Inlägg

Inlägg som Olle P har skrivit i forumet
Av Olle P

Så de har använt AI-genererad text (behäftad med ganska frekventa fel) till att träna en annan AI på att generera text?
Kan inte vara bra...

Av Olle P

Det var inte många där jag faktiskt kunde svaret. Det mesta fick bli intelligenta gissningar.

Av Olle P
Skrivet av BrottOchStraff:

Känns som dagens hårdvara har så mkt overhead så det borde knappt spela någon roll? ...

Skrivet av Mange71:

Måste spelet göra en micropaus för att kontakta en server över internet, spelar det ingen roll hur bra din dator är. ...

Även om/när kontakt med internet inte krävs så kräver kontrollen att kod körs. Om denna kod stjäl RAM/cache-utrymme som skulle behövts för den "nyttiga" koden så blir det också sämre prestanda.

I dag när de flesta datorer har både mer och snabbare minne på alla nivåer finns kapacitet till förfogande. Likaså är det inte längre bara en eller två kärnor som med måttlig hastighet ska köra den "överflödiga" koden tillsammans med allt annat.

Av Olle P

Mina kreativa och konstnärliga förmågor kommer främst till uttryck genom läderslöjd.

Min alster förväntas vara bättre än serietillverkade alternativ inom i alla fall några av följande egenskaper:

  • Miljövänligare

  • Vackrare

  • Hållbarare

  • Enklare att reparera

  • Funktionellare

  • Billigare

Några exempel:

En axelväska jag gjorde till min mamma.

Utgick från ett mönster med en väldigt westerninspirerad design och modifierade den så att den skulle passa mammas smak.
Initialerna liknar hennes egen handstil och blommorna är ett anpassat mönster avsett för en annan väska.
Hela väskan är handsydd.

En bältesficka till bilnyckeln. (Sitter på ett egentillverkat bälte.)

Tillverkad av getskinn i helt egen design från scratch.

En kaffepåse av sydsamisk modell.

Tillverkad av vegetabilgarvat renskinn. Mönster från slojdkommerlastad.se

Ett reservhjulsöverdrag till min radiostyrda bil.

I fullskala är de gjorda av fuskläder, och det går att köpa sådana till modellbilarna. Men jag gillar inte fuskläder, så jag fuskade och använde äkta vegetabilgarvat renskinn. (Blev också bättre färgmatchning med antracit och limegrönt i stället för svart och vitt.)

Av Olle P
Skrivet av Findecanor:

Överlag är det dålig ingenjörskonst...

Håller med fullständigt!

Skrivet av Söderbäck:

Oj vad dumt det här blev! EVGA verkar ha tagit ett gäng mindre bra beslut i rad.
...
Det är lätt att pudla för att supporten agerat fel...

En viktig punkt som ingen tagit upp här i tråden är vilken information som (inte) gått ut till första linjens support. Skulle inte förvåna mig om supporten är outsourcad till tredje part, och dessa inte alls fått information om förändringen.
Den stackare som tog hand om ärendet gjorde rätt och beställde att ett ersättningsaggregat till kunden. Föga kunde denna tänka sig att de gjort en större ändring på befintlig produkt.

För mig är det självklart att någon högre upp i EVGAs hierarki skulle beslutat om att ersätta den kund som drabbats av felaktig service!

Av Olle P

Jag har en elmotor av en modell som tillverkades i ett fåtal exemplar för drygt nio år sedan.
En Holmes Hobbies Revolver S Stubby som har den närmast unika kombinationen av att vara en borstlös outrunner med inbyggd sensor. Jag använder den i en av mina radiostyrda bilar, en Losi Comp Crawler, som behöver kunna starta mjukt och köra väldigt sakta utan att den går ryckigt.
På den tiden fanns inga fartreglage som kunde smyga igång en borstlös motor utan sensor, och inga outrunners förutom Revolver S finns med sensor. John Holmes, som utvecklat motormodellen, hade enorma problem med att finna en tillverkare som kunde tillverka en batch med acceptabel kvalitet till acceptabelt pris. Revolver S tillverkades också i två större modeller med längre rotor.

Av Olle P

Inget av det här var aktuellt när jag gjorde lumpen för 35 år sedan...

Av Olle P

Bytte ganska nyligen mitt GTX 1060 mot RX 6650 XT.
Korten får leva ganska länge hos mig...

Av Olle P

Rätt okej med tanke på att jag knappt sett en PS annat än på bild, än mindre använt någon...

Av Olle P

Jag gillar utseendet och innehåll, men har fortfarande krav på extern 5,25"-plats och stöd för CPX formfaktor på nätaggregatet.

Av Olle P
Skrivet av serafim:

Däremot tycker jag att de ställda frågorna är svårtolkade och luddiga men det är en helt annan sak.

Det är just frågeställningen som jag kritiserar.
Tittar man på de som fått högst värde så känns det uppenbart att svaren baseras på hur man som "kund" har förtroende att organisationen gör det man vill och förväntar sig ur ett kundperspektiv.
Då blir det relevant att veta om kundernas förväntningar stämmer med det avtalade. (Så som min organisations kunder klagar på att vi sällan svarar i telefon utanför avtalad telefontid.)
Jag misstänker att många av de svarande visar hur stort förtroende de har för att organisationen gör det den svarande önskar/förväntar sig att de ska göra, inte att de uppfyller avtalade/lagstiftade krav.

Av Olle P

"Förtroende" avseende vad då?
Jag har stort förtroende för TikTok när det gäller deras förmåga att kartlägga användarna och dela med sig av resultatet till alla som är villiga att betala.
Detsamma gäller för såväl Meta som Google.
Verkar inte finnas några större problem med förtroendet ur ett ägarperspektiv.

Av Olle P
Skrivet av Trollskogen:

... Med bra redigering och även kanske lite effekter så kan jag förhoppningsvis göra en bra kanal, och därigenom växa till Sveriges absolut största järnvägsinriktade kanal.

Så länge den tekniska kvaliteten inte är direkt dålig spelar innehållet mycket större roll än redigering och visuella effekter.

YT(s algoritmer) vill att man ska publicera nytt innehåll ofta, minst varje vecka, men som konsument föredrar jag kanaler som kommer med bra material varje gång oavsett hur ofta/sällan det blir.

Välj din nisch! Ett ganska smalt område som du brinner för är en bättre start än att försöka täcka allt. Då blir också innehållet bättre och konkurrensen mindre.
När du har fler följare och större erfarenhet kan du bredda innehållet efter hand.

Av Olle P

Jag kör ett bildspel med lite olika bilder jag tagit själv.

En av favoritbilderna, som jag även ofta använder som bakgrundsbild vid videomöten, tog jag under en fikapaus när jag var ute och rastade en av mina radiostyrda bilar för ett par år sedan.

Av Olle P
Skrivet av Field-Mouse88:

Alltså det är väl bara låta bli att använda facebook om man inte vill få riktad reklam? ...

Väldigt många webbsidor (tjänster) som inte är FB säljer reklamplats till Meta och/eller Google.
Då ingår att de måste sätta spårningskakor på alla besökare, oavsett om dessa har konton hos Meta/Google eller inte. Dessa kakor används sedan bland annat till att kartlägga besökarna och visa riktad reklam.

Av Olle P

Ang. "Inga personuppgifter har läckt."

Skrivet av Pamudas:

https://www.publikt.se/nyhet/inga-personuppgifter-uppges-ha-l...
"En annan offentlig aktör som drabbats hårt är Vellinge kommun, där allting från löneunderlag till journaler för äldreomsorgen har påverkats"

Har Tietoevry analyserat data:t lika noga som de skyddat sin backup mot ransomware?

Påverkan är inte samma sak som läckage.
1. Förstörda data är inte en läcka.
2. Har data kopierats till tredje part innan originalen (och backuper) förstördes?
3. Var i så fall dessa data i en läsbar form? (Okrypterade eller svagt krypterade, i ett någorlunda lättillgängligt filformat.)

Jag har inte sett några säkra uppgifter på att data otillbörligen lämnat Tietoevrys servrar, bara att de inte vet.

Av Olle P
Skrivet av Bizzro:

... varför fortsatte Pascal att prestera bra i DX11 titlar som släpptes efter Turing kom ut under Pandemin? Om nu Nvidia slutade optimera för Pascal och det är därför korten presterar som dom gör i titlar som Control.

Nvidia slutar inte optimera för en generation kort bara för att nästa släpps. Det tar några år och jag kan tänka mig att optimeringen för Pascal gått på sparlåga (eller inte alls) sedan max två år tillbaka, oavsett API.

Min poäng är att Nvidias kort i ett historiskt perspektiv med ålder tappat mer på avsaknad av optimerade drivrutiner än vad ATI/AMDs kort gjort. Därtill kan komma faktorer som att hårdvaran fungerar bättre/sämre med vissa API, men det känns sekundärt i sammanhanget.

Av Olle P

I början av kommentarstråden är det många som ställer sig frågande kring backuper, något jag själv också reagerade på.
Som jag förstått det så har den skadliga koden spritt sig i systemet tidigare och sedan varit passiv i månader innan den aktiverades.
Det betyder att alla backuper som inte är tillräckligt gamla också är infekterade så att en återställning med dessa inte hjälper. Backa verksamhetens data tre(?) månader är något som de flesta varken kan eller vill göra.

Av Olle P
Skrivet av Dinkefing:

Att Radeon ändå har fått ett litet försprång idag mot GTX 1080 Ti visar att AMD slipar sina drivisar bättre på sina äldre grafikkort än Nvidia. ...

Skrivet av Bizzro:

Bara delvis, i vissa fall inte alls.
Det har också med att göra med att spelen som testas nu använder DX12 fullt ut. ...

Jag tror att DX11/12 och "slipade" drivrutiner är mindre relevant än den kända faktorn att AMD har bättre generella drivrutiner medan Nvidia satsar mycket mer på optimering för individuella spel.
Inget av korten har fått optimeringar för de senaste spelen och därför drar AMD ifrån.
Motsvarande skillnader bör man kunna se med nya grafikkort om de testas mot kategorierna "stora spel med optimeringar" och "små titlar utan optimering". Utan att ha kollat misstänker jag att Sweclockers testsvit uteslutande hamnar i den första kategorin.

Av Olle P

Tycker HAN ja...!