Inlägg

Inlägg som danielvesper har skrivit i forumet
Av danielvesper
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Varför har vi inte sådant här i Sverige. Där jag donerar blod får man 50kr cash alternativt att ge en nalle till barnavdelningen. Nallen ges såklart varje gång men att få vara med i lite lotterier osv hade varit kul.
Jag har dock fått 1 mössa och sambon en t-shirt under tiden också.

Det är för att inte incitamenten att ge blod ska bli så starka att man väljer att ljuga om eventuella smittorisker. Det finns också ett WHO-direktiv som säger att all blodgivning ska vara helt altruistisk.

Man kommer aldrig kunna ha helt hundraprocentiga tester (och det kan ju också finnas blodsmittor som vi ännu inte känner till och därför inte kan testa för), så att blodgivarna är helt ärliga är avgörande för blodsäkerheten.

Av danielvesper
Skrivet av CrispVanDahl:

Kanske är jag som är konstig men blir aldrig kompis med ergonomiska tillbehör. Får aldrig till en bekväm arbetsställning med varken vertikal mus eller vågiga brädor.

Kanske är för att man inte har använt membran-tangentbord på väldigt länge men testkör ett Wave nu och det var förvånandsvärt trevligt. Framförallt hur tyst det är skulle jag säga, vågigheten tycker jag inte riktigt man tänker på. Inte aktivt iaf.

Av danielvesper

Jag röstade men ska erkänna att jag är lite biased.

Av danielvesper

Om ni andra missat så har vi också en banner på förstasidan som endast visas för inloggade verifierade medlemmar som direktlänkar också

Av danielvesper
Skrivet av Pentivarg:

Glömde klicka i för nyhetsbrev går det att få ut de igen?
eller få fram på på något annat viss?

Skickat PM!

Av danielvesper

Ska finnas på mailen nu om ni valt att få nyhetsbrev

Av danielvesper
Av danielvesper

Oboy, forstätter det såhär så kommer det bli jobbigt att välja vinnare känner jag redan nu 😅

Av danielvesper
Skrivet av Shakermaker:

Jag är inte så kräsen i smak och kör vertuo.

https://www.nespresso.com/se/se/kaffemaskin/vertuo-kaffemaski...

Den kan göra espresso men framförallt större koppar. Väldigt smidigt och enkelt. Nackdelar är att det inte finns några piratkapslar då de infört någon typ av streckkodsavläsning. Kostar runt fem kr för en stor kopp kaffe vilket är överkomligt.

Räknade lite på vad en kopp kostar för mig med mitt senaste bön-inköp och får det till nästan 10kr för en stor kopp (250ml).

Det här var ju .. inte kul. Varför räknade jag på det

Av danielvesper
Skrivet av pucko:

Håller inte riktigt med.
Espresso hemma är inte alls en dålig idé. Det är ju så förbaskat gott
Mycket av övrigt stämmer i början av espressoresan. Men vem kunde cykla försrta gången man satte sig på en cykel? Med hyffsad utrustning och lite träning så får man snart till en bättre espresso hemma än vad som serveras på de flesta ställena ute. Och lång tid tar det inte alls. Det man bör tänka på dock är biten med underhåll och rengöring som man bör lägga en del tid på. Köper man en manuell maskin och bara kör på, inte avkalkar eller bakspolar maskinen regelbundet, gör rent kvarnen osv så får man en utrustning som inte leverar. Det är ju betydligt smidigare att hålla en vanlig kaffebryggare i bra skick.

Lite det här som min poäng var. Allt beror ju på vad man vill få ut av sitt kaffe. VILL du göra riktig god klassisk espresso hemma är det ju kalas och då går ju, i min mening, helautomatiska och alla andra kaffebryggarsätt bort. Men är ju viktigt också att man vet vad man ger sig in på och att det kostar lite pengar och tid och är inte smidigaste sättet att ha kaffeservering för >4 personer. Ju viktigare det är att kunna laga just en god/bra espresso hemma desto mer värt är det att lägga tid/pengar på det, såklart.

Verkar ju som att flesta folk i tråden premierar smidigheten med helautomatiska och hittat en balans där dom tycker det är tillräckligt bra för sina behov - som någon annan skriver så är det ju väldigt subjektivt. Tycker du det är gott så är det ju gott. Finns inga rätt eller fel riktigt.

Personligen dricker jag inte så mycket kaffe hemma på vardagar då man tar det på kontoret så för mig blir den lilla "ritual" man har vid både espresso eller göra pour-over(pourover?)/aeropress en del av kaffeupplevelsen som jag verkligen uppskattar och tycker min kopp blir godare av. Skulle aldrig byta bort mot någon helautomatisk eller vanlig all-in-one-brygg som moccamaster.

Har börjat jobba hemifrån mer nu så ge mig några veckor så kanske jag har ändrat uppfattning dock

Av danielvesper
Skrivet av sweborn:

Väldigt bra, kaffet är förstås prio 1.

Ja, eller är ju inte det för alla. Vissa vill ju bara ha en good enough kopp som är enkelt att göra och då finns det ju bra lösningar för det, t ex helautomatiska/Nespresso.

Av danielvesper

Mina 2 cents kring kaffemaskiner är att man måste bestämma sig för vad för typ av kaffe man är ute efter och vad det är som är viktigast för en själv.

Vill du kunna göra en riktigt god espresso hemma så får man vara beredd på att lägga en del pengar på både kvarn, maskin och lite tillbehör. I min erfarenhet så finns tyvärr få genvägar just när det kommer till espresso.

MEN, nånstans om man bara vill börja med att få en trevligare kaffeupplevelse är att börja köpa bra kaffebönor. Det spelar ingen roll vilken utrustning du har eller om du har en perfekt bryggteknik - kaffet blir bara så bra som bönorna du använder.

Personligen tycker jag det är bäst att innan man springer och köper massa gear för tusenlappar så börja med att köpa bra bönor på sitt lokala rosteri eller café, investera i en billig kvarn (Wilfa WSCG2) och använt en helt vanlig brygg eller en enkelt pour-over setup så kommer du få en rejäl skillnad mot en "klassisk" kopp kaffe.

Men som sagt, det beror ju på vad det är man är ute efter. Vill du upptäcka nytt, spännande kaffe och smaker från runtom i världen eller vill du ha något enkelt och praktiskt eller vill du bara ha en ursäkt till att nörda ner i prylar och smaken är egentligen sekundär?

Jag har en Gaggia Classic (moddad till 9 bar) och en Niche Zero kaffekvarn men dricker för det mesta pour-over (Hario V60) eller Aeropress.

Av danielvesper
Skrivet av emilakered:

Lite bump här. Snackade med en Branschkollega™ som precis varit nere på resa. Ser enormt annorlunda ut nu med Chernobyl New Safe Confinement på plats!

Bild från Wiki.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/NSC_Sept_2017.jpg/1280px-NSC_Sept_2017.jpg

Vet inte hur intressant det är men här kommer mina bilder! Är 2-dagars tur med övernattning i Tjernobyl.

https://photos.app.goo.gl/jqJiUQ47yMTcYDvk6

Skickades från m.sweclockers.com