Inlägg

Inlägg som KeyCat har skrivit i forumet
Av KeyCat

I Windows kör jag med Salamander. Köpte en licens någon gång på W98/XP tiden och varit 100% torsk sedan dess. Klarar mig inte utan min Salamander. Det första jag installerar på Windows och mc är det första jag installerar på Linux Dessutom blev Salamander gratis för något år sedan.

Jag rör inte Windows Explorer, såhär ser det ut när jag kör W11. Ingen bloat och snabbhet som bara Explorer kan drömma om

Du kan hämta Salamander för W7/W8/W10/W11 här...

https://www.altap.cz

Ser kanske simpelt ut och det är simpelt att använda men du lär bli förvånad när du inser hur potent och konfigurerbart Salamander är om du ger det en chans. Har stöd för diverse plugins. Hanterat RAR/TAR/etc filer sedan 90-talet så MS är 25 år sena på bollen - LOL.

Tror tom Salamander är släppt som FOSS nu!

Av KeyCat

För alla er som upplever Linux terminalen som lite jobbig

Mitt tips är följande (om ni kör Debian baserad dist men programmet finns även för övriga distar). Mest troligt kommer ni inte att ångra er om ni tar er lite tid till att bli bekant med mc utan kanske tom tacka mig någon dag

Ju mer du kan det ju kraftfullare blir det och det finns säkerligen bra videos på YT, tipsa gärna i tråden om ni hittar någon.

sudo apt install mc

Själv startar jag aldrig en terminal utan att starta mc! Utan det är jag ganska lost. Det finns många finesser så om intresse finns (?) tar jag det i ett annat inlägg (jag startade med Norton Commander på DOS tiden).

Så här ser det normalt ut för mig i terminalen (när jag fjärrstyr en Linux burk via SSH)...

Här med min egna simpla meny för kommando som jag behöver ofta eller alltid glömmer tillgängliga med två knapptryck. F2 för att få fram menyn sen siffra för önskat kommando.

För mer information samt dokumentation om Midnight Commander se...

https://midnight-commander.org

PS: Ja, jag kör fortfarande W7 dagligen eftersom det är mitt favorit Windows OS och nej ni behöver inte oroa er för att jag är hackad

PPS: Kom på att det är ju inte mig ni skall tacka, utan alla de frivilliga som ligger bakom och utvecklat Midnight Commander i alla dessa år!

Av KeyCat
Skrivet av AceDoWn:

Windows 10 erbjuder en hög grad av anpassningsmöjligheter när det gäller gränssnitt och inställningar. Medan Windows 11 har infört vissa förändringar i gränssnittet, därför nog vissa användare känner sig mer bekväma med det bekanta utseendet och
känslan i Windows 10, enkelheten is win.

Tror knappast många håller med dig där, ialla fall inte jag.

Om du vill ha ett OS som passar den beskrivningen så skall du testa KDE Plasma som är default i bland annat Kubuntu med flera. Det kallar jag anpassningsbart och du kan göra allt i GUI utan att behöva använda några CLI kommando.

Jag kör primärt Windows och har gjort det i ~30 år men om MS fortsätter att gå i den riktning de påbörjade med W8 så blir Linux mer och mer lockande att köra som primärt OS. Jag är inget orakel men har sett till att förbereda mig på att den dagen kommer - MS verkar sikta på ett mer nerlåst OS och SaS så du får äran att betala för Windows XX varje månad - genom att köra Kubuntu som sekundärt OS paralllet i VirtualBox och kör även Linux på min NAS och mina Rpi's.

Borde finnas slogans som "Våga vägra SaS!" eller "Våga vägra prenumerations modellen" för att få fårskocken att fatta. Ooooh vänta, nu finns de ju

IMO var W7 det sista Windows som var bra UI mässigt, jag kör det fortfarande dagligen på en burk och det är helt klart min Win favorit!

Skrivet av Hyllbert:

Instämmer. Enda jag haft prestandaproblem i vad jag kan komma på är task manager.

Håller med x10! Task managern i W10/W11 är sega som sirap jämfört med den i W7.

Av KeyCat

Spännande

Av KeyCat
Skrivet av Yoshman:

Explaining Computers går igenom grundsystemet i Ubuntu 24.04

Tack! Förstår inte hur folk står ut med Gnome desktop? Vi är alla olika och ör egen del är det KDE Plasma alla dagar i veckan!

Så om någon annan tänker WTF så kolla/testa Kubuntu 24.04 LTS innan ni dissar. Finns fler desktops att välja på tex Cinnamon/XFCE/LXQt/etc. vilket är en av Linux styrkor - valfrihet!

Av KeyCat
Skrivet av kelthar:

För mig att de gärna fått ta bort startmenyn helt. Har inte klickat på den sedan windows 7. För mig är den ett sökfält som poppar upp när jag trycker på windowsknappen, sedan skriver man. Allt för att saker skall gå så snabbt som möjligt och att man ska slippa använda musen.

Vänj er vid det och "titta aldrig tillbaka" ...

Läser liknande kommentarer ganska ofta här i forumet. Eftersom jag själv är en storanvändare av startmenyn sedan Win 95 är min fråga.....använder ni aldrig er av command line parameters?

Själv har jag hundratals shortcuts till olika program/utilities/scripts/document/manuler/etc. hierarkiskt organiserade efter mina egna behov (rensar aktivt bort onödiga shortcuts som jag inte har användning av) så jag snabbt och enkelt hittar det jag letar efter. Vilket går betydligt snabbare än att försöka komma ihåg namnet på nått litet utilityprogram som jag har behov av lite då och då.

Att köra med win sök hade kanske funkat OK om jag använt <10 program men för mig funkar en logisk (för mig) och välorganiserad startmeny bäst. Kör med Open Shell sedan W7 för W8/W10/W11 alternativ har alla varit betydligt sämre för mina behov.

Men vi är alla olika med olika behov och arbetsätt...

Av KeyCat
Skrivet av Dr.Mabuse:

Tack!

Tröttnat på One.com eftersom de ändrar i sina abbonemangsuppläg för ofta - och därmed justerar sina priser uppåt!

Skall helt klart ge Inleed.se en chans.

Av KeyCat
Skrivet av breakman:

Också i samma sits, har några domäner där men DNS ligger hos Cloudflare.

Gjorde en provflytt på en av domänerna (dem som används minst) till Inleed. Kan säga att det gick sjukt smidigt
- skapa konto hos Inleed
- skapa flyttkod/auktoriseringskod hos Websupport
- knappa in domännamn och kod hos Inleed...

Klart!
Blev överaskad över att Cloudflares namnservrar redan var ifyllda hos Inleed också.

Förstår jag det rätt att Inleed då blir registrator för domänen och man betalar årsavgiften för domännamet till dem? Isåfall hur mycket tar det för förnyelse? Kunde inte hitta nått på deras web men var kanske för trött...

Av KeyCat

Gör själv samma men ser "skriften på väggen" och vad Google egentilgen vill, dvs total dominans vilket bara är dåligt för oss användare!

Om inte fler vaknar utan förtsätter rätta sig i ledet som alla andra lämmlar kommer de troligtvis tyvärr att lyckas.

Av KeyCat
Skrivet av Yatagarasu:

Tex kommer jag inte in på min skolportal med Firefox, medan Edge/Chrome inte har några problem. Likaså på mobilen med Bitwarden och autofyll, med Firefox är det ett tärningskast huruvida det upptäcks att det är ett lösenordsfält eller ej.

Vilket IMO är helt åt hel-ete! Att Chrome/Edge (läs Google) börjar köra sina egna "standarder" som alla web-dev hipsters hoppar på utan att koppla in hjärnan.

Av KeyCat

För min egen del är det tveklöst W7!

Kör det fortfarande och helt klart den datorn jag använder mest här hemma

Av KeyCat
Skrivet av norrby89:

kanske inte ip68 men ip67 räcker för 99% av alla konsumenter och det gjorde dom utan problem på galaxy s4 active för 10 år sen så även ip68 borde inte vara något problem.

Personligen väljer jag hellre en telefon med utbytbart batteri än en IP68 klassad och tar den <0.51% risken att tappa den i toalettstolen när jag skiter.

Av KeyCat
Skrivet av backspaze:

Enligt infon i artikeln gäller förslaget alla batteridrivna produkter.

Ännu bättre IMO!

Skrivet av LeifSandvik:

Snömos som vanligt. Kamp mot koldioxid och massa annat dravel.
Tänk er en powerbank, byta celler däri av slutanvändaren. Ja tjena. Herregud vilket trams.

Förstår inte ditt problem? Låter mer som du sitter i styrelsen på Tesla/Samsung/Apple/whatever....

Av KeyCat

Mycket bra initiativ!

Hela den här "planned obsolescence" skiten måste dö tillsammans med rådande prenumerations trend...

Av KeyCat
Skrivet av Thomaseron:

Det har funkat utmärkt att ha aktivitetsfältet och startknappen i längst ner på skärmen i nästan 30 år. Nu ändrar de bara för att ändra, inte för att förbättra.

Exakt och det är IMO lika idiotiskt som att vi skulle tvingas ändra QWERTY tangentbordslayout till något random vart 3-4 år.

Det handlar inte om jag är "rädd för förändringar" utan att jag väljer att reagera på försämringar som påverkar mitt sätt att få arbete utfört och som kräver att jag får lägga helt onödig tid på att lära om, se ovan...

Rimligen borde förändringar i UI göras för att förbättra saker och detta har ju skett i vissa fall genom åren men de senaste årens "fad" och tjat om "modern look" förbättrar inget det bara förändrar och vi skall inte tala om Metro där det började.

För mig var peaken i MS UI design Windows 7 (som jag fortfarande använder till och från), lättanvänt och dessutom snyggt.

Av KeyCat

Betydligt bättre än att betala extra för RGB LED bling bling skit!

Av KeyCat
Skrivet av SCORPIUS:

But.. why??
Vad är poängen? 🤔🤷‍♀️

Troligtvis ett försök för nyexaminerade UI designers och/eller nya mellanchefer att vara relevanta och skapa sysselsättning till sig själva.

Är personligen innerligt trött på den "modern design" hype som pågått de senaste åren och IMO blir UI bara sämre och oftast med mindre valmöjligheter, dessutom märkbart slöare. Föredrar klassiskt Windows 2K/XP/W7 UI alla dagar i veckan.

Av KeyCat

Använder NoMachine som är betydligt snabbare än RDP/VNC och stänger inte ner applikationer mellan sessions.

https://www.nomachine.com

Av KeyCat
Skrivet av iller:

Nu är jag inte trådskaparen. Men när man håller på med aktiv trading vill man ha så låg latens som möjligt.
Om man pratar mycket pengar så kan man också se skillnad på transaktionerna när svarstiderna förändras.

Make sense, tack för förklaringen!

Dock måste skillnaden i stock Win 11 vs slimmad/debloatad Win 11 handla om mS men det kanske är så "känsligt" när man "tradar"?

Av egen erfarenhet kan jag däremot säga att I spel kan en stock Windows vs slimmad/debloatad Windows göra ganska stor skillnad...

Av KeyCat
Skrivet av pompado:

Notera jag har provat 1 Mbit/s och 3 Mbit/s med det funkar inte med trading så jag ändra mig och skaffa 100/100 lina.
Läste att trading kräver hastigher runt 40 Mbit/s för optimal situation.
Och eftersom jag fundera på öka insatserna så var detta rätt val.

???

Ingen aning om vad du yrar om? Kan du förklara?

Som andra redan påpekat så skulle jag inte installera något som detta utan att först gjort ordentlig research + egna tester med AV/WireShark under en längre tid på en helt isolerad PC alternativt i en isolerad VM (stor del av malware kollar om det är en VM koden körs på och om så är fallet dödar sig själv så bara testa på VM är ingen garanti).

Min tolkning av dessa hemma gjorda ISO's (finns fler än ReviOS) är att MS gör ett fundamentalt fel med deras påtvingade bloat/telemetri/uppdateringar. MS hade enkelt kunnat förhindra allt detta genom att erbjuda två simpla val vid installation av Windows som vilken användare oavsett kunskap förutom läskunninghet hade förstått...

1. Default install där de installerar typ som de gör idag för användare som inte bryr sig eller som litar på MS.

2. Anpassad installation där användaren SJÄLV väljer vad som skall installeras eller inte och dessutom har FULL kontroll över OS uppdateringar!

Precis som vi är vana vid i Linux. Inte rocket sience precis