Inlägg

Inlägg som Pauls711 har skrivit i forumet
Av Pauls711
Skrivet av JonasT:

Som jag skrev i artikeln stötte jag på stabilitetsproblem med vissa AMD-kort, vilket drog ut ytterligare på testtiden och därför hann inte Intel Arc komma med. Ska se om jag kan komplettera med dem på måndag.

Gällandes andra eventuella modeller så fanns helt enkelt inte tiden, då 23 grafikkort med en lunchpaus på 15 min är ungefär min fysiska gräns för en vanlig arbetsdag.

Det finns inte mycket att se när det gäller avancerade effekter som ray tracing och reflektioner och det finns det inget stöd för RT 2024, hur ser du på det? och borde inte detta gynnat AMDs kort?
Mvh Paul

Av Pauls711

Det ser ut som jag kan vänta till nästa generation av GPUer om jag drar ned på inställningarna. Jag trodde inte att detta 1080Ti skulle hänga med så här länge.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av lhugo:

Återigen så behöver du först definiera begreppet soundstage på ett entydigt vis. Annars är det meningslöst att tala om. Ska du dessutom klassa högtalare utifrån hur bra de är avseende en given egenskap behöver du också ett mätetal kopplat till detta.

Sen att samma ljudsignal till samma högtalare kommer att påverkas av den miljö de står i är ju självklart. Att det skulle hindra att tillverkare uppger specifikationer håller jag inte med om. Samma problem finns ju i alla möjliga sammanhang och det löser vi med standardiserade testförhållanden - exempelvis gaser vid normalt tryck och temperatur, bilars prestanda vid standardiserade körscheman, hållbarhet av matvaror vid lagring i viss temperatur osv.

Avslutar diskussionen med detta, det verkar inte som om du vill förstå och inte fattar vad ett soudstage är för något och därmed inte har en aning om vad en tredimensionell ljudbild är som kommer från ett par högtalare. Då kommer vi inte längre.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av Yorg:

Nu verkar du ha fastnat i ett specifikt ställningstagande och detaljfråga som aldrig varit något jag försökt diskutera, då blir det konstigt när du klistrar den argumentationen på vad jag försöker tala om. Frågan jag försökt diskutera i den här tråden är den jag upplevde var huvudfrågan, är "extremt dyrt" faktiskt bättre än "dyrt" och huruvida detta går att påvisa.

Jag har inga problem att höra eller förstå hur system samspelar för att skapa stereo eller splitta upp till 5.1, 7.1 osv. Jag skulle kunna tänka mig att det inte är några större problem att mäta hur olika högtalare hanterar detta men jag har inget intresse av att lägga tid på att motbevisa ditt påstående om att det inte skulle vara möjligt. Återigen, om du bygger någon argumentation genom det här påståendet, backa upp det, kräv inte att andra ska motbevisa dig.

Här blir det ju intressant tänker jag, jag ska försöka formulera vad jag tänker blir förklaringsmodeller för den beskrivna upplevelsen.

1. Systemet generellt och högtalaren i synnerhet är så skickliga/välkonstruerade/bra/dyra att de har en sån precision i leveransen av ljudet att lyssnarens hjärna tolkar ljudet från en "omöjlig" plats (det finns ingen ljudkälla på platsen).

2. Lyssnaren vet att skaparen till materialet (t.ex låten) har beskrivit att den försökt skapa en effekt av att ljud ska upplevas komma från omöjliga platser varpå lyssnaren har bias för att leta efter detta, hjärnan försöker leta efter detta och tolkar intryck utifrån den mallen och försöker i ökande grad omtolka intryck för att passa det den letar efter (som när den letar faror, en kort slang i ögonvrån löper mycket stor risk att tolkas som en farlig orm). Hjärnan lurar sig själv (oss) att tro att den faktiskt har hört ett specifikt ljud och att detta ljud kommer från en omöjlig plats, för att vi vill det och blir glada när vi hittat det vi letat efter. Särskilt glada blir vi om vi känner att det betyder att vi är kompetenta/unika.

Så, i bägge fall är hjärnan den centrala aspekten. För mig skulle dock förklaring 1 betyda att majoriteten skulle höra precis samma sak från högtalaren. Det är ju trots all systemet som skapar effekten.

För min del känns förklaring 2 oändligt mycket rimligare.

Det intressanta med de här förklaringsmodellerna är ju att det skulle vara väldigt enkelt att åtminstone avgöra att en av dem är felaktig genom att göra några enkla ordentliga blindtest...

@oegat Blindtest har löpande efterfrågats eller föreslagits, men aldrig varit något aktuellt att utsätta sitt perfekta gehör för.

Hej, det är alldeles rätt, när någon lyssnar på ex Zeppelin hos mig så hör de samma sak.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av lhugo:

Definiera vad du vill mäta? Är det:

- Ljudet som dina trumhinnor registrerar? - Mikrofon i hörselgångarna är väl en metod?
- Är det signalen som leder till upplevelsen? - Den är ju inspelad.
Är det en modell för var du kommer att uppdatta att ljudet förläggs? - Det är ju subjektivt men man kan bygga modeller för dina öron likt vi diskuterade tidigare med överföringsfuktionen genom att spela upp ljud från olika platser i rummet och spela in signalen från hörselgången.

Oavsett vad kommer ju mätningsr stt vara nyckeln till problemet då våra hörselorgan är mätdon.

Jag menar att det inte går att mäta på högtalarens förmåga att släppa ljudet (soundstage) så att du får en tredimensionell ljudbild då det är alldeles för många olika parametrar som inspelningen via ex cd, förstärkare till högtalare i rummet. Vid en anläggning kanske det låter bra och mindre bra i en annan. Skall ett företag mäta en högtalare och visa ett värde, spara det på en dator för att visa kunden, så gäller det bara på den specifika anläggningen i det rummet mätningen är gjord. Glömde att även mikrofoner och all inspelningsutrustning kommer att färga det inspelade ljudet.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av xc:

Du tänker dig att när du sitter och blundar och fantiserar om att han spelar i ditt rum så kutar han och spelar lite bakom dig med?

Skivan är producerad för att ljudet skall fara fram och tillbaka och det är Pages intention att du skall uppleva det. Förövrigt så rekommenderar jag dig att lyssna på låten så fattar du vad jag menar.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av lhugo:

Är detta något du inte tycker går ihop med vad jag skrev? Att den mänskliga hörseln kan positionera ljudkällor i rummet betyder inte att detta går att göra detta vid alla frekvenser/riktningar etc. Även detta är välkänt och studerat.

Vad den del av medlemmarna på SC som motsätter sig "audio woo", inklusive jag själv framhärdar är att ljudsystem är ett problem vi har löst och att allt väsentligt är definerat och kvantifierbart. Motsätter man sig detta genom att påstå att andra faktorer som ej går att mäta/fysikaliskt modellera är viktiga så rör man sig inom magins värld.

Hej, Vid avlyssning av musik ex The pros and cons of hitch hiking av Roger Waters så hör du en klocka i vänster högtalare i första låten. Jag har hört den från högtalaren till ca två meter ut i rummet i olika anläggningar. Whole lotta a love från Led Zeppelin II har en mitt där Jimmy Page använder en Theremin och sin gitarr. Jag har hört soundet från mitt mellan högtalarna till bakom mig. Hur mäter man det? För mig personligen så är det kvaliteten på högtalare inklusive uppställning, förstärkare, avspelare och rummet, man kan dämpa det med mattor, gardiner, och hyllor med cd, LP eller böcker .m.m.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av lhugo:

Att du upplever något som komplicerat och svårt (kankse till och med omöjligt) att mäta betyder inte att det faktiskt är det. I inlägget tar du dock upp ett begrepp som är tydligt definierat - Head-related transfer function (HRTR). Det är den överföringsfunktiln som beskriver en människokropps påverkan på ett ljud som alstras vid en punkt i ett 3-dimensionellt rum till dess att når en punkt i våra hörselorgan, normalt definierat som mynningen till vår yttre hörselgång.

Jag har inte hört just namnet HRTR förut men arbetar som läkare och i utbildningen ingick lära om hörsel och tolkning av denna. Den neurosensoriska grunden till att vi kan bestämma var i rummet en ljudkälla befinner sig är känd och förklarades väl i vår lärobok Neuroscience: Exploring the Brain.

Vi har sedan länge kunnat mappa denna överföribgsfunktionen för en specifik individ genom att mäta ljud alstrat från olika positioner genom att placera mikrofoner i individens hörselgångar. Våra anatomier skiljer sig inte mycket. Det finns till och med studier där man testar generella överföribnsfunktionsmodeller mot individanpassade. https://www.mdpi.com/2076-3417/8/11/2029 Visserligen småskalig studie men resultatet var preferens för generell modell jämfört med individanpassad.

Inte speciellt förvånande eller intressant men det illustrerar för dig åter stt fältet ljudteknik fysikaliskt och medicinskt är något vetenskapen har utrett fullt tillfredställande. Allt är mätbard, alla intressanta storheter är definierade. Vi behöver inte frikoppla oss från verkligheten och ta till magi för att förklara ljud och människans tolkning av detta.

Jag har gått på GU i Göteborg och gjort praktiska ljudövningar där, och vid en given frekvens och sedan lägre kan man inte lokalisera var ljudkällan står p.g.a. ljudvågornas storlek och diskussionen gällde inte magi utan att du hör skillnad på olika element i högtalare efter deras egenskaper som magneter konmaterial, storlek m.m. Så har du en subwoofer då är inte placeringen lika viktig som i de högre frekvenserna.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av evil penguin:

Utifrån vad jag läst så är det KB5034848 (preview av den månatliga uppdateringen för mars) + en "configuration update" som bara syns om man även kryssat i "get the latest updates as soon as they're available"-grejen som ger "Moment 5" i nuläget.

Dvs denna kombination:
https://support.microsoft.com/en-us/topic/february-29-2024-kb...
https://support.microsoft.com/en-us/topic/february-29-2024-wi...

Det blir väl mer officiellt då iom mars-uppdateringen får man förmoda, när det inte krävs en preview-uppdatering...

Har inte klickat i hämta de senaste uppdateringarna men fick den här ändå KB5034848.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av sweisdapro:

Du menar alltså att två identiska ljudvågot kommer att låta olika beroende på vilka högtalare som har skapat dem?

Läste du testen? Om två högtalare har en rak frekvens 20Hz-20KHz så betyder inte det att de låter exakt likadant, och finns det två exakt identiska ljudvågor om du har möjlighet att mäta exakt. När vi mätte basfrekvenser för biltrafik på GU så var det svårigheter med det. Har du tio olika diskanter så får du inte samma ljud (kanske för att de skickar en mängd olika ljudvågor inom sitt register och inte bara en) men kan du mäta deras ljudvågor och de är exakt samma så varför låter de olika?
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av HugSeal:

Men om separationen och placering av instrument är egenskaper som inte beror på ljudvågorna (du svarade "korrekt" på frågan om det). Hur menar du då att de hörs av mottagaren?

Tycker du inte att det är att sträcka sig lite väl långt att prata om att en del av ljudet beror på något odefinierat eteriskt som inte är ljudvågor?

Du får också gärna svara på frågan kring inspelningen av ljudet. Om vi inte har instrument som kan mäta in och spara placering och separering, hur lyckas vi då spela in och spara dem på skivor? Mikrofoner är mätinstrument.

Jag tror nog att det viktiga är det produkter som skapar ljudvågorna och i en högtalare är själva chassiet och vad för materiell finns i konan(lätt och när den bryter upp) magneten (storlek), delningsfiltrets komponenter, anslutningsteminaler och intern kablar. Här finns det en nästan oändligt massa att välja på och det slutar med en lätt eller trög driven och öppen eller stängd högtalare med dyra kvalitetsprodukter som Mundorf, Jensen, Scan-Speak eller billigare saker från ex Kina. Slutproduktens ljudvågor kan sedan mätas och så görs i många HI-FI blad ex https://www.magico.net/images/Reviews/S5/Magico%20S-5%20compl.... Sedan är det upp till köparens öron att avgöra vad hen tycker låter bäst efter sin plånbok.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av medbor:

Viasat till exempel sänder väl all livesport i 720p? Tror inte bildkvalitet är fokus för sportintresserade

Hej, det finns en 4K kanal som på helgen visar någon Premier League match (annars mycket racing, danska matcher och gamla matcher), du måste då ha en speciell box för detta. Såg på den när jag hade Viasat eller Allente som det heter idag, bilden blir bättre ingen tvivel på det.
Mvh Paul

Av Pauls711

Hej, jag kan starkt rekommendera Samsungs QD-OLED, och speciellt deras reflexfilter på den modellen.
Mvh Paul

Av Pauls711

Sorry hittade bara en 95a
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av MsSmith:

Tack coach, får göra så!

Focal är lite speciella, kräver sin kontrasterande förstärkare med ordentlig kraft trots att de är generellt lättdrivna. Jag tror att Sopra No2 var ersättaren till 1028-serien (med beryllium) men inte helt säker. Medges att jag också gick mycket på det visuella. Också därför jag tycker att visst kan man ha en liten Rasperry men ska det vara fint också så kan man kosta på sig lite. Är du i den prisklassen kan jag rekommendera Sonus Faber Olympica Nova serie. Engagerande, lättare att ryckas med av. En del tycker de är hemska, jag tycker de är härliga.

Hej, jag har hört Focals högtalare på flera mässor och de låter för det mesta väldigt bra.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av Gurrrra:

Okej du är helt klart tydligen av den klassens audiofil som tror att ju dyrare desto bättre o har en annan person ingen dyr anläggning så kan den ingenting o har ingen talan. Du är alltså helt klart målgruppen för den här produkten, finns med andra ord inte så mycket att diskutera då din kunskapsnivå är tämligen låg.

Man kan mycket väl få en PA-anläggning att låta precis "som producenten tänkt sig". Placera en välkonfad sån hemma o dom kommer arbeta nästan på tomgång o därmed producera betydligt bättre ljud än vad många audiofilanläggningar kan.

Nä dom har fokusera på att sälja dyrt hokus pokus till lättlurat folk istället. Har man inget vettigt att sälja ska man inte ens försöka, oärlighet kan dra åt helvete!
Men ja som tur är så finns det seriösa hifiintresserade som förstår att rummet är viktigare än så gott allt annat i anläggningen, verkligen milsvidd viktigare. Jag väljer lätt hellre att lyssna på en JBL Partybox utomhus framför ett par Focal Scala Utopia drivna av en McIntosh MC462 i ett badrum, aaalla dagar i veckan.

Hej, om den PA utrustningen som i min ungdom stod hemma lät så bra? varför har jag inte kvar den, jo för att annat låter mer som musikproducenterna tänkt sig.
Mvh Paul

Av Pauls711
Skrivet av Gurrrra:

Pfft 50kkr för en streamer är ju ingenting, en Voodoo Music Streaming Server är det man ska ha, en burk med nåt ITX-mobo, SSD från Samsung, hemmabygge till låda o PSU för 150kkr.
Eller om man vill ha ett paketpris så kan man få TVÅ av dom, sex stycken kolfiberkul-MIG-isolations-fötter, två TP-kablar, två strömkablar o en usb-kabel för 500kkr, helt galen rea på 200kkr!

Audiofiler tror i många fall fortfarande på magi o skit i allt som heter vetenskap, mätningar osv. Bara det är skrattretande o lite småtragiskt, dock så har väl dom tyvärr fallit för en flera generationer av marknadsföring, gamla sanningar, myter osv, eller bara ren prylnörderi o GAS, så egentligen ska man ju tycka synd om dom. Eller såklart kanske låta folk göra vad dom vill med sina pengar (även om jag ser det som rent o skär slöseri då dom hade kunnat brukas på SÅ mycket smartare o bättre sätt).
Att det däremot finns så många företag som tjänar pengar på att rent av lura folk med massa flashiga ord o beskrivningar på deras magiska produkter som inte har nån _som helst_ sanning i sig så förstår jag inte hur dom ens kan sova om nätterna eller att det ens är lagligt för dom att fortsätta göra det dom gör. Fula äckliga skitföretag är vad dom är som inte hör hemma nånstans.

Ja självklart är egentligen såna här audiofilprodukter i samma fula o onödiga produktkategegori som snordyra klockor; statussnobberi för folk med på tok för mycket pengar. Dock är det inte så ljudföretagen själva utmålar sig, dom påstår ofta att deras prylar ger en faktiskt o enorma ljudlig (men vagt/flummigt beskrivna) förbättring över billigare grejer genom att dom använder nån slags magisk NASA-teknologi eller nåt för att råda bot på ett eller flera problem som egentligen inte finns.
Dom problem HAR ju dock kanske funnits men det var en stund sen nu, ljud är ju i många fall ett sk "löst problem" där vi nu enbart kan förfina det för att få ner storlek o pris. När det gäller DACs t ex så kan man köpa t ex en dongle ifrån Apple för en hundralapp som rent prestandamässigt gör allt ett par mänskliga öron nånsin kommer behöva.

Men ja, du har rätt, om man är ute efter faktiskt hög tekniskt ljudkvalitet så är det proffsgrejer man ska titta på, antingen studio eller PA. Folk som jobbar där har generellt sett koll på vad som faktiskt behövs rent tekniskt, även om dom tyvärr inte heller alltid är immuna mot flummeriet alltid.

Hej, jag vill förtydliga lite om audiofila tankar och jag börjar med PA utrustning Som JBLs högtalare som jag själv ägt, de är gjorda för att hålla för högt ljud under lång tid och det gäller även elektroniken. När det gäller avspelning av musik så vill en audiofil att det skall låta som producenten tänkt sig och som exempel tar jag Led Zeppelins Whole lotta love. I mitten har Jimmy Page använt en Theremin (elektroniskt instrument), när du sitter i din fåtölj och lyssnar så skall du höra ljudet framför dig och bakom dig i stereo om du inte gör det så låter det inte som Page hade tänkt sig.
Mvh Paul

Av Pauls711

Som audiofil så sparar jag för närvarande till en Lumin streamer till min hårddisk musik.
Mvh Paul

Av Pauls711

Tidspress

Skrivet av Nyhet:

FZ-redaktören Tomas Helenius tycker att något är skevt när man inte ens hinner med att spela storspelen.

Läs hela artikeln här

Barnen växer upp och du får mer tid och kanske en bättre ekonomi, detta gäller de flesta av oss och när den tiden kommer så vill du nog inte betala en massa pengar för ett 20 timmars spel.
Mvh Paul

Av Pauls711

Hifi kabel som inte levererades men Paypal löste det och pengarna kom tillbaka.
Mvh Paul