Inlägg

Inlägg som matte06 har skrivit i forumet
Av matte06
Skrivet av KlyfftPotatis:

Kan du länka några du rekommenderar?

Nu vet jag inte din maxbudget men här har du två routrar som klarar 1Gbit/s.

https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/router/tp-link-archer-c6/1008858.8935/

Vill du ha lite redundans vid strömavbrott eller problem från ISP:n så har du här en 4G router:

https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/mobilt-bredband/tp-link-archer-mr600-4g-lte-wi-fi-router/1007635.9516/

Som sagt har alla routrar både för- och nackdelar.

Av matte06

Hej

Jobbar som konsult inom NOC, 1 års erfarenhet och 120hp (2 år) högskoleexamen inom nätverk i bakgrunden. Började med ett sommarjobb inom NOC men de ville ha kvar mig så har fortsatt vara hos de. Tjänar 27k och känner att jag vill ha en löneförhöjning. Har en studiekamrat som hade 30k innan han tog examen och kunskapsmässigt är det ingen skillnad alls mellan oss. Finns de på jobbet med två-tre års erfarenhet inom NOC och tjänar strax över 30000 så jag är väl den minst betalda men kan mer än de, det vanliga alltså Chefen har vägrat gå på löneförhöjning pga "jag är ny och har mer att lära mig" (jag begärde 30000). Trots det har jag fått två gånger förfrågan om överrekrytering vilket jag har tackat nej till och fortsatt jobba som konsult. Jag letar självklart efter nytt men vad tror ni jag kan begära till nästa jobb? Skulle jag kunna begära 32000? Det blir ju ingen NOC jobb utan en Nätverkstekniker jobb.

Av matte06
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Ingår jour eller sånt? vad ligger dina kollegor på?
Jag jobbade på NOC för en liten ISP och fick 29 inkl jour vilket var otroligt lågt men hade inte mycket till val som outbildad (hade då också 1-2 år erfarenhet). Jämförelsevis låg mina kollegor på ca 35-48 inkl jour.

Får just nu 29k 8-17 som 2nd line tech, vilket är mycket mer chill än NOC jobbet men något ned i karriärsstegen.
Måste fundera på att faktiskt orka plugga till nåt Microsoft cert då jobbet står för kostnaden.

Ingen jour alls tyvärr och det har inga av mina kollegor. Jour är bara för de som jobbar på thirdline nivå och det är ju inte NOC:are utan nätverksspecialisterna. Tycker du alltså att 29k är så lite? Vad ska jag annars ha, över 30k? Inte helt hundra på vad mina kollegor ligger på men de som har åtminstone 4-5+ års erfarenhet ligger över 30k iallafall. Att dina kollegor ligger på 35-48 är ju sinnessjukt bra, känns ju som en thirdline nivå lön snarare än NOC lön för ingen ligger iaf på 40k det vet jag. Det är faktiskt känt att det är dåliga löner på vårt företag. Att du får 29k som 2nd line tech känner jag faktiskt att det är väldigt bra, de skulle aldrig ge mig 29k. Sen har ju vi iofs OB men känner ändå att man vill ligga högre.

Av matte06

NOC-tekniker på ett stort ISP

- 27000 i lön
- 1 års erfarenhet
- Två årig examen inom nätverk

Känns ibland som att man är underbetald men är osäker, vad säger ni andra?

Av matte06

Router & accesspunkt

Hallå

Har införskaffat en accesspunkt, Ubiquiti Unifi AP AC LITE. Jag är lite förvirrad med installationen.. Då jag bor i tvåvåningshus så vill jag ha routern där nere och AP på övervåningen. Det jag läser runt på nätet så säger man att man ska ha samma SSID och lösenord på routern och AP:n. Innebär det alltså att min mobil/ipad/laptop ansluter sig till den enhet som den får bäst signal av? Jag tänkte mer på att både routern och AP:n har samma SSID och samma lösen, kommer inte det bli något typ av "SSID krock" eller "nätverkskrock"?

Av matte06

Traceroute mot comhem

Tja

Har en sån dag där jag ville bara tracerouta mot olika webbsidor för att se alla routes till destinationen. Testade tracerouta mot comhem och fick detta:

1 2 ms 1 ms 1 ms device.lan [192.168.1.1]

7 19 ms 12 ms 11 ms 10.20.41.71
8 23 ms 12 ms 9 ms 10.20.11.71
9 66 ms 12 ms 58 ms 10.20.11.70
10 23 ms 8 ms 7 ms 10.20.11.37
11 8 ms 6 ms 7 ms www.comhem.se [83.255.229.100]

Det är ingen glapp från 2-6 utan tog bort det bara. Jag undrar... varför är det privata IP adresser mot comhem?

Av matte06
Skrivet av mrqaffe:

Den burk du lite slarvigt kallar router är en multifunktionsenhet som bland annat innehåller en router och om den ger möjlighet till wifianslutning så är det också en accesspunkt i den, redan där är svaret på frågan.
Ja det går bra att ansluta flera accesspunkter.

tackar

Av matte06

Fungerar router trots att man har AP?

Kanske en dum fråga men men

Jag är inte en höjdare inom nätverk men försöker iaf... Det är så att jag o familjen har flyttat till en villa (två plan) och barnen där uppe har dålig med internet medan vi här nere har bra internet. Detta kan ju lösas med en accesspunkt som installeras på övervåningen men då tänkte jag, hur blir det med signalen? Kan man erhålla en signal mot router och accesspunkten samtidigt där man får internet från antingen det AP eller routern beroende på vart man befinner sig? Alltså att t.ex. barnen är kopplade mot AP:n medan vi där nere är kopplade mot routern samtidigt? Eller går all signal mot antingen AP eller router? Känner logiskt sätt att det uppfyller ju inte funktionen för en AP.. Men vill vara säker innan jag köper.

/M

Av matte06
Skrivet av axed:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLhfrWIlLOoKNFP_e5xcx5e...

Att köpa en licens för Cisco VIRL (http://virl.cisco.com/) är troligen det "bästa". Då kan du ladda hem IOSv och IOSvL2 "images". Dessa går att använda i GNS3 eller EVE-NG. Men Packet Tracer fungerar, i alla fall på CCNA-nivå.

Jo.. 199$ dollar dock. Är ju iofs inte mycket alls men som sagt så finns det gratis där ute. Men det är faktiskt det bästa. David Bombal har även lagt ut så man kan få gratis tillgång till Ciscos VIRL som man accessar via en hemsida. Testade det men var helt åt skogen, billigt molnskit från Cisco.

Av matte06
Skrivet av Allexz:

Varför inte begga om mjukvara på Ciscos forum istället för på Swec?

Men om du nu skall konfa mer avancerat än PT så borde ju ju rimligtvis veta hur du hittar mjukvara :>

För att det är ingen som ger ut det där på grund av det är olagligt. Sen är ju gratis alltid gott, därför köper jag inte när jag VET att det finns folk som har de.

Eh va, konstigt slutsats. Jag vet vad jag behöver, att leta och hitta har jag gjort. Dock är det inte de images som jag letar efter för de kan man inte konfa till exempelvis vlans.

Av matte06
Skrivet av Virre131:

Ingen får direkt länka till dessa filer då IOS är en licens programvara. Det skulle bryta mot forum reglerna att länka till piratkopior.

Om du är ute efter Cisco IOS för att du vill träna dig på Cisco:s grejer så är det deras officiella Cisco Packet Tracer du vill ha.

Jadu, finns ett meddelandefällt annars. Sen är PT skit, du kan inte konfigurera avancerade saker.

Av matte06

Cisco IOS images

Får hoppas att det är rätt kategori, har trots allt ändå att göra med nätverk och uppkoppling...

Försöker just nu sätta upp switchar och routrar. Försöker leta efter images och hittar en image men den verkar vara skit, går inte ens att konfa VLANs på de där. Har letat och letat men verkar inte hitta några alls. Finns det någon där ute som har lager 3 images och är vänlig nog att dela med sig? Isåfall, finns det några länkar? Visst man kan köpa dem men har fått höra att de är väldigt dyra.

Tack!

Av matte06
Skrivet av lasseTM:

Någon annan som "slutar" bry sig när man får en lön över ca 40k?
Jag minns helt ärligt inte min lön just nu men ligger på runt 45 men när jag hade runt 30k hade jag koll exakt på kronan vad min lön var.
Antar att jag är rätt nöjd idag som jag är, "problemet" är bara att frugan fick höjning med 10k idag så nu ligger hon 9k före mig i lön.
Av de 7 år vi varit tillsammans har jag haft högre lön i ca 9 månader och då är jag ingenjör och hon har pluggat HR.
Ska inte klaga men tycker det är udda att mina 4,5 år inte betalar bättre än hennes 3 år, men är sjukt nöjd med våra löner ändå man slipper bry sig om vardagsekonomi och kan ändå spara 15-20k i månaden utan problem.

Vad har hon för position? Hon tjänar alltså ca 54k? Trodde absolut inte att man tjänade så där mycket inom HR. Bra förhandlat av henne men ska man vara ärlig.. ingenjör > HR alla dagar. Jämför man ingenjörsutbildningen jämfört med HR är det som dag och natt.. Att man tjänar så mycket inom HR tycker jag är väldigt konstigt men aja.

Av matte06

@Vamaili:

Om du inte har emot att flytta så rekommenderar jag dig till att studera till nätverksteknik. Västerås Mälardalen Högskola ligger närmast till Örebro som just har den utbildningen. Du kan välja att studera 2 år och ta examen eller köra 3 år och ta ingenjörsexamen. Eller så söker du till systemvetenskap i Örebro, den är populär och kommer finnas gott om jobb efter examen, likaså med nätverksteknik utbildningen.

Av matte06
Skrivet av DOGE:

Tjejen vill ha en Fitbit, Garmin Vivomove eller liknande smart watch. Huvudsyftet är träning och jag fattar fan inte vad som skiljer alla dessa klockor trots att jag både är tech- och klocknörd.

Prio är följande:

  • Bluetooth/spotify stöd så man slipper mobilen på löptur dvs koppla hörlurar mot klockan (om det finns?)

  • GPS för att spåra löpturer och räkna steg osv

  • Vattentålig för ev dusch (tvivlar på detta då jag har dålig erfarenhet av detta från vanliga klockor under 200m wr)

  • Sömnövervakning

  • Plus i kanten är om den på ngot sätt liknar en vanlig klocka, gärna roséfärgad

Ser tyvärr att alla dessa är väldigt stora och trots att hon är bitig för att vara kvinna har hon genetiskt inte lika maffiga handleder som vi män så allt över 42mm börjar se löjligt stort ut.

Är också i samma veva, tror att jag kommer köpa den: https://www.netonnet.se/art/telefoner/smartwatch/klockor/fitbit-versa-2-petalcopper-rose/1009694.13979/?showSubscriptionModal=false&pTab=standard fast i svart färg men här har ni en roséfärgad. Den här är den nya Fitbit Versa som kommer ut 24 september.

Är det lite för dyrt så har ni förra Fitbit Versa https://www.netonnet.se/art/halsa-personvard/sport-och-traning/pulsklocka/fitbit-versa-peach/1003197.9159/ dock hittar jag ej en roséfärgad.

Av matte06
Skrivet av Dashio:

@matte06: det var ett kvällskämt och inte alls menade något illa så hoppas du inte tog illa upp och jag håller med dig om att du gör rätt i att ställa frågor

Nej absolut inte hehe, det är chill

Skickades från m.sweclockers.com

Av matte06
Skrivet av Dashio:

Jag ville ha tips och ni ger mig tips, sen är det väl upp till mig om jag "tycker" om era förslag eller inte, right? Så det är bara pumpa på med förslag på olika klockor osv, vissa nämnda klockor har jag till och med aldrig hört talas om som faktiskt var intressanta.

Av matte06
Skrivet av Dashio:

Absolut ska man ha det

Har du kikat på Amazfit Stratos då?

Det har jag inte, den verkade bra enligt reviews. Ligger till och med på samma pris. Men den verkar vara alldeles för stor, kollade på denna: https://www.youtube.com/watch?v=LsxKihwRNV4

Eller bara jag som tycker att den är gigantisk?

Av matte06
Skrivet av Dashio:

Den är mest prisvärd skulle jag säga, jag köpte den för 370kr på Ebay och den har suttit på min arm sedan dess. Personligen tycker jag inte att den är så "klumpig" men jag antar att det är en smaksak men svårigheten blir att kompbinera en nätt design med lång batteritid samt funktioner. Mi Band 4 håller i ca 2-2½ veckor (beroende på användning självklart) och det tycker jag är guld! Hade Gear S3 tidigare och den laddades mer än vad jag använde den i vilket var lite irriterande. Men så frågan är vad man gillar samt vad man ska ha den till

Det är ju den, man vill gärna ha en fin klocka. Säger inte att Mi Band är en ful klocka men föredrar att skärmen t.ex. ska vara kvadratformig istället. Sen som sagt så är jag lite kräsen men man vill ju ha nåt som man är nöjd med.

Av matte06
Skrivet av Galadhnen:

@matte06:
Mii Band 4 är inte så stor, tycker den är hyfsat nätt själv.
Den är ju väldigt smal framförallt, men den går ju längsmed större delen av armens bredd nere vid handleden (jag har nog lite smalare handleder än medel)

Jag kan även tillägga:
- jag inte haft några problem med vattentätheten men jag har inte direkt dykt ner till 50 meter. Funkar fint i duschen och så iaf
- den känns klart plastig (eller ja, gummiaktig) och på sommaren iaf bildas det till slut lite svett under bandet
- Alarmfunktionen har funkat helt ok, inte använt den så mycket men ska testa den lite mer
- Batteritiden är utmärkt. Jag har slagit på några inställningar som ska dränera batteriet snabbare, men den håller bra länge ändå. Jag har bara laddat den en gång och det behövdes egentligen inte än på ett tag när jag gjorde det
- Skärmen ser bra ut, jag tog en söt "kinesisk katt" (katt med nån sorts kinesisk hatt på) som bakgrundsbild
- Själva bandet blir lite tjockt undertill eftersom man fäster ett band över det andra, så den stör min musarm när jag ska spela.
På jobbet är det okej ändå, så då har jag den på höger arm, hemma när jag ska spela byter jag oftast över till vänster.
Att jag har den på höger till att börja med är för att jag lätt får känningar av "carpal tunnel syndrome" (fastän jag röntgat och det va visst inget som syntes) om jag har något som klämmer åt eller får mig att spänna vänsterhanden på ett onaturligt sätt

Jag menade mer att skärmen ser lite stor ut dock är inte den så bred som jag vill ha den. Den är mer rektangelformig, Fitbit är kvadratformig. Batteritiden är väl det som lockar mig att vilja köpa den.

Angående dina känningar, lossa på klockan lite så den inte sitter för tight. Om min klocka sitter för tight så får jag en obehaglig känsla, som att det sker blodstopp eller liknande