Inlägg

Inlägg som madeofelias har skrivit i forumet

En digital till analog omvandlare har en uppgift, att omvandla en digital signal från exempelvis TV/PS4, CD spelare, etc till en analog signal. Ingångarna kan vara t.ex Digital RCA, Optisk, Digital XLR och många fler. det finns omvandlare allt från hundralappen till en miljon kronor. Det man ska tänka på är att matcha omvandlaren till resten av systemet, i detta fallet en datorhögtalare från ett ps4 så rent spontant tror jag inte en bättre DA omvandlare över 500 lappen skulle göra en drastisk skillnad i ljudet. Där är lite olika delar i en DA omvandlare som exempelvis hanterar ingångarna, omvandlar själva signalen och sen efter detta en analog del som gör att vi kan skicka ut signalen analogt. Kvaliteten på alla dessa delar spelar en enormt stor del i vad vi får i utresultatet, utöver detta ska allt detta strömförsörjas på något sätt, de billigare lösningarna har en enkel mobilladdare medans de dyra kör ibland egna nätdelar med gigantiska transformatorer och dyra kondensatorer. Så det är främst komponentskillnader mellan de olika omvandlarna.

Grados instegsmodeller brukar vara mycket uppskattade, tror de ligger lite liknande i pris som din budget.

Lite uppdateringar har skett, bland annat en Hegel H160 som ny förstärkare samt ett par högtalarstativ från Custom Design. Även nya strömkablar från Audioquest för förstärkaren samt baslådorna har funnit sin väg in i anläggningen.

Räcker mer än väl för de flesta högtalare, köp vanlig högtalarkabel och skruva i dem i terminalerna på förstärkaren samt högtalarna

Skrivet av the squonk:

Det är sant, finns ingenting såsom helt perfekt, men man uppfann digitalt just för att komma ifrån analoga brister med signalintegriteten. Och eftersom ingenting är perfekt, innehåller alla digitala gränssnitt felkorrektion.

Ingenstans har jag skrivit att alla DAC låter likadant, men över en viss prisklass som är rätt så låg är skillnaden försvinnande liten. It's the law of diminishing returns.

Se mitt tidigare inlägg om att, lokal, högtalare, förstärkare alla har många gånger högre brister alltså där man bör lägga mest möda och pengar.

Som Buddaz skriver är blindtest ett utmärkt test, eftersom personlig bias/placebo då är helt uteslutet.

Även digitalt har sina begränsningar, därav en bättre streamer om man befinner sig på en högre nivå. Håller helt med dig att man ska tänka på hela systemkedjan inkl lokal innan man uppgraderar källkomponenterna.

Dock måste jag säga att jag inte håller med dig gällande placebo. När du lyssnar på en viss utrustning så ska det ju också kännas bra, inte bara att du vet att en produkt låter linka bra som den andra produkten.

Skrivet av the squonk:

"Signalkällan" är bara en ljudfil, den kan vara lagrad på en uppsjö av enheter och i inget fall spelar det någon roll vilken. Det är DACen som är första ledet som sätter en elektronisk ljudsignatur på ljudet, eller är förstörande om man så vill. Allt innan dess är bara ettor och nollor.

Däremot spelar formatet på ljudfilen mycket stor roll, men det är ingen direkt apparatfråga såvida man inte tänker spela filer som är relativt udda som DSD.

Även ettor och nollor skickas som analoga signaler i form av fyrkantsvågor i betydligt lägre spänningar än vanliga analoga signaler.

En pedagogisk video nedan: https://youtu.be/grzoqEb2KMk

Skrivet av oatp1b1:

Har du ens lyssnat på den?

Skrivet av ErikB83:

Tack för svar.

Jag läste det på schiits sida men har en topping d30 men antar de samma som billig schiit ungefär.

Jag tolkar det du skriver som att mobil per automatik inte behöver va sämre än dator utan att det mest troligt är från dator till dator?

Ska läsa på lite mer om nätverksbryggorna. Bra informativ video.

Gäller både dator/mobiler. Sen vill jag tro att störningarna från USB utgången på mobilen inte är lika illa då hela är batteridriven. Nätdelar till datorer och t.ex USB laddare är oftast en stor bov.

Folk är för fokuserade på mätresultat än sitt eget ändamål för produkten. Det är ju trots allt alla delar i datorn som ger det slutgiltiga resultatet, inte enskillda komponenter.

Jag köpte ett par nya högtalarstativ som jag sandfyllde vilket gjorde stor skillnad, då vibrationerna från högtalarna sprider sig lätt är det viktigt att dämpa dessa.

Chord Mojo är ett mycket bra alternativ, såg där var nån rea så de låg på drygt 3-4k. Att den kan spela högre samplingsfrekvenser kan de flesta Dac/amps göra och innebär inte per automatik att ljudet blir bättre. Sluta kika på specifikationer och se till att prova innan du köper.

Dator/Mobil går utmärkt att använda som musikkälla, dock så spelar den digitala källan lika stor roll som DACen i sig då kvaliteten på den digitala signalen som kommer in i DACen spelar stor roll för utresultatet. Sen hurvida detta märks beror helt på vilken nivå vi pratar, nu säljer shiit dackar från 900 kronor till 20000 så skulle väl säga att på de billigare modellerna kommer du inte märka så stor skillnad och på de dyrare är det absolut en viktig del att ta hänsyn till.

Datorer/Mobiler är oftast inte anpassade för ljud och signalen från USB är oftast full av elektriska störningar och det blir mer ju kraftfullare dator du använder. Det finns de som menar att en digital signal inte kan utsättas för störningar men då även digitala signaler skickas som analoga signaler i betydligt lägre spänningar än en traditionell analog signal så är risken större här.

Det finns dedikerade nätverksbryggor för detta ändamålet man kan använda sig av om man befinner sig på en lite högre nivå som i sig är en liten dator anpassade för ljuduppspelning där man tagit hand om störningarna på ett bra sett, enklaste modellen är en Raspberry Pi med en SPDIF hatt på sig som i sig gör stor skillnad. Se klippet nedan

https://youtu.be/06v8kQVoAwU

Skrivet av AplAy:

Jo, det ger indikation på hur det kommer att kunna låta i olika frekvenser beroende på hur förvrängda dessa frekvenser på frekvenskurvan har visat sig vara i mätningarna. Att sedan många förvrängda frekvenser på frekvenskurvor ("färgningar") kan låta tillfredsställande i ens öron gör de dock inte representativa av de ursprungliga ljudkällorna.

Att kunna urskilja på vad som låter "rätt" och inte, trots att det kanske låter "skönt" i öronen, är varför det finns ljudingenjörer som jobbar med detta i väldigt kliniska arbetsmiljöer precis som det finns color correctors som arbetar i gråa arbetsmiljöer för de båda vet hur "opålitliga" deras öron respektive ögon är om de inte arbetar i rätt slags miljö och med rätt slags utrustning.

Audiphiles är de som har störst "golden ear bias", dvs., att de tror att har tränade öron medan de faktiskt inte har det.

Fortfarande inget som slutkunden behöver bry sig om. Mätningar talar bara om vad en produkt är kapabel till men säger ingenting om hur den låter i en angiven situation där personlig preferens, tillhörande utrustning, lyssningsmiljö om vi pratar om högtalare spelar mycket stor roll. Därav det endast är slutkundens egna öra som kan avgöra vad som låter "rätt" för denne då ljud är så extremt personligt, knappast så att kunden bryr sig om ifall deras öron är pålitliga eller ej, de vill ha en välljudande anläggning. Inte en vetenskaplig studie.

Den sista du länkade är ett slutsteg det vill säga en förstärkare utan volymkontroll och bara en ingång. Skulle väl i så fall rekommendera den förstnämnda om du vil kunna spela något. I övrigt skulle jag rekommendera att kika på Rehifis recievers.

Skrivet av pYjamas:

Klassisk subjektiv åsikt vs objektiv åsikt. För att ge lite mer liv i elden så har vi detta:

https://audiophilestyle.com/ca/reviews/objective-audioquest-d...
https://archimago.blogspot.com/2019/08/measurements-dragonfli...

Mätningar säger knappast något om ljudet, du drar väl knappast fram ett mätinstrument varje gång du lyssnar på musik? Nä låt örat avgöra vad du känner är bäst, hör du ingen skillnad, köp inte den då. Därav det egentligen bara går att ge subjektiva svar i detta ämnet.

Skrivet av mambans:

@madeofelias: Hej, Jag vet inte om jag är en "audiophile" så jag vet inte om jag kommer märka någon skillnad på "bra?" (Audio-GD NFB-11.28) Dac/Amp och en high-end dac/damp. Jag gissar att det är lite enklare att höra skillnad mellan headphones (+ bygg kvalite/bekvämlighet).
Jag kommer dock först testa hörlurarna i fall jag inte hör någon skillnad i dem heller, och då också försöka testa någon annan Dac/amp.

Största skillnaden hörs främst i lurar, men även om man råkar vara lite audiofilisk så kan man höra stor skillnad på hörlursförstärkare. Man behöver inte göra det så avancerat utan kan räcka med t.ex en AudioQuest Cobalt som inte är större än en usb sticka men beskrivits som väldigt fin för pengen(3k)

Finns inget rätt eller fel, testa och se. Själv kör jag kör högnivå för enkelhetens skull.

Kör själv en Moon 280D, jag gillar den enormt med min Primare DD15 transport. Hade en NuPrime transport en kortare period men var verkligen inget jag var nöjd med, plastig och lät förjävligt så ingenting jag vill skaffa igen. Moons produkter är mycket högkvalitativa och låter bra även om jag personligen gillar lite mer färg i ljudet.

Är det en Luxor kan den vara från runt 60-80 talet, förstärkare för stereoanläggningar verkar syftet vara baserat på kategorin den är postad i, Specifikationer är nog ganska svårt att få tag i, inte jätteviktigt heller med specs då de knappt säger något om hur den låter eller är i prestanda. Du får väl la plugga in och lyssna?

Jag skulle nog lägga 50% av kostnaden på lurarna på en hörlursförstärkare/dac för att få upp resultatet ytterligare. T.ex köper du ett par lurar för 10k så lägg runt 5k på en hörlursförstärkare. Sen får vi inte glömma att ljudkällan är minst lika viktig som lurarna i sig det vill säga din dac och din signalkälla. Är inte fel att lägga lika 10k på en dac och en hörlursförstärkare.