Inlägg

Inlägg som loevet har skrivit i forumet
Av loevet

Även när osedvanligt lanseringstunga och sena kvällar avlöste varandra var det alltid en fröjd att täcka det tillsammans med @wittwang. En förträfflig kombination av nördighet och driv, paketerat i en hejdlöst trevlig karl. Nästa arbetsplats kommer skatta sig lyckliga att Arvid är en del av gänget! 👌💪☕

Av loevet

Bara 14 år för min del, när Steam först lanserades hade jag en konsolperiod där jag inte spelade på PC. Kommer dock inte ihåg vilket spel det var som fick mig att hoppa på ångtåget.

Av loevet

Det känns som att pusseläventyret Desktop Explorer kan vara ganska SweC-vänligt 🙂

Desktop Explorer på Steam

https://cdn.cloudflare.steamstatic.com/steam/apps/2527160/ss_3d1...

Av loevet
Skrivet av ronnylov:

Börjat kolla lite på laptop igen. Läste att Thinkpad E14 har bättre tangentbord än T14s. Bra tangentbord och bra Linuxstöd är hög prio för mig. Samt en skärm som är bra på att återge text utan att ge massa reflexer.

Kommit fram till att 14 tum är lagom storlek för mig så har kikat på denna modell:
Lenovo ThinkPad G4 E14 14" Full HD

Är det dumt att köpa denna modell nu? Tänker om det är någon ny CPU på gång eller om intel är ett bättre val numera?

Jag har inte haft några problem med Wifi, BT eller något annat egentligen med E14 Gen 3 och Fedora Linux. Bristerna jag upplever har snarare med att det är en budgetmodell att göra. Skärmen har en del light bleed, inget bakgrundsbelyst tangentbord och fingeravtrycksläsaren har inga öppna drivisar. Batteritiden är ok men inte mer. Men för priset får man en hel del. Tangentbordet är riktigt bra, med undantag för att jag får tuppjuck på att page up och page down sitter så nära vänster och höger tangent.

Av loevet
Skrivet av Kenneth:

Vi måste hyra in @loevet då så han kan gå runt och torka upp allt skum och stuff efter våra experiment, precis som förra gången.

https://c.tenor.com/fZttmHtUZl4AAAAC/shit-show-woman.gif

Av loevet
Skrivet av DevilsDad:

Har spelat kanske två timmar av tales of Arise och är ärligt talat rätt besviken. Blir det signifikant bättre en bit in?
Tycker det är väldigt mycket cutscenes som jag inte ens känner är särskilt intressanta.

Tyvärr tycker jag inte att handlingen riktigt lyfter, och skits-sekvenserna blev aldrig intressanta eller underhållande. Snyggt och rolig spelmekanik, men i slutändan var jag också något besviken på upplevelsen.

Av loevet
Skrivet av 100mbit:

Du har inte övergett OS X egentligen eftersom du använder Linux om man ska hårddra det

Fast Mac OS använder ju Mach-kärnan plus massa BSD Unix-kod, så egentligen kan man säga att jag aldrig övergav Unix under åren med Linuxdistar 😄

Av loevet

Ingen konkurrens om titeln i år, Metroid Dread till Switch vinner utan att något annat spel är i närheten. 🎮

Av loevet
Skrivet av issue:

Thinkpad x1 yoga 4th gen, sjukt bra maskin, försökte mig också på Fedora på den, det fungerade bedrövligt. Nu spinner den som en katt med Win11 istället

Vilken version av Fedora? Jag har läst om en den problem med Thinkpad E14-maskinerna som gällt tidigare versioner av Fedora, men som inte alls visar sig i Fedora 35.

Av loevet
Skrivet av ronnylov:

Jag gillar min Thinkpad T450s jag köpte begagnat för ett par år sedan. Visst har sneglat lite på MacBook Pro 2021 men vet inte riktigt, känns lite för inlåst för min smak och onödigt dyr. Kör till och med MacOSX hackintosh på min T450s på en extra disk för skojs skull. Men debian är huvuddisten och känns mycket trevligare.

Skulle kunna tänka mig något modernare bärbar med lite mera prestanda och kanske större skärm. Tanken faller förstås till AMD. Funkar dessa bra med inbyggda grafiken numera? Har för mig det var något strul tidigare. Intel kanske ändå är ett säkrare kort?

Beställt en Dell Inspiron 16 Plus till sambon. Hon får varianten med nvidiagrafik då hon ändå bara ska köra windows och kan få lite nytta av nvidiagrafiken vid hennes fotoredigerande. Men för egen del skulle jag nog hellre välja den billigare varianten med enbart intelgrafik då det är trevligare i Linux med open source. Får se hur hennes dator verkar innan jag bestämmer mig.

Edit: Detta var ju oroväckande: https://www.reddit.com/r/linuxhardware/comments/prayz6/dell_i...
Problem med trackpad.

Precis som @anon228747 skriver fungerar AMD-drivisar väldigt bra i Linux numera, man kan köra på de som ingår i kerneln utan några problem även för Radeon iGPU:s. Har man Nvidia-GPU är kernel-drivisarna däremot sådär bra, då bör man tvinga in den prorietära drivisen. Där har jag läst mig till att man kan ha problem i vissa mjukvaror som inte lirar bra med Nvidias drivis i Wayland-fönsterhanteraren, och att man i vissa fall kan behöva växla till X.org för att det ska fungera ordentligt. Men lyckligtvis dras inte AMD-GPU:er med den problematiken, det är smooth sailing.

Och God Jul!

Av loevet
Skrivet av pålis:

Fedora är awesome. Är det en fingeravtrycksläsare i power-knappen? Funkar den med Fedora? Aldrig fått just biometriken att fungera bra med Linux :/

Nej fingeravtrycksläsaren fungerar inte med Linux, de använder en proprietär lösning som (mig veterligen) inte stöds i någon dist än. Det är väl kanske en "nice to have"-funktion som jag absolut skulle aktivera om stödet dyker upp, men att skriva in lösenordet vid inloggning och autentisering i terminalen är inget besvärande direkt

God Jul!

Av loevet
Skrivet av anon228747:

Välkommen till gänget som kör fedora+bussinessdator! Jag bytte till Fedora första dagen på "nya" jobbet då thunderboltdockan krånglade med Windows :). Det har fungerat helt felfritt i över 3.5 år.
https://i.imgur.com/iumOVry.jpeg

Tackar! Innan bytet var jag inställd på att jag kanske skulle ha vissa problem med Wifi, vakna från viloläget och just Thunderbolt-dockor i och med att jag läst om en del problem med just det med Thinkpad E14 G2/G3, men allt har fungerat felfritt från första stund. Misstänker att dessa problem har gällt Fedora 34 och tidigare med äldre kernel-versioner. Det har till och med fungerat bättre än det gör i Windows 10 som den kom förinstallerad med Men Thunderbolt-dockor har jag däremot inte hunnit testa, det fungerar bra för dig alltså? Det är den enda återstående funktionen som annars skulle kunna fungera sämre än i Windows, annars är allt bättre med Fedora 35.

Och God Jul för bövelen!

Av loevet

Då kan man se vanliga actionfilmer som utspelar sig under juletid både på TV och Disney+, härligt att få lite variation mellan de faktiska julfilmerna.

Av loevet
Skrivet av Allexz:

Kan inte låta bli att älska min Dell Latitude!

Thinkpad har alltid varit varm om hjärtat för mig, men den senaste jag hämtade ut på jobb var jag riktigt ovän med på grund av ett flertal anledningar. Bytte ut den mot en HP istället och den fungerade helt OK.

Hemma dock har jag fortfarande min numera rätt gamla Latitude med en 7300U cpu. Den kör Elementary OS, fläktarna är passiva 99% av tiden. Runt 9H batteritid, jättefin skärm och skönt tangentbord. Kommer nog aldrig göra mig av med den Simply works!

Kör du TLP eller något liknande för batteritiden? Den tog min dell från ~3h till 3ggr mer.

Jag har också varit förtjust i Dell XPS 13 från de senaste tre årgångarna, det enda jag kunnat klaga på där är att fläktarna kan gå igång lite väl ofta och att de kan bli rätt varma. Men både hårdvaran och hur den är kompatibel med Linux-distar är finemumma! När jag tittade på specarna jag ville ha, prisnivån jag ville nå, Linux-kompatibiliteten och hur bra tangentbordet skulle kännas (hej Thinkpad-bias!) var det bara Thinkpad E14 Gen 3 som matchade kriterierna. Att kunna ha en hyggligt stor NVME-SSD till Windows och en stor NVME-SSD till Linux och få kralliga specs utöver det matchade inte Dells laptops, men jag har inget emot Dell-hårdvaran på något sätt.

Jag installerade TLP idag! Har bara haft det installerat och igång en två timmar ungefär så jag kan inte uttala mig om vilken skillnad det gör, men baserat på tidigare erfarenhet bör det åtminstone röra batteritiden betydligt närmare Windows-timmarna än vad Fedora 35 ger rakt ur boxen.

Av loevet

Thinkpad + Linux = bra skit

Efter mer än 7,5 år med min Macbook Pro 13" nådde jag till slut vägs ände då den inte längre kan uppgradera till senaste systemversionen. Jag tycker förvisso att Apples M1-processorer är överlägset allt annat på marknaden sett till prestanda per watt, och Mac OS är operativsystemet jag föredrar, men att lägga 30K på en bärbar dator när jag inte längre har behov av spjutspetshårdvara privat sett kunde jag inte riktigt motivera.

https://i.imgur.com/U3nPmtp.jpg

Så för första gången sedan 2003 köpte jag en bärbar PC istället, en Lenovo Thinkpad E14 Gen 3 med AMD Ryzen 7 5700U och 16 GB DDR4-RAM. Den huserar två NVME-SSD:s, en på 512 GB där jag har Windows 10 installerat och en på 1 TB där jag körde in Fedora Linux 35. När jag packade upp hårdvaran blev jag överraskad över hur solid konstruktionen är, och trots att det här är en instegsserie och datorn gick på blott 11 700 kr känns byggkvaliteten imponerande gedigen. Ungefär fem minuter efter boot påmindes jag om varför jag avgick från Windows-världen där anno 2003: systemuppdateringar som av outgrundlig anledning inte ville installeras, Lenovos mjukvaruuppdateringar som inte heller ville installeras helt och hållet, avinstallering av bloatware (hej McAfee!) som tog evigheter, med mera.

https://i.imgur.com/zuFmBys.jpg

https://i.imgur.com/gXtXbe8.jpg

Fedora Linux 35 har fungerat klanderfritt från första sekund. Inga problem med systemuppdateringar, alla funktioner fungerar som de ska, det är snabbt och det gör precis vad jag vill, viloläget fungerar klanderfritt, med mera. Och Gnome 41 är faktiskt riktigt trevligt, mycket har hänt sedan Gnome 3 tog sina första vacklande steg. Det enda jag kan tänka mig som inte är på nivå med Windows-installationen är batteritiden. Nu har jag inte använt de båda systemen med datorn tillräckligt för att kunna avgöra, men enbart baserat på hur batteritiden sjunkit medan jag jobbat i Fedora misstänker jag att jag skulle få bättre uthållighet i Windows. Men hellre 6-7h+ med ett bra system än 9h+ med ett system som får mig att vilja begå seppuku.

https://i.imgur.com/A9xgesS.jpg

Så nu ska jag leva Linux-livet igen efter en väldans massa år i Mac-lägret privat, och Windows-lägret professionellt. Det har jag inte gjort sedan tonåren, där jag började med Red Hat Linux 5-9 och sedan körde på Suse Linux 8-10 under universitetstiden. Återstår att se om jag kommer köra vidare med Fedora i flera år eller om gräset kommer vara grönare på andra tomter. Än så länge är jag väldigt nöjd på Fedoras ängar.

Av loevet

När en ärrad veteran lämnar ska man väl komma med något hyllade och peppande? Jag citerar Starbuck: "Barely competent and paranoid. There’s a hell of a combination" 😘

Vem ska nu hålla den tentakelprydda fanan för allt japanskt på SweC? Nu får fan @Kenneth offra sig för gemenskapens balans. Men tänk vilken oas av memes, besvärligt underhållande humor, JRPG-smak i absolut toppklass och mer teknisk CPU-insikt än någon rimligtvis skulle efterfråga någon annan grupp får tillgång till framgent! När den där Xenogears-remaken väl blir verklighet är det du och jag som sammanstrålar för lite kvalitetstid ❤️

Av loevet
Skrivet av Sjoooberg:

Jag som bara ville ha release datum för iOS 15..

Precis som @Pt96hni skriver finns datumet på sidan för IOS 15: https://www.apple.com/ios/ios-15/

Av loevet
Skrivet av Zeedarn:

:S inte fler personer nu! Kan bara sakna så många samtidigt <3

edit:

Var kommer egentligen 'lyxfällan' i din tag från? Var du med där eller något:P? försökt söka men aldrig hittat

Precis som @medbor skriver, jag har en tendens att bli "lite ivrig" när jag gillar något och köpa på mig fler än ett exemplar. Och ibland händer det att jag inte riktigt minns att jag lagt beställning på en konsol på fler än ett ställe, och får en överraskning på lanseringsdagen. Men, Switchen är inte rekordet, jag har fyra 3DS:er!

Av loevet
Skrivet av HiGrip:

Nu får du faktiskt ta och avslöja var och vad du jobbar med, jag menar.. vad kan slå SweC? :S

Haha, jag får plagiera FZ-Calle och säga "DATA" Jag jobbar i en helt annan bransch, och skriver inte om teknik eller spel, men jag läster och tittar fortfarande på spaltmeter på fritiden så jag har inte lämnat intressesfären

Av loevet
Skrivet av Cenorida:

Förresten, har du också slutat? Känns som att det var länge sen man såg något från dig senast. Vet inte om det är jag som har missat nåt.

Det stämmer det, jag hade min sista dag i slutet av januari, och sedan dess har Noelia och Arvid föredömligt skött nyhetsbiten! Jag har mest hängt i diverse forumtrådar och inte så mycket i nyhetsartiklarnas kommentarer, så det har nog sett ut som jag försvann från SweC-jordens yta