Inlägg

Inlägg som danwi har skrivit i forumet
Av danwi

Blev själv positivt överraskad, första avsnittet (eller två) var lite stapplande men tycker sedan att de lyckades bygga upp lite intrig och karaktärsutveckling. Hoppas på en andra säsong.

Av danwi
Skrivet av Dylanator:

Jag har tänkt tanken, det finns 3-fas, gammal 'röd handske', i soprummet på gården, nästan lika närma parkeringen. Men den tillhör BRF's allmänna förbrukning, värmepumpen plus gårdsljus och motorvärmare. Jag vill, förstås, betala för förbrukningen. 3-fasuttaget sitter ju ihop med klustret av elmätare, så om man kan lägga till mig som brukare, så visst. Grannen är industrielektriker, faktiskt, men i all ärlighet verkar jag mer 'förståndig', han ville inte ens sköta installationen när jag frågade. Han hänvisade till ROT-avdrag och firmor som tar åt sig dylika jobb. Anledningen till att jag tänkte schuko och hushållsel var enkelheten. Och slutmålet är förstås en laddbox. Men det här är tankeexempel, hur man skulle kunna göra som en tillfällig, men fungerande lösning.

Jag köper ditt resonemang om hushållsel, men är du säker på att det inte är en myt, som mobiler på flygplan?
Jag känner det som att vi i Sverige inte skulle installera 2,3kW per uttag i ett land där "random muffelbonde" har både bilfirma eller smidesugn och svets i garaget.
Jag kan ha fel, men håller man sig under säkringen, så tror jag att det ska till en del otur.
Har någon verkligen provat att belasta ett uttag med 10A under 8 timmar per dygn, på en modern installation?
(Att någon 'bitcoin-gruva' har startat någon brand med för stor belastning o.s.v. men där det tydligt framgår att belastningen inte övergått 2300w?)

Nu hann redan ett par svara nedan med exempel ur verkliga livet på när det bara gick lite illa. Men ja, jag är säker. Det är från ett värmeperspektiv stor skillnad mellan apparater som ibland toppar på maxeffekt till att kontinuerligt ligga på maxeffekt. Man kan säga att temperaturen sakta ”byggs upp” med smält/bränd plast som slutresultat i värsta fall. Andra apparater ger kontakten ”en chans” att svalna när de drar lägre med ström. Tänk på att värmeutvecklingen är en kvadratisk funktion av strömmen (egentligen lite mer men då kommer vi in på teknisk mumbo-jumbo), dvs 10A utvecklar 4 ggr så mycket värmeenergi (effekt egentligen) jämfört med 5A. Jag tänker att det finns CEE 1-fas av en anledning, den är en kontakt som funkar för kontinuerligt höga strömmar.

Som jag, och andra tipsat om, få dit en elektriker som åtminstone ordnar ett ordentligt uttag. Inte pga ev regler i BRF (den diskussionen ger jag mig inte in i) utan för att undvika brand.

Av danwi
Skrivet av Dylanator:

För att jag anser att byråkrati är nonsens. Och för att jag samtidigt förstår byråkratins nödvändighet.

Mina frågor i den här tråden söker efter VERKLIGA svar, som t.e.x: "Du kan köra en 2,3kW kompressor inne i din lägenhet, på en trög 10A, kontinuerligt i 10 år....."

På vilket sätt är det "urdumt sätt att ladda sin bil", när det är möjligt inom hårdvarans specifikationer? Vad menar du?
(Redundans på typiskt svenskt manér lär ju ändå tillåta att man belastar ett uttag med 2,3kW, annars fick man inte installera sådana a lá svensk byråkrati som jag nämnde tidigare. OBS! Jag menar alltså hypotetiskt, att det inte är tillrådigt är en annan sak)

Ja, min förening har förberedda rör, men vad hjälper det när föreningen har en 'paragrafryttare' i styrelsen, "alla eller ingen gäller"...

Jobbar med laddboxar (utveckling) och kan bara säga: gör det inte!!! Brandrisken är stor. Drar du 10A timme efter timme över ett schukouttag/propp kommer du bygga upp värme i uttaget. Om det sedan med tiden bildas oxid etc så har du förr eller senare en brand. Mig veterligen drar inga hushållsapparater sådan ström kontinuerligt under så lång tid.

Som jämförelse, laddstandarden i USA, där man har större strömmar över 1-fas, kräver temperaturövervakning i kontakt mm.

Varför inte fråga BRF om att sätta upp ett 3-fas uttag på rätt plats utomhus. Kostar inte skjortan och du kan säkra/jordfelsskydda korrekt?

Av danwi

Tjenare

Stötte på precis detta problem på jobbet nyligen. Mikrotik har en serie managerade (vad säger man på svenska?!?) switchar där man bland annat kan ställa in vilka portar som ska speglas (dvs fungera precis som en hub, tror de kallar det port mirror eller liknande). Där passade ett gäng RB260 (kostar kanske 600-700?) men de har ett rätt stort utbud av olika switchar i olika storlekar beroende på behov.

Lycka till!

Av danwi

Har haft precis samma problem, var väldigt nöjd med M5 i början men började sedan få oförklarliga mikroavbrott. För familjefridens skull ”köpte” jag mig ur problemet genom att skaffa en trådad router (Mikrotik av någon mindre modell) och köra M5:orna enbart som AP:ar. De är väl dugliga som det även om jag saknar att kunna konfigurera vissa detaljer manuellt.

Tyvärr inte en enkel/billig lösning, men jag har å andra sidan blivit lite förtjust i mikrotiks produkter (obs de kräver lite handpåläggning/manuell konfiguration)…

Av danwi

Neeej! Har en 13 mini nu, och vill inte ha något annat format (läs större) på mobilen. Får hålla ut och hoppas det kommer en ny mindre iphone om ett år eller så…

Av danwi
Skrivet av medbor:

Om vi säger så här, det enda jag spelar idag är på min steam deck. Redo när jag har tid att spela, precis där jag lämnade den. Utan den hade jag nog inte spelat alls

Precis samma för mig. Har ingen speldator längre (låg WAF på det) , men skönt att alltid kunna klämma in en timme eller två i soffan å på kvällen. Eller ha med på semestern för regniga dagar. Jag har även använt min en del för att streama PS5, funkar bra och man ockuperar inte vardagsrummet.

Av danwi

Har också blivit rätt förtjust i Casio gshock, har en ga 2100 (finns i nästan ett oändligt antal färgkombinationer). De verkar även ha fördelen av att inte gå sönder om man har klockan på sig hela tiden (har avverkat en del klockor tyvärr). Samt att man slipper laddningsinfernot hela tiden 😎

Av danwi
Skrivet av Elakekocken:

Så vacker pjäs!

Måste fråga; Vad bytte du bort?

Tack!

Vill minnas jag hade en Koch Twintone, i sig en rätt sjysst pjäs men som man aldrig fick riktigt samma glädje av.

Av danwi

Orange 30 rocker, hängt med i 10++ år. Bytte till mig den på en p-plats i Kumla f.ö… Har sedan dess provat andra stärkare men inte drabbats av GAS.

Av danwi

Annonsen är avslutad

Av danwi

Såld till @Kanadagoose

Av danwi
Skrivet av snajk:

Jo vi har förstås olika förutsättningar, men det låter väldigt lågt tycker jag. Sen beror det förstås på hur ens elbolag räknar på detta. Så här säger Göteborg Energi som är nätbolaget här:
Effektavgiften består av medeltalet av dina tre högsta timmar varje månad, fördelat på tre olika dygn.

De har också ett räkneexempel som inte är helt orealistiskt:
Ett räkneexempel
Tänk dig en helt vanlig tisdagskväll. Du försöker vara effektiv, passar på att tvätta medan du lagar middag och har satt bilen på laddning. För enkelhetens skull räknar vi att produkterna används med max effekt under en hel timme.

3,7 kW (fordonsladdare) + 3,0 kW (varmluftsugn) + 2,5 kW (torktumlare) + 2,0 kW (uppskattad baslast) = din beräknade timmedeleffekt blir 11,2 kW.

Kyla har stor betydelse förstås, men det får man ju ta höjd för när när man installerar laddare eller så. Som tur är så är elen billigare i landet ju längre norrut man bor så det finns ju en viss kompensation där liksom.

Hej, finns det inte ytterligare en problematik idag med att det enbart är möjligt att strömreglera över alla tre faser, så exemplet ovan med att någon drar på en platta kommer vara högst relevant. Laddbox+ bil behöver anpassa sig för den högst belastade fasen, dvs att räkna på summan av effekten blir missvisande om man har en snedbelastning som är rätt vanligt i en vanlig villa.

Av danwi
Skrivet av Cptsnugglepants:

Budar 800+frakt om du bestämmer dig för att skicka

Tack, men som jag skrev är det primärt försäljning ”IRL” som gäller.

Mvh Daniel

Av danwi
Skrivet av Yegor:

Låter good enough för mig, är lite upptagen idag men vi kan väl höras av på direktmeddelanden hur vi löser logistiken.

Mvh Daniel

Av danwi

6600k + H110 + kylare

Säljer följande som "kit" till högstbjudande för upphämtning.
OBS - Pga det ringa värdet kommer jag inte ta mig tiden att packa och skicka iväg dem.

CPU - 6600k
Moderkort - Asrock H110M-DGS (formfaktor mindre än mATX, heter det mini-DTX? Cirka 19x19 cm)
Kylare - Någon generisk liten tornkylare, Xilence

Säljes för upphämtning på Vikbolandet alternativt avlämning i Norrköping efter arbetstid.

Läs hela annonsen här

Av danwi

Tycker de på denna sida har rätt bra exempel på när men behöver (eller ej) ansöka om spridningstillstånd.

https://www.lantmateriet.se/sv/spridningstillstand/undantag/

Och tror tyvärr det gäller all form av publicering. Dock tycker jag att väntetiderna varit helt galet långa, men det kanske är OT.

Av danwi

Har (fortfarande tyvärr) en V60 1.6 drive eller vad den heter, 2012. S-tan vilken slö bil! Tanken på samma drivlina i en V70 får en att somna. Det blir ju lite av ett icke-råd men den lilla motorn är för klen för bilstorleken. Jag har sett V70 med samma motor, köp EJ!

Av danwi
Skrivet av aragon:

lägg till den i konfig
https://www.home-assistant.io/integrations/tellduslive/

det ska se ut så här

tellduslive:
host: <local IP address of Telldus box> (tabort <>)

starta om så ska du får välja om du vill köra lokal api eller live

Tack för tipset, jag sitter i precis samma situation och vill framför allt kunna tidsstyra utebelysning på tomten. Detta har fungerat fram till nu med Telldus men försvinner i och med att schemaläggning blir en "premium-tjänst".

Väldigt kortfattat hittade jag en instruktion på hur man skapade en docker av HA på en QNAP-NAS jag har stående härhemma, och får den att göra smart styrning av Telldusen som i praktiken blir ett mer eller mindre dumt 433-relä. Återigen, tack för tipset, och för mig är det skönt att slippa ha en till liten box inkopplad.

Om någon ska ge sig på en liknande manöver så vill jag bara flagga för att default-dockern för Home Assistant som (iaf som QNAP länkar till) kör en urgammal HA som inte stödjs av appen. Lösningen för mig var att duplicera dockern med hjälp av Portainer och peka på "latest stable".

Av danwi
Skrivet av medbor:

Själv blev jag sugen att bygga en extern låda och en förlängningssladd till en 2280, men inte haft tiden att undersöka ännu

Alternativet är ju att köpa den där Samsung-disken som är en 2280, men som bokstavligt går att såga av för att hela kretskortet inte används:
https://old.reddit.com/r/SteamDeck/comments/ubylwl/samsung_pm...

Kan tipsa om att jag själv kapade en PM991a disk för att passa i min steam deck. Vet ej hur läget är nu men i höstas tyckte jag det var näst intill omöjligt att hitta en passande SSD som inte kostade skjortan. Har funkat utmärkt, men visst erkänner jag att det är en risk att sätta en dremel-såg i en ssd och hoppas men inte slinter eller dylikt