Inlägg

Inlägg som babloo har skrivit i forumet
Av babloo
Av babloo

Ser all in all jättebra ut!

Dock så är det små-detaljer som du kanske måste tänka på.

RAM Kompatibiliteten hos Ryzen plattformar är inte alls like bra som hos intel. Därmed finns det ingen garanti att du kan uppnå den angivna hastigheten (3000MHz) med de där stickorna.
Folk har haft mest tur med RAM som använder sig av Samsungs "B-Die" moduler, dessa tillverkas allra främst av G.Skill, den angivna hastigheten brukar vara 3200MHz och CAS latency'n brukar vara 14 "CL14".
Här är nog det mest populära paketet för garanterad B-Die Webhallen
DOCK så kommer framtida BIOS uppdateringar troligen öka kompatibiliteten och förhoppningsvis så kommer RAM kompatibiliteten uppnå Intel's så småningom, prestanda ökningen från att kunna köra 2666MHz till 3200 är bara marginell och kanske inte motiverar det ökade priset, men personligen så skulle jag kört på B-dies för lite manuell OC headroom också.

EDIT:
Dumsnålt val av grafikkort, njaa. Tester visar att ASUS 1080 STRIX helt klart vinner denna serien, tyst, svalt och bra VRM för ett rätt bra pris. Denna, EVGA's kort (SC2) eller möjligen MSI Gaming X är de enda jag skulle köpa. Har ingen bra koll på GIGABYTE kortet men skulle personligen aldrig välja deras produkter eller främst grafikkort för den delen av andra själ.

Angående moderkorten, de märkbara skillnaderna om man är en casual user är väl Ljud och LAN samt antal I.O Portar (USB).
Är man ute efter att göra serösa (lol) överclocks måste man börja räkna in moderkortets VRM kvalitet , BIOS'et m.m.
All in all så duger de allra flesta moderkorten nowadays, så det är ingen större oro.
ASUS kortet duger nog fint för dina behov bra, funktionellt BIOS och har generellt bra omdömen. Ett solid allround alternativ för ett Ryzen 5 bygge helt enkelt.

Hoppas jag var till hjälp!
Mvh.

Av babloo

Nope,

Dessa två är de enda garanterade ram stickorna med Samsung's B-Die hos inet.

https://www.inet.se/produkt/5300299/g-skill-16gb-2x8gb-ddr4-3...

https://www.inet.se/produkt/5300305/g-skill-16gb-2x8gb-ddr4-3...

Byt också PSU'n, CXm är inte något vidare.
https://www.inet.se/produkt/6900004/evga-gq-650w#specs

Hoppas jag var till hjälp.
Mvh.

Av babloo
Skrivet av oouhdawg:

Nej, husmanskost till lunch, frukost innehållande ägg och hårt bröd, middag olika, ofta något kött eller dyl. En vanlig dag helt enkelt.

Blodssockret är ju svårt att undvika oavsett vad du äter nästan. Trots långsamma kolhydrater (och snabba) så blir mängden så betydande i jämförelse.

Det ordnade upp mitt sinne väldigt bra vill jag säga, men givetvis är det ohållbart, det var endast ett experiment i samband med krav på mig att gå ned dessa kilo.

Annars förespråkar jag ju 500 kalorier underskott totalt per dag om man är bra på att hålla det, det är optimalt.

Vill man bara ner sista kilon så rekommenderar jag att experimentera lite

Ska faktiskt testa bara aminosyror och i övrigt vitaminer och allt som kroppen vill få i sig i någon vecka för att se resultatet och måendet på det.

Edit: Med det sagt, ja absolut är det blodsockret som gav mig dessa känslor. Dock åt jag inte nödvändigtvis mycket socker eller snabba kolhydrater innan experimentet. Även vanligt ätande går att se stora konstrastskillnader vid en sådan förändring, var det jag ville komma fram till!

Alright! Tack för svar.

Mvh.

Av babloo
Skrivet av oouhdawg:

Komplettera inte. Ta bort. det är mitt tips.

Många människor försöker reducera mängden mat vid respektive måltid. Gör som jag istället, välj bort en hel måltid, har 1000 kcal mer att leka med till middag i värsta fall, vilket jag ändå inte utnyttjar.

Jag gick på mellan 300-500 till 700-800 kcal per dag i 2-3 veckor bara för att testa. Gick ned extremt mycket givetvis men det roliga var att se hur min kropp svarade i övrigt:

Bättre koncentration
Mindre hungerkänslor
Piggare allmänt

Och det negativa:

5-7 minuter på gymmet så var jag slut i musklerna.

Nu har jag en relativt stor mängd muskler och inte mycket fett. Vägde 97 och gick ner till 87-88, en väldigt "dålig" viktnedgång men för mitt syfte var det nödvändigt.

Tåls att tänka på!

Hade du ätit mycket socker och snabba kolhydrater innan experimentet? Jag menar, det du beskriver "Bättre koncentration, Mindre hungerkänslor, Piggare allmänt" är symptomen man får när man har tagit bort tillsatt socker från vardagen i ca 1 vecka beroende på hur " socker beroende" man var innan. Stabilare blodsocker och stabilare emotionellt tillstånd.

Mvh!

Av babloo
Skrivet av ronnylov:

Även denna GPU-jämförelse-sida är bra.
https://en.wikibooks.org/wiki/ZCash_mining_GPU_Comparison

Vad tror ni om t.ex. HD 7950 för equihash? Verkar ge hyfsat bra hashrate i förhållande till begagnatpriset. Samtidigt drar de ganska mycket ström. Kanske även duger för spel i 1080?

https://www.youtube.com/watch?v=3pBVKRmnmrI

Det du kan göra är att använda ditt HD 7950 som gaming/mining hybrid och dina andra kort som 24/7 mining. Om du använder Claymore's Programvara så går det enkelt att aktivera och deaktivera olika GPU's i ett system.

OH och Zen gick nyss upp 2 dollar i pris! ^^

Mvh.

Av babloo
Skrivet av ronnylov:

Verkar inte helt självklart med mitt GTX1060 det varierar dag för dag vad whattomine anser om saken. Kör ethereum med mitt 1060 och Hush med mitt 1070. Hush är bra ibland och dåligt ibland men jag tänker jag ska försöka invänta kursuppgång i växlingskursen så det är lite spekulation också. Har även funderat på zencash och det är ju också equihash. Kanske växlar om till zencash på mitt 1060 snart så får jag lite spridning på riskerna.

En del säger LBRY ska vara bra med nvidia men det är också något som verkar variera stort över tid.

Apropå alternativ så verkar Monero mining vara bra på Ryzen och Threadripper. Ska testa det när jag får min R7 1700 som jag beställt. Köper den inte för mining men om datorn ändå står och inte gör något så kan den få göra lite nytta. Monero går även på GPU men där finns oftast andra bättre alternativ.

Skickades från m.sweclockers.com

Med tanke på att Nvidia generellt sett alltid vart sämre än AMD när det gäller mining så är prestandan hos Equihash förvånansvärt bra, ungefärlika resultat hos både amd och nvidia. Här får man en ungefärlig bild på hur både lag röd och grön's modeller presterar: http://zcashbenchmarks.info/

https://zensystem.io/assets/Zen%20White%20Paper.pdf
https://www.youtube.com/channel/UCQ0v_lUnZHIKUQUXJzfgqOg/vide...

Finns en chans att Zen går upp märkvärdigt i pris snart, verkar vara bra och engagerade devs och de jobbar på intressanta tillägg, se deras video uppdateringar ^^
Funderade på HUSH också, men gjorde lite research om var och en det ser inte ut som något riktigt engagerat och seriöst team.

Mvh.

Av babloo
Skrivet av zeagan:

Vänligen köp inte slut på alla grafikkort vi tillverkar, då kommer det bara att finnas till de spelare som förhandsbokar via [den här] länken. Förresten vi har även lagt många och långa timmar på att optimera korten för mining, men köp dem alltså inte.

Av babloo

Luktar kallt moderkort. Tvivlar på PSU'n, som du säger så borde den visa svagheter genom load eller inte tillföra någon ström alls under boot dessutom så är det en rent av en kvalitets enhet, 550W är inte heller för lite för ett 1070 t.o.m 1080 system men det skulle eventuellt göra bra om man hade en liten större marginal med typ 650w om man tänker på effektiviteten och fläktkurvan.

Pröva som någon tidigare sade att stänga av fast boot och eventuellt köra stock clocks ett tag, om det inte löser det så skulle jag lämnat in moderkortet.

EDIT: Heheh, märkte att du har skrivit MHz istället för GHz i din signatur, vore ett jäkla helvete att använda datorn om processorn var klockad i 4,9 MHz.

Hoppas jag var till hjälp.
Mvh.

Av babloo
Skrivet av ronnylov:

Beror också på vilken modell av grafikkort man har. Vissa är bra på ett krypo och sämre på annat. Det kan också variera över tiden vad som är bäst för stunden.

Equihash är betydligt mer profitable för Nvidia kort i nuläget, om man har ett Nvidia kort så är det en no-brainer att byta till equihash PoW valutor, Zencash eller Zcash är de jag personligen skulle köra på.

Mvh.

Av babloo
Skrivet av talonmas:

Finns bara ETT tips att ge till folk som ska köpa hörlurar. Lyssna inte på rekommendationer utan TESTA lurarna i närmsta hifi-butik. Att gå på rekommendation är som att fråga vilken favoritfärg ska jag ha, alla har olika smak.

Och sen en nit många nybörjare med för stor budget går på: Studiolurar... låter coolt o professionellt och de kostar snormycket. Men ni kommer tycka ljudet är skit! Det är för att dessa lurar är till för att höra allt så "neutralt/perfekt/naturligt" som möjligt för att därefter kunna lägga på sina effekter o "skapa" sin slutprodukt. Och slutprodukten vill ni lyssna på med färgade hörlurar, med eran favoritfärg!

Mycket bra poäng, hörlurar är indeed väldigt subjektivt då ljudet är väldigt precise. De allra minsta detaljerna hos signaturen i en hörlur kan drastiskt ändra lyssnar-upplevelsen hos en person.

Mvh.

Av babloo
Skrivet av Triton242:

@babloo Du har garanterar inte missat Dire straits Brothers in arm som alltid brukar vara med i dessa listor.
Går att spela på precis vilken volym som helst och låter alltid silkeslent med någon slags harmoni som och melodi som är grym. Detta trots att det egentligen inte är min musikstil trots att jag är ganska allätare. Annars är jag algerisk emot elgitarrer, ett instrument som fler personer lyckas så totalt misshandla än att göra någon nytta med i min mening.

Skickades från m.sweclockers.com

Jodå den har jag missat! Men fy fasen vilken låt alltså, harmonin är underbar. En av de absolut bästa fynden denna veckan. Tack för tipset!

Mvh.

Av babloo
Skrivet av Triton242:

HD 800 självklart kopplad till extern amp för att nämna en. Finns absolut dyrare lurar men då börjar det bli absurt. Nog för att jag betalat många gånger mer för min musikanlägning men det är en helt annan pilsner.
Måste säga att ja blir lite små irriterad när man antar att dessa skulle kopplats direkt mot moderkort...
Man kan säga vad man vill om lurar. Det är fantastiskt ljud med detaljer man aldrig hör i ett par högtalare närmast oavsett pris. Man kan för en spottstyvel få helt okey ljud kontra större högtalare.
Dock blir jag aldrig medryckt in i musiken som man kan bli av musik ur ett par högtalare. Bastoner känns tex inte, du hör de men du upplever de ej. Musiken finns överallt men ändå infinner sig inte känslan av att det är så man tänkt det skall låta.
Visst det varierar mellan olika musikstilar men ändå.
Så för mig blir lurar något för speciella tillämpningar tex spel, krävande miljöer eller resande fot.
Aldrig något annat.
Har full förståelse för att det finns andra som tycker annorlunda.
Nu är jag iofsig ganska kinkig då jag på senare år tyvärr begränsat mitt musiklyssnade genom att musik som jag inte gillar inspelningskvalliteten i tex studion lyssnar jag inte längre till då det irriterar mig. Tråkigt för det finns en hel del musik som ändå egentligen är bra komponerad men katastrofalt inspelad.

Skickades från m.sweclockers.com

Hahah alright, förlåt. Då förstår jag precis vad du menar, och känner lite samma sak här. Ett ljudsystem med högtalare som är roliga att lyssna på framför ett par påkostade hörlurar alla dagar i veckan, dock så har jag själv inget emot att dra igång lite skön musik i lurarna när det behövs eller när man spelar.

Här är en rätt bra lista på låtar som har behandlats fint hela vägen, https://open.spotify.com/user/spotify/playlist/37i9dQZF1DWZtZ...

Mvh.

Av babloo
Skrivet av Triton242:

Skulle ju så klart vara rejäl vilket du uppenbarligen tyckte var så kul att du baserade halva ditt inlägg kring det...
Själv lyssnar jag inte på mycket musik i hörlurar av den enkla anledningen att bas inte känns. De riktigt dyra lurar jag provat fortfarande om än bättre än billigare lurar inte får musiken låta som det spelas upp framför en med instrument från olika delar från rummet och röster så där härligt strömmande mitt från centrum mellan högtalarna så man inte riktigt vet vart det kommer från. Öppna/slutna/membran ja det spelar ingen roll.
Det är som du skriver höger och vänster eller i.
Till spel är det ju dock en helt annan sak.
Där vill man ha positionen på ett helt annat sätt och då har jag nöjt med 2st par qpad 1339or. Detta för att jag inte vill ha extra sladdar från mitt headset.
Kan absolut förstå att lurar också är något man vill ha på resande fot. Men då är det väl inte så många som kör med 20k lurar som kräver extern förstärkare för att komma till sin rätt.
Skickades från m.sweclockers.com

Om du generaliserar budget skicket som saknad av bas, utan sound-stage och imaging så har du helt enkelt testat dåliga hörlurar eller testat de med den inbyggda skit DAC'n på moderkortet, finns MÄNGDER med grymma lurar. Jag är själv mer av en speaker-guy än headphone-guy då jag gillar friheten, men det finns inget förnekande i att hörlurar detsamma kan låta underbart, på ett annat sätt. Para ett par solid cans med en riktigt DAC + Förstärkare så får du garanterat en "wow!" känsla.
https://www.reddit.com/r/Zeos/comments/66wz27/guide_headphone...
https://www.reddit.com/r/Zeos/comments/66x9c0/guide_headphone...
https://www.youtube.com/user/ZeosReviews

Mvh.

Av babloo

https://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/270778-msi_g...

EDIT: Om du har en DisplayPort utgång på moderkortet så använd den istället, den borde klara 4k 60Hz.

Hoppas jag var till hjälp.
Mvh.

Av babloo
Skrivet av backlulund:

Varför inte bara vara glad åt att det verkar fungera och köra på?

Absolut, men den initiala frågan var ifall det var några större risker att fortsätta använda ett ESD skadat grafikkort och vad jag borde göra med det, vilket jag med fantastisk hjälp av @DavidtheDoom och @philipborg nu har en bra aning om riskerna.
Den närvarande planen är att fortsätta att använda kortet med två istället för ett öga på temperaturerna och sedan sälja det som defekt när jag har skrapat ihop till ett nytt grafikkort.

Mvh.

Av babloo
Skrivet av Jonathan0101:

Finns det något riktigt sätt att stänga av miningen? Eller är det bara att trycka på krysset som vanligt?

Krysset eller CTRL + C, det kvittar.

Mvh.

Av babloo
Skrivet av DavidtheDoom:

Elektronmigration är inte relaterat till ESD. Strömmängden är inte direkt kopplat.

Anledningen till att lägre ström ger långsammare degration är för att den svaga ledaren inte hettas upp lika mycket vid lägre ström. (Effektutveckling = ström²/Resistans).

Det som migrerar är kopparen i ledaren som hettas upp.
Anledningen att många tror att "bakning" löser många problem är okunskap och förmåga att dra felaktiga slutsatser. Om komponenterna fungerar efter bakning så är det 99% av fallen på grund av att en enöreskomponent har pajat och dessa fungerar kortvarigt igen efter upphettning.

Komponenten i fråga är tantlumkondensatorer som brukar sitta monterade på kortet. Det finns mängder av dessa på elektronikkomponenter.

Att baka för att smälta lödtenn är rätt meningslöst. Smälttemperaturen för blyfritt tenn är runt 240 °C och det är det inte jättemånga komponenter på kretskorten som klarar länge. Vill man smälta om komponenter är varmluftspenna vettigast.

Skrivet av philipborg:

ESD brukar väl ofta resultera i skadade "avsmalnade" ledare vilket är där elektronmigration är som störst problem. Jag kanske gör ett felaktigt antagande men vad mer än elektronmigration skulle orsaka att ESD skador kan tag ett bra tag efter olyckan att dyka upp i t.ex. kiselkretsar?

Strömmängden är direkt kopplat till elektronmigration, ström är ju det som gör att elektronmigration faktiskt händer och elektron migration är degration utav kretsar. Temperaturen är däremot också väldigt viktig vilket jag erkännandes glömde, men det är inte effektutvecklingen som beräknas för elektronmigration. Man brukar köra Black's ekvation som definitivt har ett direkt samband med strömmen.

http://semiengineering.com/wp-content/uploads/2013/06/Fig11_Blacks_Equation.png

Värme utan ström dödar inte kretsar givet att du inte går förbi smältpunkten för materialen.

Elektronmigration drabbar alla ledare vare sig det är koppar, guld eller kisel. (Ingen aning om superledare lider utav det däremot. Logiskt så borde inte perfekta superledare ha det.)

Riktigt intressant diskussion, @philipborg 's påståenden om elektronmigration är backed up av Wikipedia men tackar båda för inputen!

Mvh.

Av babloo
Skrivet av DavidtheDoom:

Anledningen att många tror att "bakning" löser många problem är okunskap och förmåga att dra felaktiga slutsatser. Om komponenterna fungerar efter bakning så är det 99% av fallen på grund av att en enöreskomponent har pajat och dessa fungerar kortvarigt igen efter upphettning.

Komponenten i fråga är tantlumkondensatorer som brukar sitta monterade på kortet. Det finns mängder av dessa på elektronikkomponenter.

Att baka för att smälta lödtenn är rätt meningslöst. Smälttemperaturen för blyfritt tenn är runt 240 °C och det är det inte jättemånga komponenter på kretskorten som klarar länge. Vill man smälta om komponenter är varmluftspenna vettigast.

Alright! Tack!
EDIT: Juste ja! https://www.youtube.com/watch?v=Shn7LdIrViQ

Mvh.

Av babloo
Skrivet av Jonathan0101:

AMDs senaste drivrutiner har gjort typ pajat MSI Afterburner, går inte att klocka för mig och flera häller.

Det är inte drivrutinen som är felet. Det är AMD's Crimson software som bråkar, vilket jag inte använder.

Mvh.