Inlägg

Inlägg som ecki har skrivit i forumet
Av ecki

Så, då var äntligen skolan avklarad! Jag tackar så mycket för alla bud och ber om ursäkt för att jag inte varit jättebra på att svara.

Jag säljer gärna alla fem på en gång för jag ska resa till Bohuslän strax och måste eventuellt sätta min bror på att skicka iväg dem till köparen om det inte hinns med ikväll. Han är ändå på växtbevattnings-duty och måste därför mer eller mindre göra detta för mig också.

Så om ingen vill buda över @Denaca s bud på 8500+frakt så blir det bra. Har letat reda på fem st orginalkartonger också, det enda jag inte hittat är plastbitarna som sitter på kontakterna när kortet kommer och som man sedan tar bort.

Finns det några forumstandarder i avseende på betalning och frakt, förskott/vid leverans, använda sig av blocketpaketet osv?

Jag har tidigare genomfört liknande affärer med blocketpaketet och det har fungerat bra och smidigt.

Tack så mycket för visat intresse, och ha en trevlig nationaldag!

/Jonas

Av ecki

Här är bild på alla fem korten! Jag har slutinlämning i skolan på fredag, och har fn väldigt lite tid över att tänka på grafikkort så jag ber om ursäkt för extremt tröga svar. Vid närmare eftertanke så kanske jag skulle väntat med annonsen, men nu blev det så här, hoppas det inte skapat några problem. Jag har egentligen ingen brådska att sälja korten, känns mer trist bara att de ligger och skräpar istället för att användas. Som ni ser så är två av dem msi brandade, men det är exakt samma kort då det är referensutförandet.

https://i.ibb.co/Ks0ssMm/IMG-0837.jpg

Av ecki

@DavidtheDoom: Absolut, jag fixar det. Måste bara ner i källaren sen ikväll och leta upp de andra korten. Då jag bara hade ett liggandes uppe i lägenheten som suttit kvar i spelburken så var jag lat och fotade av bara det.

/J

Av ecki

fem st vega 56 referens säljes

Hej! Jag har fem stycken vega 56 i referensutförande som jag vill sälja. De har tidigare använts till mining av cryptonight, sedan legat i mitt förråd nedpackade i många månader. De har varit undervoltade och underklockade med god kylning. Dvs förutom lite damm på fläkten så är de i gott skick. Alla har vega 64 bios på ena platsen, men det går såklart att flasha om till originalbios om man vill det.

Jag vet inte vad som är rimligt för dem, så kom med bud om intresse finns men inga totala skambud tack, då ger jag hellre dem till min flickväns lol-spelande systerbarn.

De kan säljas i paket eller enskilt.

Finns i malmö, kan skickas också med lämplig speditör.

Finns även ett evga g2 850w nätdel i källaren tror jag (måste dubbelkolla så det inte är 1200w) om någon är intresserad av den också?

Förbehåller mig rätten att sälja till vem jag vill osv.

Ha en trevlig helg
/Jonas

Läs hela annonsen här

Av ecki

Nu funkar scriptet för mig, inga overdrafts längre!

Finns det förresten något sätt man kan mata ut uträkningarna om skv undrar hur man kommit fram till sina summor?

Förresten... Det här scriptet räknar inte med fees på några trades? Det kanske kan vara ett eventuellt problem hos skv eller? Det rör ifs sig om rätt små belopp, men det borde ju ses som avyttring när man betalar för en trade med en fee.

Sitter och funderar på om jag ska bita i det sura äpplet och använda typ deklira istället, även fast det känns väldigt trist att betala pengar efter allt det här jobbet, så vet jag iaf att det blir korrekt uträknat (eller så är det bias för att man betalar för något)

Nu när scriptet äntligen funkar så har jag iaf åtminsone något som jag kan deklarera, det känns skönt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

Jag listade ut att jag hade fel python och fick igång scriptet tror jag! Har inte hunnit att test mer än att skriva in report.py och trycka enter än dock, får upp de olika parametrarna och inget felmeddelande, men har inte behandlat någon data det är inte helt spikat i kistan än, ska undersöka mer asap. Hör av mig annars, uppskattar verkligen hjälpen!

/J

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

@bitsofwinter om du kunde fixa en win release med sorteringsfixen så hade det varit så jäkla bra för mig, jag är sjukt stressad över att få ihop deklarationen alls. Är det långsemester eller tror du att du skulle hinna med att fixa en .exe i april någon gång om jag inte får ordning på Python?

Jag har försökt installera python och de andra delarna av det som skall behövas men får ett felmeddelande: "File "report.py", line 50
print(f"Aborting tax computation.")
^
SyntaxError: invalid syntax"

Jag vet inte vad jag gör för fel, är inte så kunnig tyvärr, har googlat i timtal känns det som nu.

Jag sitter lite i skiten, vet inte hur jag ska få fram en deklaration just nu. Jag frågade en skatteredovisare, men det skulle kosta långt mer än jag har råd med trots att jag har alla mina transaktioner i en csv fil med priserna. Jag har även mailat Deklira som har någon tjänst för detta, väntar på svar. Problemet är att de saknar kryptovalutor jag köpt och sålt med i sin tjänst, och jag ser ingen metod för att räkna in min mining, men vi får se vad de säger.

Allra helst hade jag gjort det själv, jag har verkligen ingen stor budget, är student och har gått back på kryptoaffärerna redan.

Kan någon förklara hur jag installerar och kör scriptet som python annars och får rätt på felmeddelandet jag får?

Förresten @gibbon_ Vart hittar du var man kan se problem med sin transaktionshistorik i CT?

Tack för hjälp!

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

@bitsofwinter Jag får en massa problem med overdraft, funderar på om den här fixen skulle göra någon skillnad? https://github.com/bitsofwinter/cryptotaxsweden/pull/25

Skulle du ha tid att kolla på detta så hade jag blivit evigt tacksam, som det är nu så måste jag ha en ganska "lös" max overdraft, och jag misstänker att det beror på sorteringen av trades från den importerade filen från CT så som plilja skriver. Gör jag uträkning i CT så hittar den inga fel, alltså krypto som säljs utan ett inköp, men i scriptet dyker det upp ett par gånger.

Tack för övrigt för att du gör det möjligt för oss som inte är jättebra på matte att reda ut i den här röran!

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

här är ett annat inlägg som tar upp hur konstigt formulerat det är på Skatteverkets hemsida. https://cornucopia.cornubot.se/2018/09/oklarheter-om-beskattn...

Det hade varit ganska bra att veta vad som gäller, för om resultatet av att en person köper och säljer, säg: bitcoin 1000gånger under ett år, och den personen går med vinst och gärna vill skatta korrekt för den vinsten och rimligtvis också gå plus efter att staten fått sina pengar, så kan ju detta inte stämma? speciellt eftersom det enligt bör gälla samma regler som för aktier och andra kapitalplaceringstillgångar?

Isåfall så skulle det i princip göra det omöjligt att handla med kryptovalutor och gå med vinst efter skatt om det görs många köp och sälj (ex shrimpy)

Samtidigt skriver en person på Ernst and young här: https://skattenatet.ey.se/2018/05/08/forhandsbesked-om-bitcoi...

"Vinst ska tas upp till 100% och beskattas med 30% om man får ett totalt överskott av kapital
Förlust är avdragsgill till 70% och ger en skattereduktion på 21-30% om man får ett totalt underskott av kapital"

Vilket låter mer rimligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

eller hur är det onödigt komplicerat uttryckt?
Men, summa summarum och återigen till min ursprungliga fråga:

kan jag använda shrimpy och ombalansera en portfölj säg en gång var tredje timme över säg tjugo tillgångar, eller kommer det att göra att jag får betala betydligt mer skatt, så att det inte är lönt att göra? (förutsätt att totala portföljvärdet är detsamma vid årsskiftet som utan ombalansering för argumentationens skull).

Sen är det en annan diskussion om huruvida balansering ökar den totala mängden kryptoinnehav eller ej, det vore intressant om någon annan läser deras undersökning och säger vad de tror.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

det står även så här i exemplet om förenklad redovisning (alltså om man gjort många försäljningar och köp och redovisar total vinst samt total förlust separat:

"Vinsten tas upp till 100 procent och förlusten är avdragsgill till 70 procent. Det sker ingen kvittning på bilaga K4, avsnitt D. Skatteverket reducerar automatiskt förlusten till 70 procent"

just "Det sker ingen kvittning på bilaga K4, avsnitt D" gör en förvirrad!?" Görs det en kvittning av vinst - förlust av Skatteverket, eller reducerar de först förlusten till 70% och kvittar det sen mot vinsten ? (vilket hade varit ganska konstigt, men som sagt konstiga skatteregler finns väl?) för aktier och aktiefonder tycks det inte fungera så här i alla fall.

Kunde de inte förklarat det här bättre, det tycks inte finnas tillräcklig information för att veta vad som avses?

Måste man fråga Skatteverket kanske? Är det någon annan som vet vad som gäller?
/J

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

det är det som jag tycker är oklart: kvitterar de först mina vinster i olika kryptovalutor mot mina förluster, så om jag går plus minus noll på alla mina kryptovalutor totalt så betalar jag ingen skatt, eller: viktar de redan från början innan en kvittning av vinster/förluster görs att vinsten är värd 100% och förluster 70%?

Det blir ju rätt stor skillnad mellan dessa alternativ kan man tänka sig?

Säg att jag först tjänar 1000kr i btc, och sen förlorar 1000kr i btc en vecka senare, dvs varken vinst eller förlust totalt på min investering.

Konmer Skatteverket räkna ut efter att jag redovisar mina vinster samt förluster att jag då ska betala:

1: 0kr i skatt, (att de kvittar min vinst på 1000kr i btc mot min förlust på 1000kr i btc), eller:

2: 1000*0.3=300kr i skatt för första btc vinsten, och sen dra av 0.7*1000kr: 700kr i skatt för min 1000kr btc förlust? dvs 300-700= minus 400kr på skatten?

3. jag gör vinst på 1000kr i btc, och en förlust på 1000kr i btc, Skatteverket viktar vinsten som 100% alltså 1000kr, och förlusten som 70%,
0.7*1000kr=700kr och tycker därmed att jag skall betala skatt på: 1000-700kr=300kr vinst trots att jag gått plus minus noll?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

det står även: "Vinsten tas upp till 100 procent och förlusten är avdragsgill till 70 procent. Det sker ingen kvittning på bilaga K4, avsnitt D. Skatteverket reducerar automatiskt förlusten till 70 procent"

... är det inte konstigt att de hänvisar till en sak för att klargöra, och sen skriver något annat längre ner på sidan?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

det som gör mig extra förvirrad är att de på sin hemsida skriver: "Du som har gjort en vinst beskattas för hela vinsten. Du betalar 30 procent i skatt på din vinst.

Har du gjort en förlust är den avdragsgill till 70 procent.

Mer om hur kvittning och kvotering av vinster och förluster fungerar" och länkar till https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/deklar...

där det står "Om du sålt t.ex. marknadsnoterade aktier med vinst och under samma år sålt andelar i marknadsnoterade aktiefonder med förlust får du kvitta vinst mot förlust. Om vinsten inte räcker till för att kvitta bort förlusten, får resten av förlusten dras av med 70 % (kvotering)."

Är det andra regler för krypto, eller är det jag som inte förstår detta korrekt? borde inte det betyda att jag skattar om jag går plus (vilket jag verkligen tänker göra om det blir någon vinst), men om jag går minus så kan jag tom göra avdrag från min totala skatt iom att det står att jag får dra ifrån 70% om: "vinsten inte räcker till för att kvitta bort förlusten, får resten av förlusten dras av med 70% (kvotering)"?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

Jag går och funderar på hur en tjänst som www.shrimpy.io som automatiskt ombalanserar användarens portfölj efter en inställd procentsats av hur man vill allokera olika kryptovalutor i portföljen och sedan köper och säljer så att man alltid har den procentfördelningen (läs på deras hemsida så kan de förklara det betydligt bättre, samt fördelarna med detta tillvägagångssätt).

Skulle ett sådant automatiskt säljande och köpande över en mängd olika kryptovalutor kunna påverka hur en sedan ska betala skatt till det negativa? Finns det risk att en får betala betydligt mer skatt även om det inte skulle ge en betydligt större vinst vid slutet av året jämfört med att bara hodla krypton om man använder tjänsten?

Det görs ju en hel del trades för att alltid ha inställd procent av ens olika kryptovalutor (man kan tex ha det att balansera en gång i timmen, vilket enligt deras statistik skall vara att föredra jämfört med att endast hodl:a, det ger om man har 20 olika kryptovalutor potentiellt 20*24*(2 eftersom man skall via btc oftast) trades per dygn)

Kan det innebära att man får högre skatt om man använder tjänsten eftersom man endast får kvitta 70% av förluster och tjänsten i princip säljer av alla kryptovalutor som går upp för att köpa de som ännu inte gjort det, vilket ger en hiskelig mängd trades med små vinster.

Eftersom man inte kan kvitta vinster och förluster mellan olika kryptovalutor helt av menar jag... eller har jag förstått rätt? (säg att jag tjänar 10000kr i bitcoin, men förlorar tiotusen i ethereum, då kan jag inte räkna det som
man gör med aktier och bara kvitta det helt då jag gått plus minus noll, eller?)

Kan någon som är bättre på skatteregler förklara för mig hur det fungerar? Man skulle liksom inte vilja stå där med en förlust då all ens krypto gått ner i värde totalt över året men trots det skatta som om att man gjort en vinst. Finns det en risk att det kan hända om man gör tillräckligt många trades? Det känns viktigt att det blir rätt redovisat också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki
Skrivet av Ratatosk:

Tycker ändå att det här är ett skapligt pris.
https://www.komplett.se/product/950004/datorutrustning/pc-kom...
Inte 4000 kr som de var nere på ett tag men inte långt över.

Absolut, men de är inte i lager och inget datum spikat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

Jag vill köpa ett vanligt referens vega 56, men de verkar vara slut i lager överallt till något som ens närmar sig vettiga priser. Inga tips på ställen som kan tänkas ha som inte listas på Prisjakt eller dylikt? Kanske någon affär i annat EU land?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

Suck...... *Letar igenom min hp efter ännu mer skit*

Skickades från m.sweclockers.com

Av ecki

Stoppade in en termometer och fäste vid min cpu vrm kylfläns. Den går aldrig över 45 grader. oavsett stresstester. Kan det vara så att det inte är vrm temperaturerna som är de höga värdena som rapporteras i hwinfo64, utan att det är något annat alternativt felaktiga värden?

Känns väl konstigt att ha 91-92 grader i mätprogrammet om kylflänsarna är hyfsat svala? Det är värdena Systin /auxillary i hwinfo64, samt Systin/cputin som ger dessa värden. Mäter de något annat, och isf vad?

/J

Av ecki

ryzen 1700 @3.8ghz, thermalright macho direct kylare. Idle 29.5 c
moderkort: msi b350 tomahawk cpu nb v 1.1, cpu core 1.3v llc5 i bios.
corsair vengeance lpx 3200 i 3000mhz xmp profil, 1.35v

Stabilt med intel burn test och prime 95 small fft, samt att jag lät den gå på 99% cpu användning i ett dygn att gräva efter kryptovaluta med 99% load på alla trådar konstant.

Temperaturer vid intel burn test "Very high" inställningen är följande enligt hwinfo64:
cpu: 70.8 c
system max (gissar att system tempen i hw64 är vrms, kan någon bekräfta?) :91 c

Vad är cpu (peci) för temperatur förresten?

Det här är absoluta maxtemperaturer. Vid vanlig användning/spelande etc så kommer det inte i närheten.

Om jag kör processorn i 3.9 får jag ställa en högre spänning till cpun och pilla med llc (1.3626, llc1) tycks vara stabilt, men då skjuter mina systemtemperaturer i höjden över 108 grader (!), så vågar inte köra på det konstant. Testade även högre cpu spänning med högre llc mode, men det var inte stabilt för mig. Cpun håller sig ungefär kring ~80 grader maxtemp oavsett spänning vid stresstest.

Önskar nästan att jag hade lagt ett par hundralapppar till för bättre moderkort med bättre vrm lösning.

3.8 tycks vara smärtgränsen med min cpu och det här moderkortet.... Om jag inte lyckas kyla vrm mosfetarna på något vis, några ideer? Byta ut de värmeledande kuddarna under kylflänsarna mot bättre material? Byta kylflänsar? Det blir svårt att få in någon fläkt, jag har en ganska liten case (raijintek thetis) och cpu kylaren +fläktar täcker liksom det mesta av ytan ovanför kylflänsarna till vrm.

Är det någon ide med en väldigt liten fläkt, kanske kan klämma in typ 50mm ev?

/J