Inlägg

Inlägg som Donathan har skrivit i forumet
Av Donathan

Jag tror att folk skall komma ihåg att detta är en jämförelse melllan 2080 och 1080, inte 1080 Ti.

Tar vi exempelvis Swecs Hitman test så fick 1080 38/46 average/max fps i 4K och enligt diagrammet nedan så fick 1080 Ti 50/59.

Enligt Nvidia så presterar 2080 cirka 40% bättre i 4K än 1080 d.v.s. vi får siffrorna 53,2 average och 64,4 max.

Om vi utgår ifrån att det är samma Hitman test som Swec kör så pratar vi alltså om en ökning på 3,2 fps average och 5,4 max jämfört med dagens 1080 Ti.

Nu var Hitman det enda testet som både Swec och Nvidia har gemensamt men det är en fingervisning, ganska klen ökning kan jag tycka sett till priset. 2080 Ti lär väl prestera ännu bättre så klart men jag tror man får va realistisk i sina förväntningar.

Gällande RT så är Turing 6 gånger bättre på att processa RT än Pascal så ni inte blir lurade att tro att det blir 6x mer fps.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/12768?key=d76b195762...

Av Donathan
Skrivet av nils45:

Precis. Om inte RTX levererar prestanda även med Ray-Tracing på, vad är det man betalar för då? 15k för en teknik som ändå kräver alldeles för mycket i dagsläget?

Ja tyvärr men säg någon ny teknik som är helt mogen vid release.

Ärligt talat så kommer man, om jag tror rätt, få vänta 2-3 generationer innan ray tracing blir någon form av standard.

Tänk då att det är 2080 Ti vi pratar om, mid range kommer ju inte ha en suck om 2080 Ti knappt orkar dra runt skiten i 60 fps i 1080p.

Dom 60 fpsen är säkert under gynnsamma förhållanden också. Få in fem tanks och lite flyg också och tre V1or som går av så är du nog nere på 15 fps i dom värsta dipparna.

Av Donathan
Skrivet av Gambit_2K:

Det är detta jag sagt i flera andra inlägg, det är som anti aliasing var för längesedan.

Svinsnyggt men vilken seriös FPS gamer kommer acceptera 60 fps i 1080p bara för att ha ray tracing aktiverat? för 15 papp dessutom.

15 lappar.

Av Donathan

En annan aspekt i det hela tror jag är att Nvidia lanserar detta nu eftersom:

1. 1080 Ti leder redan prestadasegmentet, dom kan kosta på sig att lansera omogen hårdvara i form av ray tracing.

2. Det kommer dröja till Q1 2019 innan AMD kanske kommer med något annat, troligtvis kommer detta inte prestera bättre än 1080 Ti och därför är det heller inte lika stor press på 2080 Ti att prestera enormt mycket bättre än 1080 Ti. Nyheterna på launch eventet som vi alla såg var inte 100% mer fps än 1080 Ti utan nyheterna var ray tracing.

3. Ovanstående tillåter alltså Nvidia att pröva RTs vingar och sedan släppa 3080 Ti lagom till AMDs Navi, då kanske RT är mer mogen för massan än dom mesiga 30 fpsen RT presterade i Tomb Raider på launch eventet.

För mig är RT lite som Anti Aliasing var när det va nytt. Det var svinsnyggt och alla var lyriska men hur många körde med full AA way back?

Väldigt få, just eftersom man tappade så jävla mkt fps på det. Så spår jag att det blir med RT, snyggt men kostar för mkt fps i dagsläget.

Av Donathan
Skrivet av wargreymon:

Hur menar du att Nvidia påverkar SEK/USD?

Inte det jag menade, menade att skillnaden i kronor var mindre på den tiden då 7970 släpptes. Varför ens prata dollar? Vi bor i Sverige och borde således prata i kronor.

Av Donathan
Skrivet av mrpijey:

@Donathan: Orkar inte argumentera, skrev ett långt inlägg om varför jag inte håller med dig och det försvann pga en popup (tack Microsoft), men jag betackar mig för att sätta en stämpel på dig som du lättvindigt gör utan jag säger bara att du och jag har uppenbarligen inte samma intressesfär eller behov. För mig är upplevelsen viktigare än priset, och jag räknar med att ha kortet runt 2 år vilket blir ca 600-700kr per månad, dvs mindre än vad många lägger på bilar, spel, snabbmat och mycket annat. Det handlar om prioriteringar, men också om lite förståelse för hur marknaden funkar och hur ekonomin ser ut i detta land.

Och ang ditt lanseringspris, jag kollade och jag betalade 8990kr för mitt 1080Ti FE, och fortfarande IDAG, TVÅ år senare så kostar ett 1080Ti runt samma pris om inte ens dyrare. Borde ge dig en fingervisning om hur ekonomin ser ut då priserna inte sjunkit pga flera faktorer. Och ett 2080Ti är för entusiasterna, inte gemene man. Och entusiasterna kommer köpa ett oavsett, se bara på säljavdelningen här.

Och som man säger, om du säljer bra fast du höjt priset visar det bara att du inte höjt för mycket.

Ha det gott!

Det faktum att jag och många med mig kommer välja att inte köpa visar snarare att du har fel. Dom har höjt för mycket, på tok för mycket. Att nån tok köper innebär inte att priset är rätt.

Av Donathan
Skrivet av wargreymon:

Om vi tar en liten titt på när AMD gick över till GCN ifrån 6970 till 7970. 6970 hade start på $369 medan 7970 hade start på $549. Det är en ökning på $180. Jag kommer ihåg att detta debatterades hårt då med, och vill minnas att samma sak sades då som nu. NY TEKNIK KOSTAR.

Så vad är nytt i dessa? RT Core, helt nya för Turing, Tensor Core finns i Volta, men fortfarande nytt, speciellt för konsumenter, och så har vi även GDDR6. Dessa tycker jag ligger helt vettigt till med en ökning på $100 för 2070/2080 och $300 för 2080 Ti.

Rätt stor skillnad på 180 dollar som är cirka 1800 kr i dagens penningvärde ( snarare runt 1300 när 7970 släpptes då usd var värd ca 6-7) och 5505 kr som är skillnaden mellan 1080 Ti som kostade 8495 vid release och 2080Ti som kostar 14000.

2080 Ti kostar 60% mer än 1080 Ti. Låt det sjunka in.

Av Donathan

RTX = Really Too Xpensive.

Av Donathan
Skrivet av UncleDirty:

Men inte ett ord har nämts om prestandan mot pascal med raytracing off!

Hela den här saken gör mig skeptisk!

Ja alltså, varför dölja sådana kritiska detaljer?

Jo för att prestandan du talar om förmodligen suger stenhårt i förhållande till prislappen och Nvidia vill ha in så många pre orders dom bara kan medans järnet är varmt.

Av Donathan
Skrivet av mrpijey:

@Donathan: Håller med dig på det stora förutom 5... 2080Ti en "vanlig basmodell"? Ursäkta? Det är deras top high end kort för slutkonsumenter, klart det kostar apa. Sedan så kan ni inte jämföra med vad 1080Ti kostade heller. Den kostade 10kkr (jag vet, köpte min när den släpptes) och då låg dollarn lägre och kronan var värd mer. Sedan så är kretsen på 2080Ti _betydligt_ större, därmed dyrare att tillverka. Tror du Nvidia ger ut allmosor? De är störst på marknaden, leder prestandaligan och de vet att de som vill ha prestanda kommer betala för det! Ett 1080ti OC-kort kostade runt 12k när jag köpte mitt, ett 2080Ti OC kostar 15k idag. Så ärligt sagt, så stor skillnad är det inte, och då får du en betydligt kraftfullare krets, sprillans nytt grafikminne (GDDR6) som är snabbare än GDDRX5, och så givetvis Tensorkärnorna, mao NY teknik som inte funnits förut.

Till alla andra: Folk här tappar ibland verklighetsförankringen och tror att varje ny grej ska vara billigare _och_ bättre för varje nytt teknikskifte... det funkar inte alltid så om det är high-end tech. Det kommer ta en eller två generationer till, sedan kommer alla, inkl budgetkort, vara RTX-kort, AMD har säkert kommit med sin variant också och då kan väl ni (inte du specifikt @Donathan utan rent generellt alla som gnäller) köpa era billigare kort. Men just nu är det sprillans nytt, ny teknik och ett framsteg inom grafik.

Men visst, sitt du på ditt Cirrus Logic-kort och gnäll på att företag utvecklar ny teknik och att det med det kostar mer initialt innan det blir vanligt. En Voodoo2 kostade runt 3000kr när det var nytt och det var sjukt mycket för ett grafikkort då. Min Geforce2 kostade runt 5000kr när det var nytt, 8800 Ultra kostade runt 8000kr när det kom. Så varför är folk förvånade då när ett 1080Ti kostade runt 10k och nu runt 15k (med högre dollar och lägre krona), speciellt när det också är ny teknik involverad och inte bara en refresh och speedup av existerande teknik.

Hur många andra grafikkort idag med realtids-raytracing finns på marknaden idag? Bara så vi har nåt att jämföra med hur mycket ett sådant kort "ska kosta"...

Nvidia kommer sälja RTX som smör oavsett, det tror jag, såvida inte "icke-RTX"-prestandan är förödande dålig jämfört med existerande 1000-serien, men jag tror inte Nvidia skulle släppa ett sånt kort med en helt ny generationsbeteckning. Så ja, det kommer sälja för att det är nytt, snabbast, har ny teknik för de som inte bara spelar WoW, CS och PUBG och som pushar grafiken ytterligare ett snäpp högre. Om några år så är raytracing standard för ljussättning i spel och det kommer till konsollerna, och då kommer ni alla sitta och räkna "gigarays" eller vad än ni kommer mäta den prestandan i sen...

Sorry för all rant, men jag börjar tröttna på folk som bara ser prislappen och tror att allt kommer gratis utan att tänka efter varför det kostar och vad man får för det. För en casualgamer så är 15k mycket ja, men kör då på konsol eller ett middle-range 1060 eller nåt, det är helt OK. Men för de som älskar spel, VR, grafikgodis och teknik så är 15k inte förödande. Har sett folk lägga mer på rattar, bilfälgar och andra attaraljer till bilar. En hobby kostar pengar, speciellt när man vill ha det senaste.

Kolla bara på SweC sälj-del, folk redan nu säljer loss sina 1080Ti snabbt för att köpa 2080-kort, så uppenbarligen så vill folk ha korten och är beredda på att betala. Inklusive mig (fast jag behåller mitt 1080Ti då det ärvs nedåt). Jag har ägt både AMD och Nvidia genom åren, och även 3Dfx så jag favoriserar inte något märke, utan jag köper det som jag tycker är bäst för att jag älskar grafik och prestanda. Och teknik. Ser verkligen fram emot att få leka med raytracing i UE...

Spela gott!

Du förstod mig fel, jag menade att versionen som släpps nu är en basmodell av 2080 Ti, d.v.s. det är inte Hyper OC Dunderkylning Extra max plus plus med guldpläterad PCB.

Mer påkostade versioner släpps ju senare, AIO varianter eller sådana med extra fet kylning osv.

Självklart är 2080 Ti inget midrange kort, har aldrig menat att hävda detta.

Med det sagt så undrar jag verkligen om du tänkt till när du säger att 15k inte är förödande.

Samtliga nya generationer av grafikkort både från Nvidia och AMD har bjudit på mer eller mindre intressanta funktioner, det råder det ingen tvekan om, att nya funktioner läggs till är inget unikt för Turing utan är något som är garanterat mellan arkitekturer.

Samtidigt så har absoluta toppkort aldrig kostat mer än runt 8000 på releasedagen, ditt påstående om att 1080 Ti kostade 12 papp är ju en ren lögn då https://www.sweclockers.com/test/23481-nvidia-geforce-gtx-108... tydligt säger att det på lanseringsdagen kostade 8495 kr.

Då har vi alltså rent historiskt haft mängder med high end grafikkort som släppts som kostat allt mellan 5-8000 kr de senaste 5 åren. Plötsligt släpper Nivida ett som kostar 15 och det är helt okej menar folk, utan att ens ha sett recensionen.

Fanboyism borde vara klassat som en sjukdom för folk är villiga att blåsa mer än en halv bruttolön utan att ens veta vad dom köper.

Av Donathan

Ärligt talat så struntar jag rätt hårt i allt vad ray tracing heter.

Självklart är det kul att dom kommer med nya saker men jag var inte alls impad av alla tech demos som dom visade, tyckte snarare att det såg förjäkligt ut i vissa lägen.

Så för min del så kan jag gott vänta på att se vad AMD kommer med eller vänta och köpa något bra begagnat.

Jag är ändå en sådan person som stänger av onödig skit i spel så som bloom, movement blur och skuggor. Skuggor alltså.. vem fasen behöver skuggor när man i multiplayer enbart vill kunna se fienden.

Av Donathan
Skrivet av pecesithon:

10 års perspektiv? Nä, krydda upp siffran lite istället. Men vad har det ens för relevans? Ska du börja tjata om hur bra AMD cpuerna var pre 2008 också?

1. 7970 är undantaget som bekräftar regeln. En gång är ingen gång.
2. 7970 fick smisk direkt Nvidia släppte sitt kort
3. Krångla? Sämre drivrutiner ger sämre prestanda och AMD har sämre prestanda
4. Wow, ett kort.
5. Korrekt, inte prisvärda. Vega var ett rent skämt. Jag förstår inte riktgt vad din ”poäng” är här. Prislappen och förbokningar kommer alltid före prestandatester. Om det är värt priset eller inte kommer prestandan att avgöra och du kan inte mer än sia om den än så länge.

Så ur ditt långa perspektiv lyckades du skramla fram ett kort eller två som sticker ut ur mängden som bekräftar regeln att Nvidia äger grafikkortsmarknaden.

Det funkar inte att bara ranta utan att komma med konkreta bevis, du väljer dessutom att inte ens bemöta #2.

5. Om du på allvar tycker att 4500 för ett Vega 64 på releasedagen var ett icke prisvärt "skämt", då kan man ej ta dig på allvar.

I övrigt kanske du borde ta en titt på vem som tillverkar GPUer för i princip samtliga konsoler innan vi ropar ut vem som äger marknaden.

Av Donathan
Skrivet av pecesithon:

Har AMD-fanboysen hittat hit nu och ska gnälla på Nvidia istället för att gnälla på Intel?

1. AMD ligger alltid efter i release
2. Alltid sämre prestanda
3. Alltid sämre drivrutiner
4. Alltid varmare
5. Aldrig ens prisvärda

Vill ni köpa sämre grejer så varsågoda, jag tänker inte lägga mina sura slantar på det.

Inte för att vara sådan men du kan inte vara särskilt gammal om du på allvar litar på den där listan du precis rabblade upp.

Samtliga punkter är delvis eller helt felaktiga sett på ett 10 års perspektiv, att du ens kan med att ta med punkt 5 efter gårdagens release med tillhörande prislista är ju bara skämtsamt. Hur tänkte du?

1. AMD ligger alltid efter i release -- 7970 någon?
2. Alltid sämre prestanda - 7970? 290x? 5870? Vega 64 med prissättningen vid release? 1080Ti kostade inga 4500 vid release.
3. Alltid sämre drivrutiner - Aldrig någonsin haft en drivrutin som krånglat.
4. Alltid varmare - GTX 480 någon?
5. Aldrig ens prisvärda - Öhm.. vi vet inte ens prestandan på 2080 Ti än och prislappen ligger på 15 papp för en vanlig basmodell, notera då att krypto är påväg ner och marknaden är full av begagnade kort i alla klasser.

Inte ens en fullfjädrad Nvidia fanboy som du kan väl på allvar säga att 15k är prisvärt.

Av Donathan
Skrivet av nicoX:

Kan inte ha med det att göra. Utvecklingskostnaderna är nog mycket högre hos nVidia än AMD, som alltid ger ut nått misslyckat. AMD's nästa generation av grafikkort kommer heller inte vara nått att hurra för. Inte nog med all tid AMD köpare får vänta.

Ärligt talat så förstår jag inte varför folk ser AMDs kort som misslyckade.

Visst dom är inte bäst men är verkligen den som kommer tvåa i valfri gren i OS misslyckad? Är du misslyckad om du inte blir nästa Bill Gates?
Att tillverka ett kort som presterar 10-20% under 1080Ti är knappast misslyckat, det är otroligt bra.

Det finns ju mer än en aspekt i det hela, freesync exempelvis.

Av Donathan
Skrivet av Datanisse:

Ten gigarays!! Ten gigarays! It just worx!

Tycker det är löjligt att Nvidia kapat Apples slogan "it just works" för att undermedvetet locka Applekunder.

Nog för att Jensen Huang har dålig fantasi och humor men det där är ju bara löjligt.

Av Donathan

Ni som klagar på priserna är väl troligtvis spekulanter på dessa kort: varsågod, detta är resultatet av alla er Nvidia fanboys som köpt kort till varje pris så länge det varit Nvidia och inte AMD.

Av Donathan
Skrivet av Zitoc:

Tänkte boka 2x kort.. kan dock inte hjälpa att känna att man köper lite grisen i säcken..

14000:- /st och jag har inte fått någon info om hur korten faktiskt presterar i realtion till 1000 serien.

Bara jag som känner så?

Inte för att kalla någon fanboy men det där är ju löjligt.

Får man fråga vart smärtgränsen går? 20 papp per kort? 30?

Lugna dig typ 500 gånger och inse att en förhandsbokning är meningslös, invänta tester eller bäst av allt köp något annat så dom blir tvungna att sänka.

Av Donathan
Skrivet av Terrell:

Hur är AIO vattenkylning på grafikkort i jämförelse med de populära till CPUer som dör efter ett år?

En polare till mig sitter på ett Fury X AIO och det tuffar på som vanligt.

Utöver det så har jag aldrig haft ett CPU AIO som havererat för mig, haft flera stycken som tuffat på i flera år.

Av Donathan

15 papp? Vild gissning.

Av Donathan
Skrivet av Ywap:

Tråkig utveckling på priserna för high-end kort. Hädanefter får man nog fokusera enbart på prisvärdhet

Undrar om inte detta är negativt för PC som spelplatform i det stora hela?

Köp mid range och gärna AMD så motverkar du den trenden, Enkelt.

Förstår att Nvidia har övertaget om man seriöst vill köra 4K i 120 hz men jag klarar mig alldeles utmärkt på 1080p än så länge och då räcker ett RX580 väldigt långt. Gott om begagnade sådana nu när crypto sjunkit dessutom.