Inlägg

Inlägg som Squish har skrivit i forumet
Av Squish

Om du inte lyssnar på alla smarta och köper en Nvidia Shield utan vill ha en PC kan jag rekommendera en mini PC från kina.

Den jag har har intel propp, drar minimalt med ström och kan göra en massa annat kul med den.

Klarar många simultana strömmar med den inbyggda GPUn. Köpte på AliExpress. Från 1500:- inklusive allt.

Exempelvis:
https://www.reddit.com/r/PleX/comments/tx0az4/celeron_jasper_...

Av Squish

Jag har precis fått hem en Q1 som jag beställde den 31a Januari från den tyska sidan. Så exakt 12 dagar från beställning tills att jag sitter och skriver på det nu.

€185 för Tangentbordet
€23.3 för frakten
€208 Totalt

Av Squish

Jag kör en liten Celeron N5105 minidator som hemmaserver.

Använder den som dlna, R Studio server, Shiny server, hostning av diverse minecraft servrar. Via docker kör jag Home Assistan samt diverse andra containers för hämta hämta och backa up mina iCloudbilder lokalt. Den drar för det mesta endast ett par ynka watt och får stå på dygnet runt och blir aldrig varm heller. Dessutom har den en iGPU och kan decoda för Plex eller Jellyfin men det vet du redan.

De små korten som har gott om platser för dina diskar är ju ett bättre alternativ för dig, får dessutom plats med råge inom din budget.

Av Squish

Jag inkopplades idag, mycket nöjd även om det var några småsaker som gjorde det förvirrande.

Firman som kopplade om i centralen ringde och frågade om det funkade. Jag kopplade då om allt och kom fram till att det gjorde det inte. De sa åt mig att vänta till klockan 16.00 då bytet inte var klarmarkerat i deras service-system.

Efter en stund fick jag ett välkomsttal som sa att det var klart och jag kunde börja inkopplingen. Jag kunde dock inte heller nå dhcp.bahnhof.se så det blev att ringa kundservice. Jag använde dock koden man fick i välkomstmailet vilket verkar ha varit en gräddfil för jag behövde inte vänta i telefonkö alls. Kan rekommenderas!

Efter lite väntan kom jag igång med internet med deras router. Jag ville dock byta och använda min egen Edgerouter X då jag redan har konfigurerat VPN samt brandvägg osv. Ett försök att byta ledde dock till att jag återigen hamnade på Bahnofs interna nät där jag endast kunde nå deras hemsida. Testa att förnya DHCP ett par gånger. Googlade om det kunde vara någon cahching min tilldelade ip-adress och försökte lura ut vad som var fel.

Till slut hamnade jag dock på trådar från Sweclockers som pratade om att Bahnhof använde Mac-adressen för att ge access till internet så då kunde jag äntligen komma i mål genom ett samtal till till den tekniska supporten för att uppdatera min Mac-address.

Överlag ger jag supporten och bytet full pott. Lite krångel är ju bara roligt om man ser det som ett tillfälle att lära sig lite mer. Speciellt när går relativt snabbt att fixa och det fungerar fint sedan.

Av Squish
Skrivet av DennisOlof:

@Squish jag har inte haft några problem med deras kablar, men då har jag köpt installationskabel på trumma, solida ledare. Det här var iofs flertalet år sedan men det var äkta kopparkabel, inget fejk. Det var cat5e om ja inte minns fel.

Cat6 köpte jag inte där eftersom jag fick ta i det på rulle från en annan person, behövde inte så mycket kabel den gången.

Så kan det vara men numera är det aluminium med kopparplättering.

Det kan säkert funka men varför chansa när vettig kabel finns för endast litet prispåslag.

Av Squish
Skrivet av Gromit90SWE:

Tack för svar.
Ja de finns ju alltid men tyvärr inte över 50 meter.
För kortare bitar går det ju bra.
Tycker dock tyvärr att Deltacos Cat6-kabel är onödigt styv.
På den vita sidan föredrar jag Kjell & co:s sladd, den är riktigt mjuk och följsam.

Jag skulle hålla mig långt borta från allt vad Kjell & Company säljer. Deras kabel är kopparplätterad aluminium och jag har haft massor med problem med den över längre sträckor. Har till slut ersatt allt kjellskräp med kablar av ren koppar.

Den enkardeliga cat6 är styv men är den flerkardeliga också lika styv?

Av Squish

Finns 50 meter färdigt kontakterad här. Men är ju bara att klippa och crimpa dit egen kontaktering.

https://www.bauhaus.se/natverkskabel-deltaco-cat6-u-utp-svart...

Av Squish

Vad har du för grafikkort?

moderkortet är säkert inställt på PCIe express 3.0 som standard, det var mitt. Det gav mig svart skärm när jag körde ett amd-kort först som inte ville köra 3.0 med den förlängningskabeln jag hade i mitt mini-itx chassi. När jag kom in med annat grafikkort kunde jag ändra till 4.0 i BIOS och allt funkade prima.

Har du en iGPU på processorn eller ett annat grafikkort att testa med?

Av Squish

Jag har haft problem med moderkort som strulat efter köp av Inet, dock ej böjda pins. fick dock jättebra service och det var inga problem att få det utbytt.

Av Squish

Freja kräver också blipp av pass. Har precis hjälpt en Ukrainsk familj med det.

Är nog så att alla digitala IDn går mot det. Skaffa nationellt ID-kort?

Av Squish

Det är en 1080p-skärm men om du brukar spela på en skärm med högre upplösning kan det kännas lite pixligt kanske.

Många high refresh monitorer har den upplösningen dock och du vänjer dig nog ska du se.

Av Squish

Antingen har kabeln en felaktig kontakt eller så är något annat fel i testutrustningen. Testa en annan kabel till att börja med alt. testa om du får Gbit anslutning i datorn med kabeln. Om datorn också är begränsad till 100Mb är kabeln kass.

När jag drog kabel i huset fick jag sådana fel och det berodde uteslutande på att jag antingen monterat dåligt i plinten eller gjort en dålig kontakt på kabeln.

Av Squish
Skrivet av superapan:

Jag installerade bergvärme i våras. Varmvattendelen har en ecofunktion som ställer varmvattnet till lågt, typ 40-50 grader - och på en angiven dag i veckan kokar den ur ev legionella ur systemet (jag har valt natten till söndag då det brukar vara lägst elpris då). Smart grej.

Jag kör Tibber och har gått från 40-60 % högre förbrukning än sitthuset, till 20-30 % lägre än snitthuset med bergvärmebygget. Tidigare hade jag äldre luft/luft-pumpar och en enstaka elradiator. Inte gratis att konvertera till vattenburet, men återbetalningen är bara några år. Det är galet att pumpa in högar med miljarder för folks elräkningar, istället borde energibesparande installationer subventioneras mer. Det förstnämnda är som att kissa i byxan; skönt för stunden men ingen bra lösning.

Fy fasen vad gött att höra. Håller på att konvertera villan till vattenburet i denna stund och pumpen kopplas på i nästa vecka. Hoppas på liknande eller större effekt i vinter.

Av Squish

Efter att ha spelat Hollow Knight på steam deck blev jag sugen på mer Metroidvania-spel samt lite annat gött att pyssla med i hängmattan under sommaren.

Det blev:
- Disco Elysium
- Axiom Verge
- Dead Cells
- Hades
- Streets of Rage
- Strider
- Stardew Valley

Av Squish

Jag kör på google wifi och där kan man sätta upp ett schema som fimpar wifi-anslutningen för enskilda enheter eller grupper av enheter vissa tider.

Kanske finns något liknande i ASUS-routern?

Av Squish
Skrivet av Molotov:

Härligt, grafikrävande spel so gör den varm får fläktljudet att låta en del. Så kanske inte lämpligt i sängen att somna till, men sover hon redan så

Själv hade jag stora planer med med deck som jag hänta ut i måndags.
Men, jag installerade Rogue Legacy 2 så jag har fastnat och bara spelat det på decken, inget annat 😅

Gött! Själv har det blivit cirka 25h Hollow Knight. Igen...

Av Squish
Skrivet av Miller:

Bilen ligger på 6795:- och batteri/laddare 2295:-. Skapligt kliv uppåt från WLtoys bilarna

Ujuj... T_T

Svårt att motivera inför min bättre hälft.

Av Squish
Skrivet av Miller:

Jajjemen Även med snäppet längre chassi och sledgehammer hjul. Stod mellan denna och en Kraton 6S. Längtar tills snön försvinner.

Åhh, lyxigt. Den är jag bra sugen på själv. Får man fråga vad kalaset gick på?

Av Squish
Skrivet av Miller:

Det blev en ny leksak, kommer införskaffa ett till batteri senare.

https://i.imgur.com/vwyaHUZ.jpeg

Ohh är det den lilla Maxx? Är det v2 med bredare hjulbas?

Av Squish
Skrivet av Zmt:

Älskar formatet och känslan av den! Inte helt överens med systemet att få ut korten ännu, hade gärna fått ut dem 3-5 mm till för att lättare få tag på dem men känns också som att det går bättre och bättre för varje gång

Tyckte också den mattsvarta var snygg men valet föll på en gunmetal titanium med tanke att den sak vara lite tåligare mot repor.

Jag har haft två stycken. En i carbonfiber (min första) och en aluminium i lite roligare färger. Det man kan säga är att de i Aluminium som har tryck tappar färgen efter något år. Så istället för en jämn fin färgad yta så skiner aluminiumet igenom.

Av den anledningen skulle jag gå med valfri modell som inte har ett lager färg på sig. De anodiserade torde väl hålla bättre dock.