Inlägg

Inlägg som Irre har skrivit i forumet
Av Irre

Givetvis. Att minska i vikt. Gör så här:
Var alltid hungrig när du lägger dig. När du vaknar är du inte hungrig, så skippa frukost. Ät nyttig lunch för att orka arbeta. Gå minst tre kilometer oberoende av väder varje dag. Ät liten måltid på kvällen. Sockra eller salta aldrig. 4 grova bröd med pålägg får fördelas över dagen när man tar kaffe eller te.

Av Irre

Nu när inflationen stiger kraftigt så känns det dåligt att sitta på kontanter. Man skänker bort 6-8% varje år! Problemet är att hitta alternativ som ger mindre förlust. Mina alternativ:
1. Kina, dock stor risk
2. Ryssland, risk om det blir konflikt om energiexport.
3. Gruvor, kan backa om det blir global lågkonjunktur.
4. SKF, kullager behövs när bilflottan byts ut. Och till alla vindsnurror.
5. Ericsson eller Nokia. 5G kommer, men stenhård konkurrans.
6. Readly, bra miljövänligt alternativ för att läsa tidningar. Kursen ligger mycket lågt nu.

Av Irre
Skrivet av Lurcazzus:

Jag är lite intresserad av att gå in och handla aktier. Hur mycket krångligare blir deklarationen för det?
Får man all info man behöver av exempelvis Avanza för att enkelt reda ut deklarationen?

Krånglar man till det för sig genom att köpa amerikanska aktier?

ISK är bekvämt, men allt schablonbeskattas. Idag är det mycket enkelt att deklarera på Internet, man fyller bara i inköps och försäljningspris. Vinster kan kvittas mot förluster så att skatten blir låg med bra planering. ISK känns inte bra att ha när kurserna faller....
Edit: Högutdelande aktier skall man förstås ha på ISK

Av Irre

Installera nyare Windows eller Linux, därefter Virtualbox. Under Virtualbox är det extremt enkelt att installera Windows 7!

Av Irre

Källbeskatta elen med alla avgifter (moms, elskatt, miljöavgifter, slutlagringsavgifter, mm) utom nätavgifterna. Då kan avgifterna bli lägre för vanliga kunder, medan utlandet och vissa storföretag tvingas betala mer.

Av Irre

Läste idag i en dagstidning att komponentbristen i bilindustrin till stor del är självförvållad! När coronan började så trodde fabrikanterna att efterfrågan skulle gå ner kraftigt, så de beställde betydligt färre halvledare. Överoptimisten Elon Musk minskade inte, vilket var rätt beslut med facit i hand. Så idag har speciellt andra amerikanska och europeiska fabrikanter svårt att hävda sig. Asiaterna tar marknadsandelar. I Kina växer produktionen så snabbt att de avvecklar subventionerna för elbilar. Rika kineser vill ofta ha västerländska märken. Jag funderar på Volvo car och ångrar att jag inte slog till när kursen var låg.

Av Irre
Skrivet av XHI:

Det kanske redan har diskuterats här men detta är en del av problemet med de extrema priserna:

Företagen som producerar el kommer alltid sälja till den som betalar bäst. Eftersom vi är med i EU har de beslutat om att dela på resurserna (elproduktion) mellan länder och därav, även om vi producerar extrema mängder, vilket vi gör - kommer den elen att skickas till länder som betalar bra.

Har du ett elavtal med enbart vind? Det kanske folk i Tyskland också har, de hjälper till att öka efterfrågan av just den kraftkällan som är instabil- vilket hjälper till att öka priset.

Det enda som kommer få priserna att lägga sig ner är detta:

1. Transportvägen till andra länder (kraftledningarna) blir full. - elen stannar kvar i Sverige.
2. Kraftnäten byggs ut från norr till söder - tar otrolig tid att genomföra.
3. Kärnkraft som skapar stabilitet i nätet. - som det var förr, vatten i norr och kärnkraft i söder. (det tar c:a 5 år att ta beslut, godkännande bygget och inkoppling till elnätet)

Vi kommer se höga priser i 4-5 år

Om industrin i Sverige och Tyskland går i konkurs pga de extrema energipriserna, så kommer priserna sjunka tidigare...

Av Irre

Jag är imponerad av att många har djupa kunskaper inom många områden. Det enda jag saknar är att man inte kan diskutera politik eller EU som påverkar allt från elpriser, bensinpris, skatter eller tullar. Kommer man in på detta så är tråden ofta rensad efter ett tag. Jag vet att det finns andra forum för detta, men där finns det oftast bara de som har samma åsikter.

Av Irre
Skrivet av MsSmith:

Då är det väl fastslaget då, det finns ingen elbrist i Sverige och det finns inget behov av att satsa på ny kärnkraft.

Total elproduktion: 165,6 TWh
Nettoexport: 25,3 TWh

Att notera: Ringhals 1 stängde för ett år sedan, trots det har kärnkraftsproduktionen stigit med sju procent.

https://www.energiforetagen.se/pressrum/pressmeddelanden/2021...

Givetvis är det solkraft som är framtiden.

Det ser mörkt ut just nu för solkraften. Medan vindsnurror får en massa bidrag så är det importtullar på solceller.

Av Irre
Skrivet av Galvanizer:

Golvvärme är suveränt, om man har vattenburen sådan. Vi har elektrisk i badrummet som inte använts på många år nu. 🙂

Det låter mycket bra om du får värmen via värmepump. Mycket bättre än elslingor.

Av Irre
Skrivet av Petterk:

Du är medveten om att du sänker energiinnehållet om du blandar in vätgas i ledningarna? Tyskland kommer nog inte minska sin energianvändning särskilt mycket.

Du kan varken köra DRI på blandad gas (stadsgas) eller masugnar på stadsgas, ser verkligen inte vad stålindustrin skulle ha med naturgasledningar att göra om de ska gå bort från naturgasen.

Gazpromrepresentant har antytt att de kan leverera vätgas. Alltså inte blandad med naturgas. Jag är ingen expert, men antar att gasen då kan användas i stålindustrin, även om den inte blir tillräckligt ren till bränsleceller. Till uppvärmning kan man blanda naturgas och vätgas fritt.

Av Irre

De nya gröna gaskraftverk som ska byggas i Tyskland blir alla förberedda för ännu grönare gas, nämligen vätgas. (Wasserstoff-ready). Det kan betyda att nordstream 2 kommer transportera vätgas från Ryssland i framtiden. Övergången från kol och koks till vätgas i stålindustrin blir en hård nöt att knäcka.

Av Irre

Elektrisk golvärme blir dyr. Speciellt om det är källare där stor del av energin hamnar under huset. Högre upp är det bättre. Fabrikanterna påstår i reklamen att man kan sänka rumstemperaturen flera grader när man inte fryser om fötterna.

Av Irre
Skrivet av Petterk:

Rädd för ryskt inflytande? Sverige säljer massor raffinerade petroleumprodukter på rysk olja. Vi exporterar ju bränsle till andra länder.

Hade vi verkligen använt naturgas hade vi nog kopplat på oss till Nordstream också.

Vi hade ett väl utbyggt gasnät i Sthlm. Användes i kök men även villor värmdes upp av stadsgasen. Jag misstänker at Fortum och de två andra inte ville ha konkurrans. Politiker är lättpåverkade. Nu är det försent, allt är rivet. Och Tyskland har lyckats gröntvätta gasen så att de kan få bidrag från EU för att bygga nya gaskraftverk.

Av Irre
Skrivet av mr_sQuinty:

Nja , inte nödvändigtvis , haft mer än en katt som släpat hem diverse byten bara för att sedan gå till matskålen när dom lekt färdigt med bytet

En grannkatt bar stolt hem en jätteråtta...

Av Irre

Jag såg parasit på svtplay. Väldigt bra, rolig och spännande nästan hela filmen. Efter första blodiga scenerna bord jag slutat se. Filmen utvecklades till en splatterfilm. Inget för mig som växte upp när det var filmcensur!

Av Irre

Coronan smittar enormt nu. Rekordmycket i flera länder. Det kanske inte räcker med Vaccinpass. Själv är jag försiktig och är trippelvaccinerad (multisjuk) och använder munskydd i affärer och t-bana. Deprimerande att man kan bli smittad trots vaccinering.

Av Irre

EU:s beslut att klassa naturgas som grön gör att Nordstream 2 måste kopplas in snarast, så nu blir USA, Polen, Sverige och andra som är rädda för ryskt inflytande ganska rasande. Den äldre vägen via Ukraina är olämplig av miljöskäl (skrotfärdig efter 50år, läcker metangas) och kostnadsskäl (Ukraina kräver 200 miljoner dollar i transitavgift). EU säger att naturgas är en övergångslösning, men Ryssland lär gå med på vidare investeringar bara om de får långtidskontrakt. Ryssland har andra vägar än Ukraina söderut. Mot Turkiet går två vägar varav en under Svarta havet.

Av Irre

Jag sålde stor del av mina Lyko i går med bra vinst, därefter steg aktien naturligtvis ännu mycket mer. Uppköp på gång?

Av Irre

OT. Toyota blev mest sålda märket i USA förra året. GM i USA hade lägsta produktionen på 90 år! Och Tyskland lägsta sedan 1974. De skyller på halvledarbrist. Ofattbart, bilindustrin i Väst verkar ha hamnat i en djup kris.