet av mrqaffe:

Nu blir det ännu otydligare, gamla win versioner bootas från en startdisk och sedan fortsätter installationen från cd men man bottar aldrig från cd för att fortsätta installera från disk.
Det vore rätt befängt att boota från cd för att sedan övergå till disk.

Jag kanske varit otydlig, man startar från början från cd och sen vill den ha en startdiskett men som jag sagt är redan allt det gjort. Det är drivrutiner jag saknar. Det jag kommer behöva göra är att antingen lista ut specsen eller på nått sätt kunna använda drivrutinerna från den gamla hårddsiken(intallerade på en ny för den gamla lät dåligt)

Skickades från m.sweclockers.com

Av manse N535
Skrivet av mrqaffe:

Nu är du otydlig, kunde du installera win 98 helt från cd eller använde du bootdisk, man bootade ju ofta från disk för att sen läsa in filerna från cd på win 98 tiden.
Kan du boota från cd så är det ju enkelt att bränna lite skivor med os och prova olika varianter med.

Ja som sagt här, jag bootar från början från cdn och sen "bootar" jag med floppy så att jag kan installera windows vilket redan är gjort

Av manse N535
Skrivet av mrqaffe:

Kan datorn boota från cd och kan du bränna en cd så gör en Linuxcd med en passande dist typ Puppy och kör igång datorn med den eller installera win 98 eller nått annt gammalt os, allt behöver inte funka fullt ut från början utan bara så pass att du kan börja läsa ut vilka delar den innehåller.
Kan den boota från cd eller inte, behöver du bootdiskar eller dos eller pxe boot ?
Har datorn diskett och cd samtidigt eller växlar man och har bara 1 av dem ?

Har både cd å floppy. Kan boota från cd eftersom jag installerade win 98 på den. Använde floppy då också. Jag får köpa några fler cdr-skivor och bränna nåt lätt linux på den

Av manse N535
Skrivet av adfactory:

Har du fått igång den? Jag har nog en gammal IDE 2.5" liggandes med okänt innehåll, skickar gärna mot porto

Ja den startar, jag har "nedgraderat" från win xp sp1 till win 98 se men jag har inga drivrutiner till. Jag har tänkt använda speccy för att se vad som verkligen är i den och sedan ladda ned drivrutiner. Men jag har inget sätt att få över filer till den som är större än 1.44mb via floppy.

Av manse N535

Nu har jag laddat hem en äldre version av speccy men det är för stor för en floppy och eftersom drivrutinerna inte funkar så kan jag inte avnända usbporten. Jag har provat ett pcmcia-usbkort men återigne funkar inte drivrutinerna. Jag provade också att ladda ner drivrutinerna och köra över dem på en flopppy men dom funkade inte.

Av manse N535
Skrivet av agitax:

varför vill man ha en pvm/crt skärm

Pvm-skärmar brukar ha component in och ha väldigt skarp bild på en crt-skärm vilket många som spelar på äldre konsoler, tex sega megadrive brukar gilla. Vill skälv ha till mina äldre grejer

Av manse N535

@Locutio: Oftast i dom här gamla macarna har scsi-hårddiskarna dött för länge sen, och med tanke på hur du beskrev dess ljud kan det bli svårt. Men om du har tur kan det finnas nåt sätt att rädda datan men jag vet inget sätt. Jag har själv en Mac IIcx som jag tänker försöka "rädda" med en sån där scsi2sd men jag har inte haft varken tid eller pengar till en. Förresten hittar jag inget om Macintosh LE II. Menade du LC?

Av manse N535

Rätt säker på att disketterna funkar eftersom jag får happymac -symbolen. Sen har jag redan tagit isär och rengjort diskettläsaren. Jag provade också att smörja in läshuvudets "spiralkugg" men jag har inte fått nåt bättre resultat. Det är jobbigt också att apple använde "egna" delar, t.ex en diskettläsaren och det kan göra det lite jobbigt att få tag på grejerna. Ifall ni undrar så är det den 1.4mb dubbelsidiga diskettläsaren i min så den ska kunna läsa disketterna.

Av manse N535

Är det nån som vet om det finns nåt sånt här längre upp i sverige, typ stockholm och upp?

Av manse N535

<img src="https://i.ytimg.com/vi/ArU3WjcE4ko/maxresdefault.jpg" alt="Bildresultat för pickup express 2"/>
Ett rätt gammalt spel som jag hade som liten...

Av manse N535

Mac llcx diskettläsare

Hej, har legat på den här ett tag nu och har nyligen haft möjlighet att skapa bootdisketter till den efter som hdd är död(scsi). Även om det kanske inte går att installera så är ju att få den och boota ett steg framåt och då kan man köpa nån SD till scsi-adapter. Har ju ett problem bara, när jag stoppar i disketten brukar jag kunna få "happymac"-symbolen men sen när den förösker läsa disketten så knackar den hemskt mycken och spottar sedan ut den igen. Ska föröka ladda upp ett filmklipp på den(nåt bra sätt att göra det?). Tack för all hjälp i förväg

Av manse N535
Skrivet av mrqaffe:

Nått som nästan alltid funkar utan att behöva leta externa drivrutiner är att köra linux så nån lätt linuxdist för datorer med äldre hårdvara ger dig nog möjligheten att läsa ut vad det finn för hårdvara i burken så kan du leta drivrutiner för win utefter det, ett annat alternativ är ju att fysiska läsa på kretsarna vad som sitter i.
Puppylinux är litet och lättdrivet och brukar funka bra på alla gamla datorer, tänk bara på att datorn troligen inte alls kan bootas från ett usbminne utan du behöver starta från en cd eller ha startdisketter för en så pass gammal dator.
http://puppylinux.com/

Nog kommer linux att funka men jag är liksom inställd på win 98 just nu eftersom jag bara har en annan dator med win 98 på. Och med tanke på att spel som duke nukem och doom har multiplayer via seriellkabel så har jag ju möjligheten att spela med kompisar å så. Jag väntar på fler cd-skivor just nu och så får jag se.

Av manse N535

Uppdatering: Hej nu hare gått ett tag och har jag Win 98 intsallerad på en annan hdd. Mest för att den gamla gick sönder. Det största problemet jag har nu är ju drivrutiner, och jag kan inte få den interna usb-porten att funka. Det är ett problem då jag hade tänkt använda mig av en tidig version av speccy för att se vad som verkligen sitter i. Men jag antar att jag får bränna en cd. Synd att jag gjorde slut på min sista till Win 98.

Av manse N535

den första datorn som jag använde "dagligen" var föräldrarnas HP Pavilion, win xp typ en P4 men kommer inte ihåg allt för mycket. Den första datorn so verkligen var "min" var en begagnad "spel"-dator. Amd Phenom 2, Radeon HD 6970. Använder den fortfarande men Gpu-fläkten dog för ett tag sen och jag köpte ett HD 6990 i nästan nyskick med bättre kylning. Men både cpu:n och gpu:n är nu respektive 10 och 12 år gamla....

Av manse N535
Skrivet av Svensktiger:

Då har du nog någon sticka som gömmer sig på annan plats, alternativt är integrerat på moderkortet.
Inte en chans att XP är annat än direkt plågsamt på 64MB

Jag få dra igång den och kolla i biosen hur mycke det sitter i

Skickades från m.sweclockers.com

Av manse N535

Jag äger en vad jag tror är hyfsat ovanlig åtminstone...

Det är en gammal LapPower laptop, vet varken modell eller exatkta specs men gissar på typ en Pentium 2 och kring 64mb ram. Hade Windows XP installerat på disken nar jag fick den av min morfar men ska skaffa utbyte eftersom disken lät inte så pigg...

Har också en gammal Mcintosh llcx som jag köpte ifrån nåt gymnasium med defekt psu, ska köpa ny men sedan ska den funka om inte SCSI-disken är död.

Väntar också på en Macintosh Powerbook 100 från uppsala tror jag.

Av manse N535
Skrivet av Svensktiger:

64MB modul, gissar på 2 stycken ?
Troligen en mobil Pentium 2 under huven, 300 MHz ?

Bara en ramsitcka men jag skulle också gissa på någon P2

Av manse N535

Tack för svaret och tipsen! Jag har kollat nu på ramminnet installerat och det står inte någon mängd av hur mycket det är vad jag kan se men Windows XP som var installerat redan på den gamla disken verkade ganska nöjd, har nu laddat upp bilder igen på imgur denna gång istället. https://imgur.com/a/Fp9NF9W

Av manse N535
Skrivet av saturday_sun:

Valet av operativsystem beror på vad du vill göra, vilka spel du vill kunna spela. För större bakåtkompatibilitet rekommenderas Windows 98SE. Vill du köra lite mer från 00-talets början så är det väl XP som är smidigast.

Windows 95 är ganska värdelöst (om man nu inte bara vill återuppleva det) så även gamla Windows 98.

Tack för tipsen, ett av de största problemen kommer nog bli att hitta drivers till den som funkar. Det är inte som dell har det direkt. Att dom har kvar alla drivers för gamla datorer. Jag vet inte heller vilket os den hade orginal eftersom den blivit uppgraderad till XP i efterhand. Det kommer inte gå att köra spel, förutom kanske 2d-titlar, och jag hade tänkt försöka få den till originalskick eftersom den är så fin nästan överallt. Då undrade jag om jag skulle behålla XP eller "uppgradera" till 95/98. Den komme orginal med 98 gissar jag men jag vet inte exakt

Av manse N535
Skrivet av Storbamsen:

LapPower kommer jag ihåg. Om du söker på google så hittar du mycket info om företaget och dom som drev det men inget om själva modellen du har tyvärr.

Helen Wellton heter kvinnan som var med i varenda reklam och många pojkars dröm på 90-talet.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.532795/lap-powers-uppgang-o...

Skrivet av Fump:

Shit! Lap Power, det företaget glömmer jag aldrig.

Minns att jag nån gång på 90-talet var väldigt nära att köpa en dator därifrån, sen är det ju som Storbamsen skrev innan att man tyckte Helen var extremt het

Tack för länken @Storbamsen intressant läsning och en rolig tillbakablick.

Skrivet av Earthchill:

Vi hade en stationär dator från LapPower. Tror den kom med 3.11 och att vi uppdaterade själva till 95, men det bar ju ett tag sedan så jag är inte säker.

Tack för svaren, jo jag har försökt kolla runt lite på internet men hittade mest gamla reklamer med Helen eller fakta om företaget, int så mycket om några modeller dock.

Vet inte om det här funkade men försökte ladda upp nå bilder datorn.

bilder(tror jag)