Inlägg

Inlägg som Shiprat har skrivit i forumet
Av Shiprat
Skrivet av Recall:

Varför ser jag aldrig några porrbotar?

I övrigt tycker jag att X är väldigt bra.

Angående bottar; I min erfarenhet beror det enormt på vilka man följer. Följer folk från väldigt brett spektrum av politik och kultur då jag är nyfiken och gärna vill se alla åsikter så att säga.

Märkte snabbt att varje gång jag interagerade i kommentarerna till influencers som är inriktade på typ polis/säk/militär i Sverige så vart det ett jävla ös med bots. Har knappt några följare alls, mek plötsligt började en massa pornbots följa mig och ge likes på uråldriga posts osv. Fick använda ett verktyg för att ta bort alla mina posts, men började om igen rätt snabbt. Avföljde ett specifikt konto som var det i vars kommentarsfält jag diskuterat något då det hela började, tog bort alla posts igen, och sedan dess är det bara "vanliga" nivån med några bottar som följer en per vecka och oftast försvinner rätt snart.

Vet inte om det fortfarande gäller men den förklaring jag sett är att man är rätt säker från automatiserad moderation med verifierat(betalt) konto, och om man betalar med PayPal kan man köra någon slags refund inom en månad eller ett par veckor eller något. Alltså vad som påstods då är att man kan bara rulla nya konton, betala, refunda i tid och faktiskt manuell moderation kommer aldrig hinna med att hantera det. Som sagt, vet ej hur samt det är, men kan ju notera att majoriteten av bottar som följer är betalda konton och försvinner rätt snabbt.

Av Shiprat

Google Drive spårar ur på mobil rätt konsekvent om det som ska laddas upp är mer än någon MB. OneDrive är bara skumt som fan på mobil, suttit i DND session när OneDrive plötsligt bestämde sig för att en hel mapp är låst, och i en annan session att den nya mappen jag skapade för DND var korrupt. Permanent sync errors vars enda lösning är att ta bort battlefield 2042 eller spela det på ett annat användarkonto i Windows då OneDrive i princip kräver att man synkar docunents där bf2042 låser en massa filer och skapar sync errors.

Enda som faktiskt varit konsekvent funktionellt för mig är Dropbox.

Av Shiprat

Imponerande med tanke på hur mycket nya bots som konstant tycks skapas. Nu vet jag ju inte vad talet är i helhet - om det överlag skapas mindre bots (vilket han påstådde sig försöka lösa) så kan ju minskade användartal ha och göra med att siffrorna inte fylls ut med nya bot accounts.
Men, från mitt perspektiv som en vanlig "liten" användare så har det gått från att man kanske stöter på någon bot då och då till att man varje gång man postar i någon tråd där något större konto deltagit blir följd av en bunt "verifierade" bottar med nya konton.

Av Shiprat
Skrivet av Timmy Fox:

Som ingenjörsstudent själv så håller jag nog inte helt med. Om du inte riktigt förstått något och vill ha bättre förståelse av ämnet så är chatgpt verkligen inte rätt väg att gå IMO, med tanke på hur svaren ofta har en tendens att låta övertygande nog att det skulle kunna stämma oavsett om det faktiskt gör det. Visst finns det fall där man kan fråga t.ex. chatgpt något snabbt och enkelt bara för att få ett hum om något, men då det i princip bara är programmerat att gissa fram svaret och inte kontrollerar någon fakta så är det väldigt enkelt att man får ett svar som låter rätt men egentligen är helt fel. Det är väldigt lätt man kan bli lurad på som är helt fel.

Även om det kanske tekniskt sätt skulle stämma så kanske det inte är korrekt inom ramen för kursen, eller fallerar p.g.a. bristande underliggande förståelse om diverse fallgropar. Beroende på ämne så kan det vara allt ifrån gammalmodigheter, utdaterad information eller andra obeprövade teorier.

Mycket bättre att lära sig rätt från början, från faktamässiga källor, än att lita på vad chatgpt säger innan du fått tillräckligt djupa kunskaper inom ämnet att du förstår och kan verifiera svarets korrekthet.

Plus, som med allt man läser så bör man ju vara källkritisk och kolla upp det som hävdas för att kontrollera vad som faktiskt stämmer. Så om du ändå måste kontrollera och verifiera allt som chatgpt säger, varför inte bara strunta i det onödiga extra steget att hoppas det stämmer tillräckligt bra och bara läsa direkt i kursboken, eller någon annan mer korrekt källa, redan från första början? Då slipper du ju lägga en massa tid på att fundera ifall "stämmer det här verkligen?" för att sedan behöva leta upp och läsa på om samma sak ändå för att försäkra dig att det stämmer...

Jag tror inte riktigt du förstått vad jag skrivit eller iallafall menat här, kan förklara bättre och expandera om var del för sig.

Skrivet av Timmy Fox:

med tanke på hur svaren ofta har en tendens att låta övertygande nog att det skulle kunna stämma oavsett om det faktiskt gör det.

Detta gäller för mycket äldre litteratur runt många ämnen och är ett problem i princip vart man än söker information på nätet, det får man ju ändå kunna hantera om man pluggar seriöst.

Skrivet av Timmy Fox:

men då det i princip bara är programmerat att gissa fram svaret och inte kontrollerar någon fakta

Då använder man verkligen inte chatGPT särskilt produktivt, det är väldigt enkelt att be modellen att visa dess arbete och förklara varje steg så att de kan granskas och kritiseras. Särskilt vad gäller kod, logik och matte så brukar bara vanan att be den visa och förklara stegen leda till bättre resultat omedelbart då den stannar längs vägen om den har fått oväntat resultat från något delmoment, och börjar om. Detta är ju exakt varför övning är viktigt snarare än att bara försöka memorera mängder av instanser av metoder.

Skrivet av Timmy Fox:

Det är väldigt lätt man kan bli lurad på som är helt fel.

Skrivet av Timmy Fox:

Även om det kanske tekniskt sätt skulle stämma så kanske det inte är korrekt inom ramen för kursen, eller fallerar p.g.a. bristande underliggande förståelse om diverse fallgropar. Beroende på ämne så kan det vara allt ifrån gammalmodigheter, utdaterad information eller andra obeprövade teorier.

Se nedan:

Skrivet av Shiprat:

har man hängt med någorlunda i kursen kan man oftast känna att någonting är fel med dess svar och kan vara ruskigt lärorikt att sätta i ord exakt vad som är felaktigt och varför och sedan nå "konsensus" med modellen.

Jag menar alltså inte att man ska ersätta undervisning eller kurslitteratur med chatGPT, utan som sagt använda som hjälpmedel för övning och för att kunna snabbt få fram mycket information, som en bättre sökmotor.

Skrivet av Timmy Fox:

Mycket bättre att lära sig rätt från början, från faktamässiga källor, än att lita på vad chatgpt säger innan du fått tillräckligt djupa kunskaper inom ämnet att du förstår och kan verifiera svarets korrekthet.

Det beror kanske på vad som studeras men på de föreläsningar jag går på tenderar det att packas in en enorm mängd information på kort tid, och ingen har tid att man ska följa varje lite tråd av intresse till sitt slut så att alla förstår den perfekt. Givetvis skulle man kunna ta ett halvårs paus mellan delkurser och läsa alla de populäraste böckerna och artiklarna som skrivits om ämnet men vem har tid/pengar till det?

Och igen, som jag nämnde tycker jag alltså att chatGPT är användbart som hjälpmedel om man ändå hängt med någorlunda i kursen.

Jag ska bolla iden om att "lära sig rätt från början" med min fru som läst till lärare men vad jag vet är inlärning så som den sker i våra universitet inte en rent axiomatisk process där du kan lära dig några saker "rätt" och sedan bara har alla konsekvenser redo i framplockningsminnet därefter, det behövs övning och att testa sin mentala modell mot verkligheten.

Skrivet av Timmy Fox:

Plus, som med allt man läser så bör man ju vara källkritisk och kolla upp det som hävdas för att kontrollera vad som faktiskt stämmer.

Jo, om man inte lärt sig om källkritik än så är chatGPT kanske riskabelt, men å andra sidan skulle jag nog hellre lita på chatGPT med en sådan person än jag skulle lita på någon annan del av internet... eller andra människor.

Skrivet av Timmy Fox:

Så om du ändå måste kontrollera och verifiera allt som chatgpt säger, varför inte bara strunta i det onödiga extra steget att hoppas det stämmer tillräckligt bra och bara läsa direkt i kursboken

Som sagt, övning. Det kan ibland (särskilt om man har ADD som jag har) vara oerhört mycket lättare att repetera något genom att testa sig själv mot påståenden snarare än att bara läsa samma text igen eller sätta sig ner och tänka riktigt jävla hårt på vad man vet om något.

För att inte tala om att du inte alltid kommer i hamn bara genom att kunna kurslitteraturen- de mest intressanta kurser jag gått har hamnat just om att ge nog med bakgrund och förstående för att ta upp problem med de teorier och argument som förs i de böcker/artiklar som är inkluderade som kurslitteratur, att upprepa dem i sig är bra men det är inte tillräckligt.

Nu har jag inte erfarenheter utanför mina huvudämnen men jag tror väl ändå att en hel del av vad som lärs ut på universitet är tänkt att gå bortom vad som bara snabbt och enkelt kan uppfattas från en bok, annars skulle vi ju kunna skippa undervisning och bara ha en litteraturlista med någon slags kontroll av att man läst igenom rätt saker för att få rätt examen.

Skrivet av Timmy Fox:

Då slipper du ju lägga en massa tid på att fundera ifall "stämmer det här verkligen?" för att sedan behöva leta upp och läsa på om samma sak ändå för att försäkra dig att det stämmer...

Men hur ska man lära sig det då? Att du memorerar det från en bok betyder inte att du förstår det. Om du inte förstår varför något är som det är så förstår du det ju inte alls? Då har du bara memorerat ett påståeende. Att fråga sig själv "stämmer det här verkligen?" är ju hela poängen??

Utöver det så är det som sagt iallafall i min erfarenhet väldigt mycket saker som kommer upp som inte hanteras i kurslitteratur, av det enkla skälet att man kan inte läsa allt som har relevans för ett ämne inom ramen av en enda kurs. Man kan sitta och googla och fylla bokhyllan men böcker (och det har jag verkligen gjort) men du ska hinna läsa igenom dem också. Man kan avbryta läraren och be om djupdykning men det finns begränsad tid för även det.

För att summera: Givetvis måste man använda chatGPT ansvarsfullt men det gäller allt. Man har ansvar för sina egna studier i slutänden. Att kunna söka upp mer information snabbare är inte ett problem när informationen generellt är av hyfsad motsvarande kvalitet till vad man annars hade använt (google, då alltså.) men det är inte heller en ersättning för det faktiska material som ens kurs går igenom, och det påstår jag inte.

Av Shiprat

Det fåniga är att AI är ett utmärkt verktyg för att faktiskt plugga; för övning och för att få förklaringar av koncept man inte riktigt förstått. Använt det en hel del, och en stor del av mina anteckningar från föreläsningar är specifikt runt saker läraren nämner om jag tänker att jag frågar chatGPT om sedan för att få lite mer kött på benen.

Enormt hjälpsamt att bolla ideer och få konstruktiv kritik, men även just att chatGPT fortfarande ofta bara har helt fel i sina svar- har man hängt med någorlunda i kursen kan man oftast känna att någonting är fel med dess svar och kan vara ruskigt lärorikt att sätta i ord exakt vad som är felaktigt och varför och sedan nå "konsensus" med modellen.

Och trots allt är några idioter ändå så lata att de bara ber modellen spotta ur sig ett svar som de sedan kopierar rakt av. Trist. Men på det stora hela skulle jag tro, iallafall baserat på mina egna studier, att chatGPT gör mer nytta än skada.

Av Shiprat

Ytterligare ett verktyg i verktygslådan, i vissa spel ser Quality lika bra ut, i vissa spel är det not great. Överlag är det fortfarande mest useful när man vill kunna köra lite högre raytracing med spelbara FPS, och då är det oftast kortare sträckor, inte många spel där jag lagt faktiskt många timmar i att spela med RT på.

Är tacksam att det finns som alternativ, men vill gärna inte att det blir nödvändigt, så att säga.

Körde igenom Pacific Drive med både FSR och frame gen, och det funkade och såg utmärkt ut, det är ju också den sortens spel som lämpar sig väl för det både i stil och i det faktum att latens inte märks av mycket, och bara det faktum att stämningen är sådan stor del av gameplay där, så att få ut bästa möjliga grafik spelar verkligen roll.

Av Shiprat

Vad för processorer det satt iden är nog ungefär det minst intressanta av dess hårdvaruspec skulle jag säga

Av Shiprat
Skrivet av Doomfarer:

Alla med bara lite i lån lär få tillbaka mer pengar i år. Min fru tycker det är ren vinst, själv är jag mindre lycklig över att få tillbaka mina egna pengar.

Så länge man inte pluggat heltid och inte haft beskattningsbar inkomst. Då försvinner räntepengarna bara ut i tomma luften, trist läge att äga lägenhet och plugga.

Av Shiprat
Skrivet av perost:

Intressant nog så har Intel stöd för HDMI 2.1 på sina kort, men de åstadkommer det genom att konvertera DP till HDMI med en extern krets. Så de behöver ingen drivrutin för HDMI 2.1 för att det ska fungera.

Och Nvidia stödjer HDMI 2.1 i deras öppna drivrutin, men jag hittar ingen förklaring över varför AMD inte kan göra samma sak. Jag antar att Nvidia implementerat de känsliga delarna i firmware, men det borde väl AMD också kunna göra i så fall?

Borde kunna ja, de tycker väl inte att det är värt jobbet.

Oavsett vad AMD/Intel/Nvidia har för, gissningsvis purely profit driven, motivationer för att göra de val de har gjort så känns det som rätt val att inte göra någon slags engineering workaround för att HDMI vägrar ha öppen standard. Bättre att det är tydligt för konsumenterna att HDMI är ett sämre alternativ för linux, om HDMI forum är missnöjda med det kan de ju alltid tänka om. Tvivlar på att de bryr sig dock. Tycker det är lite irriterande att ha både displayport och HDMI och för varje generation och device är det antingen ena eller andra som gäller om man vill få ut bästa featureset och prestanda. Tror som sagt att AMD-users i linux är liten nog skara att HDMI forum skiter fullständigt i dem, men för mig iallafall en bra punkt på mentala listan att undvika HDMI när möjligt då de tydligt förväntar sig positivt särbehandling för att få behålla sin plats i marknaden.

Av Shiprat
Skrivet av Aka_The_Barf:

I skolan får man ju oftast bara peta lite i flera ämnen för att hitta "sin sak" som man gillar och det innefattar ofta enkla saker. Som när jag gick i skolan så fick man enkel info om vad tex en dator består av och vad programmering är mm utan att gå in på sakerna i detalj.

Kan inte minnas något inom logik alls i grundskolan om man inte räknar vad som kan infereras från matte- annars är det väl möjligen i matte 5 som det kan dyka upp tillsammans med mängdlära och sådant, men tvivlar.

Kritiskt tänkande var inte heller något jag minns särskilt explicit undervisning i och min erfarenhet i arbetslivet är att man har tur om det finns ett par pers per arbetsplats som faktiskt kan tänka kritiskt på ett ordnat sätt snarare än bara ha tur ibland.

Av Shiprat
Skrivet av Pepsin:

Budskapet har förändrats lite över tid både när det gäller uppskalning och frame-gen.
Från början var uppskalning något man skulle köra om man redan hade bra prestanda i 1440p men ville spela i 4K, men numera är det nästan ett krav även för 1440p och t.o.m. 1080p. Finns ju många nyare spel där endast RTX 4090 klarar över 60 FPS i 1440p native.

Detsamma gäller frame-gen. Jättebra teknik om man har en 240 Hz skärm och redan får ut 120 FPS, men mycket av marknadsföringen handlar mer om att få framförallt klenare RTX 40-kort att verka snabbare än de är jämfört med äldre kort, där de nyare korten får typ 70 FPS *med* FG d.v.s. 35 FPS utan.

Vilka spel är det där enbart 4090 klarar 60FPS i 1440p? Är det specifikt typ path tracing du pratar om då eller?

Saken är oavsett att allt som inte är 4080/7900XTX eller 4090 får man väl räkna med att man ändå inte kan absolut maxa allt inkl ray tracing osv. Nu känns både DLSS och FSR bra nog att om man absolut vill köra path tracing så kan även det klaras av om man kör FSR/DLSS, om man inte vill det så är det inte precis någon enorm förlust att slå av PT större delen av tiden. DLSS är användbart för sig, men känns ändå som att största motivationen för det var just att faktiskt möjliggöra RT. På så vis är DLSS den tradeoff man generellt sett får göra för RT/PT.

Sedan känns det definitivt som att det finns en risk att spelutvecklare nöjer sig med att se till att man kan få 60fps med DLSS och sedan inte optimerar längre än så, men det får ju stå för dem. Och ärligt talat så är det ju inget nytt- när cyberpunk kom kunde jag enbart få det att flyta bra med RT på ett 2080S genom att köra DLSS ultra performance, vilket såg riktigt dåligt ut.

Jag håller definitivt med om att marknadsföringen runt FG är idiotisk, det har den varit om DLSS/FSR med till största del känner jag.

Men i faktiskt bruk så känner jag för nuvarande att det hela fungerar rätt okej, det är enorm skillnad mot vad vi hade för ett par år sedan. Körde Pacific Drive igår som inte verkar ha någon FSR implementering- men RSR + FG hoppade igång av sig själv och gör hela spelupplevelsen betydligt bättre utan att behöva göra någon enorm visuell tradeoff.

Av Shiprat
Skrivet av Pepsin:

Alltså 33% högre latens vid likvärdiga inställningar (DLSS Quality med och utan FG) är väl inte jättebra, speciellt om man använder frame-gen från en låg bildfrekvens där latensen redan är hög.

Det funkar bra i spel som Starfield där man ofta redan kan få över 60 FPS utan FG och fokus inte ligger på reaktionstid men det är inte någon lösning som fungerar bra i alla situationer.

Tror inte det är någon som påstår att man ska köra frame gen när man bara har 20-30fps eller något, budskapet har väl hela tiden varit att man ska ha stabila frames och då kan få betydligt högre? Ser rätt och känner rätt betydlig skillnad från 50-70 till 90-100 eller vad det råkar vara, kör FG på som default i allt utom CS2 just nu och generellt sett funkar det bra. Man får ju ställa in efter vad man önskar av spelupplevelsen bara.

Av Shiprat
Skrivet av Lembritt:

Är inne på min tredje Tesla och tycker väldigt mycket om dom. Annars hade jag kört annat bilmärke.
Klart dom har brister, men jag tycker fördelarna väger upp det med råge.
Tråkigt att dom inte följer ARN om att få en bil som lyfts felaktigt och inte kunna häva köpet. Man hade ju blivit riktigt less om man får en bil som blivit lyft felaktigt och har skador pga det.

Undrar hur de lyckats lyfta sönder den ens, givetvis kan det bli skador om man lyfter på andra ställen än lyftpunkterna men aldrig lyckats faktiskt skada lyftpunkterna på någon bil jag haft.

Av Shiprat

Slutade använda reddit när de började blocka tredjeparts apparna då deras androidapp är trash garbage, inte ångrat mig än

Skrivet av wilsontaylor:

Exakt. Alltid ska konsumenten ha, ha, ha. Helst utan att betala eller göra något.

De som inte kan eller vill vara en betalande kund blir istället produkt, absolut! Som människa är ditt syfte att generera värde, att tro att socialt umgänge skulle ha ett universalt värde i sig vore naivt- klart reddit ska ta betalt för privilegiet att delta i en av deras många noggrant kultiverade ekokammare och absorbera de budskap som uppmuntras där!

Av Shiprat
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Varför inte höja spänningen till 24V som många andra elektronikprylar har? Såklart man får sänka spänningen ner till kretsarna, men det gör det väl också med 12V?

Inte erfaren på området men

För:

Bättre efficiency potentiellt?

Lägre amps = potentiellt mindre värmeutveckling?

Mot:

Mer komplicerade onboard VRMs osv skulle jag gissa?

Finns inte precis ett ekosystem för 24v inom PC vad jag vet
->
Antingen går allt 12v i psu (och därmed andra komponenter) över till 24v eller så ska man ha ytterliggare en spänning som ska kunna hantera hög load med bra stabilitet i samma nätagg
->
Kompatibilitethelvete i ett antal år tills allt går över till 24v

Av Shiprat

Aldrig köpt tillsammans, det blir väl lite så att när det är dags att uppgradera skärm funderar man på vad hårdvaran klarar (stannade på 1440p144hz ett tag till exempel) och när GPU ska uppgraderas funderar man på vad nästa skärm/upplösning lär behöva.

Så för mig generellt blivit att hålla mig till ett snäpp eller två under top-tier GPU och sedan vad som kan drivas i vettiga FPS av den GPUn. 4K144 i 32" är väldigt trevligt och känner ingen brådska till varken högre upplösning eller Hz och FMF/FSR/RSR har skjutit upp prestanda-funderingar ett bra tag, såpass att jag tror att 6800XT är den GPU jag haft allra längst som "daily driver" I mitt liv.

Får se vad som komma skall.

Av Shiprat
Skrivet av Triton242:

Den ligger inte på 20% konstant. Den idlar som alla andra vanliga datorer, just nu på 3%..
Det är när det går över ca 20% en liten stund som problemen börjar och värmen kommer, och det krävs tyvärr inte så mycket arbete för att lyckas med den bedriften.

Skulle det rent hypotetiskt vara så att den drog 20% konstant så skall det heller inte vara något den skall trottla för om kylaren var rätt konstruerad.

Låter ju defintivt skumt att den throttlar så tidigt ja, kylaren borde vara adekvat då X1 yoga gen7 ändå ska vara certifierad för Intel Evo, de beskriver så här:

"These leading-edge designs have surpassed 75+ premium standards like high performance, fast charging, long lasting battery, instant wake, best-in-class connectivity, and ideal size & weight, giving you everything you need without compromise."

Men det får en ju att undra om Lenovo isåfall fuckat upp med någon del som kanske inte styrs av den certifieringen och eventuellt ändrats sedan testerna och senare batches. Typ kylpasta? Skulle ju typ förklara varför den throttlar snabbt vid låga loads med hög fläkt om den bara inte för över någon värme. Har sett ett par dåliga pastes på laptops så skulle inte förvåna mig.

Nedan är en gammal XPS jag köpte ut från jobbet som påstpddes ha varit skit hela tiden med maxande fläktar och dålig prestanda etc. Vart mycket mycket bättre med en repaste. Vilket är synd, för är ju inte något man ska göra själv på en jobblaptop.

https://i.imgur.com/4DuJ1Wj.jpeg

Av Shiprat
Skrivet av Triton242:

Nej Intel är väl inte problemet tycker jag, det är Lenovo som är problemet då de stoppar in produkter som de sedan inte klarar av att bygga adekvat kylning till och kan inte heller stå för problemen när kunderna kommer in med dem.
Jag är absolut inte den första som tycker detta är en katastrof heller då det tyvärr finns gott om forumtrådar på nätet som har liknande problem med denna modellen. Jag vill också minnas att det finns fler modeller som Lenovo har som har liknande problem.

Låter som att er IT behöver ligga på Lenovo rätt hårt och/eller se över vad de själva stoppar vid installation, en 1260P ska inte ligga i 20% bara av att ha Windows igång, men en ny NVME ska inte dö efter någon månad och låter ju skit konstigt med så mycket problem med disk, fingeravtrycksläsare och högtalare osv och att Lenovo inte skulle stå för något. Har inte haft sådan mängd issues på någon Lenovo jag tagit in på jobbet, inte någon dell heller för den delen.

Av Shiprat
Skrivet av Timmy Fox:

Där har vi problemet. Dels Intel-processor (de blir ju redan hur varma som helst på desktop...) och dels även att det är P-serien (som kompromissar värmeeffektivitet och batteritid för mer prestanda gentemot U-serien). I princip alla recensioner säger att X1-serien funkar bra så länge man undviker P-processorerna. Vet inte riktigt varför de ens erbjuder P-processorer i Thinkpad X-modellerna, då dessa är mer optimerade för låg vikt och hög portabilitet (= kylaren hänger inte helt med för hur strömtörstig P-serien är) än ren prestanda. U-processorerna har mycket lägre effektuttag (15 W vs 28 W) och fungerar MYCKET bättre i dessa modeller.

Önskar dock att de erbjöd fler modeller med AMD dock, då deras processorer än även bättre än Intels "bästa" modeller vad gäller värmeutveckling (= typ noll throttling/överhettning). Finns ju en anledning varför Apple valde bort Intel helt när de övergick till sina egna ARM-processorer

X13 Gen 4 med en AMD 7x40-processor är typ det närmaste till det du har som jag skulle främst rekommendera. Alternativt Thinkpad T-serien om man vill ha något med en mer robust kylarlösning.

Handlar nog rätt mycket om vad för förlegade spec-policy företag har. Under halvledarbristen började jag köpa in Lenovos, ibland med AMD om det var det som fanns, då vi fick skitpriser på dell på svenska bolaget och dessutom hade haft strul med att deras support vägrade byta ut felande enheter utan att byta varenda liten del individuellt först över typ ett halvår. Var en period då det enda jag kunde få tag i på kort varsel med intel som uppfyllde spec i övrigt var nya modeller där de slängt in 8265U istället för typ 1165G7, ungefär samma pris dock.

Fick smäll på fingrarna för det, tydligen hellre enheter med i5 8265U än med r7 5850U för samma peng, därför att spec säger "i5 or i7" och prestanda/ålder spelar ingen roll egentligen.

Av Shiprat
Skrivet av Triton242:

Har en Thinkpad X1 Yoga gen7 till jobbet.

Den lever i ett konstant throttlande tillstånd så fort CPU användningen ligger på över 20% med en 1260p vilket betyder att den gör det redan efter uppstart i Windows

Så varm att det inte är kul att skriva på tangentbordet efter en stund.
Allt vid vanlig desktopanvändning typ Office och pdf program användning….

Höll en månad innan Nvme disken pajade.
Anmärkte på den höga temperaturen och att den mer eller mindre jämt throttlar men det var tydligen inget fel enligt verkstan…
Nu har högtalare lagt ner, fläkten som är konstant på låter i lagret…
Fingertrycksavläsaren fungerar väl en av tre gånger…
Det roliga är att det är mina andra x1 fast nyare och den tidigare var inte bra den heller fast där var det andra saker som strulande.

Då detta ändå skall vara en av deras premium modeller och de uppenbarligen släpper igen lite vad som så att tillverka mobiler har de ingen support från mig på.

Låter jävligt skumt, har drivrutiner och så sköts rätt av IT? Lenovo (precis som dell) kan ibland få.. rätt konstiga saker om man enbart kör Windows Update, dell command och Lenovo system update eller vad de nu heter numera brukar lösa sådant.

Hade en ThinkPad yoga hos tekniker på jobbet som behövde ny firmware för laddkretsen, slutade bara ladda en vacker dag. Hade flera Latitudes som utan dell command fick in någon konstig ström profil som resulterade i att de i "high performance" låg i typ 20W max (rätt lågt) i "balanced" var det typ 10W och i "battery saver" car det något absurt, 3W tror jag. De som hade den modellen/årsgången hade problem med att det kunde ta en kvart att starta Outlook.

Har en Yoga 9i 6th med 1280P privat för plugg och den funkar bra nu - i början hade den ingen jävla aning om batteritid, sa 10h vid 100% och efter 3h anteckningar i OneNote ville den laddas, men löstes snabbt med specifikt Intels updater som hade något nytt typ varje vecka i början. Annars jävligt solid, kall och tyst i Eco läget, bra fräs när man behöver.

Alla tidigare Lenovos jag haft/köpt in till jobb har vart solid sålänge man ser till att de har rätt drivers från början, enda undantaget var väl första vi fick in med 11xxg7 serien där något var kasst med grafikdrivern för nya processorerna och ett par applikationer vi hade bara inte renderade.

Båda då och med min nuvarande yoga i början känns det mer som ett intel-issue typ.