Inlägg

Inlägg som Koax87 har skrivit i forumet
Av Koax87

Ny Lenovo ideapad gaming 3 vs Nitro 5 (2021)

Hej!
Vänder mig till er experter efter lite köpråd…

Behöver köpa en laptop till hemmet för att sköta läxor (barnen), organisera och redigera foton, studera/”arbeta” (eventuellt CAD) samt gaming (har fått ett jättesug efter att spela Starfield…)

Alternativen jag har fått för mig är:
1: en ny Lenovo ideapad gaming 3, AMD Ryzen 5 6600H, 16 gb ram, rtx 3050, 512 gb SSD. Pris 8000:-

2: begagnad Nitro 5 2021, intel i7 10750h, 26gb ram (?), rtx 3060, 256gb + 500gb SSD. Pris 6500:-.

Vad hade ni valt mellan dessa två? Ny eller begagnad? Andra alternativ?

Tack på förhand.

Av Koax87
Skrivet av BalleR:

Testa andra nätadaptrar, ta en pryl i taget.
Låter som en adapter som gått sönder och som inte riktigt orkar ge tillräcklig ström i alla lägen.

När du håller på att bryta strömmen sådär och sätta på den kan saker gå sönder.
Lärdom till nästa gång är att dra ut elektronik från vägguttagen innan du ska börja hålla på att slå av och på strömmen. Speciellt dyrare saker som tv, datorer etc.

Det är sant, borde förmodligen varit mer försiktig.
Tror du att det är poe-injektorn som tagit stryk eller kan det vara edgeroutern själv? Borde inte vara unifin?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av Heinel:

Pröva att göra tjänstefördelaren strömlös i ~30s och sätt igång igen.

Skickades från m.sweclockers.com

Tror du detta hade kunnat lösa det? Vad får dig att tro det? Är absolut värt ett försök, gör det vid nästa dipp...

Av Koax87

Edgerouter x+unifi ap ac lite strul efter eljobb...

Hej!
Försöker hålla mig så kort som går...

Häromdagen när jag skulle installera en dörrklocka var jag tvungen att bryta strömmen i flera omgångar genom att fälla ner samtliga automatsäkringar i huset för att vara på säkra sidan. När jag var klar slog jag igång strömmen igen och sedan dess har mitt nätverk fungerat väldigt dåligt.

Jag har i källaren en fiberanslutning som jag har en edgerouter x kopplad till. Denna förser min unifi ap ac lite på ovanvåningen med ström över poe. Min unifi ap ac lite delar ut wifi till alla prylar i hemmet såsom iphones, ipad, robotdammsugare, mac mini, smart tv m.m.

Flera gånger per dag tappar jag anslutningen till internet, trots att mitt wifi är synligt och jag kan koppla upp mig, men det står ”ingen internetåtkomst”. Min unifi lyser med blått fast sken som sig bör, hela tiden.
Jag har försökt med att fabriksåterställa både edgeroutern och unifin utan resultat, problemet kvarstår. Har uppdaterat till senaste firmware, både för controllern samt unifin.
När internet ligger nere så går jag ner i pannrummet och lossar ethernetkabeln mellan edgeroutern och unifin och trycker in den igen och då funkar internet igen en stund, ibland några minuter, ibland ett par timmar... precis som om det vore glappkontakt.

Vad kan vara fel? Skadade jag min edgerouter när jag bröt strömmen? Några idéer?

Måste tillägga att jag är väldigt novis på nätverk, så försök förklara enkelt och sakligt tack!

Av Koax87
Skrivet av SlinkyJoppe:

Hittade du någon lösning på dina krav? Jag har i princip exakt samma krav som du har och letar efter något ljudsystem..

Antingen ett par små aktiva högtalare, alternativt ett par ännu mindre passiva tillsammans med en liten nätt receiver. Fastnade lite för q acoustics 3010 + heos piccolo, både utseendemässigt, men även att de verkade låta väl enligt de recensioner jag läst.
Har inte valt eller köpt ännu, lär antagligen dröja lite...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av TobiasStockholm:

Fick även bekräftat att det är Skanovas nät in i huset. Antar att det är bra? Har inget emot Telia

Var i samma sits som du, frågade om efteranslutning i kommunens stadsnät men de hade inga planer att lösa det just nu, de kunde heller inte ge en fingervisning över eventuellt pris men förklarade att det brukar vara rätt dyrt. Fick en likadan lapp i brevlådan av Telia i början av året, men jag kunde inte ta erbjudandet, varför kunde de inte säga...
kollade med Bahnhof lite senare och gjorde en intresseanmälan och några dagar senare fick jag ett erbjudande på indraget fiber för 18.900:-, 1000/1000 mbps 299:-/mån i 12 mån, därefter 398:-/12 mån. Efter bindningstiden lovade de att jag skulle kunna välja operatör i stadsnätet.
Idag drog de in fibern och det var bara ett litet jobb till innan allt är klart. Otroligt skönt att snart kunna säga upp mitt mobila bredband och äntligen få lite hastighet/stabilitet i nätet!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av jimmkind:

Verktygsfri rj45 hane från Kjell fungerar utmärkt. Har använt flera ggr i jobbet. De har även en kontakt för skärmad kabel. Den är mer gedigen och med bättre dragavlastning. Du behöver inte installationskabel!

Så jag klarar mig med en avbitartång och en sådan här?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av mrqaffe:

sitter det en kontakt på kabeln är det troligen fel kabeltyp för att läggas i ett rör, man bör använda installationskabel för det och den kopplas i "honor" som man sätter fast tex på väggen eller i en patchpanel.

Känns lite overkill faktiskt. Jag skall dra en kabel från pannrummet i källaren (inkommande fiber samt routern) upp en våning där det sitter en rörstump på väggen. Här vill jag komma ut och upp till tak för att sätta en accesspunkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av Pelle:

du kan återanvända kabeln men kontakt måste du skaffa ny. det är enkelt att nypa nätverkskabel då man har verktyg för det iaf
jag kör med en sånhär: https://www.clasohlson.com/se/Modulart%C3%A5ng-Exibel/36-3428

Låter ju bra, är det så fenomenet kallas-att nypa nätverkskabel?
Är det jättemycket pill? Är ju väldigt många små trådar i kabeln till skillnad från en lampsladd typ.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87

Montera ”kontakt” på cat6a nätverkskabel

Hej!
Behöver dra en nätverkskabel i ett smalt rör där ej ”kontakten” får plats, utan endast kabeln.
Verkar krångligt att återmontera kontakten på kabeln igen, hur gör jag bäst? Går det utan specialverktyg osv?
Följdfråga, om jag köper en 15 m kabel med monterad kontakt, kan jag helt sonika klippa av kontakten och återanvända denna eller ”förbrukar” jag kabeln?

Det är en cat6a kabel jag vill dra.

Av Koax87
Skrivet av Orici:

Cat6a behövs bara vid 10Gbit, annars skulle jag köpa Cat6 av passande längd.

Om du ska ha IPTV (riktiga tv kanaler) då måste du ha en separat kabel ifrån fiberdosan till den, då det ofta sänds på en separat port på fiberdosan.

Var inte många kronor som skiljde, kanske lika bra att framtidssäkra...
Då antar jag att jag behöver en IPTV-box som skall ha direktförbindelse med fiberdosan, alltså inte mellanlanda någonstans typ i routern?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av moonblase:

Ska du ha ip-tv eller bara internet till tv? Är det bara internet så fungerar det då.
Köper du en gigabit switch så kan du få ut gigabithastighet i varje port, det som begränsar är hastighet från router och kabeln, switchen delar ju bara upp en kabel i flera uttag och skickar vidare.

Netgear ProSafe GS105 ger t.ex. 5st gitabitportar, kopplar du in den i gigabitport i routern så kommer du ha en teoretisk länkhastighet på en gigabit mellan dator/tv och router

Tack, det hela klarnar något, om än sakta men säkert!
Försöker klicka ihop ett paket med utrustning, men nu fastnade jag på nätverkskablarna... vad tusan är det för skillnad i de olika kategorierna? Finns massor av olika cat6a-kablar i olika kategorier, vilken skall jag ha? RJ45?
Blir dessa bra? https://www.dustinhome.se/product/5011054661/tp-cable-uutp-ca...

Tack på förhand!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av moonblase:

Funderar du på edgerouter + APs kan du ha ett nätverksskåp dit du drar alla kablar, då har du t.ex. 2 nätverkskablar till varje rum.
Ett alternativ är att ha routern som du tänker, på ovanvåningen och kablar dit.
Behöver du många uttag på ett ställe fungerar en billig switch, t.ex. bakom TVn.

Ok, så lite kabeldragning som möjligt önskas, jag ställer krav på fast förbindelse i vardagsrummet (tv, Apple TV, stationär dator), medan resten av huset kan köra trådlöst.
Tänker jag rätt då ifall jag drar en nätverkskabel från mediaomvandlaren upp en våning där jag sätter en router (tex. edgerouter?), därifrån drar en nätverkskabel till switch bakom tv:n och därifrån kablar till tv, Apple TV, stationär dator? Vidare en nätverkskabel från routern till accesspunkt som distribuerar trådlös uppkoppling till övriga huset?
Följdfråga, vad får jag ut för hastighet från switchen bakom tv:n? Hur långt är ett snöre, jag vet, men teoretiskt? Önskar stabil och hög hastighet främst vid tv:n, Apple TV samt stationära datorn.
Vilken hastighet får jag ut trådlöst från accesspunkten?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87

Fiber i veckan (?), vilken utrustning behövs?

Hej!
Skall hit fibertekniker i veckan och koppla ihop allt fram till mediakonvertern som placeras i pannrummet i källaren.
Min fråga är kort och gott, vad behöver vi nu för utrustning? Vi vill ha upp vårt bredband på ovanvåningen där vi ”bor”, rakt ovanför pannrummet är vårt kök/vardagsrum och tanken är att ordna en fast anslutning (kabel) till tv:n samt ytterligare en kabel till Apple TV:n. Hur gör jag för att fixa ett dubbelt ethernetuttag på väggen vid tv:n? Utompåliggande kabel går bra.
I övrigt vill vi ha wi-fi med god täckning på resten av ovanvåningen (ca 120kvm) samt gärna undervåning och utomhus.
Försökt kika lite, Edgerouter X (ovanvåningen, ovanför pannrummet) från mediakonvertern samt en accesspunkt från Edgeroutern?

Kommer ha 1000/1000mbps från Bahnhof.

Tack för input.

Av Koax87

Funderar på om detta ”paket” är typ nåt jag letar efter: https://www.brl.se/sv/artiklar/q-acoustics-3010-vit-lack-syst...

Litet, möjlighet att strömma från mobil/Spotify utan att behöva starta tv:n. Kommer detta förbättra ljudet från tv:n avsevärt eller gör det mindre skillnad tro?
Ifall jag vill utöka systemet med låt säga trådlösa sonos-högtalare, går det?

Något liknande system ni kan rekommendera mig?
Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av roxkz:

Bild på tillställningen med TV + hyllor önskas... Blir lättare att rekommendera rätt lösning om man får se hur det ser ut.

Ordnar detta imorgon, hur bifogar jag bild? Eller ska jag ladda upp och länka?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87
Skrivet av ghairat:

Tycker du skall köra Sonos Beam som får plats på hyllplanet på stringhyllan. Har detta själv.

Detta var nog mitt huvudspår tills jag läste måtten. Tyvärr har jag 60 cm hyllplan och Beam är 65 cm? 😢

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87

Tack för era svar. Kanske var lite otydlig innan, men ett 5.1 surround med bakhögtalare är ej av intresse pga ingen plats att ställa upp bakhögtalare på. Men gärna mindre högtalare framtill, en sub som jag kan gömma undan vid soffan och främst enkelheten i ett litet system är prio.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Koax87

Hjälp med litet ljudsystem till tv

Hej!

Vi har köpt en ny Philips oled tv (803) som vi hängt upp på väggen ovanför en stringbokhylla med två låga golvkonsoller, där ena konsollen sitter i centrum nedanför tv:n. Tv:n sitter därför rätt högt upp på väggen, i nuläget ca 10 cm ovanför hyllkonsollen.

Kort sagt önskar vi (jag) högtalare till tv:n för att förbättra ljudet.

Våra (mina) krav:
- små och få komponenter
- bra ljud (vet att det är lite motsägelsefullt till små), främst till tv/film-tittande, men även musik
- kopplas till tvn, skall gärna starta och stängas av när jag startar/stänger av tv:n, alternativt om jag använda min fjärrkontroll till tv:n
- möjlighet till att strömma musik från tex iPhone, gärna med tv:n avstängd
- gärna med möjlighet att bygga ut systemet, typ Sonos
-gärna estetiskt tilltalande, tänk minimalistisk design

Budget? Vet ej, men sätter den absoluta smärtgränsen vid 10.000:-, men helst gärna runt typ 5.000:-

Är väldigt lost på vad man behöver/ska ha, aktiva/passiva högtalare, receiver, förstärkare osv.

Soundbar funderade jag på, men tror det blir svårt att få in under tv:n då min sambo vill sänka den ytterligare. Alternativet är att få plats på ett 60cm brett hyllplan under, men ej då centrerat, tv:n.
Har tyvärr även begränsat med plats under/bredvid tv:n på hyllan, kvar är ca 18 cm på vardera sida tv:n.

Snälla hjälp mig i denna djungel!