Inlägg

Inlägg som momme99 har skrivit i forumet
Av momme99

Går inte att ladda ner Apache Netbeans

Jag har laddat ner både JDK 13.02 och Apache Netbeans 11.3

När jag har installerat JDK 13.02 och sen vill installera Apache Netbeans så står det Netbeans hittar inte JDK. Jag har testat att avaktivera brandväggen men det hjälper inte. Så vad ska jag göra?

Det är en Macbook Air 2017, version 11.1.

Av momme99
Skrivet av mpat:

Det är inte bara så att koden är en bild som skall laddas ner från en server? IOS Mail laddar inte ner bilder per defaitism, men man kan klicka på länken högst upp i mailet för att tvinga den.

Två av biljetterna har visats men de andra två går inte. Har testat typ 10 gånger.

Av momme99
Skrivet av loefet:

@momme99: Kontakta dem som sålde biljetten?

Så är inte felet från min mobil eller från gmail?

Av momme99

Kod visas inte

Jag har beställt tåg biljetter och biljetterna har jag fått i gmail men där visas ingen kod. Det finns en tom ruta och det e där koden som måste finnas. Det verkar vara en glitch. Så hur får jag tag på koden?

* Jag använder en Iphone 7

Av momme99
Skrivet av Erik_T:

Då kommer du att få problem med i stort sett alla högskole-/universitets-utbildningar.
Matematik och fysik är ett par av de ämnen som kräver minst mängd rent pluggande om man har talang för dem.
De flesta andra ämnen kräver att man läser och förstår rätt stora textmassor. Inte så svårt om man har bra studieteknik och vana att plugga, men har man inte det så kan det bli problematiskt.

De goda nyheterna är att studieteknik är något man kan lära sig.

Det finns säkert utbildningar med basic matte så jag har inte problem att lära mig basic matematik.

Av momme99
Skrivet av Ibymafayhas:

Du skall ut i arbetslivet närmare 50 år, hitta vad du brinner för istället för att jaga ingångslön. Lönen kommer om du hittar ditt "kall i livet" och kan utvecklas inom det området. Med lön som drivkraft är jag tyvärr rädd att du kommer fallera oavsett vilket område du ger dig in på.

Det svåraste, oavsett utbildning är att kämpa sig igenom tuffa och eventuellt tråkiga sträckor men komma ut på andra sidan med nya erfarenheter som man senare kan dra nytta av.

Jag har såklart rätt o kräva bra lön. Jag har inte sagt att lön är viktigast, men den är ändå viktig. För mig är intresse viktigast och sen kommer de andra delarna.

Av momme99
Skrivet av Helllodar:

Pluggar själv just nu Datateknik på KTH (första året), än så länge är det mycket matte, men det jobbiga är att hänga med snarare än att vara duktig.

Jag tror jag stryker dataingenjör.

Av momme99
Skrivet av kwame:

Jag läser Kandidat i Datavetenskap, vi har bara två rena matematikkurser.
Kan rekommendera, du kommer jobba med mer eller mindre samma som
de som är rena Dataingenjörer.

Vad är det svåra med utbildningen? Vad ligger ingångslönen på? Vad får man som högst lön i karriären? Vilka roller har en datavetare?
Jag tror jag stryker dataingenjör och då har jag följande alternativ: Systemvetare, datavetare, software engineer, datasystemutvecklar programmet och systemutvecklare.

Av momme99
Skrivet av SeeKer3Million:

Jag är inne på första året i civilingenjör i maskinteknik nu, och känner igen mig i det du beskriver om mattekurserna (och i att du själv beskriver dig som inte särskilt smart); jag har precis som dig aldrig haft det särskilt lätt för matten och därför bara knappt klarat mig över E-gränsen i matte 2 till 5 när jag läste dem. I mitt fall beror det på en ovana att plugga, och stora svårigheter att få mig själv att fortsätta när det är svårt och inte går som jag vill.

Jag har tvekat till och från länge, men har till slut kommit fram till att detta inte är något som jag borde (hur lockade det än är) hantera genom att undvika vad som är svårt (i.e byta utbildning, jobba några år), utan snarare ta min tid (kommer läsa om minst två mattekurser framöver som jag inte har klarat nu under ettan) för att komma över min ovilja att hantera svårigheterna. Jag tänker att det i längden ger mig mycket mer i livet att kunna det, snarare än om jag istället väljer en lättare utbildning.

TL;DR: I min mening är det värt att satsa på det som är svårt men intressant, jag tror att det skulle ge dig mer att lyckas med det än att bli bekväm och undvika det som tar emot. Ta dig den tid du behöver, gå på några föreläsningar om studieteknik, prata med studievägledare och/eller kurator när det inte går som det ska. Du klarar det tillslut!

Jag vet själv att jag kommer tröttna och ge upp. Jag är tyvärr inte en kämpe.

Av momme99
Skrivet av BrutalSwede:

Ingångslön direkt efter YH brukar ligga några tusen under vad en högskoleingenjör brukar få. Gick själv in på 30, men vet några andra i min klass som fick upp emot 33-34 i ingångslön. Jag sökte mig till ett konsultföretag så där brukar lönen vara lite lägre för juniora då man inte är så säljbar i början. (Men man får ganska varierade arbetsuppgifter så det är ganska positivt )

Nackdelen brukar vara att det kan vara svårt att få jobb utomlands, då de brukar lägga stor vikt vid en högskoleexamen.

I Sverige däremot så brukar utbildning inte spela så stor roll efter ett par års erfarenhet. Dock finns det alltid företag som bara vill ha ingenjörer då de arbetar med mer avancerade saker som kräver ganska djup förståelse för matematik och fysik etc.

Vad har utbildat dig till? Vad är maxlönen för karriären?
Jag har själv tänkt att flytta ifrån Sverige i framtiden, så YH kanske inte passar mig.
30 är väldigt bra, trodde det skulle vara runt 28 för yrkes utbildningar då. Vad brukar de flesta utbildningar inom YH ha för lön? Vad är det högsta lönen kan de få i sin karriär?

Av momme99
Skrivet av BrutalSwede:

Lite samma sak som hände mig. Gled igenom gymnasiet utan att behöva plugga något nämnvärt för att klara matte etc. och sedan kom en käftsmäll på högskolan. Hoppade av efter första året och började jobba.

Gick inte tillbaka till högskolan utan hoppade på en en YH-utbildning på 2 år och fick ett bra jobb direkt efter.

Finns väl några drömmar kvar om att fixa en ingenjörsutbildning någon gång också

Kan du berätta nackdelarna med YH? Hur ligger lönen efter att du har utbildat dig inom YH?

Av momme99
Skrivet av Hyperhorn:

Vet inte riktigt vad du fått detta ifrån? Känns som du chansar nu, känner du någon Systemvetare eller varför tror du att dem inte är kunniga? Systemvetare är en av de mest eftertraktade på arbetsmarknaden om IT. Tror inte man skulle villa ha "En person utan kunskap" i en ledarposition

Systemvetare lär sig som nämnt innan väldigt mycket om arbetsprocesser inom IT-projekt. Hur kan företag använda sig av digitalisering för att bli effektivare. De jobbar även ofta som utvecklare (Dock inte lika mycket programmering i utbildningen som hos Datavetare).
Själv är jag Systemvetare och jobbar som Riskanalytiker inom informations- och IT-säkerhet. Gällande utbildningen och matte mm så läser man inte jättemycket av det. Jag läste Programmering, relationell algebra, SQL, C#, Webprogrammering, algoritmik, algoritmik och datastrukturer. Detta va kanske 60 HP av 180 HP.

Så ja Systemvetare sitter ofta i möten för att de ofta är de som leder IT-projekt och styr upp utvecklingen och gör riskanalyser mm.

Men om du vill ha en mer teknisk utbildning och jobba mer med att sitta framför skärmen och programmera större delen av dagen så passar Datavetare bättre Sen finns ju även ingenjörsutbildningar som kanske får jobb mer likt IT-arkitekter. Också mycket programmering och Matte i dessa.

Jag har läst det i en tråd på flashback. Allt jag sa till dig har jag fått ifrån flashback. Systemvetare har kunskaper inom ledande och det är ju deras specifikation men inte att man är kunnig inom programmering som en programmerare. De kanske har generell baskunskaper när det gäller teknik. Rätta mig om jag har fel eftersom jag har fått informationen från flashback.

Ja det stämmer, jag vill ha lite mer gjort än att bara prata. Ska kika på datavetare. Kan du berätta lite om datavetare. Kommer det bli typ svårt för mig som har svårt med fysik och matematik. Vilka roller har en datavetare?

Av momme99
Skrivet av Skrotnisse92:

Dataingenjör dyker upp på 3 utbildningar (halmstad, karlstad, gävle). Högskoleingenjör datateknik är bra många fler, iaf på studera.nu.

Okej, vad gillar du inom data? Vad kan du för programmering? Ska jag vara ärlig så tror jag inte ens majoriteten på sweclockers vet skillnad på data och dator, och då är det ändå sweclockers. Fysiken är väldigt liten inom datateknik, matematiken är desto större inom datateknik för ingenjörer.

Värt att tänka på oavsett vad du söker är att datateknik (ingenjör) kan vara olika saker på olika lärosäten.

Jag vet inte vad jag gillar inom data, därför jag vill söka en bred utbildning. Jag har aldrig programmerat, men det verkar vara intressant.

Av momme99
Skrivet av phoenix96:

Kan dela med mig av min erfarenhet också, läste första året på dataingenjörs-linjen (2019) men hoppade av då det inte var något för mig, men kan alltid hoppa tillbaka till andra året.

Hänger man inte med i början och inte hittar sin studieteknik kommer det gå väldigt trögt. Det var det för mig, men hann knappt ta mig tillbaka på rätt bana, men lyckades till sen-sommaren. Vi var runt 120 studenter (detta är då elektro-, mekanik-, data/civildata, någon mer ingenjörslinje) och nu på andra året är dom bara runt 30-40 st.

Känner du att matte/fysik är jobbigt så skulle jag inte rekommendera just denna linjen, läste ovan att några rekommenderar YH eller andra linjer med data-inriktning, vilket jag håller med om då jag tänker förmodligen göra det.

YH är bra men det erbjuder specifika utbildningar. Jag vet inte vad exakt jag vill arbeta med datorer, så därför vill jag söka till en bred utbildning.

Av momme99
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag vet inte ens hur jag ska förklara det tydligare.
Under de två första studieåren så hoppade totalt 50% av klassen av programmet.
Om du inte menar studieår utan kalenderår så tror jag inte det är speciellt relevant?

Det är relevant om det nu skedde för kanske 10 eller 20 år sen. Med tiden kan saker o ting ändras i en utbildning. Kan bli svårare eller lättare utbildning. Jag vet inte heller hur jag ska förenkla det. Jag vet att du vill förmedla att de två första åren hoppade ett visst antal elever, men var det t.ex mellan 2015-2017 eller 2013-2015?

Av momme99
Skrivet av BrunoX:

@momme99: Känner igen mig... Jag var i en liknande situation och hade ett stort intresse för teknik och IT - men bara godkänt i matte och fysik.
Siktade på en högskoleingenjörsutbildning inom datateknik och testade KTHs tekniskt bastermin för att få smak på matten och fysiken. Det visade sig inte vara min grej alls.

Fann till slut den rätta utbildningen för mig och det låter ungefär som det du söker:
Datavetenskap / Systemvetenskap

3 årig utbildning som är relativt bred, du kan jobba med lite allt möjligt inom IT-branschen och behöver inte bli en kodare om du inte vill. Den är långt ifrån lika svår som en ingenjörsutbildning + att du slipper matten och fysiken. Är det dock ingenjör du vill bli så kan du alltid testa på basår/bastermin för att få en bild av studietakten och svårighetsgraden.

Skönt och läsa att någon har varit i samma sits som mig. Du skrev Datavetenskap/Systemvetenskap, vilken av de har du studerat, eftersom det är två olika utbildningar. Kodning verkar vara lite roligt men att sitta 24/7 framför en svart skärm och koda, tror inte det skulle vara roligt. Vill variera lite. Systemvetare har inte så mycket kunskap och är oftast i möten och är typ en ledare och ser till att alla gör sitt jobb. Det känns inte som att jag passar in i den rollen, kan inte se mig en som ska leda ett arbete. Datavetenskap har jag faktiskt inte så mycket info om, får läsa mer om det. Och systemutvecklare kodar i princip 24/7 vilket inte är 100% min grej, är lite osäker på det yrket.

Av momme99
Skrivet av DavidtheDoom:

Efter två år hade vi tappat 50% så det var ju fördelat över båda de första två åren. Det är inte alltid de smartaste det går bäst för utan för de som har rätt studieteknik. Sedan hjälper det såklart om man har bakgrundskunskapen och inte behöver lägga tid på detta samtidigt som kurserna går.

Jag menar inte så. Utan vilket år skedde detta med att folk hoppade av. Vilket år var det då?

Av momme99
Skrivet av Skrotnisse92:

Högskoleingenjör inom datateknik heter lite olika saker på olika skolor. Dataingenjör kallar väl bara någon enstaka skola det.

Spontant låter det som att du inte vet vad du vill. Är du ens intresserad om datateknik? Jag är personligen väldigt intresserad av datorer, men datateknik är inte riktigt lika intressant för mig (förutom enstaka områden). Mitt tips är att jobba några år tills du vet vad du vill göra med livet. Att hoppa på en utbildning utan intresse är ju dödsdömt oavsett utbildning. Det är förövrigt ett rejält hopp mellan sjuksyster och ingenjör.

Jag tror det är tvärtom. Det står mest dataingenjör istället för högskoleingenjör på studera.nu. Jag är väldigt intresserad av teknik, specifikt data. Men vill hoppa på en bred utbildning eftersom jag vet inte exakt vad inom datorer jag ska bli. Det enda som står i vägen är matematik och fysik som jag har haft svårt med under gymnasiet.

Av momme99
Skrivet av LupX:

Du kanske ska kika på olika YH-utbildningar eller jobba några år. Det låter som att du inte är särskilt studiemotiverad för tillfället. Livserfarenhet från yrkeslivet kan ge en bra knuff i rätt riktning och ge en lite jävlar anamma för att palla 3-5 år på högskolan. Finns det möjlighet är det dessutom en klar fördel att spara pengar och hålla ned CSN-lånet framöver.

Verkar vara en bra idé. Ska nog jobba. Det kanske inte har så mycket med motivation att göra. Utan bara att jag inte har varit duktig på fysik och matematik och därför backar jag lite när det gäller dataingenjör.

Av momme99
Skrivet av Vzano:

Dags att förbereda dig och få in rutin, du behöver inte plugga som om du vore på universitet men om du har sovmorgon så vakna upp som om du började kl 8 ändå. Från min erfarenhet så finns det dagar då man har bara 2 timmar föreläsning och ledig resten av dagen, lär dig att hålla rutin och ha självdisciplin.

Ja lätt sagt men inte lätt gjort. Jag har iallfall sen ca fem dagar vaknat ca kl åtta för att göra effektiva saker under dagen, men trots det så slösar jag min tid. Behöver nog träna på det och vara bestämd.