Inlägg

Inlägg som cyklonen har skrivit i forumet
Av cyklonen

Enkärniga testet orkade jag inte köra med tanke på att flerkärniga tog många minuter. Hade väl fått vänta en timme eller mer...

Av cyklonen

Jösses, 1.3 GB! Har för mig att den bara var runt 100 MB tidigare.

Av cyklonen
Skrivet av Teddis:

Hoppas jag verkligen inte? Det är sweclockers.com inte feber.se !

Det finns väl ingen som överklockar moderna processorer? Det ger ju inget längre eftersom de själva klockar sig till max.

Av cyklonen

Enklast är väl bara att skriva vilken processor man har. Alla med samma modell kommer att få samma resultat, inom felmarginalen.

Av cyklonen
Skrivet av serafim:

Jag har använt riskokare i mer än 50 år och sparat många timmar på att slippa hålla koll på ris i kastrull.

Men man behöver inte hålla koll. Häll på, låt koka tills det gått ca 18-20 min, och häll av. Ingen passning behövs. Inget kokar torrt eller bränner. Arbetsinsatsen för en portion ris är kanske 20-30 sekunder, med att hälla upp önskad mängd, hälla i vatten, vrida på plattan och sen hälla av.

Av cyklonen
Skrivet av slipbit:

Hälla av vatten när man kokar jasminris? Vet inte om du är okunnig eller dum på riktigt. Din kommentar spär ju på myten att svenskar inte har någon form av gastronomi i högre grad. Riskokaren förenklar för de flesta människorna där jobbar inte 8 timmar arbetsdag utan jobbar betydligt längre. Därför kör man minsta motståndets lag och köper en riskokare. Även innan det kom avancerade riskokare så minns jag iaf att släktingarna kört ett extra galler och ångkokade en rätt i riskokaren.

Jasminris befattar jag mig inte med. Ris ska inte klibba. Det ska vara torrt och glatt.
Jag förstår att man vill ha klibbris i områden där man inte lärt sig av med att äta med pinnar, men i resten av världen där det finns sked och gaffel så kan man slippa klibbris.

Av cyklonen
Skrivet av medbor:

Jag tror verkligen inte det stämmer

Det stämmer. Det är bara dumt och onödigt komplicerat att larva sig med att "koka in" vattnet och annat sånt trams som folk håller på med. Koka ris är ju så satans enkelt. Men folk gillar att göra enkla saker på ett komplicerat sätt för att de sett nån fancy kock göra nåt.

Att koka med gott om vatten och hälla av innebär, förutom att riskokning går från jobbigt/dyrt/komplicerat till busenkelt, också att man sköljer bort mycket av den arsenik som annars kokas in i riset.

Av cyklonen
Skrivet av medbor:

Ris ska ju kokas tills vattnet är helt borta och sen ångas för att få rätt smak och textur

Koka med för mycket vatten låter galet

Dumheter! Ris ska kokas med ett överflöd av vatten.

Av cyklonen
Skrivet av GuuFi:

Det är inte lathet, det är bekvämt och ger tid för annan matlagning utan att behöva bekymra sig för riset, som kan stå i en timme utan att förstöras med rätt riskokare.

Men varför skulle man låta riset stå en timme? Man lagar väl för fasen mat för att man ska äta...

Att koka ris i vanlig kastrull är nog nivå A1 i matlagning.
1. Häll i önskad mängd ris.
2. Häll på antingen kallvatten som får koka upp i kastrullen, eller förkokat vatten.
3. Låt koka i ca 18-20 min.
4. Häll av vattnet.
Klart!

Riskokare tillför noll och intet, utan tar bara upp plats och kostar.

Av cyklonen
Skrivet av DevilsDad:

Där är ny teknik på gång som fungerar bra med turbulent vind, samt är mindre störrande för grannarna. Det dinns till och med helt "orörliga" sådanna ifall man är rädd för grannens åsikter.

Nej, du har missuppfattat. Det är på inget sätt en fråga om teknik, utan en fråga om att en stor, skuggande sak (roterande eller inte) på grannens tomt är nåt som grannar stör sig på.

Små vindkraftverk är inget nytt eller problematiskt i sig. Det är väldigt vanligt på segelbåtar, särskilt innan solpaneler blev så pass bra och billiga att de kan göra jobbet i många fall. Men även parallellt som komplement. Tekniken är mogen där.

Men, grannar är bekymret.

Av cyklonen
Skrivet av Aka_The_Barf:

Jo anledningen att ha dom i huset är pga att dom inte tål minusgrader. Är utrymmet litet kanske det går att värma billigt i sådant fall?

Skrivet av SAFA:

En anledning är väl att batterierna fungerar sämre när det är riktigt kallt. Så du behöver ha värme + isolation i bunkern vilket kanske tar bort en stor del av nyttan.

Det är ju ett väldigt litet problem. Utrymmet de kräver är så litet att den extra uppvärmningen är obetydlig. Särskilt om man isolerar bunkern väl. Det handlar om promille av totalen.

Av cyklonen
Skrivet av evil penguin:

Verkar inte vara specifikt utvecklare i källartikeln

Ok, men då borde inte nyheten här använda "utvecklare" heller.

Av cyklonen
Skrivet av NonGamer:

Tror dessa skattelättnader på sikt kan innebära problem, då batterikapaciteten förmodligen bara räcker ett par dagar, då behovet under en kall vinterdag för ett hushåll kan uppgå till 50-100kWh. Sen måste man tillföra energi från elnätet, eller börja elda i kaminen hemma. Innebär på så vis att man kommer se ett minskat effektbehov för hushåll i snitt under året, samtidigt som topparna kommer bli högre rent statistik sett och vi behöver ett Karlshamnsverket 2 eller stänga ner industrin ett par dagar.

Fast... hur räknar du?

Det blir ju inte MER förbrukning bara för att energin tar omvägen via ett batteri (ok, en aning mer pga omvandlingsförluster, men där snackar vi några procent). Fördelen är att man kan ladda batteriet när det är förhållandevis god tillgång på effekt i nätet och använda det när det är nära gränsen för effektproduktionen, så man avlastar både produktion och överföring.

Lokal lagring ger jättebra möjligheter att jämna ut behovet över dygnet och även lite längre tidsspann än så. Om det är en mild och blåsig dag med stor mängd effekt från vindkraften, är det billigt och bra att ladda batterierna fulla. Särskilt om prognosen säger att det dygnet senare ska bli stilla och kallt. Det som lagrats in i batterierna när det var överskott slipper man sen producera dagen efter när behovet i stort ökar. Alla vinner på det!

Av cyklonen

Säger upp 1900 utvecklare!? Antalet de säger upp är ungefär tio gånger fler än vad som rimligtvis borde finnas där till att börja med. Eller räknar de alla olika roller som "utvecklare"? Även testare, författare, grafiker, musiker, projektledare, m m? För mig är en "utvecklare" enbart en person som skriver kod.

Av cyklonen
Skrivet av Svensktiger:

Wut?
Att ladda batterierna när det blåser mycket och solen skiner (= lågt pris) för att sedan använda dom när det är mörkt och vindstilla (=högt pris) är ju definitivt en miljövinst.

Precis. Många här i tråden som inte förstår hur elnät och elproduktion fungerar.

Ju mer decentraliserad och lokal både elproduktion och utjämning vi har, desto billigare, robustare och säkrare elförsörjning får vi.

Av cyklonen
Skrivet av Aka_The_Barf:

Det är en så viktig fråga att tar man inte reda på så enkla saker så ska man nog inte ha sådana batterier i hemmet alls.

Ska jag ha batterier i hemmet kommer enbart lifepo4 in och dessutom skulle jag klä in utrymmet/väggen runt dom i plåt för extra säkerhet.

Om jag hade haft hus hade batterierna inte ens varit i huset. Jag hade byggt en liten "bunker" på tomten för hela elsystemet och batterierna. Finns ingen som helst anledning att ha dem inne i huset. Även LiFePO4-celler som är bland det säkraste som finns.

Av cyklonen
Skrivet av igelkotte:

Det är lite off topic. Men varför pratas det bara om solceller hela tiden i Sverige. Borde inte mindre vindkraftverk vara effektivare? I USA ser man många bygger egna sådana. Kan tänka mig att livslängden är sämre och kräver mer underhåll.

Vill man bli ovän med sina grannar så är det bara att smälla upp en snurra.

Solpaneler är faktiskt riktigt bra. De är tysta, orörliga, kräver i princip inget underhåll alls under hela livstiden (lite tvätt i vissa fall), och verkningsgraden är högre i vår del av världen eftersom det är lite svalare här. I varma områden sjunker verkningsgraden påtagligt.

Av cyklonen
Skrivet av Dunde:

Även om du får 70% av batteriet subventionerat är det en förlustaffär.

Men en ny bil är också en förlustaffär. En helt ojämförligt dålig affär, faktiskt. Ändå köps det nya bilar som aldrig förr. Inget vidare argument...

Av cyklonen

Hur länge har Teknikmagasinet funnits?

När jag var i de där åren när man lockas av alla möjliga prylar, 10-13 eller så, minns jag inte att Teknikmagasinet fanns. Vi snackar då skiftet 80/90-tal. Clas Ohlson, G-kraft (tror jag det hette, förmodligen lokalt i Gbg-området), Hobbex och förmodligen även World Import som nämnts här eller i den andra Teknikmagasinet-tråden. Det är de kataloger jag minns.

Av cyklonen
Skrivet av Jackbob:

Du är ju såklart fri att ha denna åsikt. Men du menar att alla världens länder som stödjer sina (inter)nationella flygbolag har fel, och du har rätt?

Jag anser att om flygbolagen inte bär sig ekonomiskt, så ska de inte få stöd från offentligt håll. Då blir det en utrensningsprocess som leder till att ett mindre antal, stabila, företag finns kvar.