Inlägg

Inlägg som HenrikOfTheMountain har skrivit i forumet
Av HenrikOfTheMountain

En Toyota Rav 4 som går på bensin från 2011 som just nu kostar ~5000 i månaden att tanka samt 5000kr per år i skatt (pendlar till och från jobbet några mil)... har knappt råd att ha kvar den längre. Funderar på att sälja och privatleasa elbil, ex, Hyundai Kona. Låter det som en bra idé eller bör man fortsätta med Rav 4:an?

Av HenrikOfTheMountain

Gällande försäljning på Blocket: Varför frågar folk om produkten finns kvar och sen slutar dem svara?

Jag har märkt en sak gällande försäljning på Blocket, nämligen att folk 4/5 gånger frågar om en produkt "finns kvar". Man svarar då "Ja den finns kvar" och sen svarar dem inte. Varför gör folk såhär? Om man nu är intresserad av att köpa en produkt finns det väl ingen poäng med att fråga om "den finns kvar" om man inte ska köpa den just där och då? Det finns ingen garanti på att den finns kvar tio minuter, två dagar eller en månad senare. Det är ett slöseri med tid för både köparen och säljaren. Så varför frågar dem utan att ge något slags bud eller någonting mer överhuvudtaget?

Är det här ett fenomen som endast sker på Blocket eller händer det på andra köp & sälj platser också?

Av HenrikOfTheMountain

Så den släpps under Q2?

Skickades från m.sweclockers.com

Av HenrikOfTheMountain

@SUMITOMO: Ser bra ut! Det är alltså Ryzen som gäller nu för tiden?

Av HenrikOfTheMountain

Datoruppgradering - Vad ska jag köpa?

Tjena! Det är nog dags för mig att uppgradera min dator då jag inte uppgraderat den sedan Januari 2015 utöver mitt grafikkort.

Jag håller primärt på med videoredigering och musikskapande, vilket tar väldigt hårt på min dator i nuläget. Jag har just nu följande hårdvara;

CPU: Intel i7-4790K @ 4.00Ghz
GPU: ASUS GTX 1070Ti
PSU: Corsair 750W (kan ej exakta specifikationerna utantill men kan öppna datorn och kolla om det behövs)
RAM: Corsair 16GB DDR3 @ 1600Mhz (4x4)
SSD: Två st Samsung 860 EVO SATA 2.5" SSD 250GB (Totalt 500 GB)
HDD: 4Tb Seagate Expansion (Extern USB 3.0)

Bra CPU-kylare från Noctua och ett stort chassi från Fractal Design (inköpt innan datorn byggdes).

Jag redigerar ofta videor som är över en timme långa och materialet är oftast i 4K men sällan högre än det. Min dator har svårt att rendera bilderna i realtid och jag måste därför vänta i flera minuter för att se en "preview" av videon jag redigerar. Jag använder Adobe Premiere Pro CC.

Musikproduktionen är ännu mer problematisk i nuläget då det tar extremt lång tid för vissa VST-plugin (pluginfiler som innehåller olika instrument) att ladda in i minnet, i vissa fall som Cinematic Studio Strings så kan det ta upp till 15 minuter att ladda in. Detta är inte särskilt hållbart speciellt om jag har många ljudspår samtidigt. Att spela upp musiken i realtid i DAW:en är ännu svårare och går ibland inte alls utan att programmet hänger sig. Virtual Memory i Windows hjälper till viss del men tar upp dyrbart utrymme från mina två SSD-diskar.

Jag kör Windows 10 Home och är nöjd med det- jag har alltså inga planer att gå över till Mac OS.

Min budget till uppgradering ligger runt 10.000kr eller så. Jag har hört mycket bra om AMD Ryzen-processorerna, är det en sådan jag bör uppgradera till?

Tack på förhand!

Mvh
Henrik

Av HenrikOfTheMountain

Alternativ till Inrego?

Hej! Jag är på jakt efter en prisvärd dator för att sedan omvandla till en Hackintosh. Gärna Dell Optiplex, HP EliteDesk eller liknande. Begagnad för att få ner priset såklart. Jag har kollat på shop.inrego.se ett tag nu men jag undrar om det finns alternativa sidor till Inrego med ännu bättre "deals"?

Tack på förhand!

Mvh
Henrik

Av HenrikOfTheMountain

Alternativ till Arrowdirect?

Jag har tidigare beställt begagnade datorer från www.arrowdirect.se i syfte att använda dem som serverdatorer. Nu har tydligen Arrowdirect bestämt att de ska sluta erbjuda begagnad hårdvara. Jag vet inte vilka alternativ som finns gällande inköp av begagnade datorer. Jag skulle vara mycket tacksam om ni kunde tipsa om några alternativa sidor! (Om det finns några, såklart!)

Tack på förhand!

Av HenrikOfTheMountain

@Xyborg: Alright, tack så mycket för hjälpen!

Av HenrikOfTheMountain

@CyberNerd: Okej, vilken typ av prestandaökning skulle jag kunna förvänta mig vid en sådan uppgradering?

Av HenrikOfTheMountain

Uppgradera från i7-4790K till Ryzen 9 3900X?

Hej! Jag byggde min dator 2014 med en i7-4790K, 16Gb DDR3, 256Gb SSD samt en ASUS GTX 970. Sedan dess har jag uppgraderat datorn så pass att endast moderkortet, RAMet samt processorn är kvar att uppgradera. Mitt problem har varit att jag aldrig kunnat överklocka min processor p.g.a uselt val av moderkort (Gigabyte B85M-DS3H-A) då detta ej stödjer överklockning överhuvudtaget.

Jag har ett tag sökt efter ett nytt moderkort som stödjer min socket (1150) men har inte kunnat hitta något som både stödjer överklockning, är av typ ATX och har 4 RAM-slots som är värt investeringen. Vill helst inte köpa begagnat då delarna är så pass gamla nu. Nu har jag börjat överväga att uppgradera både moderkort, CPU och RAM istället men är osäker om det verkligen är värt priset för prestandaökningen.

Jag spelar mycket (oftast de senaste spelen) i WQHD och 4K, då oftast på höga inställningar. Jag redigerar även videor ibland och programmerar spel i Unity på fritiden, samt är mycket insatt i emulering av relativt nya konsoler (CEMU för Wii U, Yuzu för Nintendo Switch samt RPCS3 för playstation 3). Skulle en uppgradering till exempelvis nya Ryzen 3900X ge mig en värd uppgradering för pengarna? Kommer uppgraderingen från DDR3 RAM till DDR4 göra någon skillnad? Dessa är mina nuvarande specifikationer;

  • Intel i7-4790K @ 4.00Ghz (kan ej överklockas i nuläget)

  • ASUS GTX 1070Ti

  • Corsair 16Gb DDR3 @ 1600Mhz

  • 512Gb Samsung SSD (ej M.2) + 4Tb HDD

  • 700W PSU från Corsair

  • Noctua processorkylare (har glömt exakta namnet och orkar inte öppna chassit ikväll!)

Tack på förhand!

Mvh Henrik

Av HenrikOfTheMountain

Någon rekommenderade denna dator till mig vid ett tidigare tillfälle men affären blev då aldrig av. Skulle denna vara något att ha? Jag kräver inte absolut topp-prestanda men jag vill gärna att den ska klara av både Minecraft-servern och Plex samtidigt. https://www.arrowdirect.se/sv/begagnade-stationaera-pc/lenovo...

Av HenrikOfTheMountain

Tack för svaren! Arrowdirect.se är alltså inget att ha?

Av HenrikOfTheMountain

Dator som kan användas som server / streaming-låda för billig peng?

Hej! Jag är på jakt efter en relativt snabb dator som kan hantera serverarbete (Gärna en hemsida och ex. moddad Minecraft-server på samma gång) samt video-streaming (ex. Plex). Datorn behöver inte vara snygg men inte för stor och gärna tystlåten. Är helt ok med begagnande produkter. Prislappen får gärna ligga under 3000kr om möjligt. Har sökt runt på denna hemsida; Den verkar pålitlig, borde jag köpa något från dem kanske?

Tack på förhand!
-Henrik

Av HenrikOfTheMountain

@hakro807: Har du något exempel på en dator för ca 2000kr med sådan hårdvara?

Av HenrikOfTheMountain
Skrivet av CyberNerd:

Detta verkar vara precis det jag behöver! Tack så mycket

Av HenrikOfTheMountain

Dator 2019 som är likvärdig Mac Mini 2012?

Hej! Jag är på jakt efter en dator med liknande prestanda som min Mac Mini (Late 2012) med en Core i5-3210m (dual core) samt 4Gb DDR3. Själva prestandan är jag nöjd med för det jag behöver den till (plex server, streaming osv).

Jag vill dock denna gång ha en dator (windows/mac spelar ingen roll) med liknande prestanda och som är relativt billig (under 3000kr om möjligt). Finns det att köpa sådana datorer idag för det priset? Jag vill gärna att den också är liknande Mac Mini i fläktljud.

Tack på förhand!
Henrik

Av HenrikOfTheMountain

Mitt morderkort är för litet, finns det några ATX LGA1150 att köpa fortfarande?

Jag har nyligen uppgraderat till en GTX 1070 Ti och är helnöjd med den. Problemet är att mitt moderkort är av typen mATX socket LGA1150 (köptes som del av första datorbygge för flera år sedan innan jag förstod betydelsen av att köpa ATX istället för mATX). Detta gör så att mitt nya grafikkort blockerar båda PCI-ingångarna som mitt nätverkskort skulle kunna monteras i. Jag har ingen möjlighet till att använda ethernet då jag fortfarande bor hemma och möter stort motstånd från föräldrarna för att dra kabel genom huset.

Jag kör just nu med en i7-4790K, 16Gb DDR3 @ 1600Mhz och min nya GTX 1070 Ti. Att uppgradera till en ny socket med liknande specifikationer blir väldigt dyrt, då både MOBO, Processor och RAM måste bytas ut. Den naturliga lösningen hade varit att byta ut mitt moderkort mot en ATX-variant av samma socket, men dessa verkar vara nästintill omöjliga att hitta.

Jag fann två varianter på Prisjakt som båda var av typ ATX. Problemet med dessa är att båda endast har två st. RAM-slots. Eftersom att min RAM är av typ 4x4 skulle det innebära att all min gamla RAM går till spillo och helt ny RAM måste införskaffas. Min temporära lösning är att använda en gammal USB-Wifi dongel för att gå internet men detta är såklart inte hållbart i längden. Därför ställer jag frågan; finns det någon plats där jag kan köpa ATX-kort med socket 1150 som även har 4st RAM-slots?

Tack på förhand!
Henrik

Av HenrikOfTheMountain

Goda resultat!

Jag har nu köpt en Noctua NF-F12 PWM och installerat genom att byta ut min gamla 212 evo-fläkt med denna.

Processen av att fästa fläkten i plastclipsen från den gamla fläkten var mycket svår, då det inte fanns några gängar i skruvhålen i vardera hörn av NF-F12. Jag valde därför att använda de medföljda anti-vibrationsstavarna av silikon för att fästa fläkten i plastclipsen, men problemet med detta var att silikonstavarna inte fick plats i hålen. Jag fick till slut med en tång och mycket slit ner stavarna i hålen, trots att det kändes som att de skulle gå av innan jag fick ner dem.

Modulen sitter fast lite lösare i kylflänsarna än jag hade hoppats, men det duger absolut och fläkten är knäpptyst och kyler väldigt bra tack vare anti-vibrationsstavarna. Rekommenderas starkt åt alla som tänkt byta ut sin CPU-fläkt!

Tack alla som hjälpt mig i tråden, superschysst!

Av HenrikOfTheMountain
Skrivet av Roger W:

Du ska inte köpa en ny kylare, utan bara en vanlig hederlig 120mm fläkt.
https://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s390954884&o=produkt_p...
Leta upp någon i den här listan som har en liten 4-pins kontakt som ser lika ut som på din nuvarande fläkt. (kanske enklast att hitta genom att söka på en fläkt som har PWM i namnet)
... och som INTE har "slim" i namnet.

Det finns ungefär hur många som helst

Super! Skulle denna vara okej? https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/kylning/chassifl...

Skickades från m.sweclockers.com

Av HenrikOfTheMountain
Skrivet av CubaCola:

Ja, fläkten sitter fastskruvad på plastclipsen, så det är bara att byta

Men om ljudet började efter att du hade varit inne och rengjort i datorn så kanske du har böjt till ett av bladen på kylaren så den ligger emot fläkten?

När du hade av fläkten ifrån kylflänsarna, fanns de små gummikuddarna kvar?
tänkte om någon av dessa saknas kan ju fläkten ligga emot också eventuellt. Minns inte exakt hur det såg ut.

Oj jag menade plastclipsen, inte plasthållaren! Jag undrar om man kan montera av dem från själva fläkten i sig. Fläkten gör detta "slipljud" även när jag snurrar den med tryckluften, och då är fläkten och plastclipsen redan lossad från kylflänsarna. Gummikuddarna sitter kvar också.

Men om jag nu ska köpa en ny fläkt, vart kan man då köpa dessa? De enda fläktar jag hittar är hela paket som inkluderar både kylflänsar och fästen samt kylpasta, vilket jag redan har. Datorn är i stort sett obrukbar tills detta problem är löst, så jag vill helst åka iväg imorgon och köpa en ny fläkt om det behövs.

Skickades från m.sweclockers.com