Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som kanskedet har skrivit i forumet
Av kanskedet

Dag: 10
Språk: Python

NORTH = 0 EAST = 1 SOUTH = 2 WEST = 3 indir2outdir = { ('|', NORTH): NORTH, ('|', SOUTH): SOUTH, ('-', EAST): EAST, ('-', WEST): WEST, ('L', WEST): NORTH, ('L', SOUTH): EAST, ('J', EAST): NORTH, ('J', SOUTH): WEST, ('7', NORTH): WEST, ('7', EAST): SOUTH, ('F', NORTH): EAST, ('F', WEST): SOUTH } fitting_tile = {} # Used to replace 'S' with a fitting tile for (tile, dir1), dir2 in indir2outdir.items(): fitting_tile[(dir2, dir1)] = tile def read_lines(filename): lines = open(f'day10/{filename}.txt').read().splitlines() lines.insert(0, '.' * len(lines[0])) lines.append('.' * len(lines[0])) lines = [f'.{line}.' for line in lines] m = {} for i, line in enumerate(lines): for j, c in enumerate(line): if c == 'S': start = (i, j) m[(i, j)] = c return lines, m, start def next_dir(tile, dir): return indir2outdir.get((tile, dir), -1) def next_pos(pos, dir): if dir == NORTH: return (pos[0]-1, pos[1]) elif dir == EAST: return (pos[0], pos[1]+1) elif dir == SOUTH: return (pos[0]+1, pos[1]) elif dir == WEST: return (pos[0], pos[1]-1) # Part 1 def walk(m, start): for dir in [NORTH, EAST, SOUTH, WEST]: start_dir = dir pos = start if next_dir(m[next_pos(pos, dir)], dir) != -1: on_loop = set() steps = 0 while steps == 0 or m[pos] != 'S': on_loop.add(pos) end_dir = dir pos = next_pos(pos, dir) dir = next_dir(m[pos], dir) steps += 1 # Replace 'S' with a fitting tile (used in part 2) m[start] = fitting_tile[(start_dir, end_dir)] return (steps//2, on_loop) # Part 2. Count number of collisions (odd => inside) def count_inside(lines, m, on_loop): inside = 0 for i in range(len(lines)): count = 0 for j in range(len(lines[0])): if (i, j) in on_loop: if m[(i, j)] in '|LJ': # ignore other tiles ("collinear") count += 1 elif count % 2 == 1: inside += 1 return inside def solve(filename): lines, m, start = read_lines(filename) distance, on_loop = walk(m, start) inside = count_inside(lines, m, on_loop) return (distance, inside) assert solve('input') == (4, 1) assert solve('input2') == (8, 1) assert solve('input3') == (23, 4) assert solve('input4') == (22, 4) assert solve('input5') == (70, 8) assert solve('input6') == (80, 10) #assert solve('input_real') == ... print('OK')

Dold text
Av kanskedet
Skrivet av FX9:

Kanske att det låter som ett system för att hålla priserna uppe som ligger utanför normal marknadshandel, vilket då inte ger en rättvis bedömning om vad folk egentligen är beredda att betala?

Vad menar du med normal marknadshandel? Med system syftar du på Ethereum-systemet? Transaktionerna är publika och kan verifieras. Här finns lite statistik över transaktioner de två senaste åren. Där kan man se att man inte har kunnat köpa en punk för under 500 000 kr sedan sommaren 2021.

Skrivet av medbor:

Kollar man på den länken i mer än någon minut så ser man ju flertalet försäljningar av samma bild med 0.25 högre varje gång. Ett typiskt sätt att få omsättningen att öka fort men värdet och mängden pengar i omsättning minimal…

Inte alls imponerad och hoppas du inte är för djupt insyltad eller har saker som står på spel om detta faller

Ja, folk köper och säljer kortsiktigt i förhoppning av att tjäna pengar. Detta är fullkomligt normalt på finansiella marknader.

Tack, men du behöver inte oroa dig för mig. Jag har följt kryptosfären dagligen sedan 2017 och jag känner att jag har ganska bra koll.

Av kanskedet
Skrivet av Sando:

Precis min poäng. Plocka bort honom, och var är marknaden?

De flesta effektiva marknader har market makers. Om man plockar bort en sådan, så kommer ofta någon annan och ersätter dens plats. Det har funnits andra market makers inom punks som är mindre aktiva nu pga blivit utkonkurrerade av PunksOTC. Det finns en riktig efterfrågan av punks, vilket förklarar den största delen av nuvarande marknadspris.

Det är troligen sant att PunksOTC har lyft upp det lägsta priset för en punk en aning, pga, de äger för närvarande runt 100 punks (1% av hela samlingen). Men det är alltid svårt att säga vad priset skulle vara om de inte hade ägt dem. Marknaden hade varit mindre effektivt och mer volatil än den är, men jag har svårt att se att det lägsta priset skulle vara väldigt mycket lägre än vad det är idag.

Så jag vet inte riktigt vad din poäng är?

Av kanskedet
Skrivet av Sando:

Ta en titt på försäljningshistoriken på Cryptopunks. Det tar knappt innan en minut innan du hittar tecken på marknadsmanipulation. Ta t.ex. en titt på det här kontot;

https://cryptopunks.app/cryptopunks/accountinfo?account=0x191...

Eller motsvarande med nästan 50 miljoner vinst;

https://cryptopunks.app/cryptopunks/accountinfo?account=0x023...

70 miljoner dollar i "förluster". Och såna konton finns det massor av. Det där kontot har också massor av kopplade konton som säljer NFT:n fram och tillbaka för att hålla uppe värdena.

Tittar du på "average open bid" så ser du att det inte ens ligger på 2000 dollar, medan det flyttas NFT:n värda 100 000 dollar mellan egna konton. Tittar du på det andra kontot ovan som har 4 bids som ligger ute med medeltal på nästan 75 000 dollar. De 4 biden drar upp medeltalet otroligt mycket.

Av 10 000 punks är ca 1000 till försäljning för tillfället, men endast 500 bids. Av dessa bids är nästan alla för en spottstyver, medan sen vissa håller upp värdena genom att köpa mellan egna konton.

Det är en död marknad. Djup som ett fågelbad.

PunkOTC är en market maker som köper och säljer punks som är undervärderade. Du länkar till två av deras adresser, där de använder några adresser för att köpa och några andra adresser för att sälja. Pga hur bud fungerar rent tekniskt så finns det inte många aktiva bud (man låser in ETH i det smarta kontraktet och de kan bara användas för att göra ett bud på en punk). Om du exempelvis skulle försöka sälja en punk för 700 000 kronor (40 ETH) så skulle PunkOTC direkt köpa den pga undervärderad. De har program för att automatiskt köpa vad de anser vara undervärderade punks.

Av kanskedet
Skrivet av Sarato:

Krypto är inte grönt. Det där är bara killgissningar.

De flesta kryptovalutor är "gröna", inklusive Ethereum. Det är mestadels bara Bitcoin som använder PoW, resten använder någon form av PoS.

Av kanskedet
Skrivet av medbor:

Värdet finns inte förrens någon betalar… finns många annonser på både blocket och tradera med fantasipriser, betyder inte att de stämmer/blir sålda

För Cryptopunks kan du se de senaste försäljningarna här och vilka som finns till försäljning här. Som man kan se är Cryptopunks relativt likvid med någon eller några försäljningar varje dag.

Av kanskedet

Den billigaste CryptoPunk kostar fortfarande runt 800 000 kronor. Det finns 10 000 av dem, så samlingen har ett totalt marknadsvärde på ungefär 8 miljarder kronor.

De flesta samlingar dog direkt, eftersom vem som helst kunde skapa en NFT-samling och många lockades av enkla pengar. Men det finns ett antal signifikanta samlingar som fortfarande har ett högt värde, där CryptoPunks är den största. Ett annat exempel är Chromie Squiggle som kostar ungefär 150 000 kronor.

Av kanskedet
Skrivet av Sando:

De påminner inte alls om varandra, och tidpunkten är dessutom dåligt vald. Intresset har ju helt dött ut nu efter två stycken bubblor och krascher.

Bitcoin introducerades 2009. Ethereum 2015. Det har nu gått snart 14 år sen blockchains introducerades som koncept, och det har fortfarande inte uppkommit ett enda nätverk med praktisk användning för ett ändamål utanför nätverket (alltså annat än finansiell spekulation). Tekniken är inte ny - den är bara onödig.

Intresset för kryptovalutor har historiskt sett varit väldigt cykliskt med cykler på 4 år. Nu är vi i närheten av botten av denna cykeln som sammanfaller med recession på makronivå. Man har sagt att kryptovalutor kommer att dö ut sedan de introducerades, men trots detta växer de sig bara starkare i varje cykel, rent prismässigt, tekniskt och hur de används. Sedan att man i Sverige inte förstår detta, det är en annan sak. Det skulle inte förvåna mig om Sverige blir bland de sista länderna att anpassa sig...

Av kanskedet
Skrivet av pine-orange:

1991 var internet inte tillgängligt för allmänheten, det dröjde till '94 innan det fanns en leverantör för privatpersoner.
Vi kan till och med begränsa oss till '95 till '01, Google och Altavista började någon gång där emellan och olika chattprogram som MSN Messenger, ICQ,... startades. Detsamma gäller olika browsers som Internet Explorer, Netscape ('94 egentligen). Blocket också. Flashback. Lunarstorm. Vanligt folk började använda teknologin.

Vad har hänt inom blockkedjan som har ökat användandet hos vanligt folk? Vilka användningsområden finns det? Om det inte har hänt, när tror du att det kommer hända? Eller kanske ännu viktigare när kommer det inte hända längre? Det vill säga, när betraktar du det som ett misslyckande?

Rapport av Deutsche Bank från januari 2020 som jämför internet med kryptovalutor:

Kurvorna mellan internetanvändare och kryptoanvändare påminner varandra en hel del. Siffrorna är visserligen några år gamla, men de nyare graferna jag har sett ser likadana eller bättre ut.

Av kanskedet
Skrivet av Phod:

De personer du ser som väldigt negativt inställda till kryptovalutor är nog de som påpekar nackdelarna för dig. Alltså, jag ser inget fel i att spekulera i kryptovalutor eller NFTer, men det gäller att se det för vad det är. Om man sitter på pojkrummet och majnar memecoins på farsans elräkning så har ju kryptovalutor inga nackdelar, men om man ska spekulera i dem så finns det en del totalt uppenbara saker man bör känna till.

2009 introducerades Bitcoin, ett knappt halvår senare köpte någon två pizzor för Bitcoin. Tolv år senare så är Bitcoin inte nämnvärt mycket närmare att bli ett accepterat betalsystem. Det är ju nästan så att koppardaler eller holländska tulpaner är mer praktiskt. Visst, det finns fördelar med blockchain, men varför är det ingen som har uppfunnit en killer app?

Givet hur stort kryptovalutor faktiskt har blivit, så skulle jag säga att det redan finns killer apps, och de som jag nämnde i tidigare inlägg.

Av kanskedet
Skrivet av filbunke:

Allting som folk är negativa om kommer ju uppenbart att förändra hela marknanden! ... ...

Alla jag pratar med är så negatativa om min idé för att automatisera sopsortering med hjälp av tama och tränade råttor. Måste betyda att jag är på rätt väg och att det kommer att förändra hela marknaden!

"Om allt du har är en hammare, ser allt ut som en spik."

Vi får väl se. Man kan bara notera hur kryptovalutor har växt explosionsartat de senaste 10 år - inte alls olikt hur internet tidigt växte.

Av kanskedet
Skrivet av Gorian:

Som lekman vänder jag på det: vad grundar sig intresset utomlands på och hur ser motsvarande ut i Sverige?

Tänker att antingen är vi sena på bollen eller så finns det något i omständigheterna som gör att intresset för närvarande är svalare här än i utlandet.

Jag tror att det delvis beror på att våra finansiella system fungerar väl (svårare att se syftet med den nya tekniken då) och att svenskar har lätt att ingå i internationella miljöer (varför delta lokalt när kompetensen finns globalt).

Av kanskedet
Skrivet av Phod:

Problemet är väl att ingen har kommit på något användningsområde där blockchain fungerar bättre än existerande teknik, förutom kryptovalutor och NFT:er (som är riktigt stora pyramidspel om du frågar mig). Det finns en hel del företag som jobbar på diverse användningsområden för blockchain, men personligen har jag inte sett något sådant som inte fått mig att ställa frågan "På vilket sätt blir det här bättre med blockchain?" Just nu är det ett stående skämt att start ups slänger in blockchain som ett buzzword för att dra in pengar.

Pengar, finans (DeFi) och digitala samlingsobjekt (NFT) är väl ganska stora områden. Att ha öppna system där alla kan läsa reglerna (öppen källkod) och att ingen enskild stat kontrollerar hur reglerna utvecklas tycker jag är väldigt viktiga egenskaper. Jämför detta med stängda plattformar med liten insyn och kontrollerade av några få företag i Silicon Valley.

Det är intressant att det är så många personer på Sweclockers som är så negativa om kryptovalutor. Det påminner mig lite om när tekniskt kunniga personer var så negativa om iPhone då radiotekniken inte var tillräckligt bra, men de missade helt hur iPhone förändrade hela marknaden...

Av kanskedet
Skrivet av Tinkerbeard:

Jag har haft Protonmail sedan ett par år tillbaka med tillkopplat eget domännamn och kan inte bli mer nöjdare. Lägger hellre pengarna där än att ha en egen server hemma och slippa allt strul.

Jag har också använt Protonmail nu i över fem år och jag är helt klart nöjd än så länge. Jag tycker det är viktigt att man använder ett eget domännamn oavsett eposttjänst, eftersom man då "enkelt" kan byta till en ny tjänst utan att behöva byta epostadress.

Av kanskedet
Skrivet av Airikr:

Protonmail är svindyrt jämfört med Posteo och Tutanota. En månad kostar cirka 30 kr per månad för 15 GB (cirka 360 kr per år). 500 GB kostar cirka 100 kr per månad (cirka 1 200 kr per år). Dock får du mer för priset då Protonmail även petar in VPN och en molntjänst. Dock tar molntjänsten upp samma lagringsutrymme som vad e-posten gör och är ämnad huvudsakligen för och kunna lagra filer som du sen kan enkelt dela till andra via e-post (vad jag har förstått det som).

Sen om man är ute efter en e-posttjänst som är mån om ens integritet, är Protonmail både bra och inte bra. Tjänsten är bra då den är krypterad (tvåvägskrypterad (E2EE) om du skickar e-post från ditt Protonmail-konto till ett annat Protonmail-konto), men tjänsten är dålig för att den är baserad i USA och i Schweiz, och du äger inte krypteringsnycklarna. Krypteringsnyckeln för åtminstone Posteo är ditt lösenord.

Personer som faktiskt använder Protonmail och har märkt att jag har skrivit fel om något någonstans i detta inlägg, snälla, rätta mig

Jag har aldrig tidigare sett att Protonmail skulle vara baserad i USA. Vad baserar du detta på?

Av kanskedet
Skrivet av snajk:

Det är inte syftet med att höja räntan. Vad de försöker göra är att minska inflationen genom att göra det dyrt att låna pengar och lönsamt att spara pengar. Att efterfrågan på varor går ner är en konsekvens men inte en önskad konsekvens då det riskerar att försämra ekonomin på ett flertal sätt.

Ja, centralbankerna gör det dyrare att låna så att människor/företag kan spendera/investera mindre, och på så vis påverka efterfrågan.

Av kanskedet
Skrivet av snajk:

Lite oroväckande är det vad som ser ut att hända på intäktssidan, det är ett par fackförbund som redan nu innan förhandlingarna gått ut och sagt att de inte tar hänsyn till inflationen där och att man ska förvänta sig låga ökningar (vilket blir rejäla reallönesänkningar), Metall bland annat som ju "sätter märket" för hela avtalsrörelsen.

Så priserna på mat och liknande går upp tio-tjugo procent, kostnader för bostäder potentiellt mer än så och kostnader för uppvärmning och el ser ju att flerdubblas i snitt, men att lönerna skulle gå upp också? Glöm det. Arbetstagarna måste ta ansvar för att hålla tillbaka inflationen (som deras arbetsgivare istället driver på).

Räntorna höjs ju för att hushållen ska minska på sin konsumtion, och på så vis minska efterfrågan på varor och tjänster. Höjer man intäkterna lika mycket som kostnaderna ökar så bibehålls efterfrågan. Således är det bra att arbetsgivare inte höjer lönerna lika mycket som inflationen, annars fortsätter inflationen vara hög och räntorna kommer att öka ännu mer.

Av kanskedet
Skrivet av filbunke:

Räcker att läsa trådar här om mining för att veta vad som kommer att hända. 99.9% (överdrift, med mening) av folk här minade för att tjäna pengar. De kommer att vilja fortsätta, lika väl alla andra. Så det kommer att komma en ny kryptovaluta och Ethereum kommer att sjunka som en sten.

Fast det är ju inte så marknadsdynamiken fungerar. Miners utbyter energi mot nyskapade mynt som de sedan säljer (oftast). Detta skapar ett säljtryck. För att hålla uppe priset måste det finns köpare också. (Priset och därmed belöningen bestäms utifrån utbud och efterfrågan). Köpare kommer inte automatiskt bara för att det finns många miners.

Den nuvarande trenden är ju snarare i förmån av PoS-baserade kryptovalutor än PoW-baserade. Den PoW-valuta som troligtvis kommer att finnas kvar en längre tid är Bitcoin, som ändå bara använder sig av ASIC-hårdvara (möjligtvis Monero också, men köptrycket är ganska lågt).

Av kanskedet
Skrivet av FX9:

Mycket får mer, så har det alltid varit...och ETH verkar inte vara ett undantag.

Men visst innebär väl detta även att inflation av ETH kommer ständigt vara aktivt. För om du inte stakear (hur stavas det på svenska egentligen ) så kommer värdet på dina ETH att gå ner. Takten för denna inflation kan väl bli svår att sia om antar jag

Det finns två flöden dock, dels skapas det nya mynt när nya block hittas och dels förstörs/bränns (burn) det mynt i samband med transaktioner som en del av transaktionsavgiften. När nätverket är välanvänt (>15gwei) förstörs/bränns det mer mynt än det skapas, vilket minskar den totala mängden av mynt (deflation i termer av penningmängd). Just nu har det skapats 130 Ether sedan Merge-tillfället pga transaktionsavgifterna har varit relativt låga. Men man tror att penningmängden för Ether kommer att minska de kommande åren. Man kan följa detta exempelvis på https://ultrasound.money/

Av kanskedet
Skrivet av THB:

Se svaret från medbor, finns flertalet coins som ger break-even eller en hel del profit.
Det spelar också in mycket hur de får sin el (solceller, vulkaner eller annat) vad de betalar för den och mycket annat.

Nja, Ethereum hade 94% av GPU-miningmarknaden i termer av ersättning, enligt någon siffra som jag såg. Det finns ingen som helst möjlighet för de andra kryptovalutorna med GPU-mining att absorbera den volymen.