Inlägg

Inlägg som lhugo har skrivit i forumet
Av lhugo
Skrivet av perost:

Jag tyckte också det verkade rätt långsamt, det skulle ta nästan två dygn att fylla den med bara 20 Gb/s. Men WD själva skriver att den har "Dual Port 200 GbE, QSFP112", vilket är rejält mycket bättre.

Ett av användningsområdena som WD nämner är för övrigt att använda den på platser där internetåtkomst är begränsad eller inte finns alls, att dra ut 100 Gb/s-linor till t.ex. en filmplats är kanske inte alltid ett alternativ.

Man kan dessutom tänka sig att de som är kunder för dessa kanske inte nöjer sig med en enhet. Men ett par av dessa blir ju överföringshaatigheterna enorma.

Av lhugo

Produkt: PNY GeForce RTX 3080 Gaming REVEL EPIC-X
Länk: https://www.komplett.se/product/1303501/datorutrustning/dator...
Kategory: Grafikkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5865279
Pris: 5999 kr

Nedsatt till och med imorgon den 31/3.

Av lhugo
Nytt bud: 1 700 kr Kan eventuellt hämta.
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av lhugo
Skrivet av Adrenalinkick:

Produkt: Dreame D10 Plus med självtömningsstation
Länk: https://www.clasohlson.com/se/Dreame-D10-Plus-robotdammsugare...
Kategori: Robotdammsugare
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6656165
Pris: 2799kr

Kan vara värt att nämna att denna inte stöds av Valetudo (än). https://valetudo.cloud/pages/general/supported-robots.html

Av lhugo
Skrivet av MatsDahlgren:

Nu är det ju inte bara privatpersoner som genererar trafik, företag skeppar ju en hel del också.

Såklart. Jag menar inte att all trafik genereras av privatpersoner. Men uttrycker man trafiken utslaget per person ger det en bättee uppfattnung än ett enormt stort svårgreppbart värde.

Av lhugo
Skrivet av pv2b:

Det ska som @Xcorp skrev vara 3052 terabit per sekund, så det får ju ner kapaciteten med en faktor 8.

Men det handlar väl lite om vad som är fysikaliskt möjligt med rätt utrustning på båda sidor. Om det är 96 fiberpar så blir det cirka 32 Tb/s per fiberpar, vilket inte alls känns omöjligt.

Man kör ju inte en förbindelse på ett fiberpar, utan man delar ofta upp fibern i många olika "våglängder". Om man ska vara lite pedagogiskt så är det lite som att använda olika "färger" för att kommunicera olika saker, där en mottagare bara kollar på signaler i sin egen färg.

Nu vet jag inte riktigt vad de använder exakt för WDM-teknik hos GlobalConnect, men det skulle t.ex. kunna vara, bara som ett exempel, 82 kanaler om 400 Gb/s var, med rätt ändutrustning i båda sidorna. Det är inte utom räckhåll för relativt vanlig kommersiellt tillgänglig DWDM-teknik. (Jag vet ju inte om det är det de menar, det här är mest tänkt som en sanity-check att siffrorna är inom rimligheternas gräns.)

Men det betyder ju förmodligen inte att de kommer installera all ändutrustning samtidigt, det skulle bli väldigt dyrt, man kan väl bygga ut över tid antar jag, utan att behöva lägga ny kabel.

Men om vi skulle räkna lite på samma sätt som GlobalConnect räknar så skulle vi kunna säga att jag, som har en singelfiber upp till min lägenhet, skulle kunna rent teoretiskt kunna få en anslutning på 16 Tb/s till mitt hem. Och det kan jag väl, med rätt utrustning hemma hos mig, och hos min ISP, men det skulle nog kräva lite mer utrustning i form av pengar och plats än vore rimligt. Fiber har helt enkelt sjukt mycket kapacitet, och den genomsnittliga fibern används bara en liten bråkdel av.

Tack för redogörelsen. Jag har dock knte svårt att förstå hur fiberkabeln i sig klarar den höga överföringshastigheten. Min fråga törde Sweclockers jämförelse med den Nordiska Internettrafiken. Men det visade sig att de felciterat pressmeddelandet. Det handlar om total kapacitet i Norden och då är det rimligt.

Av lhugo
Skrivet av Xcorp:

Det är 3052 Terabit, men det är rätt vanligt att enheter blandas hej vilt i artiklar det senaste....
Skärpning redaktionen i det här fallet har ni ju inte ens klarat att att kopiera rätt enhet

Jag ser nu (när jag går in på pressmeddelandet på GlobalConnect) att det var ett redaktionellt fel oå Sweclockers. Vad som faktiskt påstås är:

Citat:

Kabeln består av 96 fiberpar och har kapacitet att transportera all data i Norden, det vill säga 3,052 tps (terabit per sekund).

Rätt stor skillnad på total kapacitet och total trafik. Skickar in en rättning.

Av lhugo

Kan uppgiften i artikeln att 3052 terrabyte per sekund skulle motsvara hela nordens Internettrafik sammanlagd vwrkligen stämma? Räknat på Nordens populatilon betyder det cirka 1 gbps per invånare. Vad menar man egentligen?

Av lhugo
Skrivet av Djhg2000:

Du blandar nog ihop mig med @HappySatan eller @RaZman, det jag invänder mot är att Parler företrädesvis (ditt ordval) skulle användas av högerextremister och konspiratoriker. Wikipedia är inte en källa för fakta heller.

En gång i tiden var det helt vedertaget att Pluto var en planet. Bara för att många tror att något är sant betyder det inte att det är sant.

Det var väldigt många implicerade konspirationsteorier i en mening. Kan vi åtminstone hålla med varandra om att det finns tillräckligt med information som tyder på att Parler blev censurerade för att det ska vara ett legitimt diskussionsämne?

Vi kommer ingen vart då vi saknar gemensam förståelse för det mest basala. Du får dra detta i långbänk med någon annan. Avalutar diakussionen här.

Av lhugo
Skrivet av Djhg2000:

Det du inte har bevisat är att Parler företrädesvis användes av extremhöger och konspiratoriker.

Du flyttar mållinjen. I ditt första svar ifrågasatte du kopplingen yill stormnkngen av Capitoleum. Nu föyttar du fokus till vilken den huvudsakliga användarbasen är. Jag saxar in inledningen till wikipediasidan om Parler:

Citat:

Parler (pronounced "parlor") is a now-closed[6] American alt-tech social networking service associated with conservatives.[7][8][9][10][11][12][excessive citations] Launched in August 2018, Parler marketed itself as a free speech-focused and unbiased alternative to mainstream social networks such as Twitter and Facebook.[13][14][15] Journalists described Parler as an alt-tech alternative to Twitter, with its users including those banned from mainstream social networks or who oppose their moderation policies.[16][14][17][18][excessive citations]

Kopplingen till extremhögern är helt vedertagen. Har svårt att se att någon faktiskt ifrågasätter det.

Du kan dra detta hur låmgt som helst med att ifrågasätta relevansen av källorna till wikipediaartikeln och definition av alt-tech och dess koppling till extremhögern. Det är en diskussiom du får ha med någon annan.

Av lhugo
Skrivet av Djhg2000:

Fast det finns fortfarande inga bevis för vad du påstår. Att SPLC säger att några extremister koordinerade under upploppet är inte en form av bevisning.

Artikeln du länkar är dessutom otroligt oärligt skriven. Ta till exempel hur de nämner Alex Jones i sammanhanget av att folk koordinerade en stormning, trots att han flera gånger fångades på video med megafon där han skrek på folk att inte vara våldsamma och inte gå in i byggnaden. Han skrek också på folk att det var en fälla, så han är lika konspiratorisk som vanligt, men att implicera att han var en del av en stormning av kapitolium går mot existerande bevismaterial och kräver lite mer än lösa påståenden.

Vad jag påstått är:
"Parler var en social media-tjänst som användes av företrädesvis extremhöger och konspiratoriker (QAnon och liknande). Plattformen är känd för att ha använts för att koordinera stormningen av Capitoleum. "

Jag vet inte vad du önskar för bevis för att vara nöjd. Jag är ingen historiker och vill du ha referenser till vetenskapliga studier får du vända dig till någon annan.

Däremot är ju stormningen av Capitolium och kopplingen till Parler väl omskrivet. SVT skriver om kopplingen här, the New York Times här, ProPublica här, Slate här och accepterar du liberala tankesmedjor har du New Americas redogörelse här.. Med tanke på att i princip alla publika Parler-inlägg sparades genom scaping finns god data att utgå från.

Din tangent om Alex Jones betraktar jag som ett villospår. Hans inblandning har jag alls inte berört i mitt påstående ovan.

Av lhugo
Skrivet av RaZman:

Stämmer ju inte för fem öre att plattformen länkades till upploppet 6 Januari, nämns inte ens i källhänvisningen som används i din Wikipedia-länk. Nedstängningen av tjänsten motiverades av samma typ av hatmeddelanden som tar två minuter att hitta på såväl Facebook som dåvarande Twitter (vilket framförallt var tydligt efter 7 Oktober), det var ett svepskäl.

Sedan är det rent nonsens att jag skulle vara upprörd över att det du beskriver som Parlers innehåll inte ”fick ta plats”. Funktionaliteten på sidan var ”Twitter utan censur” vilket bevisats relevant efter att Musk köpte Twitter och exponerade precis just det. När man sedan gjorde sin egen sida blev man ombedd ”gör ditt eget internet”, därför är den relevant i kontexten av kommentaren jag svarade på.

Wikipedialänken inkluderade jag för att läsare lätt skulle hitta rätt. Att kopplingen inte nämns i en av referenserna i wikipedia-artikeln är inte relevant. Närmst till hand är kanske Southern Poverty Law Centers "Far-Right Insurrectionists Organized Capitol Siege on Parler".

Sen att Parler petades från AWS är helt Amazons beslut. Apple och Google plockade bort mobilapparna. Att du likt Parler framhärdade tror att de använt hatmeddelanden som svepskäl får stå för dig. Oavsett har Parler inte rätt till forum på andras infrastruktur - återigen "bara för att du har rätt att uttrycka en åsikt har du inte rätt till min scen". De får helt enkelt hostas på infrastruktur där ägaren är ok med de värderingar som uttrycks på tjänsten.

Håller du inte med om att Parler tveklöst hör till skaran av sociala medier med alt-tech extremhöger-profil är det meningslöst att diskutera alls. Det finns ett stort antal utrymmen på Lemmy/Mastodon som står för yttrandefrihet, ställer sig emot censur osv utan att vara präglade av konspirationsteorier, rasism etc.

Av lhugo
Skrivet av Shaklin:

Är ju kanon om det fungerar, synd att det inte fanns iOS alternativ… bor i Kina och är alltid massa bök, inte ens Sweclockers är enkelt att komma in på i mellan åt.

Även om det inte fungerar i iOS direkt kan du använda en roter som tunnlar trafiken genom TOR. Detta finns inte som funktion i normala konsumentroutrar. Mitt råd är att installera OpenWrt. Många konsumentroutrar går att använda för detta, annars finns en kompatibilitetslista här. Det är inte det mest användarvänliga men det finns bra guider. Nedan har du en guide hur du installersr TOR-klient.

https://openwrt.org/docs/guide-user/services/tor/client

Kopplas den sedan till en WiFi-radio kan du koppla upp till den och all trafik kommer att tunnlas genom TOR.

Även om ovanstående fungerar ska man fundera på vad man skickar genom TOR. Du har ingen kontroll över exit-noden. All okrypterad information kan granskas av exitnoden. Jag hade inte satt upp ovanstående själv. Snarare hade jag använt någon obfuskerande lösning för VPN. Själv har jag en raspberry pi hemma som agerar wireguard-ändpunkt, beklätt som HTTPS. Har inte testat bakom "the great firewall of china" men skulle tippa att den funkat.

Av lhugo
Skrivet av HappySatan:

Självklart.

AWS är återigen ett privatägt företag, de väljer vilka de vill ha som kunder. Du kan fortfarande smälla upp en egen server.

Sedan ska sägas att jag inte har en aning om vem Parler är, en källhänvisning istället för att förutsätta att alla vet vem det är hade varit uppskattat. Kanske bröt han mot diverse lagar i det land han hostat tjänsten? Isf är det förstås rimligt att den tas ner.

Parler var en social media-tjänst som användes av företrädelsevis extremhöger och konspiratoriker (QAnon och likannde). Plattformen är känd för att ha använts för att koordinera stormningen av kapitoleum. Din gissning stämmer i att alltihopa stängdes ner i samband med att AWS vägrade hosta deras tjänst.

Jag håller med dig helt. Även om vad man framför skulle vara legalt kan man inte kräva att få bruka någon annans plattform.

Lite beklämmande att användare här upprörs över att rasistiska tillhåll inte får ta plats på AWS när tråden egentligen handlar om TOR. Rätt långt till syftet stt skydda mänskliga rättigheter i förtryckande länder.

Av lhugo
Skrivet av mangemani:

icke PK och icke woke är inte rasistiskt, vart du fick rasistiska inlägg ifrån kan nog bara du svara på.
att kunna skriva sådant som går emot forumets politiska agenda, inte heller rasistiskt.
men med andra ord, det är alltså inget fritt internet, hade det varit ett fritt internet så hade man kunnat skriva allt, oavsett hur mycket nån annan part inte hade gillat det(inom lagens gränser givetvis)

Rasism är typiskt exempel på vad som åsyftas med "icke-PK" och "icke-woke". Det finns såklart annat och det var därför jag skrev "och dyl. Haka inte upp dig på det utan fokusera istället på:

Citat:

Den klassiska "Du har rätt att framföra din åsikt men kan inte kräva att andra ska upplåta sina forum för detta ändamål".

TOR:s initiativ handlar t.ex. om att ge människor i förtryckande regimer tillgång till det fria Internet. Att ge skydd åt journalister att kunna göra sitt jobb.

Att du tycker att ett fritt Internet är en plats där du i godtyckligt forum kan skriva vad du än önskar (inom lagens gränser) är något helt annat än syftet med TOR-projektet.

Av lhugo
Skrivet av Snubb1:

Förr var det så som du beskriver men marknaden har förändrats nu är det väldigt vanligt att larmsystem ska integreras med någon typ hemautomation eller annan utrustning.
Min bedömning bygger på de installationer jag faktiskt utför då jag yrkesmässigt även installerar larmsystem.

Men då pratar du om något helt annat som inte hör ihop med mina inkägg.

Av lhugo
Skrivet av mangemani:

men det är väl fortfarande mods och admins på forum och siter som avgör vad de vill censurera?
om jag tex skriver nått icke PK eller icke woke i nån FB grupp tex, hur hindrar då detta Tor en admin eller mod från att ta bort mitt inlägg?

Den klassiska "Du har rätt att framföra din åsikt men kan inte kräva att andra ska upplåta sina forum för detta ändamål".

TOR:s initiativ handlar t.ex. om att ge människor i förtryckande regimer tillgång till det fria Internet. Att ge skydd åt journalister att kunna göra sitt jobb.

Det handlar inte om att underlätta människor i väst att skriva rasistiska saker (och dyl.) på Facebook.

Av lhugo
Skrivet av Snubb1:

Larminstallatören kan ordna det om kunden så önskar.
Det behövs inget speciellt stöd då larmsändning kan ske via olika protokoll där flera inte är speciellt avancerade.
Det som kräver integration är om du vill kunna styra larmets funktioner och programmering via hemautomation eller extern programvara men du kan likväl ansluta via vpn och sedan göra det enligt tillverkarens instruktioner eller sköta den biten lokalt på plats om de saknar programmering via ip/motringning.
Jag har anslutit många larmanläggningar på detta vis när önskemål funnits utöver det så kan man skapa många olika integrationer i moderna anläggningar, jag har varit inblandad i en del mer avancerade implementationer/integreringar där vi skapat kundspecifika funktionalitet.

Men svarar du inte på något helt annat nu? Mitt inlägg ursprungliga inlägg handlade om vad jag bedömmer faktiakt kommer att installeras hemma hos den stora massan (människor som inte är insatta i IT-säkerhet). Larminstallatören kommer att installera en billig enhet utan att prioritera ubänderhåll med säkerhetsuppdateringar. Ska alltsammans dessutom anslutas via fast bredband för redundans sker detta högst sannolikt inte isolerat från hemnätet.

Vad du talar om är något helt annat. Du talar om vad som är möjligt. Att det är möjligt att integrera larm i en hemautomationslösning. Att larmsystemets anslutning till nätet kan separeras från hemnätet är även det möjligt. VPN kan användas. Allt detta är sant men du kan inte på allvar mena att dettta är något som kommer att användas och efterfrågas av den breda massan.

Av lhugo
Skrivet av ronnylov:

"Tor-teamet hoppas hjälpa internetanvändare i länder där det råder statlig censur med att ta del av ett fritt internet."

Men det råder censur överallt på internet över hela världen i varierande grad. Jag var nyfiken på hur man tunnlar datan för att nå "ett fritt internet" när det inte existerar någonstans?

TOR-organisationen syftar självklart på Internet såsom det existerar i den fria världen, västvärlden. Detta i kontrast till exempelv kinesisk, nordkoreansk och rysk motsvarighet. Alltså en upplevelse där man är fri att skriva och läsa vad man önskar (inom rimliga gränser).

I den mån Internet inte är fritt i väst är det knappast intressant för vad TOR:s webbtunnel är tänkt till.

Av lhugo
Skrivet av Snubb1:

Larmanläggningar kan installeras på lokalt nätverk utan tillgång till internet och sedan kan t.ex en hemautomation sköta kontakten till det yttre.

Såklart att det kan lösas men detta kräver ju engagemang och kunskap från kunden. Den absoluta majoriteten av kunderna kommer knappast isolera enheten från nätet. Dessutom krävs att enheten har stöd för det du beskriver ovan.