Inlägg

Inlägg som Nils-Göte har skrivit i forumet
Av Nils-Göte

Det är en Huawei-router av okänd modell, Tele2 Mobilt bredband. PC med Windows 10.

Av Nils-Göte

Problem med WiFi

Hej!

Jag kör av någon anledning mobilt bredband fast jag bor i stan. (Jag bodde på landet när jag skaffade det men tycker det varit rätt bra att ha när jag rest i Sverige, men eftersom WiFi finns gratis "överallt" nu blir det nog stadsnät när jag byter lägenhet snart).

Problemet yttrar sig i att datorn när som helst kan tappa Internetuppkopplingen. Det kan vara ett par dagar emellan, men oftast händer det ett par gånger under en kväll, gärna när man Zwiftar förstås. På Wifin står det då "Inget internet".

Lösningen kan vara lite olika. Ibland räcker det med att stänga av Wifi på datorn och starta om och ansluta igen. Men oftast måste jag starta om routern för att komma igång, det tar en minut eller två och är sjukt irriterande. I det läget hittas routern av datorn men jag får meddelandet "det går inte att ansluta till det här nätverket".

Jag vet inte riktigt om det är det mobila bredbandet som jag haft sedan 2015 eller Wifi-dongeln i min Windows-PC som är problemet. Jag bytte PC 2019 senast. Då körde jag Wifi över PCI-kort. Jag flyttade över det kortet till nya datorn 2019, men fick då problem med hackande ljud. Efter felsökning m h a Sweclockers kom vi fram till att det var det kortet som jäklades.
Jag bytte då till en USB-dongel för Wifi och avaktiverade PCI-kortet. Inga ljudproblem längre, men det var då uppkopplingsproblemen började.

Jag funderar på om mobiltelefoner kan jävlas med routern? Jag har en privat Android och en Iphone via jobbet. Jag har lagt märke till att uppkopplingen försvunnit ett par gånger i samband med att jag öppnat Iphonen och kollat någon av apparna vi använder på jobbet. Jag slog därför av Wifin på jobbluren, men den går bara att slå av över dagen, någon Iphone-grej? Dock har uppkopplingen försvunnit även när jobbtelefonen haft WiFi avstängt.
Jag har också noterat att det ibland sammanträffar med att någon av grannarna kommer hem (min router ger bra mottagning från ytterdörren). Edit: Nätverket är naturligtvis låst, men jag ser ju på datorn att många enheter är synliga för nätverket.
Kan det vara så att mobiltelefoner "trycker undan" datorn, att det blir för många enheter som kommunicerar med routern och den med längst uppkoppling kastas ut?
Eller bör jag titta på att byta ut USB-dongeln?

Jag har köpt en annan lägenhet jag flyttar till om ett tag, då blir det att hårdtråda stadsnät till datorn tror jag

Av Nils-Göte

Hur skulle de kunna hålla utkik efter mina uppgifter eller kort på Dark Net eller Deep Web?

Snake oil...

Av Nils-Göte

Ska vi se om jag kommer ihåg hur man gör

https://i.imgur.com/QDakkOo.jpg

Yes, det funkade!
En gammal kungsörn som hittade till åteln förra söndagen i 16 minusgrader. Det blir klart bättre fart runt åteln när det är kallt, maten behövs.

Av Nils-Göte

Du sover mellan 12-16 timmar per dygn, dag efter dag?
Nu är jag ingen läkare, men det är extremt onormalt. Det är så onormalt att man kan lämna tips om motion och solljus därhän, det kommer inte att lösa ett kroniskt medicinskt problem.
Om du har konstaterad sömnapné, hur vet din läkare säkert att din sömnkvalité är helt OK nu, så att det inte är därför du sover så många timmar?

Skjut inte upp att kontakta sjukvården igen genom att istället prova frisk luft och dagsljusexponering. Visst, prova det också för det lindrar säkert, men sover du så mycket behöver du in på undersökning igen för något lär vara på tok på riktigt med din fysiologi. Ta det på allvar.

Av Nils-Göte
Skrivet av SiD:

Minns ej om jag postat efter "årets" löneökning

Yrke: Ordermottagning/Kundtjänst
Utbildning: Ingen
Erfarenhet: 3 år nu i slutet på mars
Ålder: 44
Lön: 38.200:-
Förmåner: 2000 friskvård

Gick in på 36.500 och har nu ovan lön, inte så gigantisk utveckling men för det jobb jag gör ska jag inte klaga. Kom från industrijobb där man endast fick minsta möjliga ökning som kom centralt men nu har man fått några 100-ingar mer.

Men va i hel****?
Det ska du vara nöjd med pöjk!

Av Nils-Göte

Ok, jag har kokat ner det till två alternativ

https://www.dustinhome.se/product/5011197256/latitude-5510

Core i5
256 GB SSD
8 GB ram
Win 10 Pro ingår

https://www.dustinhome.se/product/5011138243/latitude-5500

Core i7
512 GB SSD
16 GB ram
Win 10 Pro ingår
Fingeravtrycksläsare etc som egentligen inte är så viktigt men den ska tydligen också ha bättre batteri vilket uppskattas.
Det är ungefär en sådan i utrustningsnivå fast 2 år gammal jag har på jobbet. De brukar läggas ut till budgivning efter 3-4 år och då börjar det säkert närma sig batteribyte.

Båda fyller mina krav gällande skärmstorlek, upplösning och numeriskt tangentbord.
5510 känns väldigt prisvärd, 5500 är 25% dyrare. Den känns dock mycket mer intressant än 5510 med 512 GB som kostar hela 2 500 mer än 5510 där hela skillnaden är 256 GB SSD. Tänker att 16 GB Ram och Core i7 gör datorn betydligt trevligare att jobba med. Skulle vara skönt att ha 512 GB SSD'n också. Med 256 GB och Win + bloatware installerat blir det inte mycket utrymme kvar. Det skulle vara skönt att kunna ladda in ett par 64 GB CF-kort och gallra efter en bra fotodag istället för att sitta och köra mot en CF-läsare.
En del dyrare men det känns som om man får en del vettiga uppgraderingar för de extra 3 500 också samt att datorn kanske inte känns lika seg om 4-5 år som min nuvarande laptop

Det talar för 5500 om ingen har något bättre förslag?

Är stationära PC en liten djungel nu för tiden är det ingenting mot den bärbara marknaden.

Av Nils-Göte

Jag har också beställt därifrån flera gånger. Det är en både stor och legitim butik. Den är inte mindre seriös än XXL och Jula. Kontakta kundtjänst så får du veta varför grejorna är sena! Troligen har du beställt något med ett dåligt uppdaterat lagersaldo som de nu inväntar inleverans av från en i sin tur velig leverantör.

Av Nils-Göte

Uj, länge sedan jag postade här nu.

Åtelsäsongen har dragit igång igen. Tog ut ATF i fredags och hängde där under en mycket lyckad dag med fint om än blåsigt väder.

https://i.imgur.com/CsdkMq9.jpg

Nötskrika

https://i.imgur.com/nMHC7sY.jpg

Ung havsörn

https://i.imgur.com/8e0pfUh.jpg

Ung kungsörn

https://i.imgur.com/Gxx0Cfz.jpg

Duvhök hona, fjolårs

https://i.imgur.com/yFCJx7K.jpg

En till på kungen

Det blev väldigt många bra bilder, men jag vill inte spamma så jag får återkomma senare.

Edit: Det var så länge sedan jag postade bilder här att jag glömt bort hur man gjorde!

Av Nils-Göte

Såg att den utgått.

Av Nils-Göte

Laptop för Lightroom och Photoshop som mest avancerat

Hej!

Jag har skummat lite trådar men bara hittat köpråd för antingen gaming-laptops eller rena ordbehandlare.

Jag har en stationär som fyller alla mina gamingbehov.
Jag söker efter en laptop att använda framförallt till Lightroom och enklare arbeten i Photoshop ute på resande fot. I övrigt klarar i princip allt på marknaden det jag använder den till. Den kommer inte att användas speciellt många veckor om året, 5 veckor kanske. Det bör avspeglas i inköpspriset.

Idag har jag en 5 år gammal Leonovo i lägre segmentet som knappt har styrfart i Lightroom. Man tänker kanske att det inte är så krävande, men det verkar behövas lite kräm för att få bra fart i det när man ska hantera stora mängder bilder och snabbt detaljgranska.

Jag har en Dell Latitude nånting 15,6" på jobbet som jag gillar, men jag får tyvärr inte (och har inte behörighet att) installera andra program på den.

Funderar på att köpa en Latitude 5590 då de inte är så dyra https://www.dustin.se/product/5011090856/latitude-5590

Men först tänkte jag höra om någon har bättre förslag.

Krav är minst 15,6" skärm, numeriskt tangentbord och minst 1920x1080. Vikten är rätt ointressant, hellre stor skärm.

Tack på förhand!

Av Nils-Göte

Varför köpte du först och frågade sen?

Av Nils-Göte

Jag köpte en Andersson 2.3 för några veckor sedan. Den gör sitt jobb, men låter mycket som någon redan skrivit.
När jag hade hus hade jag en luft-luft jag körde som AC på sommaren. Det var en Mitsubishi FH- någonting, en av de bättre modellerna på marknaden. 15k + 5k för installation + 2k till elektrikern. Det var det så värt sommaren -18, hade 20 grader inne hela värmeböljan och det blev inte farligt dyr elräkning heller. Ljudnivån var klart OK så den var på dygnet runt.

Av Nils-Göte
Skrivet av superegg:

Kräv skadestånd på minst 2 miljoner för trädet, Västlänken här i Göteborg så kostar det ca 2 miljoner kr per träd att flytta, så ni får du be dom att skaffa ett nytt träd som var lika gammal som den föra.

Det är ju OT, men är det sant är det horribelt vad skattepengar går till...

Av Nils-Göte
Skrivet av St3amer:

tl;dr folk är idioter

Amen, broder.

Av Nils-Göte

Jag hade haft svårt att svälja att han ska få bete sig på det viset och hade därför haft svårt att undvika någon slags reaktion. Jag är imponerad av att du bara kan ta det och önska "grannfrid" när han kör över dig fullständigt och kommer att sitta på verandan och skryta för sina juristpolare hur han tvålade till mesen till granne. Jag skulle velat se honom komma och böna och be om nåd.

Av Nils-Göte

Men det har ju nästan stannat av alldeles här!
Posta gärna mer Islandsporr slotte, jag hoppas verkligen komma iväg dit nästa maj. Det var meningen i våras, men det kom ju av sig.

Jag synar med en blåhake från Flatruet i somras

https://i.imgur.com/k6z1hFC.jpg

Samt en bild här från Falun, berguvshannen i gruvan

https://i.imgur.com/yj46ELI.jpg

Jag försöker mig på någon landskapsbild ibland, men jag är knappast i samma klass som Slotte et al där.
Storsjö, Härjedalen

https://i.imgur.com/nIUYu1p.jpg

Av Nils-Göte

Jag lyssnar på radio i bilen. Oftast SR Play, t ex Konflikt, I Lagens namn, Medierna osv. Det är viktigt att vara samhällsorienterad och milen går fort om man lyssnar på någon bra podcast.
Jag lyssnar mest på metal, och det låter skit i min bil. Det enda som någonsin låtit hyffsat i en bil på normal ljudnivå är okomplicerad eurodisco så då kan det lika gärna vara.

Av Nils-Göte
Skrivet av Fulci:

Unleash the Archers - Abyss
Låt från kanadensiska power metal bandet.

https://www.youtube.com/watch?v=1bGmjnkDTTI

Dom har jättesköna riff men är det något negativt är det att låtarna känns lite långa ibland. Man kan ofta klippa bort en minut i inledningen som bara innehåller en upptaktning med main rifffet och flera power metal screams istället för ett enstaka.

Jag gillar att Brittney allt som oftast har helt normala kläder istället för så många andra metalsångerskor som får 1999-års Britney Spears att rodna när de tar på sig scenkläderna. Brittney levererar extremt bra sång och nöjer sig med det.

Av Nils-Göte

Rimligt begagnatpris på en ASUS RT-AC68U?

Hej!

Köpte routern i rubriken för ganska exakt 6 månader sedan, kostade då 1 190 kr på Inet.
Ett par månader senare flyttade jag till en bostadsrätt där fast installerat bredbandsmodem redan finns och räcker till gott och väl.
Därför ligger routern nedpackad igen.
Jag har bestämt mig för att sälja den, men har ingen aning om vad som är rimligt att ta för den?
Använd ett par månader, skick som ny, ligger i original kartong med allt den levererades med.

Hoppas att det här inte ses som ett försök till smygannons, för det är verkligen inte meningen. Jag vet bara inte vad som är rimligt att begära.

Mvh