Inlägg

Inlägg som Messier1994 har skrivit i forumet
Av Messier1994

Tror jag kanske är ute lite i sista stund i förhållande till att få något byggt av Inet, väntar på svar men det kunde dröja till imorgon så då tror jag det blir tajt.

Vad tror ni om detta off-the-shelf alternativ? Missar jag något, verkar nästan 'för bra för att vara sant'?
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_acer-predator-orion-500...

Av Messier1994
Skrivet av källarinvånare:

Köp ett 3080 12 GB istället. Kostar bara 1500 kr mer på Proshop och är betydligt mera framtidssäkert.

Är det svårt att montera ihop allt själv om man köper in allt separat? Sist jag monterade en processor rörde det sig om en overdrive 486 100mhz.

Inet har en leveranstid på 12 vardagar, vilket är lite långt för att hinna tlll födelsedagen. Har kollat med dem och de har även en expresstjänst (typ 500:- extra), men väntar svar på måndag.

Av Messier1994

Tack snälla, alla!

1. Han har en sådan här skärm (https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/datorskarmar/dat...), ett år gamla creative-högtalare som är helt OK och tangentbord +mus från i julas.

2. Hur ska man tänka med vätskekylning vs fläkt?

3. Ska köra på Inet tror jag. Leveransen till 9 maj kanske är lite av en gambling, men borde fungera…

Av Messier1994

Speldator till grabben (14 år) (färdigbyggd, prisnivå mellan)

Såg en liknande tråd ovan, men skapar en egen eftersom spec:en i mitt fall ligger lite över. Grabben fyller 14 och har sparat som en dåre till ny gamingdator och vi har lovat att match:a 50%. Budget hamnar kring 20-25 KSEK.

Har tittat på dessa varianter, hur skulle ni tänka i förhållande till dem? Någon som har några andra förslag?

https://www.dustin.se/product/5011266330/x-ray-core-superior

ACER PREDATOR Orion 5000 PO5-625s - Stationär Gamingdator med RTX 3080

Komplett a199 Epic Gaming PC - Komplett Epic Gaming PC

https://www.dustin.se/product/5011247964/legion-t7

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Av Messier1994
Skrivet av jnsson:

Det står i kassan när du betalar att det är inklusive VAT på Aliexpress

Avser det också tull?

Av Messier1994

Aha, det var som tusan, så tull och skatt ingår i priset på Aliexpress? Går det att kolla på förhand om någon redovisar rätt?

Är på G att göra en beställning av LiFePo4 batterier och har tittat på de med europeiska lager (från AliE) men då kanske man skulle titta på några med Kinesiska lager också. Fördelen med dem är att det finns mycket mer info på nätet om deras kvalitet från främst amerikanska forum.

Av Messier1994

Några insikter som jag kommit till efter att haft robotdammsugare 1.5 år:

* Med tre barn och stökigt rum spelar sugbehållarens storlek ingen för oss. Vi kör vår varenda vardag och om jag kikar på den en gång i veckan har den alltid snurrat in något, allt från strumpor till hårsnoddar till Lego m.m.

* Moppfunktionen ger ingen märkbar effekt från dag till dag, men om den skurar en gång per dag hela tiden så är min bedömning att den absolut håller undan fläckar.

* Vi blir väsentligt bättre på att hålla undan det värsta på golvet på den våning dammsugaren är på.

* Blir nog snart att skaffa en till. Har burit emellan källaren och bottenvåningen, men till slut glömmer man bort det och det gått en månad utan att man bytt våning.

Av Messier1994
Skrivet av Pliind:

Jag gjorde min säng smart senast

2x https://www.webhallen.com/se/product/324413-Withings-Somn-Ana...

Går in i homeassistant och indikerar när någon ligger i sängen!

Så har gått från att säga godnatt till google (hatar röstassistenter mer och mer) till att använda en knapp till att bara gå lägga mig för att allt ska bara slockna. (såklart när både jag och sambo ligger i säng)

Coolt! Ger den bra data? Hade en samsung-klocka men den hävdade dels att jag sov alltid när jag satt och jobbade, dels att jag aldrig hade någon rem-sömn vilket var lite scary…

Av Messier1994
Skrivet av aragon:

fast hur mycket kraft behöver du, vad talar vi om för dragvikt?
även en 12v vinsch som sitter på en atv eller bil kan man dra jäkligt mycket med.

en annan lösning är ju att automatisera den manuella, dvs en motor som driver handtag med hävstång.
smidigast är ju annars en bensindriven winch, finns färdiga lösningar som är riktigt starka (kolla kina marknaden)
eller helt enkelt ta en gammal gräsklippare motor och sätta en "växellåda på"

Ja la till en bild på vinschen vi använder idag. Vi ska se om vi kan mäta hur tungt det är när vi spelar upp den i höst. Men jag tror att det rör sig om många ton. Som det är nu så är det en jkl utväxling på spelet, typ 5 cm till 40 cm, och vi drar med ett block som i princip gör oss dubbelt så starka, och ändå krävs det två man som sliter riktigt tungt.

Av Messier1994
Skrivet av LPG:

Hiskelig pjäs du behöver då som jag undrar om det ens existerar för konsumentbruk. Får jag fråga vad för vinsch du ska driva? Varför skulle en sån gå på 12V om den nu är så kraftig. Ska du ens driva nåt på 5400W kan du inte ens göra det på enfas för med 10A säkring så har du 2300W och 16A säkring 3680W.

Ajdå… Behöver en vinsch för att dra upp en kaj som vi har på hjul.

https://i.ibb.co/GJjRqC3/B5-C681-A6-0655-4-F28-B98-D-710-BBB651...

Har ett hyfsat stadigt bensindriven generator till 230, men den klarar ju inte heller hur mycket som helst…

Just nu dras den upp med muskelkraft med en riktigt stor handvevad vinsch som använts vid flottning för några decennier sedan…

https://i.ibb.co/QndPWR4/95-C0575-E-EAC0-4370-BE9-E-BA5-D4-C14-F...

Av Messier1994

Har ni någon tanke på en 230 till 12 volts omvandlare som klarar 450 amp (jag får det till 5400 watt)? Är till en vinsch.

Av Messier1994
Skrivet av backlulund:
Skrivet av aragon:

den skulle vara perfekt till ungarna

Haha, kan verkligen känna hur stressen slår på i kroppen när man hör att kompressorn börjar arbeta...

Av Messier1994
Skrivet av aragon:

Så nu är den gamla skitkameran borttagen och den nya monterad,
det blev bra att montera en junction box, så slapp jag den fula plastlådan på stolpen.

https://i.imgur.com/64DvpXt.jpg

https://i.imgur.com/u5QfWOf.jpg

Riktigt snyggt!

Skulle vara lite coolt med en vaktkur med tonade rutor bredvid, även om det aldrig satt någon i den...

Av Messier1994
Skrivet av aragon:

0-10v är endast för styrning, dvs tänk att du har en fläktkontroller
på denna går man då in med 230v och ut med 230v till fläkten, kontrollen har två extra sladdar med 0-10v signal styrning.
0-10v styr då utgående v tex sätter jag 0-10v signalen till 5v betyder det att den bara ger 115v till fläkten.

Nu bör det dock redan finns någon form av styrning på fläkten så med lite tur kanske du kan koppla in dig där i stället
och använda befintlig styrning, ett annat exemel är att använda torrkontakt, det betyder att signalen som går in går ut med samma värde, och drivs vanligen med 12 eller 24v tex qubino har versioner med detta, "den ersätter den befintliga knappen/vredet)

Har fått igång det medföljande reglaget, är så här det ser ut:

https://www.bildtagg.se/file/hooq4s3bif0b6q15s9nm6o4y

Utgår ifrån att det är pic16f690 som styr fläkten. Vackrast vore väl om man kunde styra pic microcpntrollern direkt med en esp32, ska googla lite, ingen aning om hur svårt det kan vara. Alternativet är väl att byta ut allt?

Av Messier1994
Skrivet av felplacrd:

Hej,

Hoppar in i tråden med en fråga som jag tror är enkel för er som kan (jag är helt ny till detta).

Förra ägaren till huset verkar ha installerat nån form av smart LED-strip, och jag vet inte hur jag ska styra den. Det finns ingen märkning på själva strippen vad jag kan se, men på transformatorn står det Phillips så jag antar att det är en Phillips Hue-pryl.

https://imgur.com/a/rj4EqMe

Är det en "Hue Bridge" kopplat till mitt nätverk och en app jag behöver, månne? Om det stämmer, räcker det med att autentisera appen mot bryggan och sen är det "fritt fram" mellan bryggan och LED-stripsen, eller måste LED-stripsen "resetas" på nåt sätt för att kunna paras ihop med bryggan/appen på nytt?

Edit: Har sökt lite och verkar som man kan behöva serienumret på strippen för att para. Jahaja, det återstår att se om jag kan få fram. Grejerna är ju inbyggda. 😖

Ok, jag kan inte riktigt utläsa vad det är för pryl från strippen. Normalt brukar det räcka att nollställa och sedan aktivera parning. Det brukar antingen finnas en knapp för det eller så kan man åstadkomma samma sak genom olika typer av aktioner, typ stänga av och på 5 ggr.

Av Messier1994
Skrivet av aragon:

el är fan skit farligt och det kan gå illa så jäkla fort, jag hade en polare som "bara" skulle fixa en spotlight, efter plågats i ett antal timmar hittade en av hans ungar honom, han avled på sjukhuset. (med andra ord stäng av strömmen innan du petar)

det är olika laster beroende på vad det är för prylar, nästan alla smartpluggar jag vet förutom vissa utanpåliggande qubino samt Heltun High Load inbyggnadsmodul fixar bara Resistive last dvs traditionella glödlampor, värmeelement dvs saker som utgör ett motstånd.

qubino och heltune vet jag fixar andra laster då jag tjatat med bådas utvecklare som bekräftar att testerna är gjorda på 16A för alla tre typer av last och garanterade att det inte är ett problem.
(qubinos inbyggnad klarar andra laster med fast mycket lägre än utmärkt effekt, tror det är 100w på flush dimmern för styrning av fläkt)

induktiv last är tex motor (diskmaskind,tork,tvätt,hårblås,dammsugare) lysrör med magnetisk reaktor, spolar osv kör man induktiv last på en enhet som inte är gjort för det särskilt om man har högt effektuttag säg 1500w på en enhet som klarar max 2000w resistive last då är risken inte bara att du bränner pluggen utan riskerar även brand (tex fibaro relä har historiskt haft en vana att brinna när folk kör dom mot vanliga lysrör, (vet dock inte hur det är idag)

sedan har du även kapacitiv last, då är det tex kondensatorer, elektroniska transformatorer ​tex led lampor

det finns en "grund regel" eller rättare sagt, det är någorlunda vanligt att man kan belastar med 1/4 av utmärkt effekt om du ska köra annan last än resistive last OBS att detta gäller absolut inte alla produkter, vissa fixar inte det alls.
Säg att din plugg klarar 2000w då "ska" man kunna köra 500w av annan last. (rekommenderar dock att du kollar detta med tillverkaren)

Jag funderade på ditt projekt, du har inte bara funderat på att sätta en trampetsgängad stav med en gummi fot på? motorn roterar så kör pinen ut och öppnar luckan, det finns ju motorer där man har pinnen rakt genom motorn så då fäster du bara den under bänken så är det klart, annars kan man ju lägga en mindre motor med växling på sidan av stången med ett kugghjul som driver stången. jag tänker att din befintliga trälösning kommer mögla rätt fort för vattenångan från maskinen?

Två ball screw motors beställda från Amazon ikväll, tack för tipset! Tror absolut på ditt förslag.

Av Messier1994
Skrivet av aragon:

ok, jo det är ju rätt lätt hänt att man glömmer en sådan sak när man ritar kök, så är tanken för mig med, dvs tid och förbrukning innan den drar meddelande att disken är färdig. hmm visste inte tuya har propp som fixar induktiv last.

Jag ska byta till en photoresistor som jag sätter direkt mot diskmaskinens lampa. Har kört en del med dem för att mäta elförbrukningen. Den registrerar bara ljus när den direkt riktas mot en lampa, inget av indirekt dagsljus osv. Torde fungera bra.

Av Messier1994
Skrivet av aragon:

ok, jo det är ju rätt lätt hänt att man glömmer en sådan sak när man ritar kök, så är tanken för mig med, dvs tid och förbrukning innan den drar meddelande att disken är färdig. hmm visste inte tuya har propp som fixar induktiv last.

Hm, indikativ vadå för nått? Den går i alla fall. Risk för överhettning?

Jag schabblar alldeles för mycket med elen. Tänkte kolla om 12-volts drivaren från en gammal trasig köksfläkt skulle fungera i ett annat projekt. Den fungerade inte, förmodligen bränd, och jag var hyfsat trött, typ tionde gången jag satte i sladden inne i fläkten råkade jag trycka tummen över båda polerna. Fick bara en brännblåsa å det räckte att byta en säkring, men jag har lite mer respekt för elen efter det.

Av Messier1994
Skrivet av aragon:

snyggt, hur är det original, trycker du på diskmaskinsluckan så den "poppar ut" eller hur öppnar man normalt sätt?
kör du en modul i diskmaskinen som öppnar luckan när förbrukningen minskar eller hur triggar detta?

Tack! Så klart långt ifrån optimalt, men kul och lärorikt projekt.

Konstruktionen av köket gick i all hast, och plötsligt stod vi där och funderade på hur man skulle öppna diskmaskinen i ett tryck öppna kök.

Lösningen hittills har varit att öppna luckan bredvid och peta upp diskmaskinen.

Jag har en tuya-propp med energimätning som diskmaskinen sitter på. Jag är inte igång med detta än, men tanken är att en automatition ska gå på en viss kortare tid efter att förbrukningen dippat. Har inte riktigt kartlagt förbrukningen för att se om det finns några naturliga dippar under programmet som jag måste ta hänsyn till. Ett alternativ är ju att köra en automatition typ 2:30 efter en första topp eller något liknande.

En brasklapp är att luck-sensorerna i diskmaskin är sjukt känsliga. Vid något tillfälle har den stannat av under programmet och jag har fått justera magneterna. Detta trots att allt är väldigt finjusterat på mm (har fått hålla på i timmar). Är inte övertygad att upplägget kommer hålla särskilt länge, men de problemen är jag förbi när jag sätter på en starkare stegmotor istället.

Av Messier1994

Nu är diskmaskinen live. Fungerar bra, men balanseringen med magneter var lite klurig eftersom motorn är så jkl svag.

Har väldigt stora förhoppningar på att denna uppfinning ska göra mig ekonomiskt oberoende.