Inlägg

Inlägg som Kaputnik har skrivit i forumet
Av Kaputnik

ФСБ
Vart inte lika roligt för nått år sen, tur inte grannarna vet vem som har vilket nät..

Av Kaputnik

Har slitit mitt hår i 4 dagar nu.
Kan i alla fall meddela att felet är löst nu.

Jag har felsökt fasen allt, det visade sig dock att det var bitvis telias fel, när man slår på ipv6 bör man även förnya ipv4 adressen visade det sig för mig.
Jag slog till slut av ipv4 helt för att testa om det fuckade ur nått, döm om min förvåning när jag inte fick min ipv4 adress tillbaka av telia..
Utan jag fick snällt vänta deras 20 min sen fick jag en helt ny ip i 2.249.x.x segmentet, har haft samma adress 213.67.138.x i många många år innan.
Nu fungerar allt som det ska vet inte om det är inbillning men tycker fasen allt blivit snäppet snabbare.

Av Kaputnik

Då mitt 6RD på telia började bete sig konstigt i dagarna så kör man ju en google sök och hamnade här.
Fan va trevligt native ipv6 från Telia till slut, ställde om till native ipv6 starta om opnsense.
Men här slutar nog en del roliga också.

Vips får inte mobilerna på wifi nå ipv6 och YouTube tror att jag har ett 14,4 modem.
Men nästan alla webb sidor laddar fasen fortare en blixten?!

Av Kaputnik

Om Amazon säger "Sämre Ad-insertions och precision bakom CGNAT (sämre reklamintänkter för oss,
sämre annonser för dig)" Så blev man ju fasen lite anti ipv6....

Av Kaputnik
Skrivet av Gamer 24-7:

Skärbrädor i trä är att föredra detta då trä är till viss del antibakteriellt. Ja, det finns studier även i detta ämne.

Var det inte de en tant på radio nyss sa att de var en myt som fortfarande lever kvar efter alla år... Plast var det absolut bästa alternativet.
Sen skulle man ju byta ut sina plast skärbrädor minst en 3 -4 ggr året för ha dom fräsha.

Av Kaputnik

Tackar det där fungerar precis som jag vill ha det.
Behövde inte leta i manualen för att lista ut hur man skulle göra sen gjorde dock missen att ta pre-up först. Ibland är man lite snabb med copy past i nano

Av Kaputnik

Har i alla fall testat en massa mer och hittat att det är en "Split-Tunnel VPN" jag vill konstruera men går i alla fall bet på hur man ska ställa in själva PI:n..

Av Kaputnik
Skrivet av Aphex:

Vad är 192.168.0.x för ett nät om det inte är ditt interna? var finns det nätet?

Det kanske var otydligt men alla WireGuard anslutningar har ju en egen IP.. och 192.168.0.x är alltså WireGuard adresserna.

Skrivet av Aphex:

Guiden berättar inte hur du sätter upp en route till 10.0.0.x Du måste tala om för pajen att den ska gå genom tunneln för att nå det nätet, annars kommer den skicka allt som ska dit till default route som borde vara internet och det kommer inte gå bra. Samma sak behöver du göra på opnsense för att nå vilket ip pajen nu har när den sitter på mobila bredbandsnätet. är det en router som levererar det och har pajen i så fall en intern adress bakom den? vilken?

Trodde i min enfald att WireGuard fixade en route till rätt om man ställde in det rätt.
Opnsense är ju redan inställd rätt då det fungera från min mobil.
Ja det är en mobil router och den får intern adress bakom den. Säg 172.16.0.20

Skrivet av Aphex:

vad har du för adresser på tunneln, 10.0.2.1/24 som i guiden?

nej 192.168.0.x/24

Funderar mer på om frågan skulle varit i "Enkortsdatorer" i stället då det är mer om hur man ställer in en pi...

Av Kaputnik

WireGuard raspberry pi.

Hej

Jag har en tunnel fungerande mellan opnsense (192.168.0.1) och min mobil (192.168.0.2) så WireGuard konfigurationen bör ju vara rätt tycker jag.
Mobilen få opnsense serverns externa ip och all trafik tunnlas genom WireGuard samt att den kommer åt mitt interna nätverk (10.0.0.1) utan problem som jag vill ha det.

Nu ska en raspberry pi (192.168.0.3) genom ett mobilt bredbandsnät koppla upp sig till mitt interna nät, men internet mm ska gå via mobila bredbandet.
Här går jag bet, pi:n kan pinga 192.168.0.1 och sig själv men inte mitt interna nät, ingen på mitt interna nät kommer åt pi:n heller.
Vilken liten inställning har jag missat för att få till detta.

Följde den här för att på raspberry pi:n:
https://wireguard.how/client/raspberry-pi-os/

Av Kaputnik

Svamp AP i stället för i taket.

Var inte så sugen att borra upp AP i taket, såg lite stor ut och passade helt enkelt inte.
Efter lite olika idéer fick det bli en förväxt flugsvamp av den i stället.
Hittade på mossa som jag kunde ta idag så det är lite äkta vara i modden också.

Vart inte så nöjd med sladden, så blir ev en platt och dölja bakom foten sen nån gång om man orkar.
Nu ska man bara komma ihåg att vattna sin AP ibland...

Av Kaputnik
Skrivet av Zorerk:

Tiden behöver vara synkad med den universala tiden. Även om det är sekunder mellan de två enheterna så kan det vara minuter/timmar mellan enheterna.
Koden genreras av enheten som visar koden som baserar det på en formel + vad klockan är på enheten. Men sen när du trycker in det på enheten du försöker logga in på så skickas det till Google eller det företag som du försöker logga in till. Om det inte matchar så kommer du alltid få fel kod.

Jag vet ju inte vad den "universala tiden" är, mina enheter är synkade med samma ntp server allihopa nu mera men de hjälper inte heller (alltså samma år månad dag timme sekund).
Efter som att koden genereras av Googles webbsida, har jag ju ingen aning om var dom tar sin tid ifrån om det är min webbläsare eller deras server som ger tiden (kan detta gå att kolla någon stans? eller har inte webbläsare tillgång till tiden lokalt från datorn?). Koden står det klart och tydligt är giltig i 5 minuter men inget vad för tid som finns som genererar den.

Ja det blir alltid fel om tiden inte stämmer.. men nu är det ju Google egen webbsida som genererar koden och Googles egen server som ska ta emot svaret för att kunna logga in, vilket i min värd borde göra att dom har exakt samma tid ner på pikosekunder annars skulle väl deras data center få problem.

Av Kaputnik
Skrivet av jawik:

Textmarkeringen kan ofta lägga till ett mellanslag för att den tänker sig att du ska klistra in det i en text. Högst irriterande när man kopierar saker som ska in i formulär.

De har jag inte råkat ut för därom just att Googles egen knapp för kopiera tar med mellanslaget gjorde mig fundersam då deras google authenticator app fixar sakerna rätt av utan krångel, synd man inte kan använda den längre.

Har försökt idag också utan framgång. Varför länkar man till sin egen sida som inte fungerar? Måste ju vara något knas från deras sida. Finns det ens nått ställe att kontakta dom på?

Av Kaputnik
Skrivet av warp64:

En verifieringskod kommer aldrig innehålla mellanslag.

Det är ju ganska märkligt att deras egen "kopiera koden" knapp på sidan jag länkar till tar med mellanslaget då, vore ju lite ologiskt om du ska kopiera koden för att sen plocka bort mellanslaget för att de ska fungera tycker jag i alla fall.

Skrivet av Zorerk:

Ett problem som jag har sett flera gånger med Google 2FA på jobbet är att det är väldigt tidkänsligt. Har du sett till att din enhet är korrekt tids synkad? 1 till 2 minuter fel och brukar ge fel koder.

Verkar vara på mindre en 1 sekund på datorn till surfplattan jag försöker med.. Dock så är det ju Googels egen server som genererar koden och den är giltig i 5 minuter, var den sen läser tiden från vet jag inte.

Skrivet av Airikr:

Med mellanrum före och efter tvåstegsverifikationskoden menar jag såklart just det, före och efter ([ ]123456[ ]), och inte mitt i koden (123[ ]456).

Om du nu använder dig av en säkerhetsnyckel så ska du peta in den fysiska nyckeln, YubiKey eller vad du nu använder, innan du väljer att logga in på ditt konto. Det står på Googles hjälpsektion om en säkerhetsnyckel att om du inte har tillgång till säkerhetsnyckeln, så kan du logga in med en kod eller via ett inloggningsmeddelande som dyker upp i en mobil enhet (en smart telefon eller en surfplatta) där du är inloggad på samma Google-konto.

Om du däremot har tappat bort din säkerhetsnyckel och inte har tillgång till dina tvåstegsverifikationskoder eller någon annan inloggningslösning, måste du kontakta Google och fråga om att ta bort din tvåstegsverifikationskod och avlänka din säkerhetsnyckel från ditt konto.

Kontrollera även det som @Zorerk skrev i föregående inlägg.

Varför skulle det vara mellanslag före efter.. ja ja ska testa alla tre kombinationer nu.

Problemet är att jag på surfplattan i googels eget app får upp att webbläsaren stödjer inte säkerhetsnyckel välj en annan verifiering vilket bara är slå in en kod från https://g.co/sc inget annat alternativ finns.

Av Kaputnik
Skrivet av Airikr:

Allt hänger på hur du sparade tvåstegskodsnutten och återställningskoderna som Google gav dig.

  • Skrev du av tvåstegskodsnutten eller kopierade du den?

  • Om ja på föregående fråga, kopierade du den utan några mellanrum före och efter strängen?

  • Laddade du hem QR-koden för och lägga till tvåstegsverifikationen?

  • Sparade du återställningskoderna?

1. jag har inge återställningskoder har säkerhetsnyckel.
2. jag har redan testat som jag skrev med och utan mellanslag samt kopiera koden från webbläsaren direkt från https://g.co/sc inget av dom fungerar.
3 Finns ingen QR-koden säkerhetsnyckel som gäller då fungerar inte några QR-koder och app genererade koder.
4. se 1.

Av Kaputnik

Googels säkerhetskod för tvåstegsverifiering.

Hur i hela värden är det tänkt?
Detta är från Google själva

Citat:

"Om du inte kan använda säkerhetsnyckeln kan du generera en säkerhetskod för tvåstegsverifiering:

Besök g.co/sc på den andra enheten där du är inloggad på ditt konto.
Ta fram säkerhetskoden genom att följa anvisningarna på skärmen."

Detta låter ju lätt och bra men fungerar koden. Svaret är ju givetvis NEJ?!

Koden är typ 001 123 har provat både 001 123 och 001123 får inget att fungera genererat 5st nu och ingen fungerar nån som vet vad jag gör för fel eller har Google gjort nått knas så det inte fungerar längre?

Av Kaputnik
Skrivet av Bozzeta:

FF är problemfritt.
Thunderbird däremot tar 2 min att starta upp.

Har du kört komprimera i alla mappar du har?
Jag har haft samma Thunderbird profil i ca8 år inge problem alls.
Jo en gång då jag inte visste om komprimera, då tog det också 2 min att starta. Körde en och vipps tog det 2 sekunder igen.

Av Kaputnik
Skrivet av ehsnils:

En klassisk mikro med en mekanisk klocka som klingar när den gått färdigt är en tillräckligt bra mikro. Finns ett reglage till som ställer effekten, inga konstigheter.

De är ju en mikro som kommer hålla i evigheter du ska ju köpa ny när mjukvaran blivit gammal efter 2-3 år som med mobiler.

Sen helt OT de finns ingen effekt reglering på en mikro. Är huvudet byggt för 900w är det 900w alltid, för att kunna "reglera effekt" stängs microhuvudet av och på hela tiden. Så i princip är det bara 2 st timers, lyssna nästa gång du kör den på full respektive ½ effekt kommer du höra att den tikar väldigt mycket på ½ men på full låter det bara vid start.

Av Kaputnik

Inte märkt ett dugg hela gårdagen allt fungerade kanon bra, kör ju i och för sig unbound om de nu var Telias dns som krånglade igen.
Det är väl inte första gången dom vart nere.. 🤔🙄

Dock idag så vill inte Telia mailen komma fram i tid. Fick ett 3h efter att de skickat, blev en vända ner på stan i onödan tack vare de.

Av Kaputnik
Skrivet av Kr^PacMan:

Interfacet gör det de ska, men det är kanske inte riktigt lika snyggt som UniFI, eller har lika mycket statistik. Men det är det jag gillar med Grandstreams system, det är bara WiFi, inget annat. Loggar inte på varje dag och kollar klienter, och behöver jag det så hämtar jag det via SNMP.

Grandstream har ju routrar, men inte testat dem. Jag håller mig till pfsense som de senaste 25 åren

Det vart en grandstream och den gör det de ska bra! Haft den en vecka nu. Tack för tipset Kr^PacMan!
Grandstream hade mycket mindre inställningar för wifi än min gamla asus router, men å andra sidan pillade man inte med dom nått ändå när allt fungerade. Dessutom får jag för mig att den visar det som behövs i inställningar allt annat sker i bakgrunden.

Ett trevlig gränssnitt några saker man saknar att se från asus:en men inget som stör än.
Aldrig sett Unifi gränssnitt så har inte nått att jämföra med där.
Jämför man asus:en och grandstream så är det senare trevligare och mer avskalat.
Allt känns som det är gjort för att bara fungera och inte behövas ställas in nått.

Den största överraskningen var 10dBm högre signalstyrka på 5.8ghz än asusen! 😎
2.4 var väl i det närmaste identiskt. Alla enheter flyttades över utan problem trodde dock inte alla skulle gilla wifi6, men jag klarar mig helt utan "Wi-Fi5 Compatible Mode" woo hoo.

Jag gick från en asus router till opnsense nu, hittills mycket nöjd (dock är det annat där... opnsense har för mycket inställningar mot asus:en ).

Skrivet av Aphex:

Det mest negativa jag kan säga är väl att de inte är lika snygga och slimmade som t ex ubiqiti, skulle den sitta mer synligt hade jag nog vägt in det.

Bara sett på bild och jo den är stor, ganska så förväxt brandvarnare. Man får hoppas att storleken har har nån bra funktion men håller med dig man får försöka sätta den där den syns lite mindre.

Av Kaputnik
Skrivet av Kr^PacMan:

Är det ren WiFi du är ute efter så är Grandstreams GWN-system rätt trevligt tycker jag. Har kört det i hemmet nu i cirka 1 år utan några större problem

Lånar tråden lite då jag också tittar efter ny AP..
Inte hittat nån som kör en Grandstream fasen knappt hört talas om dom och varför vara som alla andra och köra Unifi.
Nyfiken vilken du kör och vad för krångel du haft med den?

Sen är ju min undran finns ju bara wifi6 AP:s knappt någon 6E, eller skippar dom 6E och kör på 7 direkt?
Känns ju dumt köpa bara 6 om 6E, 7 kommer om ett tag (som allt inom IT) men å andra sidan stödjer för fasen bara 2 sak i mitt hem wifi 6 och inget 6E eller 7 så.

Gamla routern är 7år så även om den nu mera bara agerar switch och AP tills nya sakerna är på plats så känns det som man kommer ha en ny AP många år framöver och vill ju då ha nått som klarar av det.