Inlägg

Inlägg som Biffalakofot har skrivit i forumet
Av Biffalakofot
Skrivet av Dinoman:

Det talar nog tyvärr mer om din okunskap i svenska språket än något annat.

Använder kortet en änterhake också?
Varför den otrevliga tonen, Äntra är en sjöterm som betyder klättra upp för fientligt fartygs fartygsida och inte "göra Entre" som engelska Enter.

Av Biffalakofot
Nytt bud: 1 800 kr Hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Biffalakofot

Eftersom du skrev att han gillar verktyg, och en maskinpark kan aldrig bli för stor.
Om han gillar elhandsverktyg så kör han troligen ett märke med kompatibla batterier, kolla vad han har och köp ett som matchar.
Isåfall kan man ofta köpa verktyget utan batteri till ett billigare pris, te.x min fogspruta köpte jag för ynka 600kr.

Jag kör mestadels ryobi 18v one+ och här kommer några tips.

Mina favoritverktyg:
* Batteridriven dyckertpistol, bästa verktyget jag köpt. Helt otroligt grymt när man sätter smygar, foder, socklar, innertak, taklister osv.
* En feinsåg/multiverktyg. Käck till allt från att lägga heltäckningsmatta till att såga uppsatt kakel med.
* Batteridriven fogspruta, ganska käck om man ska foga mycket, eller vill foga jämt och snyggt.
* Batteridriven tigersåg, Väldigt bra att både till snickeriarbeten eller metallarbeten, men det jag använder den mest till är faktiskt i trädgården med ett trädsågblad på, perfekt att ta ner lite grenar och klarar ändå hyfsat tjocka. Snabbt enkelt och utan att ta fram motorsåg eller andra större grejer.

Annars kan jag rekommendera en handöverfräs, det är väldigt tillfredställande när man hemmasnickrar lite att fräsa snygga kanter på fönsterbänkar eller möbler etc. Blir riktigt fint.

Av Biffalakofot

Är datorn såld?

Hur har du det ikväll/imorgon?

Ingen möjlighet att komma och köpa om det inte sker idag eller imorgon.

/ Martin

Av Biffalakofot

600 kr för 970, hämtar.

Av Biffalakofot
Skrivet av Petterk:

Finns inga nattöppna apotek i Göteborg, men finns garanterat ett gäng som har öppet till 22:00.

Tillgängligheten på besiktningen hade blivit bättre lagom till privatiseringen. Nu finns ju förvisso drop-in i princip överallt.

Varken för apoteken eller bilprovningen så använde dock inte regeringen de verktyg de hade när det gäller att förbättra tillgängligheten/öppettider. Ägarna kan givetvis vara med och bestämma, men valde att inte så göra.

De små "apotek" som finns hos bensinstationer är öppna 24/7, vanliga apotek finns som har öppet till kl 22 alla dagar. Alltså en enorm förbättring.

Tillgängligheten på besiktningen var mycket dålig innan privatiseringen, ARÖDs hade drop in ett tag, men det krävde att man var där 1-2 timmar innan öppningstid, kön blev flera hundra meter. De slutade efter ett tag med drop in av naturliga skäl.

Anledningen till att staten inte valde att ha bättre tillgänglighet kan kort beskrivas såhär: All företagsverksamhet gör privata idkare bättre och billigare än staten pga inbyggda naturliga drivkrafter. Staten är helt enkelt dålig på att bedriva näringsverksamhet. De saknar överlevnadsincitament. Staten kan välja att erbjuda besiktning mellan endast 07-16 med få tider eller 07-22 med massor av tider. Det spelar ingen roll för staten, för en näringsidkare så är det allt, vilken privat besiktningsstation som helst hade nämligen gått under direkt om de hade samma dåliga service och tillgänglighet som staten hade innan avregleringen.

Av Biffalakofot
Skrivet av mrqaffe:

Jag tror du syftar på receptfri Alvedon eller nått liknade med apoteksvaror för det kan du köpa på många ställen dygnet runt men den kostar ju dubbelt så mycket efter privatiseringen.
Att köpa receptbelagd medicin är i vart fall inte lättare på nått sätt utan tillgängligheten har minskat i stället för ökat då fler har blivit beställningsvaror, troligen beror det på att antalet apotek tillåtits öka och ingen vill ju sitta med dyra mediciner i lager när de i stället kan sälja kosmetika och kosttillskott medan ICA och macken också tillåts sälja det receptfria.

Nattöppna apotek finns i vart fall inte häromkring, vet inte om det finns nått nånstans men inte ens sjukhusapoteken är öppna dygnet runt och det är ju de som skulle innebära bäst service att ha "alltid öppna" för det är ju främst efter besök på sjukhusen på annat än dagtid man kan ha träffat läkare och fått nån ny medicin man oftast vill ha tag på direkt i samband med att man lämnar sjukhuset, det är ju faktisk inte i närheten av lika stressande att planera in inköp av andra mediciner på ett lite mer kontrollerat sätt under vanlig affärstid men om det händer nått och man behöver nått i samband med det är det skönt att kunna fixa det direkt och då är det sjukhusapoteket som brukar få vara det första apotek som man besöker på hemväg innan man lämnar sjukhuset, att kunna köpa receptfria värktabletter och nässprej är nog inte det de flesta förknippar med bra tillgång på läkemedel.

Djurapoteket finns väl inte ens kvar längre utan djurpreparat säljs av de vanliga apoteken som faktisk har sämre kunskap om djurpreparat.

Besiktningen har definitivt inte blivit enklare att tidsboka med ett flertal olika aktörer utan samordnat bokningsystem och dessutom fanns det ju drive in tidigare också så det enda som hänt är en rejäl prisökning och att det kan krävas att man letar tider på flera platser än en.

Järnvägen lider också av problem med biljettförsäljning pga flera aktörer utan samordning och det är även lite bökigt att man egentligen inte får åka på alla tåg som trafikerar en sträcka med periodkort för att alla tågbolag inte är med i det systemet och när de har i princip samma tider blir det väldigt onödigt bökigt att hålla reda på om det är rätt bolag i stället för att bara kolla om det går till rätt plats. Det är väl 5 olika operatörer häromkring som jag kan komma i kontakt med varav 3 inte är åkbara på Västtrafikkort och ibland hoppar man på fel tåg helt utan avsikt att tjuvåka utan det är bara att periodkort eller biljett gäller för en annan operatör (norska konduktörer är nog härdade) MTRX och de SJ man inte får åka med är betydligt lättare att urskilja (liksom Kinnekullebanans tåg men den får man åka på)

Men det är även ganska bökigt att försöka åka tåg till andra länder numera

Då lever du i en annan verklighet än vad jag gör. För tillgängligheten har ökat enormt. Förut fanns två apotek inom rimlig närhet för mig. Idag finns mer än 10. Förut stängde de 2 som fanns tidigt vardagar och var stängda hela helgen. Jag minns såväl en kväll jag skulle sova, jag var förkyld och glömt nässprayet på jobbet. Enda alternativet var ju att gå upp ur sängen, klä på sig och köra bil till jobbet på andra sidan stan och hämta det. Idag har jag två minuter till närmsta ställe jag köper nässpray, priset har ju gått upp av flera orsaker som inflation och allmänt KPI, men också såklart kostar tillgängligheten pengar, du får ju en bättre service idag då är det naturligt att det kostar pengar. Du kan också köpa på internet och få snabb hemleverans för bra priser. Nu har jag tillgång till apotek till kl 22 alla veckodagar inom några minuter bilfärd. Alla mediciner utom en av de 15-talet jag ätit de senaste 2 åren har funnits direkt över disk. Den som inte funnits är en dyr biologisk medicin som är kylvara, de har dock kunnat beställa den med oftast en dags förvarning. Ett telefonsamtal så är det löst. Inget skäl att förstatliga och försämra allt det andra som blivit så mycket bättre. De små "apoteken" som finns på bensinmacken är öppna dygnet runt, riktiga apotek har vi till kl 22 där jag bor iaf.

Jo besiktningen är enklare att tidsboka, i den meningen att det finns så otroligt mycket fler stationer med så otroligt mycket fler tider idag. OK förut var det bara ett nummer att ringa, men du fick vänta i veckor på en tid. Det fanns under en tid drop in besiktning i GBG, på station Aröd på andra sidan stan för mig. Men den drop-in:en fick man åka och ställa sig i kö någon timme eller två innan de öppnade för att vara garanterad tid den dagen. Den blev så överbelastad att drop in stängde efter ett tag. Hur kan den lilla fördelen att det bara är ett samordnat telenummer att ringa för bokning väga mer än att du slipper körförbud i veckor eller slipper ta ut en semesterdag från jobbet för att besiktiga? Idag behöve man inte ens ringa, man sitter och googlar ställen och tider i 2 minuter och bokar online. Du kan också besiktiga till billigare priser om du accepterar sämre tider, som man var tvungen att göra innan avregleringen.

Järnväg har jag väldigt liten erfarenhet av, jag har åkt mycket litet tåg i mitt liv och har ingen åsikt om.

Men skulle du vilja ha tillbaka TAXI monopolet? TV monopolet, tillbaka till 2 statskontrollerade tv stationer? Radio monopolet, bort med alla kanaler som spelar musik? Flygtrafiken?

Borde alla ISPs förstatligas?

Om man lägger politisk ideologi åt sidan så kan man med klarhet säga att det är ett obestridligt faktum att konsumenten gynnats oerhört inom flertalet branscher av avreglering men också såklart att en avreglering kan göras på ett dåligt sätt, som kan få vissa negativa konsekvenser för individer eller marknader.

Av Biffalakofot
Skrivet av Kaleid:

Det var vettigt att receptfria läkemedel kan köpas i affärer. Däremot så är det svårare med att de har viss medicin inne, för det kostar dem att köpa det in och behöver man det snabbt så får man åka runt o leta ifall någon har det inne. Det fick jag göra när min mor fick en stroke och behövde några mediciner. Ett apotek fick till sist beställa in vilket tog ett par dagar.

Sen så är jag inte helt OK med att de jagar en i apoteken och försöker sälja massa krimskrams som man inte behöver. Apotek som säljer godis och annan strunt?

Vad gäller fast telefoni....

Källström (C): Förbjud Telia att släcka fasta telenätet
Telia bör förbjudas att dra in det fasta telenätet i områden där det inte finns mobiltäckning. Det säger Centerpartiets näringspolitiska taleperson Emil Källström till DN.
https://omni.se/kallstrom-c-forbjud-telia-att-slacka-fasta-te...

Rätt underhållande att privatiseringsivrarna gör plötsliga tvärvändningar. Katastrof att en stor del av S även tillhör nästan samma sorts grupp ideologer.

Det du säger gäller nog främst mindre apotek och främst ovanliga dyra mediciner. Jag själv vet, jag använder en väldigt dyr biologisk medicin som nog inte är så jättevanlig, dessutom är den kylvara. Och det är sant i viss mån som du säger. Mina lokala små apotek har den normalt inte i lager, däremot tar det oftast bara en dag att beställa in den, det kan man göra på telefon. Så det har jag inte alls upplevt som ett större bekymmer. Andra receptvaror har jag alltid kunnat hämta ut direkt, och jag har ätit väldigt många olika sorters mediciner de senaste åren. Apoteken säljer ju inte godis, du tänker på sånna här nutrilette bars eller? Det är ju en oerhört liten del av verksamheten och inget jag har någon åsikt om alls.

Av Biffalakofot
Skrivet av Stefflo:

Håller med dig.
Av alla utförsäljningar där våra politiker har lovat guld och gröna skogar med sänkta priser pga konkurrens är ett jävla bullshit. Det enda jag kan se en fördel med är att man slipper nu vänta i tre veckor för en tid att besikta bilen men istället får man betala 60% mer än vad det kostade innan utförsäljningen.

Bolag som jag tänker på som sålts ut.
Televerket - Blev inte direkt bättre utan nu har vi ett antal mobilnät som alla funkar lite så där och ingen vill täcka områden med liten befolkning. Priserna har absolut gått ner då jag kommer ihåg att det förr i tiden var snordyrt att ringa med mobiltelefon. Jag tror den kostnaden hade sänkts även om det varit ett statligt Televerk eller inte.

En del av sjukvården - Mer personal går åt och mer lokaler fylls av små vårdcentraler lite var stans. Kan inte säga att det blivit bättre då det fortfarande kan ta en vecka att få träffa en läkare och för att få en remiss till rätt person är mer eller mindre omöjligt.

Stora delar av skolorna - Mer personal liknande sjukvården och med tanke på att varje skola har olika kursplaner så är det ett helvete att byta skola pga att eleven inte läst ett ämne som ingår i den tilltänktas kursplan och måste då läsa in detta också.

Apoteket - Nu finns det sällan mediciner i lager hos apoteken om det inte är standardmediciner. Har man någon form av specialmedicin så är det leveranstid på detta. Det som istället uppfyller alla lager är smink, krämer och sexleksaker.

Bilbesiktningen - Som jag redan skrivit, man kan nu hitta en tid dagen efter men får istället betala 60% högre pris. Förr fick man oftast vänta minst ett par veckor men då bodde jag i en mindre stad där det bara fanns en bilbesiktning.

Finns säkert delar av dessa som blivit bättre på någon punkt men i det stora hela är jag pessimistisk.

Just vårdcentraler kanske inte har blivit bättre över hela landet. Men i stor-göteborg har det i allafall blvit enorm mycket bättre. Det låter som om du också har flertalet vårdcentraler att välja på inom rimligt avstånd. Om du är missnöjd, byt. Jag bor väster om göteborg. Jag har inom 5 min bilfärd 2st riktigt bra vårdcentraler där man alltid får läkartid samma dag. Utöver vanliga läkare finns rehab, psykologer, sjukgymnastik etc. Och det kostar bara 100/50kr läkare/rehab per besök, precis som brukligt. Det finns såklart kommunala vårdcentraler kvar också, de har oftast väldigt långa väntetider.

Tillgången till apotek är astronomiskt bättre. Förut fanns ett apotek inne i centrala Göteborg kvällstid. Hade du inte bil och var hänvisad till buss om du blev sjuk på helgen eller kvällen så var du i nåden på snälla vänner/anhöriga att skjutsa dig till det enda apoteket inne i stan. Uruselt. Dessutom säljs värktabletter och nässpray och liknande nu i princip på varenda nattöppen bensinstation.

Du beskriver ju själv hur mycket bättre bilbesiktningen blivit i din egna text. Vad är värst, en lite dyrare vara/tjänst eller en vara /tjänst som förhuvudtaget går att köpa/få ta del av? Var det bättre att spara ett par hundralappar och ställa bilen med körförbud i närmare en månad om du behövde en besiktningstid? Du kan få det billigt idag om du väljer en oattraktiv tid dessutom.

Av Biffalakofot
Skrivet av mrqaffe:

På Televerket tiden så hade man rätt att få telefon till permanentbostäder och dessutom var ljudkvaliten så pass bra att det faktisk gick att samtala, kostnaden fördelades ut på alla i stället för att man gör det billigt för de i storstäderna och skiter helt i glesbygd och samtalskvalitet.
Televerket hade en del stora fördelar, likt SJ, för idag går det ju knappt att åka tåg längre om man bortser från lokaltågen och järnvägsunderhållet har ju närmast helt upphört.
Har svårt att se någon fördel som kommit från privatisering inom nått område, det mesta fungerar betydligt sämre och har dessutom ofta blivit mycket dyrare när det privatiserats eller "valfrihet" införts.

Apoteksvaror fungerar absurt mycket bättre idag än på monopoltiden. Idag kan man få tag på huvudvärkstabletter, nässpray och annat i princip alla affärer. Apotek finns dessutom i överflöd med öppningstider 24/7 i alla någorlunda stora städer. På monopoltiden, om man blev sjuk efter kl 6 på kvällen så fanns ett apotek öppet i Göteborg, Sveriges andra största stad.

Besiktningen är en annan sak som har blivit absurt mycket bättre. Jag vet inte om folk har glömt av hur illa det var tidigare med tillgängligheten. Man fick en tid tilldelad, var tvungen att ta ut en semesterdag från arbetet för att besiktiga bilen. Sen fick man åka till den enda besiktningsstationen som fanns inom rimligt avstånd. Idag gödslas det med besiktningsstationer i normalstora städer i jämförelse. Dessutom, ifall man idag väljer oattraktiva tider, kan man få billigare priser, likt priserna var innan avregleringen. Om nu kostnaden för besiktning skulle vara ett problem.

Jag känner ingen idag som har fast telefon inkopplad.

Av Biffalakofot
Skrivet av Shudnawz:

Hur var det med över-/underdödlighet under corona?
OM det är så att Sverige överrapporterar dödsfall pga covid-19 relativt de andra nordiska länderna så bör vi ha en liknande överdödlighet som de, eller?
Men enligt SCB, https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/overdo...
så har vi haft färre dödsfall på sistone jämfört med de senaste åren. Folk dör av corona, ja, men istället dör färre av andra orsaker (eller snarare, de rapporteras som pga covid-19 även om de skulle dött ändå).
Hur ser det ut mot andra länder?

Har myndigheterna skjutit sig själva i foten genom att rapportera för många dödsfall pga covid-19, vilket gör att antalet dödsfall VERKAR högre än det faktiskt är, om man räknar mot ett vanligt år? Jag vet fan inte.

Om vi rapporterade ALLA dödsfall under 2020 som beroende av covid-19 skulle vår dödsratio mot andra länder vara helt horribel, men å andra sidan skulle svenskar se ut att vara odödliga i andra sammanhang, det lirar ju inte i praktiken.
Jag vet faktiskt inte vad som är rimligt här. Det är ju ingen överdrift att säga att det gick dåligt för äldreboendena, men gick det verkligen så dåligt för Sverige som helhet mot övriga länder, om man räknar på snittdödstalen istället för rena rapporterade dödsfall i covid-19?

Detta är en ärlig fråga, jag vill inte förminska lidandet covid-19 orsakat befolkningen, men jag undrar om vi inte själva ställer oss i sämre ljus än nödvändigt i vår iver att rapportera "korrekt"?

Man kan inte jämföra överdödlighet rakt av och jämföra mot tidigare år. Alla försiktighetsåtgärder vi gör driver förstås ner överdödligheten. Färre personer dör antagligen av andra orsaker än vad de skulle gjort andra år eftersom folk håller sig inne eller på sin kant i enormt mycket större utsträckning än normalt.
Och nej, äldreboende döden är inte ett skäl till att vi har fler döda. Om man jämför proportionellt hur många av våra dödsfall som skett på äldreboende så är de lika många som våra grannländer proportionellt deras totala döda, men vi har en mycket större allmänspridning.

Av Biffalakofot

@Starric: Det är det perfekta kompromissen. De låter bra, jag har föregångare, de är små vita och hög WAF faktor.
Jag har mina kopplade till en yamaha 400 serien för tillfället. Utmärkt om man inte har dedikerat bio/musik rum.

Jag har också stora Klipsch med marantz förstärkare i bio rummet, men dessa gör ett utmärkt jobb i vardagsrummet tycker jag.

Han kan för att hamna inom budget, köpa en beg receiver. Eller köpa dessa begagnade, eller köpa lillasyskonet. Vad han inte är ute efter vad det verkar är ju stora skrymmande icke hustruvänliga högtalare.

Av Biffalakofot

https://www.hembiobutiken.se/produkter/hogtalarpaket/51-paket...

Perfekt för dig. Låter mkt bra till musik och film, är snyggt litet och diskret.

Av Biffalakofot

Styrd mot eluttaget? Vad betyder det? Är det en elektrisk säng? Nej, jag har elektrisk ställbar säng inkopplad i ett el uttag bakom sängen. Brandrisken beror ju på vad du kopplar in i eluttaget, om det är en trasig förbrukare som blir varm eller så. Du ska inte tejpa på eller för eluttag som någon skrev..

Av Biffalakofot
Skrivet av Yttenman:

Hej!
Någon som har tips på vettigt 5.1/4.1-system till tv för max 4000 kr? Finns det ens eller bör man satsa på soundbar+ subwoofer ist för den prislappen? Eller bara 2 högtalare? Har sett LG:s SL5R (https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/hogtalare/soundbar/lg-s...) för 2500 men finns knappt några recensioner alls på den. Någon som har erfarenhet av den? Läser man på tex https://www.reddit.com/r/hometheater/ så verkar många tycka att soundbars är helt värdelösa och knappt bättre än tv:ns högtalare och rekommenderar högtalare. Men nästan allt där är ju bara amerikanskt utbud. Tips på hur man får bästa ljud till tv för 4000 kr i Sverige?

Tack!

Om 4000kr är max så borde du köpa begagnat.

https://www.blocket.se/annons/goteborg/hogtalare_dynavoice_5_...
https://www.blocket.se/annons/skane/yamaha_rx_v375_5_1_4k_rec...

Detta kan du ju använda för musik också.
Jag skulle inte köpa en soundbar eller datorhögtalare.

Av Biffalakofot
Skrivet av Xarion:

Största problemet är att bilen anses vara största boven i miljöfrågan vilket är helt fel. Den moderna bensinmotorn är så många gånger bättre än någonsin.

Det som är värst är lastbilar och fartyg. Våran konsumtion gör att vi kräver lastbilar gå konstant och import av produkter vi kan själva tillverka som till exempel tomater från Holland eller gurka från Spanien.

Andra dumheter är att vi har lagar som hindrar från att göra bilar ha mindre utsläpp genom motor byten till mindre eller modernare samt återvinning av fullt fungerande motorer. Istället är vi ombedda att skrota och köpa nytt.

Men med höjd bensin och även diesel så kommer konsumentprodukter också öka i pris. Bussarna kommer kosta mer att åka med.

Skickades från m.sweclockers.com

Du har helt fel när det kommer till fartyg/sjöfart.

Sjöfarten är det i särklass mest miljövänliga transportslaget som finns. Långt bättre än lastbilar/personbil/flyg och tåg.

Ingen bransch är så hårt reglerad som sjöfarten, detta av internationella lagar och organ t.ex. marpol via IMO.

Bränsleförbrukningen per transporterad enhet är försvinnande liten. Dessutom kräver infrastrukturen (havet finns sen innan, inget vägnät behövs) inget bygge mer än hamnar över hela världen.

Okunskapen är stor i samhället när det kommer till sjöfart.

Kort sagt hade miljön allt att vinna på att flytta transporter från land till sjö där helst det är möjligt.

Av Biffalakofot

Obs en onkyo 686 är bra mycket starkare än 373 som länkats ovan..

Av Biffalakofot

Om du ska ha mest strömstarka (effektstark) förstärkaren med bäst funktionalitet (många hdmi in och 2 ut, hdmi på fronten för ex videokamera eller annat, app kontroll, nätverk, 4k passthrough etc etc) för ett hyfsat lågt pris så rekommenderar jag onkyo. En tx-nr 686 borde driva din setup ganska lätt, jag har haft både 609 och 636 (båda två föregångare). De brukar reas ut i slutet av sin livscykel. Dock så har de historiskt sett haft temperaturproblem, båda två mina har bildväxeln pajat i efter några år. Ska du ha den stående inuti en tvbänk så kommer den antagligen inte hålla 10år. Båda mina gick sönder efter 3-4 år. Jag ersatte den med yamaha som verkar hålla som en pansarvagn då jag tröttnade på att de bara höll några år..

Av Biffalakofot

Hej.
Jag skulle gärna köpa det. Skulle vara perfekt för mina pojkar att spela.
Dom älskar minecraft osv.

Jag bor själv i gbg och kan nog komma och hämta smidigt.
Mvh Martin

Av Biffalakofot

som du kanske förstår så drar jag tillbaka mitt bud på ram och ssd. Jag var intresserad av en snabb (samma dag)och smidig affär då jag bir i gbg och var ledig för att hämta upp grejerna snabbt. Köpte nytt för några hundringar mer än mitt bud på inet. Hoppas du får sålt dina grejer. Ha de gött