Inlägg

Inlägg som magnusedlund har skrivit i forumet
Av magnusedlund

Här kommer en uppdatering på mitt problem. Jag uppdaterade mina bios och det skulle jag nog inte ha gjort. Fick blåskärm med massa felmeddelanden efter det. Men det var ganska lätt att fixa till.

Jag tog bort luftkylaren för min CPU och jag tog även bort mitt grafikkort och rengjorde hela datorn och byte kylpastan. Nu har jag renderat 2 gånger och problemet har INTE uppstått. CPU tempen har gått ner ca 2 grader efter jag bytte kylpastan. Kanske var det som var felet då!

Tack för all hjälp

Av magnusedlund

Hej igen,

Jag renderade igen samma sekvens som när datorn blev knäpp förra gången och kollade att temperaturer. Cpu:n gick som varmast 87 grader, GPU:n 56 grader och moderkortet 46 grader. Jag ska kolla hur det ser ut med dom senaste drivrutinerna.

Av magnusedlund

Datorn slocknar och fläktarna maxar

Hej!

Jag har ett problem med min dator som jag har haft under en längre tid. Ibland så slocknar skärmarna och fläktarna på grafikkortet och på min luftkylare till processorn börjar gå på max. Först trodde jag det var grafikkortet som spökade men nu har jag bytt det men problemet kvarstår. När detta händer så kan jag inte stänga av datorn på knappen utan måste stänga av den på psu:n. Det händer ganska random men ofta när jag renderar 3d scener i mitt 3d program Maya. Jag renderar med redshift som använder gpu:n vid rendering.

Någon som vet vad felet kan vara? Eller hur jag tar fram någon logg eller nått så jag kan se vad som händer.

Av magnusedlund

Hej igen!

Jag uppdaterade drivrutinerna igår och har nu stoppat in kortet. Allt fungerar bra! Tack @Swedishchef_90 för din kommentar

Av magnusedlund

Bytt grafikkort. Vad gör jag nu?

Hej,

Imorgon ska jag byta mitt grafikkort från ett 3090 evga till ett 4090 strix. Behöver jag göra något efter det? Några drivrutiner eller nått? Isåfall, vart hämtar jag hem det? 🙂

Av magnusedlund

Tack så mycket för all hjälp!

Jag kommer att använda min gamla PSU med adaptern som @PeCe rekommenderade

Av magnusedlund

Jag är mest orolig över om kablarna mellan GPU:n och PSU:n kommer att fungera och lite hur allt ska kopplas om jag använder mitt gamla. För jag måste väl då använda en adapter som kopplar ihop flera kablar? Sen har jag hört att det ska vara bra med ATX 3.0 för strömspikar eller vad det nu var.

Av magnusedlund

Behöver jag byta ut min PSU?

Hej alla

Jag ska köpa ett 4090 och behöver hjälp med min PSU. Just nu har jag en "be quiet! Dark Power Pro 12 1500W" - https://www.inet.se/produkt/6904679/be-quiet-dark-power-pro-1...

Jag pratade med Inet och dom sa att dom rekommenderade en PSU med ATX 3.0. Dom rekommenderade sedan "Seasonic Prime TX 1600W" https://www.inet.se/produkt/6905225/seasonic-prime-tx-1600w

Men det är väl inte ett ATX 3.0 som Inet rekommenderade?

Min egentliga fråga är om det verkligen behövs byta till ett en ny PSU? Jag spelar inga spel på datorn utan använder den bara för rendering och 3d arbete.

Här är specifikationerna jag har på datorn nu om det behövs:
AMD Ryzen Threadripper 3960X 3.8GHz 128MB
ASUS ROG STRIX TRX40-E GAMING
Seagate BarraCuda Desktop 4TB 5400rpm 256MB
Samsung 980 PRO M.2 NVMe SSD 1TB
Corsair 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz CL16
Fractal Design Define 7 Vit
Samsung 870 QVO SATA SSD 4TB
PSU be quiet! Dark Power Pro 12 1500W
EVGA GeForce RTX 3090 24GB FTW3 ULTRA
Noctua NH-U14S TR4-SP3

Tack så mycket för hjälpen

Av magnusedlund
Skrivet av aMp:

En ansluten extern hårddisk är inte riktigt en backup. En backup är för min del en fysisk kopia som förvaras på annan fysisk plats och inte är ansluten till ditt nätverk, gärna i ett bra kassaskåp med bra klassificering mot brand. Dels så kan virus direkt gå vidare till alla anslutna enheter, för att hjälpa att infektera andra datorer om man sätter in USB-HDD, minneskort, USB-sticka osv. En del mer sofistikerade virus sprids ju genom att den som attackerar lägger in sin skadliga kod på X antal USB-minnen och sprider runt omkring det target som de har som mål att infektera. Och så hoppas "hackaren" på att någon som jobbar där hittar USB-minnet och kopplar in på jobbets nätverk.

Här är en video som är enkel att förstå, som förklarar hur lätt det kan vara:

https://www.youtube.com/watch?v=kfaHJwcG2mg

Ofta kan bra virus gömma sig i systemet länge, och vid behov användas till DDoS-attacker, som någon nämnde keyloggers eller till och med en RAT (remote admin tool, dvs de kan styra din dator på avstånd i smyg). Just botnets bli populärare och populärare, då det är billigt att "köpa" en attack på många hundra Gbit/s kapacitet under några timmar eller längre mot en eller flera servrar.

Då ditt AV visar i loggen att det blockerats är bra, så förmodligen klarade du dig. Hade jag gjort ett virus skulle jag dock göra det som två. Hittas ena tror användaren att denne klarade sig, medans det ligger en mer dold tjänst i bakgrunden som inte blir upptäckt.

Såhär gör jag när jag backar upp. Kopplar in en helt ny hårddisk, lägger över allt på den, kopplar ur hårddisken, stoppar tillbaka den i kartongen, åker till min mamma och pappa som bor några kilometer bort, lägger den i en byrå med texten rör ej. Hur ska jag annars göra en backup om jag inte ska koppla i en extern hårddisk?

Ja allt ni skriver stämmer säkert, med 2 virus, keylogger, RAT etc. Ångesten bara växer.

Av magnusedlund

Jag tror allt har gått bra. Jag kollade Norton loggen där det stod "ett intrångsförsök av (ip-adressen som försökte hacka) blockerades". Norton gav mig även detta "nätverkstrafiken från (ip-adressen som försökte hacka) stämmer in från signaturen för ett känt angrepp. Angreppet kom från "det är massa ord och siffror.exe".

Har använt datorn i typ 5 timmar idag och märker ingen skillnad. Jag får inga cpu spikar eller dyligt heller. Jag har provat "netstat" i kommandotolken också och märker inget konstigt där heller.

Jag har säkert använt datorn över 20 timmar nu och inget har hänt. Känns som det borde ha hänt nått vid det här laget om den var hackad.

Av magnusedlund

Allt det arbetet ligger på en extern hårddisk men den var ju inkopplad i datorn och jag fick viruset. Dock sparade jag ju viruset på c driven men vet inte om virus brukar hoppa till extern hårddiskar. Jag backade upp projektet för ca 2 månader sedan men mycket har hänt sedan dess. Sen backade jag upp allt igen igår.

Av magnusedlund

Min dator blev hackad

Hej,

För att göra en lång historia kort. Jag tryckte på en .scr fil en kille skickade till mig. Ikonen såg ut som en helt vanlig pdf och inte tänkte jag på att kolla om det verkligen var det. Jag tryckte på den men Norton anti-virus upptäckte att det var nått skumt. Jag minns inte vad jag tryckte på då eftersom jag fick panik... godkänn, avbryt, eller kryssade jag bara ner det... jag raderade filen direkt sen och tömde papperskorgen. Nu efter det har jag kört en fullständig sökning av datorn 2 gånger, en som vanligt och en med datorn i safe mode. Norton hittar inget. Jag har även sökt igenom datorn med "Tron" vilket tydligen ska vara bra. Den hittar inget heller. Datorn beter sig precis som normalt och jag har använt den i ca 15 timmar nu. Tror ni att det finns någon chans att något av viruset hänger kvar nu ändå? Jag skulle vilja systemåterställa datorn men jag har jobbat med ett projekt i 4 månader och jag vill inte att allt det ska gå förlorat.

Jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig.

/Magnus

Av magnusedlund
Skrivet av Mountain Man:

Det finns en viss risk att du får undertryck i chassit med två in och två ut vilket kan leda till att luft dras in genom ”otäta” delar chassit som inte har dammfilter. Men om du kör utfläktarna med lite lägre varvtal bör det gå att undvika (om det är likadana fläktar vill säga).

Men ... vad får du för effekt med den extra fläkten? Mätbart lägre temperaturer?

/MM

Jag såg en på YouTube som hade en 3990x med samma kylare och chassi och han hade en fläkt till i taket längst bak så jag beslutade att köra som han hade. Provade Cinebench och tempen steg aldrig mer än 84 grader vilket jag anser som bra Så jag nöjer mig så helt enkelt!

Av magnusedlund

Det slutade med att jag satt upp en extra fläkt längst back längst upp i chassit och det fungerar bra! Noctua fläktarna är så tysta så jag har inget problem alls med ljudnivåerna

Av magnusedlund

Hej!

Jag tänkte bara säga att allt har gått jättebra och allt fungerar fint! Tack för all hjälp

Av magnusedlund

Tack för alla svar!

En fråga till, behöver jag rengöra cpu:n även fast den är "fabriksren"?

Av magnusedlund

Använda datorn efter applicering av kylpasta?

Hej,

Jag ska montera en ny kylare på datorn imorgon. Efter att jag har applicerat kylpastan, kan jag använda datorn direkt efter? Eller ska man vänta ett tag efter eller nått? Är det något annat jag bör tänka på? Tack!

Av magnusedlund

Frågor kring fläktar i dator

Hej.

Jag har en fråga angående fläktar. Det är så att jag har köpt en ny dator. Mitt chassi är ett Fractal Design Define 7, mitt moderkort är ett ASUS ROG STRIX TRX40-E GAMING, min CPU är ett 3960x och kylningen är en Noctua NH-U14S TR4-SP3 med dubbla noctua fläktar så det är alltså dual-mode eller vad man nu kallar det.

Hur tycker ni det ser ut med fläktarna? Det är alltså 2 fläktar fram i chassit (följde med chassit), en bak i chassit (följde med chassit) och sen själva noctua kylningen då. Blir det någon fördel om jag monterar in 1-2 fläktar i "taket" på chassit? Jag har sett att rätt många gör det så tänkte höra med er vad ni tror. Sen vet jag inte riktigt heller hur det blir med undertryck/övertryck.

/Magnus

Av magnusedlund

Stänga av datorn efter systemåterställning

Hej!

Jag ska sälja min dator och med det tänker jag såklart systemåterställa den. Men nu när den är återställd kommer det upp att jag ska välja språk etc. Det finns inget alternativ att stänga datorn. Kan jag bara stänga den på knappen så nästa gång man startar den kommer dessa alternativ upp igen eller hur ska jag göra?

Av magnusedlund

Okej, tack för hjälpen.