Inlägg

Inlägg som JohanFlodqvist har skrivit i forumet

Hade kört på typ denna:

https://www.netonnet.se/art/fyndvaror/gaming/gamingdator/stat...

Eller köpt beggat, du borde kunna få en rätt duglig burk för de pengarna då.

Bytte ut fläktarna igår från stockfläktar i fronten på mitt P400A samt 2st "Inet tyst chassifläkt" för utblås till att köra 3st Arctic i fronten, 1st i bak för utblås och en på min Noctua nh-d15 eftersom jag tidigare fått ha Noctuafläkten på vänster sida om själva kylaren för att den inte ska slå i glaset. Tog istället Noctuafläkten och satte som utblås i toppen. Tror nog att jag kommer sätta en av de Noctua NF-F12 fläktarna jag har på kylaren istället, mest för att det skulle vara snyggare.

Men vad gäller prestanda och ljudnivå så är jag riktigt nöjd, fläktarna är väldigt tysta även under load vilket gör att ljudet av grafikkortet nu stör mig lite, men jag ska se om jag underklocka det och undervolta det lite för att ytterligare komma ner i ljudnivå. Men det som gjorde mig mest överraskad var hur lågt temperaturerna sjönk även en sommardag som igår låg min cpu på mellan 45-50C under load och grafikkortet mellan 50-55C och då hade jag ändå dragit ner fläktkurvorna ordentligt och ingen fläkt snurrar mer än 35%.

Skrivet av Exiler:

Ok. Alla har dock inte lusten/orken/tiden/vetskapen om att beställa datordelar från ett antal butiker och bygga en dator. Särskilt inte i denna prisklass. Jag tror att en färdigbyggd, startklar, med nyinstallerad windows har ett högre värde. Förövrigt inte intresserad av vad du förutspår den är värd, låt marknaden bestämma.

Bud är välkomna.

3000:- är ett rent ockerpris för den burken och om du själv är medveten om vad du säljer bör du fan skämmas. Om du är öppen för bud så är det ju rimligt att skriva det och inte skriva ut priset 3000:-.

Om du inte är intresserad av min åsikt bryr jag mig inte om, min kommentar är egentligen mest till för att personer som inte är så insatta i vad datorer är värda inte ska få för sig att den är värd i närheten av det du begärt för den bara för att det brukar vara reko priser på SC.

För några ynka hundringar mer bygger man en ny likvärdig dator, du bör nog gå ner en hel del i pris om du vill bli av med den. Personligen har jag svårt att se någon betala mer än 1500:- för den.

Oslagbart bygge för 10K?

Såg att det fanns en rad produkter i Netonnets fyndhörna och roade mig med att dra ihop ett bygge som dock behöver kompletteras med en ssd och lite fläktar:

Komplettera med denna ssd:

Samt dessa fem Arcticfläktar för 226:- : https://www.proshop.se/Chassi-kylare/Arctic-P12-PWM-PST-5-pcs...

Detta bygge landar på under 10K och hade jag varit i behov av en burk i den prisklassen just nu hade jag slagit till direkt! En riktig toppenburk! Om någon tycker att det finns några värda ändringar typ ett billigt b550 moderkort eller b450 så kan ni ju länka

3000:- för ett gtx 1080? Man får ju ett nytt likvärdigt kort för dom pengarna, tror nog du får vara villig att gå ner en aning i pris iaf om du vill bli av med kortet.

Skrivet av walkiii:

Bygger dom inte datorn iaf, men dom sätter inte på d.o.c.p. (xmp) profilen bara?

Jag tror dom slår på XMP-profilen om man specifikt per om det. @Inet

Skrivet av Tinca:

Efter att ha funderat fram och tillbaka så är jag inne på att använda den setup du rekommenderat fast jag tänkte låta inet bygga den så jag också får den 2-åriga garantin och dessutom slipper greja så mycket.

Problemet är att inet klagar på moderkortets standardhastighet, efter att jag kollat på videon om RAM-speed du länkat förstår jag att det är vitigt att det blir rätt. Skulle jag kunna byta ut "MSI B450 GAMING PLUS MAX" mot ett "MSI B550-A PRO" som har en standardhastighet på 3200MHz för att jag ska kunna få datorn byggd av inet?

Ja det kan du absolut gör. Inet skulle dock bygga datorn åt dig även om du inte byter ut moderkortet, det är bara lägga alla delar i varukorgen separat utan att använda deras datorbyggare och sen lägga tjänsten byggnation i kundkorgen

Skrivet av Tinca:

Tack återigen, jag ska nog slå till

Nu har jag bara en fråga till... Du hade inte länkat någon CPU-kylare, endast Arctic-fläktarna. Katergoriseras fläktarna som "CPU-kylare" eller hur hänger det ihop?

Edit: Nu dök det upp en fråga till.. när jag testade att bygga din länkade setup på inet och skulle välja corsair-minnet du angett så står det "hastigheten på internminnet överstiger moderkortets standardhastighet". Är detta ett problem?

Angående cpu-kylaren så kommer det en medföljande kylare till Ryzen 3700X som duger bra för själva kylningen, men den kan dock vara lite högljudd iaf för mitt tycke. Vill du ha en någorlunda billig men också riktigt bra kylare skulle jag tipsa om denna:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13998231

Vad gäller minnena så är standardhastigheten på det moderkotet 2666mhz medan de minnen jag rekommenderade är 3200mhz, för att få dessa minnen att fungera i sin "rated speed" så behöver du aktivera dess XMP-profil i bios, det är dock ett par ynka knapptryck för att aktivera xmp-profilen, annars kommer de istället att gå i 2666mhz vilket gör en ganska stor skillnad i prestanda (se videon jag länkade i mitt första inlägg om ram-speed för Ryzen).

Skrivet av Tinca:

Tack för det uttömmande svaret

Eftersom jag inte är nån expert har jag några frågor du kanske kan svara på:

- Är de komponenter du listat kompatibla med varandra eller behöver jag dubbelkolla nåt?

- Det står på komponentkoll att moderkortet kan behöva en BIOS-uppdatering för att vara kompatibel med CPU:n. Kan man be om att få den uppdateringen utförd av återförsäljaren eller behöver jag göra det själv?

- Hur många fläktar tycker du jag ska ha av den sort du länkat?

- Behöver jag någon specifik CPU-fläkt eller räcker det med fläktarna du länkat?

Tack!

Ja, komponenterna är kompatibla med varandra. Det står att det kan krävas en biosuppdatering för kompabilitet, men alla b450 som slutar med "MAX" är garanterat kompatibla med Ryzen 3000 out of the box.

Jag skulle använda minst fyra stycken, varav tre i fronten och en i bak, men ser ingen anledning att inte även sätta en i toppen eftersom det ju är fem stycken i paketet och moderkortet har fem utgångar för fläktar.

Det kan vara en idé att köpa en annan cpu-kylare om du vill få en tystare burk då den här kylaren för visso kyler helt okej, men kan bli lite väl högljudd i min smak under load.

Skrivet av Lament:

B450 verkar ju finnas i många prisklasser. Hur kom du fram till just ovanstående?

Moderkortet har bra VRM-kylning samtidigt som det kommer till en rimlig peng. MSI har dessutom sedan länge lovat stöd för Ryzen 4000 för sina b-450 brädor genom en bios-uppdatering, medan andra tillverkare inte varit lika öppna med om de kommer släppa en biosuppdatering med stöd för Ryzen 4000. Det är alltså upp till varje moderkortstillverkare att själva avgöra om de kommer göra sina b-450 brädor kompatibla eller inte, därför så tycker jag personligen att det är ett bekvämt val med MSI som redan lovat det. Dessutom så finns det inga andra brädor i prisklassen som direkt sticker ut i jämförelse rent prestandamässigt därav tycker jag att det är ett bra val.

Här är ett liknande bygge som det ovan men med ett chassi som har bättre luftflöde, 32gb ram istället för 16gb vilket gör den bättre rustad för framtiden utan att behöva sätta i mer minne. Tog en 650W psu istället för 750W eftersom att även 650W är mer än nog. Skulle sen köpa dessa fläktar för riktigt bra luftflöde:

https://www.proshop.se/Chassi-kylare/Arctic-P12-PWM-PST-5-pcs...

Här är en video om hur hur bra fläktarna är: https://www.youtube.com/watch?v=QwftVMGPOiI&feature=youtu.be

Video om chassit: https://www.youtube.com/watch?v=-L9YfbCirTg

Video om bästa RX 5700 XT modellerna (finns alltså andra bra modeller i samma prisklass, har personligen det som jag har med i bygget och är supernöjd så rekommenderar det): https://www.youtube.com/watch?v=5McVc0SQMHU

Video om vikten av snabba minnen för Ryzen: https://www.youtube.com/watch?v=iHJ16hD4ysk

Skrivet av stefan djordjevic:

Självklart men måste börja någonstans, tänkte mig runt 5k

Skrivet av stefan djordjevic:

Vad känner du grejerna är värda ifall det vore ditt, och va ärlig nu?

Uppskattar ett ungefärligt andrahandsvärde på komponenterna nedan:

AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB- Kvitto finns - 1400:-
ASUS ROG Strix B450-F GAMING, Socket-AM4- Kvitto finns - 700:-
Kingston HyperX Predator DDR4 3200MHz 4x4 16GB - 500:-
Crucial BX500 120GB SSD - 200:-
Seagate Barracuda 2TB 256MB Cache - 300:-
EVGA 750 GQ 750W- Kvitto finns - 600:-
id cooling frostflow 240L- vattenkylning -400:- (?)
Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass Vit, 300:-
= 4400:-

Någonstan mellan 4-5000:- skulle jag väl anse rimligt. Skulle personligen inte acceptera mindre än 4000:-, skulle väl vara någorlunda nöjd vid 4500:- och allt över det skulle jag se som en bonus. Slänger du med ditt gtx 780 så är ju det värt 4-500:- också, så med det inräknat mellan 4500-5000:- skulle jag säga är rimligt

Tror nog du får gå ner i pris lite, detta är nypris för den där burken utöver cpu-kylaren som jag inte hittade.

Skrivet av mrE1:

Nej jag kan inte se någon yttrepåverkan.

Jag köpte även ryzen 5 3600 samt rx 570 så det var totalt 2600:- så en del pengar var det ändå.

Skulle aldrig misstänka någon i vanliga fall men personen var sjukt shady direkt efter att produkterna var skickade osv. struntade i att svara på mejl, telefon samt meddelande.Det är köpt av ett dansk företag så vet inte om jag ens om det är värt besväret att ta det den vägen. Kvitto fick jag efter många om och men, då jag tog det via Admin här(övertygad om att jag inte fått det annars).
Hur är det om kvittot är i någon annans namn har dom skyldighet att fixa produkten? hade det varit en butik i sverige så hade jag bara knallat in i butiken och pratat med personalen.

Johan jag var med i din tråd om grafikkortet när ni hade problem så jag vet vilken situation ni var i dock ville ni ju lösa det tillsammans.

Okej, fattar Känns så skevt bara att sälja ett så pass billigt moderkort om det inte funkar, för det är ju liksom inte många kronor av den där affären som gick till det. Men vad fan vet jag, folk är ju konstiga

Ja det var ju underhållning för många här på forumet, men mest ångest för mig och köparen såklart Hade ju dock varit knepigare om det hade visat sig att kortet faktiskt inte funkade, som det verkar vara i det här fallet med tanke på att det omöjligt går att veta när det slutade fungera liksom (om inte någon ljuger om det såklart).

Fick du med kvitto på moderkortet? Borde ju kunna gå att reklamera om det inte finns någon yttrre åverkan på kortet?

Att det skulle ha skickats trasigt (medvetet) känns väl ändå rätt otroligt för det kan inte varit många hundralappar du betalat för det? Skulle gissa på att det troligare gått sönder i frakten eller i möjligtvis i hanteringen antingen av dig eller när kortet plockades ur den förra burken av säljaren.

Skrivet av Dashio:

Jag har exakt samma setup och hittade ett billigt 2060 Super. Kolla efter ett snarlikt och hoppa för guds skull inte på 5700XT tåget

annars vänta ca 1 månad så kommer du att se att det kommer många fler alternativ på marknaden

Ännu en som inte vet vad den pratar om... Det är inte mer problem med dessa kort än med RTX-korten i dagsläget.

Till TS, ska du köpa ett nytt bra kort nu till burken så skulle jag kolla på ett RX 5700 XT eller ett RX 5600 XT. Kan du dock vänta en månad så kommer som sagt nya RTX-serien, det kan helt klart vara värt att vänta på

Skrivet av stefan djordjevic:

@JohanFlodqvist: du kan få kortet för 500 inkl frakt, för mer info skicka pm

Nej tack, det är intressant när jag inte har någon aning om vad det är för fel på kortet, för i ärlighetens namn så får man ju inte liv i merparten av kort som inte ger bild tyvärr. Vill du prova att pilla lite själv finns tips i den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=LWrE_9l2GOA&t

Skrivet av PsyCor:

Om du får pengar av ett försäkringsbolag i ett specifikt syfte, som för att reparera en dator och det visar sig att du enligt dig själv egentligen inte behöver reparera den och du då istället behåller pengarna som är öronmärkta för det syftet. Ja då "bedrar" försäkringsbolaget. Men ja det är väl möjligen en gråzon. Men hade du inte intentionen att reparera den och du begär pengar för att reparera så anser jag och nog många med mig att det inte är helt korrekt.

Mjo, jag fattar hur du tänker, grejen var såhär; när ramen gick sönder såg det ut som att den skulle ramla isär sakta men säkert och jag hörde av mig till försäkringsbolaget direkt för att anmäla skadan. De bad mig då att ta in ett kostnadsförslag från en verkstad vilket jag gjorde direkt via mejl eftersom jag var utomlands en längre tid. När jag väl kom hem och skulle laga skärmen så hade den ändå inte fallit sönder mer och jag har helt enkelt bara inte lämnat in den eftersom den inte stör mig. Det faller dock av lite småbitar från time to time och till slut lär jag behöva laga den hur som haver om jag vill kunna använda den om inget annat dör först så att säga.

Men det tipset jag gav att medvetet göra det håller jag med om att det inte känns legit. Däremot ska man ju alltid anmäla skador till försäkringsbolaget, men om grejerna funkar så behövs det ju inte

Jag kan erbjuda 200:- inklusive frakt för det deffekta kortet, om jag får det att funka så betalar jag 400:- till