Inlägg

Inlägg som Pettson88 har skrivit i forumet
Av Pettson88
Skrivet av Masen666:

Har aldrig kostat mer än 8931:- vad jag kan se på prisjakt.

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?pu=1180433

Prishistoriken indexerar väl bara det billigaste priset iofs, personen kanske köpte den på något ställe som sålde den till kraftigt överpris?

Av Pettson88
Skrivet av cyklonen:

Ja, det är svårt, eftersom namnen både är fula och saknar all form av logik och följd.

"Fula" är väl för bövelen något i allra högsta grad subjektivt?

Jag tycker de är riktigt intressanta, och med tanke på att kodnamnen inte är tänkta för konsumenter alls behöver det inte finnas någon "logik" (för utomstående, i alla fall) eller eftertanke bakom överhuvudtaget, utan bara något som särskiljer arbetsprojekten internt.

Jag är nöjd med att precis ha fått över hälften rätt här, en del frågor kom jag ihåg svaren till medan andra var mer omöjliga.
Bra mycket roligare än ett quiz där varje SweC-medlem (enligt egen utsago i alla fall) får 9-10/10, imo.

Av Pettson88
Skrivet av Ratatosk:

10 GB har ju visat sig räcka till rätt så väl.
De som har ett RTX3080, kan nog sitta kvar rätt länge i båten.
https://www.guru3d.com/index.php?ct=articles&action=file&id=67879
Test av Cyberpunk hos Guru 3D.

Hur lyckas folk? Jag kör CP2077 på min trogna 1080p@60hz display, med allt på Ultra förutom RT som ligger på medium, och DLSS som ligger på auto/balanced. Mitt Ventus 3X 3080 OC har inga problem med FPS, spelet håller jämnt 60 även i någorlunda intensiva scenarier (än så länge i alla fall - sisådär 10 timmar in i spelet). Men VRAM däremot? Går kontinuerligt över 9GB användning enl. både HWiNFO64 och WDDM-indikering i Windows. Exakt samma sak i CoD:BOCW som inkluderades med grafikkortet. Också i den makliga upplösningen 1080p. Att 90% av VRAMet äts upp under spelning känns inte särskilt framtidssäkert, och det känns lite svårt att "sitta lugnt i båten rätt länge" med det.

10GB känns verkligen alldeles för snålt för ett highend-kort anno 2020. Visst kan marknadsföringsteamen lyfta fram SAM/resizable BAR, men bandbredden (32GB/s för teoretisk maxöverföring över PCIe 4.0 x16, plus att DDR4 inte kommer upp i så väldigt mycket mer heller) blir inte i närheten av vad lokalt minne på kortet har (760.3 GB/s).

Att nVidia på 3 år väljer att minska mängden VRAM på sitt toppkort (1080Ti kontra 3080, om man exkluderar Titan eller "Titan-klass", ergo 3090) är inget annat än galet.

Av Pettson88
Skrivet av Alphahanne:

Aldrig en bra idé att vara och pilla, man kan ställa till med mer elände, i värsta fall sabba hela installationen. Gör en felrapport, vänta på att en fix ska komma.

Tålamod verkar vara en bristvara i dessa tider.

Om man bara experimenterar och leker är det väl en sak (jag gillar att modda spel och kika på hur de använder sig av middleware och lite sådant, ex.), men att försöka "laga" andras kod/implementeringar, inte minst när det gäller såpass grundläggande funktioner... då kräver det antingen att källkoden är öppen så det är lättare att gräva runt i den, att man har varit en del av programmeringsteamet som faktiskt har erfarenhet av motorn, verktygen och/eller koden, eller rejält mycket tid för att gräva djupare. Ett stort och komplext spel/spel med en komplex motor kan påverkas på otroligt många oväntade sätt när även små ändringar görs, så det finns helt klart anledningar att sitta ner i båten.

Ibland är förvisso konfigurationsfiler förhållandevis uppenbara i hur de påverkar spel/motorn/koden, men ibland (som i detta fallet, Bethesdas flera .ini-filer till deras Gamebryo/Creation Engine-spel är andra exempel) är det inte så enkelt som det verkar.

Sen finns det en del som har kompetensen att hitta och åtgärda buggar i efterhand (en del spel har bra inofficiella patchar), men ska sådant göras rätt krävs det en hel del testning, och sådant tar tid. Att det skulle hunnits göra sådant ordentligt sedan release, av någon annan än CDPR/deras QA, är osannolikt.

Av Pettson88
Skrivet av Sometime:

Bedrövligt.

En annan fix man kan göra för att förbättra spelet läste jag igår: https://www.reddit.com/r/cyberpunkgame/comments/kccabx/hey_cd...

Skrivet av B.Linder:

jisses... hur slinker en sån miss igenom

Bara ifall någon missat det: den här filen gör ingenting i releaseversionen av spelet. Så det är inget som missats, utan användare som varit inne och pillat och trott sig förstå.

Ibland är det bättre att lugna sig lite.

Av Pettson88
Skrivet av Bassen87:

Nej du har fel, ett politiskt parti tar visst skada om ett par individer beter sig illa.

Annars skulle de inte ha slängts ut ur partiet om det inte spelade någon roll för partiets rykte.

Och det hör visst då hit när det kommer till frågan om grundläggande trovärdighet hos ett parti.

Och nu är det inte bara en utan två med liknande skandaler.

Är man mitt i en stormig period som parti kanske man borde sitta ner lugnt i båten ett tag tills stormen är över.

Jag sa aldrig att ett parti inte tar skada när någon representant inte skött sig i enlighet med policy och/eller lagstiftning.
Men ett större parti måste kunna hantera flertalet frågor samtidigt (ja, även samtidigt som det pågår konflikter/oklarheter/stormar också internt i partiet), det hade blivit förbaskat svårt att vara en del av ett lands styre annars. Vi hade i praktiken haft ett stort antal partier som hade varit utelåsta från all offentlig diskussion ganska stora delar av tiden om så vore fallet.

Inte minst politiker själva inte sällan är dömda för brott, och inte bara lever ihop med någon som är det.

Jag ser verkligen inte problemet. Varje läsare får göra bedömningen själv hur de vill tolka in vad som skrivs och vem/vilka som har ordet. Som vanligt, alltså. Kan vi släppa det här sidospåret nu, kanske?

Av Pettson88
Skrivet av Bassen87:

Erhm det har väl med trovärdigheten för det parti ni intervjuat att göra?

Hur kan ni be folk ignorera något som precis hänt de senaste 2 veckorna?

Kanske inte var den bästa idén att man som ett parti i blåsväder går ut och gör intervjuer om något annat och sedan förväntar sig att folk ignorerar det som hänt?

Frågan är varför SweClockers hjälper till att tvätta Centerpartiets varumärke genom att stänga ner konversationer om något som är så aktuellt?

För ett par månader sedan var det användare som ville censurera redaktörers rubriker/innehåll på SweClockers, och vi var ett gäng som försvarade SweClockers rätt att välja vad de ville skriva om.

Men nu är det SweClockers redaktion/moderatorer som väljer att censurera medlemmar som antagligen sett vad som stormat kring Centerpartiet nyligen och då väljer ni att säga till folk att fokusera på sakfrågan?

Nej den bortförklaringen köper jag inte.

Ett politiskt parti är lite större än ett par (om än högt uppsatta sådana) individer, och det känns inte riktigt rimligt att samtliga 25 000+ medlemmars åsikter och frågor dessa engagerar sig i skall totalt åsidosättas eller marginaliseras av sådana anledningar. (Sen är det förbannat viktigt att lagvidriga (och vidriga överlag) handlingar och beteenden granskas och åtgärdas, i enlighet med alltifrån partipolicy till gällande lagstiftning, men det hör verkligen inte hit.)

Att frågan överhuvudtaget väcks är väl det relevanta för SweC, och svaren på frågorna känns konstruktiva även för gemene läsare på forumet. Som rekommendationen att ta kontakt med politiker vid åsikter och synpunkter på hur politiken förs - det tål att upprepas.
Det känns dessutom inte som artikeln eller intervjun blir särskilt partipolitisk i sig självt, vilket är skönt att se.

Men YMMV.

Av Pettson88
Skrivet av walkir:

Jag läser bara Intels PR så här:

https://www.meme-arsenal.com/memes/03933cec60880354d306c92062e557db.jpg

Förstår ärligt talat inte vad de vill att vi ska imponeras av.

PS. Fick för övrigt reda på att min MacBook Air M1 nu är på väg

Är du inte helsåld på den otroligt häftiga grafiken, det förminskade kretskortet eller den kompakta antennen?!
För att inte tala om den intelligenta prestandan, blir ju helt till mig här!

Av Pettson88
Skrivet av loevet:

Den sistnämnda där får mig att sukta efter filmen som aldrig släpptes, "Älskling jag krympte kretsen".

En film jag också ställer mig på kö till - inte minst om Rick Moranis har huvudrollen.
Spånar vidare på spåret och önskar mig en film i stil med Innerspace, att krympas ner och springa/åka runt på ett kretskort, dodgandes exploderande kondensatorer och skållheta heatpipes känns underhållande på något sätt. Som Tron kanske, fast mindre abstrakt.

/end offtopic.

Av Pettson88

Jag blir uppriktigt lite nyfiken på vem som gör Intels PR-slides... Så svepande och högtravande ("Amazing Intel® Iris® Xe graphics" eller en "Board miniaturization"-post?) att det nästan blir komiskt.

Av Pettson88

Den här var lite knivig (8/10, ett par chansningar), mer sånt!
Ta gärna med någon ännu mer obskyr fråga (hade varit kul att se Samuel, Ezra, Nehemiah eller Esther med i leken) nästa gång!

Av Pettson88
Skrivet av ajp_anton:

X570 har inget med den här diskussionen att göra. Den tillverkas av GlobalFoundries och ligger helt utanför kapacitetsproblemen hos TSMC. Inte heller B550 tävlar om TSMC:s avancerade noder, så tillgången av gamla moderkort har ingen påverkan.

Poängen Yoshman drog med Intel-moderkort var att Intel tillverkar chipsetet på samma 14nm som CPUerna. Styrkretsarna ska normalt ligga lite efter tillverkningstekniskt, men just pga att CPUernas hopp till nästa nod försenats, så har styrkretsarna kommit ikapp och plötsligt ligger all Intels tillverkning på samma överbelastade nod.

Nu så behöver Intel inte tillverka så många styrkretsar, eftersom gamla moderkort funkar, så därför nämndes detta som en del av att mer kapacitet finns för Rocket än Comet.

Fast poängen blir ju då meningslös - att kapacitetsproblem på CPU-sidan inte är avhängigt chipset varken för AMD eller Intel. Av olika anledningar förvisso, men ändå. Vi kommer också tillbaka till den lite mer praktiska och komplexa frågan att ett produktionsled och distributionsdito är "lite" mer än bara vilken processteknologi som används vid tillverkning av wafers, även om det kan vara kul att nörda ner sig i också.

Finns det något officiellt uttalande från någon distributör/moderkortsproducent (oaktat OEM eller retail) kring hur de bedömer tillgången på nuvarande chipset (400-serien) och kort/datorer baserade på serien, i förhållande till beräknad tillgång på Rocket Lake? Finns det någon konkret beräknad tillgång på Rocket Lake? (Jag tar dessutom sådana uttalanden med en enorm skopa salt, RX6000-serien skulle ju finnas god tillgång på till exempel, och AMD själva är nog väl medvetna om vilken processteknologi och fab de använder för sina GPUer, samt hur konkurrensen på noden ser ut.)

TL;DR: vi är inte kvalificerade att göra annat än gissa, och med tanke på att industrin - globalt och övergripande - påverkats av pandemin så är det en kvalificerad gissning att vi kommer få se effekterna ett tag till. Oavsett om CPUn tillverkas på 14nm, 12nm, 10nm eller 7nm.

Inte minst då efterfrågan dessutom ökat mer än länge.

Skrivet av anon201296:

Låter som att moderkortstillverkare höjer limit 15c över "Intels limit" i så fall men har de verkligen den friheten?

Det är det jag är nyfiken på - var inte ute efter att tjafsa, utan var mer intresserad av hur de gjort det, och varför. (Varför inte Intel gjort/specat det själva, mao.)

Av Pettson88
Skrivet av anon201296:

Källa på vad? Att flera moderkortstillverkare låter dig höja från 100c till 115c?

Stabilitet är väldigt viktigt för mig, därför testar jag CPUn så här hårt

...källa på vad TJMax faktiskt är? Att någon på ett forum säger att "jag kan minsann köra min 9900k i 115°C" ger jag inte särskilt mycket för. No offense. Skulle lika gärna kunna vara en oprecis/missvisande tempsensor om vi ska köra det anekdotiska spåret.

Skrivet av Yoshman:

Vi har ju haft flera artiklar som nämner att TSMCs 7 nm process är fullbokad, så endera är det den primära flaskhalsen eller så har vi massa förtag som bygger stora lager av kretsar som de inte kan få ut p.g.a. av brist på andra komponenter.

Kan jag bevisa att det senare fallet inte är aktuellt? Nej, självklart inte, men vilken förklaring tycker du känns mest sannolik?

Vad det gäller Apple så är deras datorer nästan ett avrundningsfel ställt mot Ipad+Iphone, verkar inte vara någon större brist på i alla fall Iphone då jag kan åka till Täby och få med mig en Iphone 12 idag. D.v.s. av alla komponenter och distribution som behövs för att sälja en (i västvärlden) högvolymprodukt som Iphone verkar då finnas, men gissar att det mycket beror på just att Apple är ensam om att använda TSMCs hela 5 nm kapacitet.

Här är det då relevant att ha med sig att Intels omsättning för kretstillverkning överstiger Apple+AMD+Nvidia med en faktor 2. Intel har en långt större kapacitet än de andra (ändå har även Intel länge haft brist). Mycket av den kapacitet kommer från deras väldigt gamla 14 nm process, en process som Rocket Lake S blir rätt ensam om att använda 2021 (den lär i.o.f.s. användas av chipset och liknande). Desktop CPUer är inte direkt det kretsar med högsta volymerna, det är mobila kretsar vilka allt mer flyttas till 10 nm, så en hyfsad kvalificerad gissning är: relativt god tillgång på Rocket Lake S.

Nå, huruvida den gissningen faktiskt stämmer eller inte återstår att se.
Att göra sådana antaganden under rådande omständigheter känns fortfarande vanskligt, det är en hyfsat kvalificerad bedömning.

Av Pettson88
Skrivet av anon201296:

Min 9900k går på strax över 110c i Prime95 small FFT. 10th gen går också att höja till 115c på många moderkort, antagligen kommer detta gå på elfte generationen också.

Min CPU håller då ännu full turbofrekvens som jag tidigare skrev

Fast har du någon konkret källa på det där? Jag har verkligen letat och endast hittat [PDF] att Intel låter en gå under TJMax för TCC offset. Sen har jag sett att en del BIOS verkar ha inställningar för TJMax på upp till 110°C (har inte sett 115°C än) - har då Intel egentligen spec:at en officiell (100°C, både på 9900k och 10900k enligt Intel Ark) TJMax medan man har en intern sådan lite högre? Finns den angiven någonstans?

Hittar också något från Intels forum att TJMax är individuellt mellan komponenter?

Hur som helst går det inte att komma ifrån att 100°C är det som Intel specificerat, sen att det *går* att köra över är en annan femma. Finns mycket som går att göra med en CPU, betyder inte att den behöver tycka om det eller vara stabil. Att köra den upp till TJMax verkar dock inte vara något problem i sig (däremot finns en hel del sekundära saker att tänka på i de lägena) och kislet sägs väl inte åldras nämnvärt så länge det ligger under godkänd temp. En artikel (från 2014 visserligen) från Puget Systems där de gräver lite i det.

Att ha höga temperaturer i allmänhet däremot (över hela PCB) är inte att rekommendera lika mycket, då en del andra komponenter åldras *rejält* mycket hårdare vid högre temperaturer, inte minst elektrolytkondensatorer.

Av Pettson88
Skrivet av Yoshman:

För Intels CPUer är produktionskapacitet den stora flaskhalsen. De har nästan ingenting kvar på 22 nm, samtidigt som de under väldigt lång tid haft långt mindre 10 nm kapacitet än väntat.

14 nm kapaciteten har förvärrats av att genomsnittsstorleken på volymkretsarna har ökat, detta då man lagt till fler kärnor på konsumentmodellerna.

Det är primärt GPUer och CPUer som har brist, detta är primärt p.g.a. kapacitetsbrist hos TSMC.

I Intels finns ingen direkt brist på 14 nm CPUer just nu (däremot är det rejäl brist på 10 nm), av specifikt den anledningen kan man anta att det kommer finnas hyfsad tillgång av Rocket Lake S. Framförallt då Xeon börjar sin väldigt försenade övergång bort från 14 nm.

Att det råder viss brist på andra varor må vara sant, men det kvittar när det som diskuteras är
"är det väl magstarkt att tro att Rocket Lake kommer finnas på var handlares hyllor inom en snar framtid"

Var just det jag kommenterade, zoomar man specifikt in på tillgången av Rocket Lake S finns flera anledningar till varför den kan antas vara väsentligt bättre än t.ex. RTX3000, Radeon6000 och Zen5000.

Om det råder någon form av generell brist, hur förklarar man då att det finns OK:ish tillgång på Apples senaste produkter? Jo,Apple har klarat sig hyfsat då de bokad 100 % av TSMCs 5 nm kapacitet, ändå spekuleras det i att kommande modeller för stationära kan komma att använda TSMC 7 nm (man vill reservera 5 nm för mobila kretsar, vilket i sig pekar på att det är tight även på 5 nm trots en enda användare för tillfället).

Fast hur har det sett ut med tillverkningen under året? Att de har lyckats klämma ut ex. Comet Lake-S kan väl ändå bero på att tillverkningen varit igång sedan början av året? (Släppdatum nästan halvåret innan Zen 3, RTX3000 och RX6000. Där dessutom RTX3000 knappt verkar varit färdigutvecklad vid släpp, om man ser till kondensatordebaclet ex.)
Kislet och wafers är väl en sak, däremot ska det också vara en IHS, värmeledningsmaterial, paketering, kylare, logistik o.s.v. o.s.v. som ska fungera för att samtliga delar ska finnas tillgängliga i produktions- och distributionsled hela vägen från råmaterial till slutkund - saker som faktiskt har påverkats obönhörligen för alla, globalt, under året.

Exakt hur stor påverkan däremot? Det tror jag är svårt att få någon klarhet i än, men det vore intressant att veta.

Personligen tror jag inte att Apples M1-baserade produkter haft tillräckligt stor efterfrågan i förhållande till produktion alls. Inte minst med tanke på att produkterna i princip reats sedan de släppts. Däremot tror jag inte vi kommer få se officiella försäljningssiffror och tillverkningssiffror som bekräftar detta.

Visst är det å andra sidan inte omöjligt att tillverkningstekniken spelar in i tillgången, men korrelation innebär inte kausalitet.

Av Pettson88
Skrivet av Yoshman:

Intel använder inte TSMC för CPU tillverkning. Nu har de även själva haft kapacitetsbrist p.g.a. problemen med att få igång 10 nm, men finns flera anledningar varför just Rocket Lake S inte kommer ha kapacitetsbrist.

Moderkort finns redan ute, även om 500-serien har lite nya finesser fungerar 400-serien.

Rocket Lake S kommer under 2021 vara det enda med lite större volym som tillverkas på 14 nm, bärbara har redan gått till 10 nm och nästa generation Xeon (Ice Lake SP) kommer också ut Q1 2021 (bara 1,5 år försenad...).

Intel har väldigt mycket högre tillverkningskapacitet för CPUer än någon annan. För att sätta det i relation till deras konkurrenter, Intels omsättning för kretstillverkningen är ungefär den dubbla av summan AMD, Nvidia och Apple har för sina kretstillverkningar.

X570-kretsar och moderkort baserade på dem fanns också tillgängliga vid Zen 3-släppet, det argumentet i sig håller inte.

Har du någon källa på Intels ledtider under året? Det hade varit intressant att veta, och även hur de prioriterat sin kapacitet.
Intel har givetvis inte heller undgått de logistiksmällar som Covid-19 inneburit, även om deras tillverkningsprocess kanske är förhållandevis välutvecklad.
Tillverkningsprocessen för kislet är förvisso en viktig del, men långtifrån den enda som innebär slutprodukten. (Både vad gäller processorer samt plattformen de är en del av - chipset, moderkort och övriga komponenter som utgör del av plattformen.)
Bara för att processen fungerar någorlunda skulle jag inte säga att det är en garant för en god tillgång, långtifrån.

Det är inte direkt bara processorer som är bristvaror vad gäller datorkomponenter just nu.
Har lite svårt att se att bristen på lite rejälare nätaggregat (750W+ av någon märkesvariant) hos många stora ÅF just nu beror på en överbelastad 14nm tillverkningslina, om man säger så.

Av Pettson88
Skrivet av anon201296:

Den presterar precis lika bra och håller max turbo frekvens upp till 115c eller 100c beroende på BIOS inställning. Och godkänner Intel detta är det garanterat ok att köraså under lång tid men förklara gärna vad du hakar upp dig på.

Edit. Optimalt är det förståss inte men heller inget problem

Fast Intel har specificerat TJMax till 100°C på 10900k, så jag skulle heller inte kalla temp rangen 100-115°C godkänd för en 10900k, även om du på något vänster har möjlighet att gå över TJMax i BIOS. (Det låter för övrigt rätt osannolikt, då CPUn bör stänga av sig själv och systemet när den når TJMax.)

Läser en del på forum som nämner en TJMax på 115°C, men flera siter nämner 100°C.

Försöker också hitta någon som faktiskt kört den över 100°C, men en snabb googling ger bara några temps runt 92-93°C när den pushas ordentligt.

TL;DR: Vad har du för källa på 115°C TJMax? Den verkar vara felaktig.

Av Pettson88
Skrivet av Nivity:

Ja.
Och det som är poängen.

Vet inte vad det är med moderkortstillverkarna och AMD, för de har gjort många konstiga saker.
Antingen saknas USB-C header eller så har de någon jäkla USB-C för ljud och dumpat Spdif.
Eller så kör det Realtek nic istället för Intel.

Bara massa halvdana lösningar på B550.
De finns på billigare X570 men då har de fläkt.

Så Asus nya är enda som har allt de.

Har aldrig haft problem att hitta det ovan (förutom PCI-E 4 då såklart) på någon intel generations moderkort. Inkl Z490.
Så ja det ska bli intressant att se hur Z500 serien kommer bli i pris och features. Om de kan göra något med intel chipset de inte lyckades med AMD chipset.

Vill du göra en rättvis jämförelse är B550 mer jämförbart med Intels B460. Och där kan det också bli besvärligare att hitta alla features du är ute efter, så som USB-C header eller flera M.2 (billigare chipset har om inte annat inte samma antal PCIe-banor tillgängliga).

Och det finns fler alternativ (om vi bortser från korten med inbyggt vattenblock nu), även om du får ge en mindre förmögenhet.

Vi återkommer till problemet (där tänker jag inte säga emot, fläkten på mitt X570-kort får jobba rätt bra hela tiden, sällan (i princip aldrig) den går under 1500rpm även i "silent"-läge - visserligen kör jag dubbla PCIe 4.0 M.2, ett par hårddiskar i RAID 1 och så, så visst får det jobba lite) att X570 är ett törstigt chipset, och det är lite synd att inte AMD kunde lanserat en effektivare variant ihop med Vermeer.

Sen kommer vi tillbaka till elefanten i rummet - med tanke på tillgängligheten på så så gott som allt inom elektronik det senaste halvåret är det väl magstarkt att tro att Rocket Lake kommer finnas på var handlares hyllor inom en snar framtid.

Av Pettson88
Skrivet av MinscS2:

Du gör ett bättre PR-jobb på att förklara och sälja in Intels nya processorer än Intel själva.

Säkrast att baka in lite reklam för ARM och/eller Apple också. De har säkert drop-in ersättare för 11900K.

Av Pettson88
Skrivet av Nivity:

Eftersom AMD inte kommer gå att få tag på till 2021 så kanske det blir en Rocket Lake.

Om de lyckas bättre än "AMD" chipset B550 o X570 med moderkorten.

PCI-E 4
USB-C Internal header.
Intel NIC
SPDIF
Ingen fläkt
Helst 2x PCIE4 M.2 slots

Kanske de lyckas leverera ett sådant moderkort som inte kostar som ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO (Wi-Fi) X570 dvs 5800:-

Du förutsätter att Rocket Lake kommer gå att få tag på inom en överskådlig framtid, och inte minst innan Vermeer finns lagerfört lite mer. Jag personligen skulle inte satsa allt för mycket på det.

Utöver det är listan tämligen udda, då det är moderkortstillverkarna som styr över de flesta aspekterna (USB-headers, NIC, ljud, kylning och PCIe-allokering åtminstone) du nämner. Att X570 är ett såpass strömtörstigt och varmt chipset att fläkt (eller långt mycket dyrare lösningar med rejäla heatpipes och kylblock/-flänsar) rekommenderas är dock trist. Hur Z590 och korten som baseras på det kommer se ut återstår att se.

Skrivet av Alling:

IPC Instructions Per Clock (IPC) om jag Intel får be. Och procent nämns inte i sliden, så man får väl utgå från att antalet instruktioner per klockcykel kommer öka med minst 10. Blir en fin boost det!

10+ extra IPC instruktioner per cykel (IPC)* vore onekligen helt absurt att se. ^^ Det blir väl åtminstone en ökning på 5-600% mot idag? (~2-3 IPC.) Får Intel till det så jäklar ska här handlas ny plattform, trots att en 5900X inhandlades för några veckor sedan.

*lol Intel