Inlägg

Inlägg som Henrik21 har skrivit i forumet
Av Henrik21
Skrivet av oobum:

En fråga som kommer via mail är inte akut. Folk måste sluta tro att mail är en "snabb" kommunikationsform, är mer som att skicka ett brev.

Är det akut så är det telefonsamtal som gäller. Punkt.

Fast det här var ju avsett angående de personer som tycker sig vara duktiga när de svarar på mail i tid och otid. Vill du skicka något 23.30 så bör du väl också vara beredd på att du kan få svar när jag börjar 5.30?

Men grundfrågan ang. Telefonen, vilka frågor är av den digniteten och väcker man inte frågan om den organisation man har är dysfunktionell om man som vd över en större grupp företag ständigt förväntas vara nåbar? 🙄

Dags att se över vilka funktioner man har i bolagen och att de kan hanteras på operativ nivå istället för på ledningsnivå?

Av Henrik21

För att spinna vidare då.

Blir det ett problem om jag lägger på 10 eller 20% när jag ska betala olika saker hos myndigheter eller blir det muta och bestickning då? 🙄😂

Av Henrik21
Skrivet av dlq84:

I USA dricksar man för att dricksen bokstavligen är deras lön. I Sverige betalar arbetsgivaren deras lön, inte jag direkt. Så 0 dricks.

De allra flesta delar dricksen jämt på alla som jobbade det skiftet, inklusive kockarna o.s.v. så det är inte bara den som serverar som får dina dricks, inte ens om det är kontanter.

Exemplet USA är ju intressant, alla säger ju också att dricksen på något sätt skulle innebära att servicen blir bättre. Mina upplevelser är snarast tvärtom. Har aldrig varit med om att hetsen att få ut kunder från restauranger eller barer som finns i USA...

Jag ska alltså förväntas betala mer för en ickeexisterande service, eller i normala fall något som jag förväntar mig ingår i en anställds allmänna delar?

Dricksen ska ju skattas på också...

Av Henrik21
Skrivet av TimmyQ:

Jag är VD inom en koncern med flera bolag, att stänga av 17:00 vore karriärsjälvmord.
Ringer telefonen så svarar jag, om jag så står i duschen, sover, kör bil, eller matar mina barn.
ett förlorat samtal är förlorade pengar & relationer.

Jobbdatorn är med på samtliga semestrar, en check på morgonen, en check vid lunch en kring 17 och en sista skur mailsvar innan läggdax. annars har man bara mer o göra sen, så lika bra att ta det direkt så man får lite ro.

Privatlivet existerar tack vare att man har sitt arbete som kan betala för hushåll, mat & nöje, således anser jag att arbetet får ta den tid de behöver om det brinner i knutarna.

vore respektlöst mot mina kollegor att lasta mer jobb på dem för jag anser mig "ledig"
äkta ledig kan man vara efter 65

däremot kan telefonförsäljare som ringer från mobilnummer fan brinna i alla sju helveten.

Rätt intressanta inspel. Vilka samtal måste gå till VD och kan inte hanteras av annan personal i någon form?

Personer som inte kan hålla sig till att skicka mailsvar inom "normala" tider borde brinna i helvetets sju nivåer. Det där är ju en form av gränslöst beteende mot andra inom både egen och andras organisationer. Den där typen av mail förtjänar autosvar "jag hanterar mail under ordinarie arbetstid".

Som sagt, vilken fråga är så akut att den inte kan vänta till imorgon? Alternativt, vilken typ av redundans har din organisation när du akut hamnat på sjukhus och inte kan hantera telefon/mail?

Av Henrik21
Skrivet av Henkka:

Vill arbetsgivaren att jag ska svara i telefon utanför normal arbetstid så får de betala mig för jour. Hittills har de inte gjort det.

Vill man vara petig så är det inte jour utan beredskap du har i sånt fall. Jour är förlagd på arbetsplatsen.

Beredskap har andra krav.

Av Henrik21
Skrivet av zaibuf:

Vilket inte motsäger det jag skrev...

Men visst det finns i vissa fall en möjlighet att kunna göra avdrag för internetuppkoppling men de är i praktiken begränsade.

SKV ska väl i år rikta in sina kontroller på reseavdragen där man enligt uppgifter är 50% felaktigt? Stora felet lär ju vara i tidsbesparingskravet som gäller för resor med bil kontra kollektivtrafik, 2 timmar per dag ska sparas genom valet av bil kontra annat färdmedel.

Av Henrik21
Skrivet av Aje:

Det är en komplex fråga. Jag är alltid tillgänglig i jobbet trots anställning. Det ingår i mina arbetsuppgifter och jag får betalt därefter. På semester (mer än 1v) kollar jag mailen regelbundet för att inte komma för mycket efter och ha för lång startsträcka efter sommaren tex. Jag tar också något möte här och där under semestern, endast kritiska.

Allt handlar om din yrkesroll. Att folk ifrågasätter att aldrig vara helt ledig kan jag förstå. Det är inte för alla. Samtidigt måste man förstå att världen byggs inte av att folk har semester.

Redan påpekats av annan person i tråden. Men jour = tillgänglig på arbetsplatsen, beredskap = tillgänglig, behöver inte vara på arbetsplatsen men kan finnas interna regler kring hur långt bort du måste vara?

Vill man vara petig så har du inte semester under dagar där du arbetar.

Ibland kolla av mailen, numera får jag sällan fakturor som ska granskas eller attesteras, varken normal arbetstid och absolut inte under semester.

Fast om världen går under under den tiden jag är ledig så är det annat som är fel.

Skrivet av Citgho:

Lite intressant hur av eller på det verkar vara.

Denna fråga riktar jag kanske lite mer mot de som förespråkar att när klockan är slagen är arbetet bortkopplat och man slutar existera för företaget.
Om man tex har en betydande roll i ett företag (tänk produktionsledare typ), som tex har en produktion nattetid, medans man själv jobbar dagtid. Det händer något under kvällen/natten som personalen inte kan lösa utan tillstånd/order/tips/whatever. Ska man då ha ytterligare en produktionsledare anställd som kostar pengar och som egentligen bara sitter där OM något händer?
För planeringen av produktionen sköter ju du dagtid färdigt inför kommande natt.
Alltså, en heltidslön för en person på natten som inte behövs eller ett telefonsamtal till dig på 3,5 min?

Jag köper helt att man är avstängd efter arbetstid om man jobbar med uppgifter som inte kräver mer närvaro och där företagen kan ha en buffert för tex semester.
Kan säga att mitt företag hade ju aldrig fungerat ekonomiskt om jag inte ska svara i telefon på obekväma tider ibland semester eller ej, och har full förståelse att en del som "bara" är anställda också tar den biten beroende på jobb och företag.

Vad är det som inte skulle vara lösbart utan någon form av "mellanchef" i de lägena? Antingen så är väl svaret att personalen har fel kompetens alt inte fått mandat för att lösa problemen?

Är en arbetsplats så enormt beroende av en specifik person så är man ju lika sårbar när personen är sjuk, alt byter tjänst i någon form. Avsaknad av rutiner och redundans.

Som sagt, jag skulle teoretiskt kunna ha jour eller beredskap, men det förutsätter ju också en ekonomisk kompensation och att veckovila och annat ska hanteras. Troligtvis är det billigare för min arbetsgivare att anställa en person till än de extra tilläggen till mig.

Av Henrik21

Har dualsimmöjligheter på båda privata och jobbmobilen. Använder det dock inte då jag inte vill ha mina privata saker på jobbtelefonen och tvärtom. Arbetsplatsen har regler kring hur dokument ska arkiveras och förvaras osv.

Sen det här med var arbetstelefonen förvaras. Jobbar jag på kontoret och ska vara där dagen därpå så får den stanna där (har inte jour/beredskap och skulle något dyka upp av den digniteten att jag behöver arbeta så har min chef mina kontaktuppgifter och det framgår därmed akutnivån). Andra dagar med hemarbete så får både telefonen och datorn följa med hem.

Har en enklare Samsung som tjänstelur (den klarar det den ska där, mail, teams osv). Privatluren är ett par år äldre, men klarar det jag har den till. Främst sociala media i olika former och mail/teams osv.

Av Henrik21
Skrivet av zaibuf:

Kolla upp om du kan göra avdrag för internet eller dator om du jobbar hemifrån.

Avdrag för privata omkostnader? Möjligheterna till de där sakerna försvann väl i stor utsträckning på förra sidan millennieskiftet.

Av Henrik21
Skrivet av Swedishchef_90:

Menar öst som Asien? Så har Singapore högst hyror i världen 😊 tittar vi på andra länder med marknadshyror som England/USA så är 20-30k inga problem för 15 kvm excl allt.

Andrahandsuthyrning kan du ju bara stämma personen och få tillbaka pengarna i Sverige.... Orimliga hyror. Se eller vad detheter

Finland som brukar nämnas som ett av exemplen där marknadshyror fungerar relativt väl.

Skrivet av Swedishchef_90:

Är ju inte mycket bättre där
https://svenska.yle.fi/a/7-10002431
Och då har de också ara lägenheter med 50% statlig subvention.
35kvm lägenheter är 600-1400 euro så högre än Sverige ändå

Vi har ju liknande subventionering av ägda bostäder genom skatteavdragen för lån.

En hyra på 600 euro i månaden för 35 kvm är ju rätt lågt skulle jag säga. Sen varierar det ju väldigt mycket beroende på var i landet man rör sig. Men attraktiva platser där människor är villiga att betala så blir ju priser högre.

Den artikeln sa väl snarast att systemet i Sverige är värdelöst på många sätt och att Finlands system fungerar betydligt bättre.

Skrivet av Maarus:

Nja, isåfall hade ju verkligheten och siffrorna bekräftat detta? Det är betydligt färre som bygger och ser ekonomi i projekten.
Det är bara öppna boksluten för Peab, JM, Skanska etc och du kommer se att deras bostadsavdelning är stendöd. Många har dock andra intjäningsområden inom infrastruktur och service etc, och har skalat av samt varslat inom bostäder.

Du säger att det är avkastningstiden. Ja du kan ju inte låna upp kapitalet och få lönsamhet.
Varför skulle någon bygga hyresrätter och låsa in kapital till 1-2% med politiskt risk? När du kan få 4-5% i riskfri ränta? Många fastighetsbolag som behöver refinansiering får betala 10+% i ränta på marknaden, och bankerna vill helst inte ta risken.

Nu skulle iaf jag säga att det är sjukt stor skillnad mellan de tre bolagen du skrev. PEAB och Skanska har ju ingen verksamhet mer än bygg i bostäderna, medan JM har en något annan fördelning då de även har hyresrätter.

Det går dock inte jämföra infra med bostadsdelarna av så många skäl.

Det här handlar ju till viss del om hur du väljer att finansiera dina byggnationer. Du får inte 4-5 % i (inlåningsränta)...

Varför gör då hyresbolagen vinster? Självklart så beror det på att de inte får ekonomi i investeringarna. Många "fastighetsutvecklare" är ju dock överviktade på småhus och bostadsrätter och då den marknaden kraschar så blir det väl inte så trevligt.

Men vore ju inte fel med en minskning i pris på 40-50% i det tillgängliga utbudet säger jag.

Av Henrik21
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag tänkte på denna:
Du kan göra avdrag för ett arbetsredskap om det
är nödvändigt för att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter
är något som arbetsgivaren inte tillhandahåller
är en tillgång som sjunker i värde.

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/a...

Men vi i tråden har kommit fram till att det ovanför gäller absolut ingen under inga omständigheter.

Sedan har jag insett att det förenklat finns två sorters tekniker/systemutvecklare.
En som är anställd som vanligt, denna har ofta väldigt dålig utrustning bortsett från laptop och mobil, men den bryr sig inte om detta. Att de inte kan göra vissa felsökningar och annat så kvittar det.
Sedan har vi personer som är egenföretagare och de ser ofta precis ut som en anställd för en större arbetsgivare, inte en kotte vet om att de inte är anställda utan egentligen är en inhyrd egenkonsult. Dessa har då en drös verktyg som vi andra anställda bara kunde drömma om.
Jag hade en kollega (systemutvecklare) en gång som hade med sin Flukeväska för långt över 80 000kr. Gissa om han var egenkonsult eller vanlig anställd?

Jag umgås för övrigt med snickare. De jag känner är egenföretagare som anlitas av ett större företag. (jag vet ej vad de har för avtal, folk tror att de är anställda av det större företaget) I vilket fall, de har också prylar som en vanlig snickare bara skulle kunna fantisera om att få ha på sin arbetsplats.

Som sagt, du bör få ett snabbt nej på avdragsförsöken som du formulerat din ingångsfråga.

Det som behövs för att du ska kunna genomföra ditt uppdrag är saker som din arbetsgivare ska tillhandahålla. Sen att du vill ha möjlighet att privat experimentera osv är inget som medger en avdragsrätt.

Spännande antagande. Troligtvis är de verktygen köpta av den personens företag och då är det en helt annan sak. Sen ska vi ju inte tala om vilka rabatter du har som företag kontra privatperson på olika typer av utrustning...

50-90% är ju inte ovanliga.

Skrivet av Swedishchef_90:

Det är just poängen med tjänsteställe för oss som kör service, vad som räknar som tjänsteställe och utgår hemifrån. Som jag sade så fick vi 3 olika svar av dem och ingen var ens i närheten av varandra. Med exakt samma fråga 😁

Iofs spännande men det borde ju inte föranlett tre olika svar med exakt samma frågeställning vilket får miga tt fundera över om de var någon skillnad i frågan.

Av Henrik21
Skrivet av Valiumballong:

Nja, upphandlaren ska ifrågasätta en onormalt låg prissättning, men det är inte diskvalificerande. Anbudslämnaren får förklara hur denne har tänkt att uppfylla kraven med det pris som satts och kan man göra det på ett "tillfredsställande" sätt så kan man inte förkasta budet. Vad som är tillfredsställande är inte helt enkelt att bedöma.

Det går inte heller att sätta ett golvpris och förkasta alla anbud som kommer in under det golvpriset.

Fast nu går det ju både lämna negativa á-priser på enskilda objektsrader (och troligtvis även på helt projekt om man nu skulle vilja det). Det är ju upp till varje leverantör/entreprenör att prissätta sina tjänster och då kan ibland låga priser vara ett sätt att ta marknadsandelar om man kan hänvisa till att man har de ekonomiska resurserna med ett icke-lönsamt projekt.

Sen finns det ju å andra sidan rättsfall där både enskilda negativa á-priser som låga totala prissättningar diskvalificerat anbudsgivare. Så även 0-pris på rader.

Men största problemet med de negativa á-priserna är ju att de ofta är på t.ex. saker där de skulle varit betydligt dyrare och där man som beställare sen inte får det man frågar om utan något annat som de vill ha annat pris på.

Av Henrik21
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej,

Snart är det deklaration. Jag skulle gissa att det finns många som har köpt saker som de har i hemmet som de endast använder i jobbet, likaså diverse teknisk utrustning, kurser, abonnemang på programvaror som t.ex. Adobe m.m

Hade man varit en egenföretagare så är Adobe programvaror knappast någon konstighet att dra av om man jobbar som frontend utvecklare, men om man är anställd så blir det en helt annan sits. Och det hela blir mer flummigt, som varför köper ej arbetsgivaren Adobe etc?

Min fråga är finns det någon chans att på något sätt dra av något eller är man helt körd?

För min egen del köper jag en hel del prylar för att laborera hemma, jag varken vill eller får laborera med kunders prylar. Enda sätt att göra det är att köpa själv.. Men det känns lite självklart att det är kört att dra av.

Men vänta här nu?

Är det saker som krävs för ens arbete så står väl ändå AG för dessa. Du kan ju inte dra av moms för saker som inte hör till din verksamhet heller.

Privata omkostnader är ju (sällan) avdragsgilla.

Skrivet av Swedishchef_90:

De är också en myndighet som ger olika svar beroende på vem som svarar.
Svaren skiljer sig helt från varandra
Testa fråga om tjänsteställe för hantverkare 😀

Fast hur svår är frågan om tjänstestället egentligen? Du har tre möjliga utfall:
Huvudregeln
Alternativregeln
Undantaget

Tycker nog ändå det står väldigt bra på SKV:s hemsida om dessa olika och när de olika ska tillämpas. Sen bara för att man är hantverkare så kan ju olika fall vara aktuella vid olika tidpunkter över ett år eller så. Däremot kan du bara ha ett tjänsteställe per anställning (men det kan ju ändras).

Skrivet av Mindfighter:

Vet också att det förekommer, men inte rätt för det, skatteverket är inte särskilt flexibla på något som kan gynna en privatperson.

Mobilabbonemang med fria samtal stred de för att de skulle förmånsbeskattas men den striden förlorade de. Så företag som gör som du beskriver kan få korrigera det vid en revision.

Vet att företag som försöker göra rätt valt att ge de anställda extra belopp som lön, öronmärkt för hemmakontorsuttustning.

Tolkningen med abonnemang för mobiltelefoni har ju ändrats över tid också. Sen är jag ju av åsikten att jobbets telefon kan jag lämna på min arbetsplats när jag lämnar för jag får inte betalt för att ständigt vara nåbar och skulle något vara av den digniteten så förväntar jag mig att kollegor och chef funderar en vända innan de kontaktar mig på min privata.

Diskussionen kring hemmakontor är ju delvis en annan (avdragsmöjligheten för ett kontor i ens bostad är väldigt väldigt begränsade). Sen blir det ju även lite beroende på hur liberal ens arbetsgivare är med ens tjänsteställe, ansvaret för arbetsmiljön osv.

Av Henrik21
Skrivet av Roger W:

Jag tror du ganska fundamentalt missförstår mig? Jag säger ju just att man har sitt eget ansvar att välja hur mycket man vill låna.
Banken har sina gränser för deras risker men som individ måste man sen själv utifrån sina förutsättningar och risker sätta upp sina egna gränser.

Jag har inte heller pratat något om sjunkande värden på fastigheter vad jag vet?
(men jag tyckte @BasseBaba hade en poäng att det inte BARA handlar om räntorna när man kollar kalkyer!)

Håller för övrigt helt med om amortering: om det funnits såna slutamorteringsregler i botten så hade sannolikt inte priserna kunnat eskalera på samma vis som de gjort.
För mig personligen ingår i hela konceptet för ett lån att det är något som man strävar efter att betala av.
Dvs att låna en så stor summa att det inte finns någon rimlig möjlighet att någonsin kunna amortera av den under sin livstid är något som fundamentalt tar emot att göra för egen del...
Och allt man betalar av innebär ju en mindre summa att punga i räntor. Att bara ligga still och elda pengar i räntebetalningar livet ut är ju bara pengar i sjön - eller snarare i bankernas fickor)

Tror inte jag missförstod, även om det kanske kunde tolkas så. Håller ju helt med att det inte är bankens ansvar att se till en enskilds ekonomi. Bankens delar handlar ju om att de vill ha så små kreditförluster som möjligt.

Skrivet av TuHack:

Enligt Di så har matkassen blivit ~20% dyrare på två år. Detta skulle jag säga är det största problemet då det drabbar alla. Bra mat är dessutom något som är viktigt för samhället. Vi har nog med hälsoproblem redan.

Fäller ingen tår för dom som riskat och tagit topplån men nu drabbas även dom försiktiga låntagarna. Något måste göras och elefanten i rummet är priset. Vi borde kämpa för att få ner priserna. Ta bort ränteavdraget, sänka maxtaket, bygga mer (få det lönsamt igen) osv. Lön vs lånebelopp för bostäder i storstäderna är idag horribelt och ska du som ung komma in i marknaden blir risken för hög.

Fast någonstans borde ju alla varningsklockor ringt avseende den sjukt låga räntenivån historiskt. Sen att vi de facto har eldat på det genom ränteavdrag, möjligheter till amorteringsfrihet osv. Avsikten är väl någonstans ändå att ett lån ska vara återbetalningsbart inom iaf en livstid? Gärna 25 eller 30 år kanske.

Skrivet av BasseBaba:

Absolut, problemet är att bankernas kalkyl styr marknaden. Bara för att man själv är villig att göra en vettig kalkyl, så är tyvärr inte marknaden i helhet det. Vi stod i valet mellan att köpa eller inte köpa, (Stockholm...). Det fanns inte ett scenario där vi hade råd att köpa till en vettig kalkyl, och det kastet får vi stå nu.

Jag anser ju likt nån annan tidigare att man borde ha styrt det extremt mycket hårdare med amortering, ränteavdraget och/eller någon helt annan mekanism. Man borde aldrig ha låtit priserna skena gentemot medelsvenssons inkomstnivå.
Problemet man sitter i nu, är att man kommer fucka alla som redan köpt in sig om man börjar göra förändringar.

Amorteringsfritt, ränteavdrag och annat är ju bara åtgärder som fått det här att sticka iväg mer än det behövt göra. Samma sak med att RB var sjukt sega med att justera sina räntebanor sabbade ju också.

Fast kommer man verkligen göra det? Inte minst med tanke på det underutbud som finns med bostäder i detta land.

Skrivet av Maarus:

Nja, det byggs ju inget nu. Varför? Jo för att produktionskostnader, materialpriser(import mestadels) och inte minst räntekostnader gör att kalkylen inte går ihop.

Sveriges bostadsmarknad måste reformeras. Varför skulle någon vilja betala 12k i hyra hos nyproduktion för en 2a i förorten med marknadshyra? När du får en 4a på Östermalm med kakelugn, stuckaturer och 3m i tak för 8k i den reglerade kön? Är du fackpamp får du förtur dessutom.

Det blir att luckra upp hyresregleringen helt, och dem flesta länder har redan lämnat reglerad socialism bakom sig sedan länge.

Nja, det blir väl lite av en sanning med modifikation. Det är helt klart möjligt att bygga även nu och få ekonomi i projekten. Däremot kanske man ska fundera vad man bygger och hur det marknadsförs. Tittar vi just hyresrätter så ska man lyckas sjukt bra i sina projekt för att inte få lönsamhet... Men skillnaden är ju avkastningstiden jämfört med en BRF, där du får cashen in när det överlämnats till BRF.

Dags att införa marknadshyrorna som grannlandet i öst som ofta brukar refereras till.

Skrivet av Swedishchef_90:

Alltid gött med marknadshyror, 18k för 5 kvm skrubb i ett kollektiv centralt i stan 😁

Fast ser vi de erfarenheter som vårt grannland i öst har av marknadshyrorna så är det knappast så. Vi skulle heller inte ha problemet med folk som hyr ut svart för att det är möjligt att tjäna en del på minst sagt shady uppgörelser.

Vi har väl en långt värre situation på andrahandshyresmarknaden idag? Sen är det ju så att hyrorna inte kommer bli mer än vad någon är villig att betala också?

Av Henrik21
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast det är inte så tomträtt beräknas.
Vid omförhandling så estimerar kommunen priset nära sista åren i värdet.
Sen betalar man en stegrande kostnad i 5 år tills man når det beloppet. Ca 5-6% ökning per år.

Man får också komma ihåg att tomträtt finns för det inte var lönsamt att bygga på marken så kommunen gav bort marken, oftast till hyresrätter, för att stimulera byggandet.

Skulle nog besvarat denna kommentar tidigare,

sen är ju tomträtten det enda sättet för en kommun att faktiskt kontrollera upplåtelseformen. Säljer man marken så försvinner det instrumentet.

Tomträttsupplåtelse är numera rätt sällsynta även om det förekommer i de fall en kommun vill att någon ska bygga och vill ha kontroll över om det är hyresrätter. Alternativet är att någon annan "köper" tomträtten sas.

Skrivet av Swedishchef_90:

Vi är en ombildad förening så de första 10 åren gick in i Stockholmshems ficka.
Vi har betalat av 45m i lån på ~ 15 år

Men tomträttensgäldet kommer inte överstiga lånet utan amortering förrän om 2x omförhandlingar (20år bort) med amortering runt 15. Med en ränta på 2%

Ja 42% skulle enbart vara för att köpa marken.
Vi förväntar oss inte en speciellt hög ny avgäld då deras värdering såg vi förra året och den borde ha sjunkit nu.

Vi avsätter enligt nya underhållsplanen och har pengar på banken och är helt skuldfria....

Men som jag sade så slår tomträtts lånet fel då den är framtung och går inte att genomföra utan att bryta mot lagen. Då det står att styrelsen inte får fatta beslut som inte slår lika genom ägandet samt har inte för lång roi

Sen är allt som säljs ut från staten alltid kraftigt subventionerat till köpare.

Ombildningar är 50% rabatt, mark till alla utom brfer är också runt 50 %, kolla företag som säljs från staten också...

Sammanfattat: Ni har bedömt att styrelsen inte har mandat att köpa ut avtalet då det är för lång ROI? Samt att ni med 2% ränta på det lån som behövs inte räknar hem det. Är det en rimlig ränta?

Hur ser kreditinstitut på att låna ut till BRF:er med tomträtt? Där har du ju inte en fastighet som säkerhet och därmed borde även räntorna vara högre...

Tyvärr är mycket som säljs från stat och kommun underprissatt, vilket trots allt är emot all logik. Det bör ju säljas på marknaden och marknaden får betala det man är villig (och om ingen betalar det säljaren önskar så behåller man det).

Skrivet av Trent023:

Största dippen jag upplevt var att kommunen godkände bygge av ett flervåningshus cirka 30 meter från våra balkonger.

Detta innebär förlorad utsikt (ca 8-9km obehindrad utsikt) samt fri insyn i alla föreningens lägenheter från den nybyggda huskroppen.

Vilket då resulterat i en stor värdeminskning av våra lägenheter.

Ibland känner man sig liten och utan röst...

Bygg gärna men inte här... Lite som när man försöker skapa förklaringsmodeller till vilka faktorer som påverkar priserna (där i Stockholmsregionen närhet till tunnelbana är den enskilt största förklaringsfaktorn).

På vilket sätt skulle kommunen kunna säga nej till ett bygge där det troligtvis är helt enligt gällande detaljplan?

Skrivet av Pirum:

"Bygg mer, lägre och glesare" - jag; miljonprogrammen framstår som under av välplanering jämfört med det som nu sker på många håll.

Skenade boendekostnader är inte endast något som händer i Sverige, det är många länder där riktigt tuffa boendemarknader försämrar/förändrar familjebildning och samhällsutveckling. Visst kan man bo i ett tält i skogen, men när tiderna är bistra kan man snåla på mat, kläder, transporter i viss mån, semesterresor, nöjen, etc, men boendekostnaderna är svåra att minska, speciellt med kort varsel. Har man dessutom sjukt stora lån, vilket de flesta som köpt bostäder på senare år har, är man verkligen ute på öppet hav i en liten båt. Det gör samhället mycket mindre robust.

Samtidigt är skenande fastighetsvärden väldigt mysigt på många sätt, den som tjänar på det kan ju konsumera mer, den som tror sig tjäna på det konsumerar också mer - åtminstone ett tag. Som devalvering har beskrivits, en kissa-i-byxan-lösning, varmt och skönt ett tag men sedan kallt och jävligt.

Så, vi ska sprida ut samhällena ytterligare, skapa än sämre underlag för all form av hållbara transporter och kollektivtrafik? Därutöver utöka energianvändningen per capita och ta i anspråk jungfrulig mark istället för förtätning och skapa mer underlag i de tätorter vi har?

Skenande boendekostnader? Det är väl delvis självförvållat där familj efter familj gärna lagt sig maxbelånade med den konstruerade låga räntan vi hade längre tid och troligtvis inte kommer vara i närheten av (någonsin) igen. Sen ska det vara andras ansvar att lösa det?

Tyvärr så ser ju vårt skattesystem ut som ett lapptäcke med otaliga undantag och avdrag istället för en lägre skattesats generellt på arbete. Staten dvs vi allihop får ju stå för ränteavdragen även om de tack och lov är något avtrappade efter 100k/år. Vi hade en chans att reformera, men nu är väl alla politiska partier emot det?

Skrivet av Roger W:

Håller med: banken har ju sin riskbedömning för vad de är villiga att låna ut men de tvingar ingen att att låna det maxbeloppet: man har all möjlighet att göra sin egen riskbedömning ovanpå det själv.
*edit*
Med det sagt håller jag med om det som sagts här ovan att det är lätt att stirra sig blind på bara räntan, och bankerna borde nog lyfta blicken över den också…

Fast hur stort ansvar ska "banken" ta för enskildas ekonomi? Vem vid sina sinnes fulla bruk hoppar in i bostadsrace när förutsättningarna var som de var?

Vi får väl främst problem när människor inte kan betala sina räntor och amorteringar. Inte i sig när värdet sjunker på en fastighet...

Samt att vi borde haft betydligt mer uppstyrt kring att lån ska vara amorterade på säg 25-30 år så hade vi inte riktigt haft denna sjuka sprial med värdena.

Avslutande tankar: Ser vi på nybyggnationer av hyresrätter och jämför Finland med Sverige och hur enkelt det är att få tag på och ändå rimliga priser så fungerar ju Finlands marknad betydligt bättre än det vi har här...

Av Henrik21

Här har vi ju stor skillnad i vilken undersökningsplikt som kan åläggas en köpare beroende på om det är fastighetsköp eller en bostadsrätt. Detta då vi har olika lagstiftningar. Men i vilket fall som så är ju felet inte dolt.

Sen vid köp av fast egendom så är ju köparens undersökningsplikt väldigt långtgående och exemplen som nämnts i tråden om kakel och bristande tätskikt. Bomljud i kakel osv är ju något du inte ser, men det kan trots allt undersökas både av köpare och av besiktningsman. Därför skulle i alla fall jag inte säga att det är ett dolt fel.

Och till TS, visst kan du föra upp det till diskussion men det enklaste i alla former om det här är ett problem: Byt induktionshällen själv.

Skrivet av Flundra:

Dolda fel innefattar sådant som du inte kan undersöka själv, t ex fodret i väggarna, taket etc.
Sålde mitt hus förra året, och dagen efter vi skrivit på papper och skakat hand så rasar vattenbrunnen för köparna och inte ens det gick att ta på dolda fel eftersom dom hade undersökningsplikt och jag explicit sa att brunnen var av okänd ålder. Så på dom enkla grunderna tvärnekades deras försök till försäkringen tyvärr.

Isolering och tak behöver som sagt inte vara dolda fel. Bägge bör vara undersökningsbara och sen om man någonstans fått indikationer att det är något tokigt med en del så blir kraven för dolda fel högre också, dvs din undersökningsplikt blir än mer omfattande om det framgår något.

Av Henrik21
Skrivet av Swedishchef_90:

Vi hade extra stämma
10 ja 23 nej av 62 brf lägenheter

Hyran skulle höjas med 42% enbart pga lånet och roi var runt 50 år, det går inte att motivera och som jag sade så köpte ju nästan ingen förening i Stockholm tomten.

Vi har relativt billig hyra men vi kommer in i en period av dyra renoveringar, hissar, fläktar, fönster etc.

Tomtvärdet borde dessutom sjunkit sen erbjudandet 😁 omförhandling har vi i år

Deltagandet var ju rätt skralt måste man väl ändå summera det med.

Avgiften skulle höjas menar du?

Det här verkar ju vara standard procedur varje gång tomträttsavgälden ska förhandlas om. Det gnälls från de som har sina byggnader på plats med tomträtt, men ingen köper. Det handlar ju i mångt och mycket om att staden inte ska subventionera någon. Så det är bara fortsätta samma snurra eller hosta upp pengen för att lösa tomträtten nästa gång det är omförhandling tänker jag.

Alla de delarna du nämner med renoveringar känns ju som något som man i en bra förening satt av pengar för över föreningens livstid, inte bara ta ut i form av de som bor där nu. Men så brukar sällan föreningarna jobba, utan prio är låga avgifter nu.

Av Henrik21
Skrivet av Swedishchef_90:

Vi har precis betalat av alla lån i föreningen men att köpa marken gav en 39-50 års return of investment innan det var vinst att köpa marken kontra att betala tomträtt med en årlig ökning om 6%.. Räntan sattes till snitt 2% och avbetalning var samma som tomträtt eller lägre därav skillnad på åren.

Amortering+2% ränta skulle break even runt 2035, där någonstans vart det billigare med lånet.

Nästan all kostnad läggs på närtid vilket gör att en styrelse som köper marken inte uppfyller det som krävs, att kostnader fördelas lika av boende under nyttjandet. Generellt brukar man säga max 8 år för en återbetalningstid för en styrelse investering ..

Hade vi fått ett bättre erbjudande med antingen 50% som hus och fastighets investerare får. Eller en fixerad avbetalningsplan över x antal år med fast ränta så skulle fler brfer kunna köpa.

Var en förening runt Östermalm som hade tomträtts offert på 1.5 miljarder!

Sent svar, men med tanke på byggnaders tekniska livslängd, att föreningens styrelse ska se till föreningens bästa så vore det väl inte orimligt att köpa loss marken?

Tänker att det går ju alltid kalla till en extrastämma i det här fallet och behandla frågan. Men problemet med en majoritet av styrelser och medlemmar är ju att det ses väldigt kortsiktigt på sitt ansvar. Ta bara delarna om hur byggnaderna förvaltas och att fokus istället är låga avgifter för nuvarande medlemmar kontra en ekonomiskt sund förvaltning.

Som sagt, det är inte en kommuns uppgift att subventionera någon alls. Så därför är det väl rätt självklart att ingen ska få rabatter för detta.

Mina erfarenheter av fastighetsförsäljningar där offentliga är part är ju att det görs 2-3 värderingar med olika institut och medlet av dessa brukar bedömas vara "marknadsvärde" och det får man betala. Sen kan man ju diskutera om det är ett sant marknadsvärde om ingen budgivning sker.

Av Henrik21

Sent svar, men myndigheter får ju göra vissa efterfrågningar kring vem en person är (i vissa fall beroende på vilka handlingarna är).

Finns ett rätt intressant rättsfall där en person anonymt begärt ut handlingar, därefter fått nej med hänvisning till sekretess på delar av materialet (eller om det var hela), överklagat detta beslut anonymt till kammarrätten och fått ett rakt nej där då anonyma prövningar inte är aktuella.

Visst är det så att bolag kan lämna önskemål om vilka delar av deras inskickade material som ska vara sekretessbelagt, men det är alltid myndigheten som slutligt gör prövningen. Men det låter ju inte helt orimligt att det här beroende på hur begäran är formulerad skulle kunna sluta med en handling så överstruken (saknar bättre ord, men med så många uppgifter borttagna) att handlingen i sin helhet inte lämnas ut alls då det blir så få saker kvar.

Av Henrik21
Skrivet av Swedishchef_90:

BRF som köper mark max 15% rabatt
Husägare som köpare 50% rabatt
Exploaterings bolag som bygger bostäder 40-60% rabatt

Blir ju lite skevt 😊

Speciellt när staten äger marken, värderar marken och beslutar om det är skäligt pris

Edit
2022 erbjöd Stockholm stad brfer att köpa 1 förening hade råd att köpa av 82 som gick vidare med att få ett pris. Minst 2 vart nekade av banken då ekonomin inte gick ihop

Då blir det väl lite halvtokigt bara citera en av personerna i diskussionen, men får ta det.

Delen om att flytta byggnaden om tomträtten sägs upp, det är ju ett alternativ. Men var ska man då ställa byggnaden?

Nja, skulle verkligen säga att de kommuner som säljer mark till exploatörer vill få marknadsvärdet för den, annars säljer man ju till annan part.

Dvs, man fick inte låna mer? Sen är det ju rätt intressant hur lån i föreningar med tomträtt sätts, då är det väl ändå inte fastigheten som sätts som säkerhet för föreningens lån?

*Mer allmänt nedanför*

Vi har ju sjukt intressant lånemarknad där tanken inte är att lånet ska vara avbetalt inom säg 25-30 års tid utan man har fokuserat på helt andra saker. Tyvärr har vi ju inte direkt skapat några incitament för en hållbar lånemarknad. Vi ger ränteavdrag på 30% upp till 100 kkr/år och 21% på överstigande. Det är ju en faktor som negativt inverkat på skuldsättningsgraden och indirekt också den spiral vi får nu kopplat till att människor inte avsatt pengar för räntorna när stigit som de gjort.

Sen diskussionen avseende vilka hyresjusteringar fastighetsägare vill ha, där förs inga resonemang kring minska utgifterna utan allt handlar bara om ökade intäkter.