Inlägg

Inlägg som KevinXD har skrivit i forumet
Av KevinXD

Lenovo Laptop - Är det en spricka eller repa?

Det du ser på bilden kan bara ses från en viss vinkel med ljus när skärmen är avstängd. När jag drar fingret över det känns det inte som något så jag tror inte att det är en spricka om det inte är en väldigt fin spricka. Är det en repa eller vad är det? När skärmen är påslagen är det absolut omöjligt att upptäcka den och jag har inga som helst problem med LCD displayen.

Av KevinXD

Hur många blanketter skall man skicka in egentligen vid deklaration av krypto??

Varje gång man till exempel säljer, tradar eller köper varor/tjänster med krypto så måste man deklarera det i en blankett. Det blir ganska många deklarationer för att Skatteverket vill ha in blanketten så fort man till exempel sålt lite krypto. Vad är det för skit egentligen? Räcker det inte med att till exempel deklarera alla sina krypto transaktioner för året 2022 och sedan skicka in EN blanketten innan slutdatumet för deklarationen för året 2022 vilket är någonstans i mars nästa år. Men nej, istället vill Skatteverket veta SÅ FORT du gjort någon transaktion. Blir hundratals blanketter som jag skickat in redan detta år.

Av KevinXD

Konstigt felmeddelande 403 ERROR

Sedan 3 dagar tillbaka har jag fått ett felmeddelande när jag försöker komma åt vissa webplatser som blocket, minecraft inloggning och andra webbplatser, vilket är jättekonstigt då jag inte har upplevt något liknande förut. Problemet sker när jag är uppkopplad med mitt ethernet eller wifi. Med mobilt nätvärkt funkar allting utmärkt och med VPN. Jag har försökt att ändra IP men inget resultat. Vad är problemet? Ligger problemet hos företaget som jag köper internetet från?

Detta är felmeddelandet jag får och uppskattar om någon kan vara till hjälp:

403 ERROR
The request could not be satisfied.
Request blocked. We can't connect to the server for this app or website at this time. There might be too much traffic or a configuration error. Try again later, or contact the app or website owner.
If you provide content to customers through CloudFront, you can find steps to troubleshoot and help prevent this error by reviewing the CloudFront documentation.
Generated by cloudfront (CloudFront) Request ID: grSjSmK0CLWXGDrjNush_GRVaqYwUaDz6nj6fBQwbVAdVoALoA07ww==

Av KevinXD

Hur mycket pluggar ingenjörer?

Hej,

Detta inlägg är riktat mot samtliga nuvarande och färdigexaminerade ingenjörsstudenter.
Jag har nu sökt till "högskoleingenjör inom datateknik" och hoppas att jag kommer in på LiTH då jag bor ganska nära. Ska under senare år även lägga till en master om allt går som planerat

Så...hur många timmar i veckan lägger ni på studier (inkl. föreläsningar, lektioner, labbar m.m.). Har ni mycket tid till fritid? Jag vill främst höra från högskoleingenjörer men det kanske inte skiljer sig så mycket från civ.ing vad gäller antal timmar som läggs på studier, så allt är välkommet!

Har även hört rykten om att svårighetsgraden på utbildningen skiljer sig beroende på vilken skola man går på. Stämmer det?

Av KevinXD
Skrivet av HoboCop:

Värst vad många som bor eller har bott i linköping nu plötsligt! Kul!

Jag bor strax utanför skäggetorp, Åbylund och det är jättelugnt. Det finns skapligt bra vägar både med buss och med cykel till LiU, om du kan hitta en lägenhet här. Stångåstaden har stora delar av hyresrätter och tyvärr så är ju ettor och tvåor väldigt eftertraktade av förklarliga skäl. Ryd har ett rykte jag inte riktigt förstår mig på, så haka inte upp dig på det. Skäggetorp är som någon annan skrev lugn på ena gatan, stökigare på andra, men på sommaren är det oerhört fint och lugnt. Jag har bott där också, så där är det Wilhem som har dom flesta om inte alla hyresrätter.

Annars är det ju tyvärr tre alternativ som kvarstår.

- Hyra andrahand eller vara inneboende. Finns facebookgruppen Linköping Köp och sälj där man kan söka efter någon intressent.
- Pendla. Du skrev 90 minuter, är det ToR eller enkelriktat?
- sista minuten lägenhet.

Jag pendlade för övrigt ifrån Motala när jag läste på LiU vilket är ca 40-45 minuter enkel sträcka med buss. Kanske kan vara något?

Tja, jag hittade en jävligt fin tvåa för typ 5,5k i Stångåstaden. Vet inte om det är några köpoäng för att jag har inte kontaktat hyresvärden. Men hur är Stångåstaden? Är det ett tryggt ställe?

Angående pendlingen är det 90 min enkelriktat

Av KevinXD
Skrivet av DavidtheDoom:

Bostadsbristen är ju skrikande så allt hänger väl på hur många poäng du har i bostadsköerna och vart smärtgränsen för hyran går.
Går säkert finemang att hitta en lägenhet i andrahand om du är beredd att pröjsa för det.

Andra hand vill jag helst undvika...

Har typ 10 poäng och kommer väl få typ 150 poäng sammanlagt innan jag börjar studera. Om jag inte hittar något får jag väl pendla 90 minuter fram o tillbaka

Av KevinXD

Linköping bostad

Hej,

Kommer förmodligen flytta till Linköping (eller pendla) till hösten i 3 år och sedan FÖRHOPPNINGSVIS ta en master på Chalmers.

Jag har även kollat runt på lägenheter och det verkar jäkligt svårt att hitta en bra etta med kök. Antingen blir jag erbjuden ett korridorrum i Ryd som verkar ofräscht, gammalt och dessutom ska man dela kök. Sedan finns det många som står i kö med över 1500-2000 poäng så det blir träligt.

Jag vill helst inte bo i Ryd, Berga eller Skäggetorp. Har hört att det verkar vara stökigt där.

Tror ni jag har någon möjlighet att hitta en fräsch etta där jag har ett eget kök och som ligger i ett tryggt område? Det kan väl inte vara så jäkla svårt eller?

Av KevinXD
Skrivet av e1m1:

Jag hade MVG i alla matte och fysikkurser i gymnasiet, och med det var det ändå med nöd och näppe jag tog mig igenom Teknisk Fysik vid LTH.

Om du inte är ett geni behöver du behandla det mer eller mindre som ett heltidsjobb. Allt slackande från den linjen behöver tas igen innan tentorna... eller innan omtentorna...

Teknisk fysik gör mig rädd bara jag ser ordet

Av KevinXD
Skrivet av BergEr:

Finns det statistik på hur många som hoppar av?

Läste inte ingenjör men när jag gick högskolan så tappade vi 80% första året, i slutet på andra året var bara 10% kvar.

Sambon läser till psykolog nu och där försvann 33% första terminen (noll svåra kurser, främst introduktion).

Fan vet att många hoppar av för att de inte var redo att flytta hemifrån. Eller sökt utbildning fast de egentligen inte vill (eftersom det är vad man "ska" göra).

Runt 40 procent på hög.ing och 50% på civ.ing tror jag.

O fan, vad läste du då? Ganska sjukt att tappa 90% på 2 år.

Av KevinXD

Varför hoppar många av ingenjörsutbildningarna?

Hej,

Folk som pluggar till högskoleingenjörer och civilingenjörer har en ganska hög tendens att hoppa av. Vad beror det på?

Civilingenjörer har ju en högre tendens att hoppa av än högskoleingenjörer så jag gissar på att det har med hur svår utbildningen är.

Om om cirka 45-50% hoppar av ingenjörsprogram, hur svåra är de egentligen? Måste man sitta dag och natt på en lördag för att klara studierna?

Jag kollade den första kursen som högskoleingenjörer inom datateknik (Analys i en variabel) läser på LiU och gjorde tentan såhär på en torsdagskväll med de mattekunskaper jag har. Jag klarade tentan med en 4 som jag antar är lika med ett C eller VG.

Av KevinXD

MrKoll

Hej,

Finns det ingen som helst sätt att ta bort sig från Mrkoll? Är så jäkla trött på lagen som säger att jag inte har någon som helst kontroll över min adress, personnummer, åtal (inte för att jag är dömd till ngt), lön och annat skit.

Sajter som hitta.se erbjuder personer att ta bort sin information men mest kontroversiellt är MrKoll.

Av KevinXD

Högskoleingenjör + master = Civilingenjör?

Hej,

Ja, jag vet att det finns trådar om detta men folk ger så himla olika svar. Men det kanske har ändrat sig med tiden, det är ju trots allt 2021 nu och inte 2010.

Som jag uppfattat det är det en ytterst liten om inte ingen skillnad mellan högskoleingenjör + master och civilingenjör om man ska söka jobb utomlands. Men hur är det i Sverige? Som jag uppfattar det är arbetsgivare så jäkla insatta i just civilingenjörstiteln.

Jag har nog bestämt mig för mitt universitetsval. Jag har tyvärr inte tillräckligt med poäng så jag förväntar mig att jag kommer in på högskoleingenjör datateknik LiU (det är den staden jag bor närmast som erbjuder utbildningen). Jag kommer även med all sannolikhet läsa en master (kanske i AI eller datalogi), antingen på Chalmers eller KTH.

Av KevinXD
Skrivet av GLaDER:

Jag rörde ytterst lite hårdvara under mina 5 år. Sure, lite banankablar och kretskort från 80-talet i någon labb, men ingen lödning, inga skruvar, etc.

Ok, då blev jag lite mer lugn.

Om du har erfarenhet så undrar jag även om en hög.ing med en master har samma arbetsmöjligheter som en civ.ing?

Av KevinXD
Skrivet av Shimonu:

Lite snabbt svar nu men kan svara på mer frågor. Har själv gått D(civilingenjör) på LiU.

Vad jag hört från de som gått högskoleingenjör så är det mer praktiskt och civilingenjör mer teori och förståelse från grunden. Så man går igenom allt från matematik och div fysik med tillämpning till att göra praktiska projekt som ska genomföras som ett seriöst projekt med en kravställare som ska kommuniceras med genom projektets gång.

Ett vanligt projekt som många stöter på är en robot som ska utvecklas. Vad den ska göra varierar men det brukar vara att den ska navigera en labyrint, hinderbana eller area i olika syften.

Så visst är D(civ. ing.) mycket teori men det är också ett längre program som konstant blandas med praktik. Så jag tror det sällan är en termin utan praktik av något slag. Även med matematik eller fysik så finns det ibland labbar för att något tillämpas.

Så skräms du inte av 5 år istället för 3 år skulle jag starkt rekommendera civ. ing., speciellt eftersom teorin lockar dig. Kan inte annat än rekommendera LiU som campus också. Det är ett väldigt trevligt område med väldigt bra stämning och möjligheter.

Hej,

Jo jag vill ju bli civ.ing också men det är betygen som stoppar mig. Jag kan inte bli civ.ing på de skolorna i Sverige som har bättre rykte, främst internationellt. Det jag ska satsa på är en högskoleingenjörsexamen och sedan ta en Master. Jag har hört att om man vill jobba utomlands finns det knappast någon skillnad mellan hög.ing + master och civ.ing. Civ.ing är tydligen en titel som vi svenskar har infört.

Av KevinXD
Skrivet av GLaDER:

Jag vet inte hur "byte av skola" fungerar i praktiken, så jag tänker mest svara utifrån min erfarenhet av att plugga just D på Chalmers.

Vad som är teori för en person är inte nödvändigtvis samma sak som teori för en annan. Jag skulle inte kalla laborationer i linjäralgebra, där man förväntas skriva Matlab-kod för att rotera former mha matrixmultiplikation för "praktiskt moment". Min erfarenhet, efter att ha läst kurserna nedan, är att majoriteten av kurserna innehåller någon form av laboration. Dessa innebär 9 ggr av 10 programmering, men det är ju programmering där man förväntas tillämpa det man ska lära sig.

https://i.imgur.com/Ot6PzcK.png

Praktiska moment, för mig, skulle t.ex. vara att läsa en hel kurs som går ut på att bygga/utveckla något. Ta kursen DAT290 (Datatekniskt Projekt) som exempel. Där programmerade jag och 5 kursare Bomberman -- från scratch -- i C, på en enkortsdator med touchskärm. Vi fick minimalt med hjälp.

Det var en praktisk kurs.

Följdfrågor? Fråga!

Ok, om detta definieras som praktiska moment är jag all for it. Är det inte så att man bygger ihop datorer, CPU's etc eller är det endast programmering och matematik med liknande kurser?

Av KevinXD

Beslutsångest universitet

Hej,

Nu är det så att sista antagningsdagen stänger om cirka 2 dygn. Jag har under veckor varit inställd på Högskoleingenjör Datateknik, främst i Linköping då det är ganska nära hem. Jag har inte tillräckligt bra betyg för Civ.ing på ”toppskolorna”.

De universitet som jag kan tänka mig plugga på som Högskoleingenjör är Lund, KTH och Linköping. Jag vill nämna att jag av personliga skäl inte kan plugga i Chalmers, i alla fall de första terminerna.

Men nu tvekar jag riktigt mycket efter att fått svar från SYV. Medan andra på det här forumet nämnt att det är 80-90+ % teori nämnde hon att det är 50/50. Jag har inte så mycket emot praktiska moment men jag föredrar mer teori. Jag diggar heller inte kursplanen lika mycket som de andra skolorna. Hon nämnde även att det finns 80 platser inom utbildningen när det i självaste verket finns 95. Lite skeptiskt blir jag.

Vad skulle ni gjort i min situation? Jag har tänkt att läsa en master om jag har möjlighet också men den kanske jag tar utomlands. Men jag kommer nog inte ta den på LiU.

Ska man börja på LiU och sen byta skola genom att söka till ”senare del”?

Alla råd uppskattas enormt!

MvH

Av KevinXD
Skrivet av Iskra:

Min upplevelse av KTH var att både utbildningskvalitén och studiemiljön var väldigt bra. Jag har ju inte erfarenhet av ingenjörsutbildningen på de andra högskolorna, men mitt intryck är att det inte är någon direkt skillnad på kunskapsnivån när det gäller de färdiga ingenjörerna.

Jag tror inte heller att arbetsgivarna bryr sig om var du har din examen ifrån, men en viktig skillnad mellan KTH och t.ex. Uppsala är att utbudet av inriktningar och kurser är mycket större på KTH. Dels så tycker jag att det var roligare att kunna välja exakt det man själv ville läsa (inom uppsatta ramar, förstås) och dels så tror jag att det kan vara en ganska stor fördel när man söker jobb om man har en inriktning som är mer specifik för det jobb man söker.

Om du t.ex. läser elektroteknik i Uppsala så har du 2 inriktningar att välja mellan för de två sista åren, medan du på KTH har 9 inriktningar med platsgaranti plus ett antal utan platsgaranti. Inom dessa inriktningar så finns dessutom större möjligheter att specialisera sig på KTH.

En sak som verkar vara en fördel med KTH mot de mindre universiteten är att det är mycket schemalagd undervisning. Ofta är hela dagarna schemalagda med föreläsningar, övningar och laborationer, och det tror jag gör att övergången från gymnasiet till högskolan blir lite lättare.

Slutligen, så om du vill bli civilingenjör så är det bättre att börja på en civilingenjörsutbildning och sedan söka antagning till senare del av programmet om du vill byta skola. Om du läser högskoleingenjör så behöver du normalt sett komplettera din utbildning innan du kan börja på civilingenjörsutbildningen, så det är stor risk att din utbildning tar ett extra år. Och det finns heller inte någon garanti på att du får plats till de två senare åren, du har ju ingen garantiplats som högskoleingenjör och åtminstone på KTH så är det ganska hög konkurrens om platserna på många inriktningar.

Tack för ditt svar!

Läste du civ.ing eller hög.ing?

Av KevinXD
Skrivet av Youjimbo:

Vilket universitet du pluggat på spelar inte jättestor roll. De är alla bra.
Det säger jag som examinerad Chalmerist och rekryterande chef på ett stort företag i Västsverige. (inte nu, men hade några år som chef).

Mitt tips: Välj Högskoleingenjör först, fortsätt med Civilingenjör sen om du känner för det sedan. Riskminimering

Skillnaden ligger främst i mängden matematik, fysik och andra grundläggande ingejörsämnen där du får mycket mer av den varan som civilingenjör.
Vet inte om det fortfarande är så men på min tid (millenie-skiftet) så fick vi som pluggade CivIng 3-3,5p på en kurs och HögIng eller kandidat fick 5p på samma kurs. Skillnaden var en inlämningsuppgift som de kunde göra på en timme. Det var helt enkelt skillnad på tempo.
Men för att riskminimera rekommenderar jag att man går på 3-årsutbildningen först. Om du sedan trivs, det går bra för dig och du tycker det är kul fortsätter du med CivIng sen. De flesta universitet erbjuder den modellen och har gjort även innan Bologna-avtalet. Blir du skoltrött efter 3 år har du ju en examen istället för... inget.

Hej,

Tack för alla svar som jag fått i denna tråd

Men du nämnde att man kan fortsätta med civilingenjör. Hur går det till? Kan man gå från högskoleingenjör till civilingenjör utan att förlora några extra år?

Av KevinXD

Universitetsval och ingenjörsprogram inom teknik

Hej!

Vilka universitet inom teknik (främst datateknik och elektroteknik)?

Jag vet ju att LTH, LiU, KTH och Chalmers är bra men vilket är bäst? Jag syftar mest på självaste utbildningen och arbetsmiljön på universitet och inte självaste studentlivet

Är högskoleingenjörsprogrammet mest praktiska eller teoretiska? Jag vet att det är mer praktiskt än civilingenjörsprogrammet men med hur mycket?

Tycker ni att jag ska välja civilingenjör på en skola med ett sämre rykte eller högskoleingenjör på en skola med ett bättre rykte och sedan välja en master om jag känner för det?

Mvh

Av KevinXD

Apex är väl mer krävande för en dator än Roblox.

ASUS ROG Zephyrus G15 GA502DU-HN100T - 15.6" Gaming Laptop med GTX 1660 Ti kan rekommenderas.