Inlägg

Inlägg som Eric Hjalmarsson har skrivit i forumet
Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av lumberjack:

Finns det någon anledning till att du inte köper en nyare mobil som kan hålla längre, när du ändå ska uppgradera/byta? Android 7 lär ju också bli "för gammalt" relativt snart? Typ en Pixel 7a har garanterade säkerhetsuppdateringar till 2028, Pixel 8 har till 2030 (men är givetvis dyrare också),

Kom ju ganska så plötsligt det här. Men eftersom att min bekanta redan har Xperian och att den inte används så är det ju lika bra att den kommer till användning. Duger för mig.

Hållit utkik efter en begagnad Fairphone 3(+) ett tag nu för en faktisk uppdatering och senaste Android versionen, men de som kommer upp blir sålda omedelbart.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

När den går sönder. One Plus 2 är inne på sju år nu (3GB RAM börjar kännas som lite lite, men funkar än, 75% batterihälsa är ett mindre problem). Sony Xperia Z2 innan det blev bara något år innan den ("vattentäta" mobilen) fick en vattenskada. Innan dess höll Sony Xperia Go i ett par år innan strömknappen fick glapp.

Nästa mobil blir en Fairphone så att jag kan laga den när den går sönder.

Mitt mobila Bank-ID går ut snart. Sen förra året kräver Bank-ID NFC (som OP2 saknar) för att förnya med ID-kort. Stödet för Huawei sades skulle försvinna. Men Androidkravet låg kvar på 6.0, så jag trodde att jag skulle kunna använda Bank-ID i alla fall tills mitt Bank-ID gick ut. Trodde jag...

Första februari fick jag en notis i Swish om att appen slutar funka snart om den inte uppdateras, vilket kräver Android 7 eller senare. Snart specificerades inte, men idag slutade appen funka.

Idag kom en notis i Bank-ID appen att den måste uppdateras till en version som kräver Android 7 efter fjärde mars. Bara häromdagen stod det fortfarande Android 6 som krav på support sidan hos Bank-ID.

Så hej hopp, helt plötsligt blev mobilen "oanvändbar" utan någon längre förvarning. 😕 Riktigt dåligt att inte varna tidigare när i princip hela samhället kräver Bank-ID. 😡
Konstigt att det inte blivit någon nyhet av det nya kravet, likt det blev med Huawei. Inte ens Bank-ID själva har något pressmeddelande på sin hemsida. 🤔
Edit: Swedroid har nu noterat det i sin Bank-ID tråd.

OnePlus 2:an gick bara att ha i lite mer än åtta år.
Blir att ta över en närståendes Sony Xperia X på Android 7 som inte används längre. Blir trevligt att få NFC, men tråkigt att gå tillbaka till micro-USB. 🤷

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Gurrrra:

Bank-ID kräver Android 6 o för att ta min sex år gamla OnePlus 5 som exempel igen så har den Android 10, såå man kommer nog klara sig med en ganska gammal telefon ett bra tag till.

Av OP mobilerna så är det

  • OP2 (2015, 6.0.1)

  • OPX (2015, 6.0.1)

  • OP Nord N100 (2020, 10)

  • OP Nord N20 SE (2022, 12)

som inte har fullt stöd för Mobilt BankID. Alla på grund av att de saknar NFC. Det nya kravet på NFC är mycket mer begränsande än kravet på Android version 6.0. Till och med OnePlus första telefon, OnePlus One (2014, 6.0.1), som börjar närma sig tio år, har fortfarande stöd för Bank-ID. Även de flesta andra tillverkare är på samma nivå med androiduppdateringar och har Android 6.0 och därmed fortsatt stöd för Bank-ID på sina flaggskepp från och med 2014.

Förutom från ZTE vars äldsta kompatibla väl är ZTE Axon Pro (2015, 6.0).
Trotts att Bank-ID nyligen la till kravet på NFC och tog bort HarmonyOS/Appgallery så hörde vi ingenting om ny gräns för mjukvarukrav. Så flaggskeppsmobilerna kommer att stödja Bank-ID i kanske över 10 år. Det är inte illa, jämfört med de helt nya telefoner utan NFC som fortfarande säljs och som aldrig kommer att stödja Bank-ID från de banker som har krav på "Digital kontroll av ID-handling".

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Fenrisulvfan:

16GB för 7490:-[/url] kan vara en medelväg.

Jag gillar AMD Radeon, det gör tyvärr inte DVR...

https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=73915

Citat:

Is DaVinci Resolve faster with NVIDIA or AMD?
Dollar-for-dollar, we have found that NVIDIA cards currently give better performance in Resolve. We have also found that NVIDIA cards tend to be slightly more reliable (both from a hardware and driver standpoint), which is why we typically use NVIDIA over AMD unless there is a clear benefit to using an AMD card.

Av Eric Hjalmarsson

För bara några hundra kronor mer än AMD Ryzen 9 5900X så kan du få den något snabbare Intel Core i7 12700K.

DaVinci Resolve Studio: 12th Gen Intel Core vs AMD Ryzen 5000 Series

https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=71556

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/PQ4JAW76RKN848lCpi_zanRRff4/59...

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/YA4JAf8obEM99zRJmIQ0hk3S91U/8k

Skippa dock Intel Core i7 12700KF

Citat:

Does Intel QuickSync benefit DaVinci Resolve?
Some Intel processors feature on-board graphics chips with enhanced video encoding and decoding capabilities, a feature known as QuickSync. Most modern video cards offer similar functionality, but Intel's 12th Gen Core processors have additional levels of hardware decoding for H.265 footage that aren't available from contemporary GPUs. The downside is that those mainstream CPUs are limited in terms of core count and support for multiple video cards, so higher-end processors will still offer better overall performance, but models like the Intel Core i9 12900K and i7 12700K can be good price:performance options for those working with H.265 in DaVinci Resolve.

Av Eric Hjalmarsson

Haha, jo precis. Kanske blir en sån laptop om ett par år när de kommer ut på begagnatmarknaden och nuvarande kastar in handduken, vem vet, är ju faktiskt bra APU:er!

Sen är det ju inte långt kvar till 16600 K heller, så länge Intel inte byter namnsättning till dess.

Borde ju uppgradera mobilen till någon med SD660 också.

Av Eric Hjalmarsson

Förra burken har en Q6600 och nuvarande en 6600K. Coincidence? I think so...

Skämt åsido så är det prestanda som gäller, såklart. Rekommenderade AMD Ryzen 5 1600 AF (Zen+) till en del, som exempel.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Strepto:

Blev ärligt talat förvånad över hur dyrt det blivit med tangentbord och mus, om man inte vill kan tolerera den billigaste skiten som håller max ett år innan något går sönder.

Separat mus vill ni ju ha även om det blir bärbart.
Logitech G305 Lightspeed är en av de bästa mössen, går att köpa för 349 kronor (ordinarie pris 388 kronor hos många butiker). Så billiga var inte ens de trådade topp kandidaterna när jag köpte mus 2015...

Samtidigt finns det nu mekaniska tangentbord att beställa för under 300 kronor. Från Inet finns det till och med ett 60% för endast 349 kronor på REA nu. Var inte heller det tänkbart när jag köpte tangentbord 2015.

Kringutrustningen har blivit dyrare, men budgetsegmentet är så mycket bättre att man numer får bättre grejer för mindre pengar än tidigare.

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/gGYHAYpAU4ZNGpVDmXxUDrvMFFg/kr...

Av Eric Hjalmarsson

När den går sönder. One Plus 2 är inne på sju år nu (3GB RAM börjar kännas som lite lite, men funkar än, 75% batterihälsa är ett mindre problem). Sony Xperia Z2 innan det blev bara något år innan den ("vattentäta" mobilen) fick en vattenskada. Innan dess höll Sony Xperia Go i ett par år innan strömknappen fick glapp.

Nästa mobil blir en Fairphone så att jag kan laga den när den går sönder.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av honda_95:

Kanske tänker mig att spela lite äldre spel som call of duty world at war, rollercoaster tycoon. Kanske blir fifa också men behöver inte vara på max prestanda.

De borde alla funka okej till och med på GTX 1650 också.
Call of Duty: World at War är ett FPS spel, så där kan det vara önskvärt med en uppdateringsfrekvens över 60Hz, men det har i princip alla gaming laptops i prisklassen som du verkar vara intresserad av.

Skrivet av honda_95:

att slänga i ett extra ram om man behöver kan ju inte vara så svårt.

Varken svårt eller dyrt. Man får dubbelkolla bara så att det är uppgraderbart istället för lött på modellen man tittar på.

Skrivet av honda_95:

Tackar för hjälpen

Det var då så lite. Lycka till med köpet!

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av honda_95:

Just detta spelet är f1 manager, men lär väl bli några fler

Kul! Vad mer är du intresserad av?

F1 Manager är ett strategispel. I F1 Manager och andra strategispel finns det ingen större nytta av hög uppdateringsfrekvens. Det går ibland att komma billigare undan med samma prestanda i en laptopmodell med 60Hz uppdateringsfrekvens, även om +100Hz börjar komma på billigare datorer. Så är det mest strategispel som kommer att spelas kan ju det vara en sak att ta i beaktande.

Bildkvalitén i F1 Manager är ganska så enkel och skillnaden mellan Medium och Ultra är inte så stor, det är framförallt skuggorna som förbättras. Så det finns inte så mycket att vinna i just det spelet på den allra snabbaste hårdvaran. GTX 1080 ligger någonstans mellan RTX 3060 & 3070 Laptop. RX 580 är å andra sidan betydligt långsammare, strax efter ett RTX 3050 Ti Laptop. GTX 960 är rejält gammalt och slås till och med av det billigaste och enklaste GTX 1650.

Om du kan stoppa i en extra sticka RAM själv för att gå från 8 till 16 GB RAM så finns det i5/R5 RTX 3050 laptops som räcker till F1 Manager för under 8k. Inet har till och med REA på en Lenovo Gaming 3 R5 3050 Ti 120 Hz för bara 7990! Skall det vara 16 GB RAM från fabrik så blir det dyrare, börjar uppåt 10k. Inet har dock även här en bra REA på MSI GF66 Katana i5 16GB RTX 3060 144 Hz för endast 9900 kr och Net on Net har en ASUS TUF Dash med samma specs för lika mycket. Det är lika mycket som andra i5/R5 16 GB RTX 3050 (Ti) datorer. Det är nog så bra man kan få för under 10k just nu. Går du upp någon tusenlapp mer i pris så kan du få Ryzen för bättre batteritid, 17" skärm eller en modell med bättre byggkvalite, men mer än så mycket extra hade jag inte betalat om du inte får mer prestanda och det behövs inte direkt till F1 Manager....

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av honda_95:

Specifikationerna som gärna får uppfyllas är:
RECOMMENDED SPECIFICATION:
CPU: Intel Core i7-7700 or AMD Ryzen 7 2700
GPU: GeForce GTX 1080 or Radeon RX 580 (4GB VRAM)
RAM: 16 GB
OS: Windows 10, 11 64-bit
Settings: High

MINIMUM SPECIFICATION:
CPU: Intel Core i5-4590 or AMD FX-8370
GPU: Nvidia GeForce GTX 960 or AMD R9 280x (3GB VRAM)
RAM: 8 GB
OS: Windows 10 64-bit
Settings: Low

Vad är det för spel som du skall spela? Rekommenderad hårdvara säger sällan allt för mycket...

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av talonmas:

En tips till andra med samma användningsområde: Kolla att du kan koppla in en Ultrawide skärm samtidigt som datorn laddar. Många budgetdatorer kör HDMI 1.4 istället för 2 men samtidigt usb-c med DP (Thunderbolt 4). Så enligt reklamen klarar de 5120x1440 utan problem... Men problemet är att du laddar i det unda usb-c uttaget!

Good catch!
Ett lika stort problem med HDMI 1.4 är att 3840×2160 bara stöds upp till 30 Hz...
Dock så tycker sig min bekante inte ha plats på skrivbordet för en skärm vid alla designarbeten (försöker argumentera för skärmhylla/skärmstöd (monitor riser), det går sådär), så det enda HDMI:n kommer användas till är möjligtvis på sin höjd en Powerpoint presentation på en HD projektor, haha.

Om extern skärm mot förmodan blir aktuell så är det nog antagligen fråga om en 32" 1440p IPS eller nått sånt vilka ofta har DP, men om det mot förmodan långt in i framtiden blir en 4K med bara HDMI (LG OLED TV, looking at you...) så skall det väl funka med en DP till HDMI adapter... 🤔 Men det är ett väldigt hypotetiskt scenario, så inget jag satt mig in i, den dagen den sorgen, haha.

Just Asus VivoBook Pro 14 har ju en klassisk laddarkabel, utöver USB PD, så att ladda samtidigt som man använder TB4 är ju inga problem (vilket väl ändå går att göra med en docka?) En extra bonus med två ladduttag är ju också att man har ett i reserv om ett går sönder, haha. //En som gjort sönder en ensam USB-C port

Skrivet av DST:

det du måste prioritera är att skärmen är 16:10 eller 3:2 och inte 16:9.

Och oled skärmarna på asus och samsung är desamma(samsung skärmar).

Tack för din feedback!
En av anledningarna till att jag tyckte att just Samsung OLED:en, som sitter i Asus VivoBook Pro 14 OLED:en som det blev, passar så bra var just bildförhållandet.

Skrivet av DST:

Pennan i flippen funkade bra oxå, kanske inte lika bra som för ms/apple senaste alster men var nice ändå.

Något om Procreate... Sen finns ju PS på iPad:en också om det skulle behövas och i värsta fall en Wacom Intuos, så penna till laptopen sågs inte som någon större nytta. Sen finns det typ inga Windows datorer med pennor som konkurrerar med Apple Pencil heller. Har själv till exempel en Surface Pen och den är (tyvärr för mig) inte i närheten.

Skrivet av TobiasStockholm:

Du såg att datorn är köpt redan? 🙂

😂

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av ronnylov:

Vore trevligt om du berättar lite om hur du upplever datorn.
Är tangentbordet bra? Var skärmen enligt förväntningarna?
Hur är batteritiden?

Det är inte jag som köpt datorn, så jag har inte ens använt den ännu...

Min bekante rapporterar att skärm, tangentbord och styrplatta är jättebra. Det enda som anmärkts på är att styrplattan är väldigt lätt att trycka ner och nästan känns lite lös (detta skall inte vara specifikt för detta exemplaret, så går ju att känna på i butik). Batteriet är ju självklart mycket bättre än en fem år gammal dator, men ingen direkt styrka med tanke på att det är H-processor, Intel processor, dedikerat grafikkort, ljusstark skärm och bara strax över genomsnittlig batteristorlek på 63 Wh.

Jag återkommer med en medlemsrecension när jag hunnit testa datorn lite om ett par veckor!

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av hokko:

Tror faktiskt det blir huawei datorn ändå. Verkar ha samma processor som den från power, lika mkt ram, samma hastighet och 256 gb lagring på båda.

Huawei D14 är riktigt schysst för REA priset. Det enda som man inte får som LENOVO IDEAPAD 3 har är SD läsare & uppgraderingsbart RAM. I gengäld får man aluminium chassi, större batteri och fingeravtrycksläsare.
Lenovo IdeaPad 3 14 vs Huawei MateBook D 14

Sen finns ju D15 med större skärm och liknande vikt för samma pris också. Även om den inte finns i just din butik så skall det nog inte vara några problem om du får datorn på måndag eller tisdag. Jag använde i alla fall inte min dator första veckan på Högskolan och många i klassen köpte inte dator förrän efter någon vecka.

Av Eric Hjalmarsson

Om någon mot förmodan läser tråden och har liknande krav, men vill ha lite mer prestanda & lagring samt har lite större budget så har Media Markt en schysst REA just nu.

2021 Asus Vivobook Pro 14 OLED M3401QC R7-5800H (8C/16T 3.2-4.4GHz ) 16GB RAM 1TB SSD RTX 3050 2,8K 16:10 90Hz OLED 14 987kr 11 490kr

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Elektron:

Ja de två första asus datorerna såg ju intressanta och ut.

De är på kampanj på Scandinavian Photo nu med något nedsatt pris, betydligt billigare än Media Markts priser i alla fall...

Asus Vivobook Pro 14 OLED K3400 i5-11300H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1650 2,8K 16:10 90Hz OLED 9 900kr 8 990kr

Asus Vivobook Pro 14 OLED K3400 i7-11370H 16GB RAM 1TB SSD GTX 1650 2,8K 16:10 90Hz OLED 11 900kr 10 990kr

Av Eric Hjalmarsson
Av Eric Hjalmarsson

~10K 14" OLED Laptop till designstudier och spel

Hej!

En bekant till mig har snart skrapat ihop 10k till en ny laptop till studier (3 år kvar), arbete och nöje och bett mig om köpråd. Jag har koll på komponenterna, men inte lika bra koll på modeller av laptops. Så jag hoppas att kanske kunna få lite feedback.

Idag används en Dell Latitude 12 E7250. i7 5600U, 8 GB RAM, 256GB SSD, Intel HD och med en 12,5" 1080p IPS skärm. Dessvärre har tangentbordet börja tappa tangenter, styrplattan fungerar endast sporadiskt, displayen har skadats, 8 GB RAM räcker inte alltid till, lite långsam i Adobe sviten och datorn hänger inte med alls i spel.

Det finns en stationär speldator med GTX 950 som jag byggt, men av någon anledning så spelas det med låg upplösning och FPS på laptopen istället.

Utgångsläge

Min bekante studerar industridesign och gör frilans designarbete, användningsområdet kommer att variera mellan rapportskrivning, Adobe Photoshop, Illustrator & Indesign, enklare modeller i Fusion 360 & Inventor, strömmande av video från streamingsajter och lite enklare spel; Sims 4, Fall Guys, lite Destiny 1 & 2 och eventuellt nya spel. Spelandet sker på laptopens skärm, upplösningen kan justeras ner i spel för bättre prestanda om det är nödvändigt, det är ju okej på en liten skärm.
Min bekante ser gärna att den nya laptopen kan ersätta den stationära speldatorn som ändå sällan används.

Användningsområde

Datorn bör inte vara allt för mycket tyngre än den befintliga (1,25kg), inte ta upp för stor yta och tåla att släpas i ryggsäck fram och tillbaka till campus och användas varje dag. HP Laptop eller motsvarande känns tveksamt, det får åtminstone vara Pavilion eller motsvarande, helst Envy eller motsvarande, Spectre, ZenBook mfl. tycker jag känns lite överdrivet, men min bekante tycker de är snygga. Designer...
Skärmen skall vara större än idag, helst större än 13,3", 14-15" vore optimalt, gärna 16:10. 13,3" 16:10 eller möjligtvis en tunn 15, 6" med smala skärmkanter kan funka. Korrekta färger är önskvärt för designarbete inför tryck, speciellt vid klientarbete. Bra svärta och HDR är önskvärt då laptopen används mycket till film, serier och Youtube.
Högre upplösning än FHD (1080p) är önskvärt till designarbetet.
Högre uppdateringsfrekvens för spel är ingen prio, men det vore en bonus (prio är snarare att bli av med frame dropsen som är med Intel HD, katastrof. )
Processorn bör ha hyffsad klockfrekvens för att funka bra till Adobe, CAD och spel. Många kärnor är alltid önskvärt, men mer än 4C/8T borde inte vara nödvändigt då det är relativt fåtrådade applikationer.
RAM skall vara 16 GB och helst uppgraderbart till ännu mer eller kanske möjligtvis 8 GB, men då måste det definitivt vara uppgraderbart.
SSD:n idag på 256 GB räcker, men 512 GB är önskvärt, 1TB vore en bonus.
Grafikkortet skall minst vara Intel Xe, Vega 7 eller Radeon RX 660M, men mycket gärna bättre.
Extra laddare kommer köpas in, så bra om orginalladdare finns att köpa för rimlig kostnad eller om laptopen kan ladda över USB-C (de flesta idag väl?)
USB-A. HDMI till presentationer är en bonus.
Webkamera. Potatis går bra, men den måste sitta där för Zoom, så ett fåtal ASUS ROG går bort.
Windows 11, ej macOS.

Datorn kommer i regel att användas i närheten av ett vägguttag, så batteritid är inte prioriterat.
Datormus kommer användas, så styrplatta är inte prioriterat.
Tangentbordet är inte heller prioriterat, men helst ingen dedikerad numpad så att tangentbordet är centrerat. Liten liten bonus för numpad på styrplattan.
Touch och pennstöd behövs inte. Till skissandet, tecknandet och målandet så finns det en iPad air med Apple Pencil som slår de flesta touchpennorna.

Krav och prioriteringar

Jag har fastnat lite för Samsung 14″ 2.8K (2880 x 1800) 90 Hz OLED med 500-600 nits, DisplayHDR 600, 100% DCI-P3, 133% sRGB, Delta-E < 2 och som är Pantone validerad. Runt 10K så finns det två modeller med den displayen. En med 11:th gen & grafikkort. En med 12:th gen.

https://dlcdnwebimgs.asus.com/gain/30e77bea-5ff2-4270-8fdf-29b6f...

2021 Asus Vivobook Pro 14 OLED K3400 i5-11300H (4C/8T 3.1-4.4GHz ) 16GB RAM 512GB SSD GTX 1650 & Intel Xe 2,8K 16:10 90Hz OLED 9 900kr 8 990kr

https://dlcdnwebimgs.asus.com/gain/007c1936-3c35-4942-978a-3e1f3...

2022 Asus VivoBook S14 i5-12500H (4P/8E/16T 1.8-4.5GHz) 16GB RAM 512GB SSD Intel Xe 2,8K 16:10 90Hz OLED 10 490kr

Samma display finns också i en Asus ZenBook X 14" OLED 2,8K 16:10 90Hz i prisklassen, men med endast 8GB RAM som är fastlött. 16GB landar på 13K, vilket är för dyrt.
HP Pavilion Plus 14 kommer med samma OLED, men endast i en i7 16GB 512GB config och Lenovo Yoga Slim Pro med R7 16GB 1TB, så även de hamnar över budget.
Så skall det vara Samsungs OLED så är det ASUS VivoBook som gäller.

Kandidater

Det finns en del små skillnader mellan Asus Vivobook Pro 14 & Asus VivoBook S14. SO-DIMM, 2st TB4 & större batteri i S14 vore ju inte fel, men inget som avgör.

Asus Vivobook Pro 14

Asus VivoBook S14

Processor

i5-11300H

i5-12500H

Grafikkort

GTX 1650

Iris Xe

RAM Typ

Lött

SO-DIMM

HDMI

1.4

2.0

Thunderbolt 4 USB-C

1st

2st

Minneskortsläsare

microSD

Nej

Bluetooth

5.0

5.2

Vikt

1.4 kg

1.5 kg

Laddning

Barrel plug & USB-C PD

90W USB-C PD

Batteri

63 Wh

70 Wh

Asus Vivobook Pro 14 OLED vs Asus VivoBook S14

En av de större skillnaderna är att Asus VivoBook S14 har en ny 12:th gen processor med betydligt fler processorkärnor.

UserBench Average Score (Pts)

i5-11300

12500H

1-Core

143

168 +17%

2-Core

262

329 +26%

4-Core

434

621 +43%

8-Core

649

988 +52%

i5-11300 vs 12500H

Den största skillnaden är att Asus Vivobook Pro 14 har ett dedikerat grafikkort.

För tillfället spelas det mest Fall Guys. I HD (720p) så klarar Intel Xe av att rendera Fall Guys i ~90 FPS. Så även i 900p (halva skärmens upplösning) borde spelet ofta ligga över 60 FPS och dra nytta av 90Hz skärmen.

Sims 4 FHD (1080p) Medium ligger runt 80 FPS

Så det funkar ju att spela med Intel Iris Xe, men knappt. Sen kommer det ju hela tiden nya mer krävande spel…

GTX 1650 vs Intel Xe

Skall man ha OLED? Borde man rekommendera en 14":are som den bekante vill ha eller borde annat prioriteras?

Är jag knäpp som fokuserar så mycket på skärmen? Alternativt så kan man ju köpa en laptop med en FHD 1080p 60Hz OLED, eller rentav en laptop med en IPS skärm. Burn-in är inget som oroar, dold windows meny och kort skärm timeout borde lösa det. Men IPS paneler är lite billigare, så då kan man kanske få något annat kul.

14" IPS men fler processorkärnor & bättre GPU:
Acer Swift X SFX14-41G NX.AU2ED.001 14" Ryzen 5 5600U 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 11 990kr 8 790kr

Acer Swift X-14 NX.AU3ED.006 14" Ryzen 7 5800U 16GB RAM 1TB SSD RTX 3050 Ti 10 990kr

Eller skall man kompromissa på storleken? 13" kan man få premium laptop så som Asus ZenBook OLED UM325UA-PURE10 13,3" Ryzen 7 5700U 16GB RAM 512GB SSD 9995kr 7996kr.

12:th gen, grafikkort och 16GB RAM ligger utanför budgeten, men om man fyller på med RAM själv och kan tänka sig en 15" IPS så finns det ett (1) alternativ.
Acer Aspire 7 A715-51G NH.QGCED.006 15,6" i5-1240P (Gen 12) 8GB RAM 512GB SSD RTX 3050 10 446kr 9 990kr

OLED eller inte? 14"?
Jämförelse

Sorry för WOT, men det är mycket i huvudet. Man kan ju lätt hoppa över spoilers i alla fall.

Någon som har erfarenhet med OLED laptop? Fokuserar jag för mycket på skärmen? Kommer 11:th gen i5 (4C/8T) räcka i flera år framöver? Vilken laptop borde man satsa på och varför? Kom gärna med egna förslag!

Tack på förhand!
Vänliga hälsningar
Eric Outtröttlig Köprådgivare Hjalmarsson

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av aaaaa:

Med grafikkort behöver man snåla in på allt annat.
Men behöver ha 1TB SSD i datorn, så det blir utan GPU så länge.

Utan grafikkort så måste processorn sköta kodningen av strömmen med x264, vilket är tungt. Med ett grafikkort så blir spelprestandan bättre och grafikkortets dedikerade encoder kan användas för kodningen av strömmen utan att påverka prestandan. Jag skulle verkligen rekommendera ett grafikkort, går ju att plocka upp begagnade billigt från tradera, ett GTX 1060 presterar betydligt bättre i spel än Vega APU:erna och har andra generationens uppgraderade NVENC, går väl att hitta runt en tusenlapp.