Inlägg

Inlägg som duked har skrivit i forumet
Av duked

Får väl hoppas GET får betala några miljarder i rättegångskostnader.

Av duked
Skrivet av KplSteiner:

Vilken är Quests och PCVR:s killer app? Dvs, en app som alla bara måste ha, och som folk köper hårdvara för att kunna få ha? En enskild app alltså?

Finns ingen. För mig som gillar VR, så är Google Earth, Richie's Plank Experience, Half-Life Alyx och Beat Saber "appar" som gör att min Quest 3 var väl värd pengarna, men ingen av dem separat hade motiverat köp av VR-glasögon för 9 000 kronor.

Jodå, det finns. Enligt Gamereactor är både Astrobot, Half-Life: Alyx och Asgard's Wrath 2 killer apps. Men smaken är som baken givetvis. För mig skulle det ursprungliga HTC Vive från 2016, och de spel/upplevelser som fanns då, varit värt 50 000 - 100 000 kr, i stället för de knappt 10 000 kr jag betalade.

Av duked
Skrivet av EntropyQ3:

Mirakeltiden är över för kiselutvecklingen.

Kanske för kisel. Men miniatyriseringen kommer fortsätta.

Skrivet av EntropyQ3:

Ingen diss så långt ögat når, bara ett konstaterande av aktuella fakta.

Ja, rubriken var nog lite missvisande.

Av duked
Skrivet av talonmas:

Och ska man bära med sig sin egen klump överallt? Eller ska det sitta en på varje arbetsplats som man lånar? Kolla cykelhjälmar hur populärt det är att bära med sig...

Alla har inte råd att lägga ut 40000 kr på något sådant, så under överskådlig tid kommer man låna på arbetsplatsen.

Skrivet av Thor:

Absolut, men det är ett väldigt dyrt komplement för något som inte tillför funktionalitet. Du kan ju göra precis allt med den mer traditionella manuella i/o+skärm som du kan med vilket headset som helst idag.

Ja, mycket av det, men inte allt. Arbeta med föremål i 3D i verklig storlek, exempelvis, eller snabbt få fram resultat av produktändringar, och hur det kan påverka människors beteende i verkligheten.

Skrivet av Thor:

Apple förlitar i vanlig ordning att andra gör deras jobb åt de som de senare drar in sin storkova på. Ska bli spännande att se om någon löser detta problem, för det har potential att förändra det fundamentala med hur vi interagerar med datorer.

Ja, jag är förvånad de inte presenterat något för att underlätta samarbete virtuellt. Eller kanske de har, utan att jag sett det.

Av duked
Skrivet av talonmas:

Många låter lyriska angående AR/VR, men vill ni seriöst ha nåt fastspänt på huvudet lika många timmar som ni använder skärm idag?

Under överskådlig tid är det nog tänkt som komplement till skärm, inte ersättning. På samma vis som skärmar inte ersatt papper.

Av duked

"samma grundproblem som andra headset: Ingen uppenbar killer app"

Va? Både Meta Quest och PCVR har väl en "killer app"? Eller menar skribenten just till AR-headset? Men det finns det väl också (för storföretag)? Eller menas killer app för AR i konsumentsammanhang? I just det specifika fallet finns kanske ingen killer app än.

Av duked

Tja, släpper de inte fler riktigt bra (egna) spel, så har de bara sig själva att skylla.

Av duked
Skrivet av Mullvaden83:

Inte så konsigt med hurlösa priserna.
Billigare VR set i samma kvalite. Så hade jag köpt. Men lägga 5-10k på nåt som används då o då känns meh.

Smaken som baken. Jag hade lagt över 100 000 kr för att få spela så häftigt och inlevelsefullt som man gör i bra VR-spel.

Av duked

För mig är det följande:

1. Inget nytt headset jag vill ha; trådlöst, OLED och någorlunda lätt.

2. Få nya storspel.

3. Man avvaktar Quest 3.

Spelar dock fortfarande då och då på mina äldre!!

Av duked

Jag bestämde mig för att testa hur mycket AI:n "förstår", jag frågade den vilken 2D-form det skulle se ut som, ovanifrån, om man placerade två liggande cylindrar ovanpå varandra, sedan vred den övre 90 grader.
Och även om jag fick försöka några gånger innan den förstod hur jag menade (den ville ha det till att om man ser en cylinder ovanifrån ser det ut som en cirkel), och jag fick göra en nygenerering av ett svar jag inte var nöjd med, så är jag övertygad om att det inte handlar om att den bara gissar, eller hittar på, ord som passar in i sammanhanget, så som många tror.

jag:
"Vi säger så här; vi har cylinder A liggande på bordet, parallellt med dess yta. Sedan lägger vi cylinder B ovanpå cylinder A, även cylinder B parallellt med bordet. Sett ur ett fågelperspektiv, sammanfaller ändarna av cylinder A och B. Nu vrider vi cylinder B 90 grader medurs. Sett ur ett fågelperspektiv, vilken av följande tvådimensionella former påminner de två cylindrarna om; cirkel; rektangel, kors, eller fyrkant?"

chatGPT:
"När cylinder B vrids 90 grader medurs kommer de två cylindrarna tillsammans att påminna om ett kors sett ur ett fågelperspektiv.
Detta beror på att när cylinder B vrids 90 grader medurs kommer dess topp och botten att visas som två linjer som är vinkelräta mot cylinderns längdriktning. Dessa linjer kommer att korsa cylindern A, som projiceras som en rektangel parallell med bordet.
Således kommer de två cylindrarna tillsammans att skapa en form som påminner om ett kors när de ses ur ett fågelperspektiv."

Jag fortsatte med den här frågan:

"Om jag släpper en apelsin ner i en 3 cm djup gyttjepöl, och sedan försiktigt plockar upp apelsinen, då kommer det finnas ett avtryck i gyttjan från apelsinen. Vilken av följande former kommer det avtrycket att ha; en skålliknande form, en cylinderliknande form eller en form liknande en uppochnedåt vänd pyramid?"

ChatGPT:
"När en apelsin släpps ner i en gyttjepöl och sedan plockas upp kommer det att finnas ett avtryck i gyttjan från apelsinen. Detta avtryck kommer att ha en skålliknande form, där det bredaste delen av avtrycket är ungefär lika stort som apelsinens diameter och djupet av avtrycket minskar gradvis mot kanterna.
Detta beror på att när apelsinen landar i gyttjan, pressas gyttjan undan och formar sig efter apelsinens form. Eftersom apelsinen är rund, kommer gyttjan att pressas ut från sidorna och bilda en skålform runt apelsinen. När apelsinen sedan plockas upp, kommer gyttjan att återgå till sin ursprungliga form, men med ett avtryck som fortfarande liknar en skålform.
Således kommer avtrycket i gyttjan från apelsinen att ha en skålliknande form."

jag:
"Låt oss säga att gjyttjepölen är djupare än apelsinens diameter, och att den sjunker till botten innan den avlägsnas. Vilken form har då avtrycket, sett ur ett fågelperspektiv?"

chatGPT:
"Om gyttjepölens djup är större än apelsinens diameter och apelsinen sjunker till botten innan den avlägsnas, kommer avtrycket i gyttjan från apelsinen att ha en cylinderliknande form sett ur ett fågelperspektiv.
När apelsinen sjunker ner i gyttjan, kommer gyttjan att tryckas undan och formas efter apelsinens form. Men på grund av gyttjepölens större djup kommer trycket från apelsinen att vara mer utbrett i djupled än i sidled. Detta kommer att resultera i en cylindrisk form på avtrycket i gyttjan från apelsinen, med ungefär samma diameter som apelsinen.
Således kommer avtrycket i gyttjan från apelsinen att ha en cylinderliknande form om gyttjepölens djup är större än apelsinens diameter och apelsinen sjunker till botten innan den avlägsnas."

Av duked
Skrivet av fluffest:

Fast egentligen är det inte märkligt, eftersom att modellen som sådan inte har den blekaste aning om vad den skriver ut. Den genererar output med ett mönster som den är tränad på ska matcha mönstret utav inputen. Vad texten innehåller vet den inget om och kan hitta på lite vad som helst för att det ska passa.

Vet inte om det är riktigt så det fungerar. Den kan ju resonera. Och sedan använda det man resonerat fram. Och den kan förstå komplex info och sedan dra en slutsats av det. Och den förstår att fakta om ett närliggande ämne kan passa in på ämnet man diskuterar. Jag har haft mycket diskussioner med den, Och visst svamlar den ibland, men helt otrolig i andra situationer. Vad man dock inte ska fråga den om är länkar till studier, för det klarar den inte.

Citat:

Konkurrerande AI:n Chat GPT har också visat sig ge många felaktiga och ofta helt påhittade svar sedan den lanserades i höstas. I vissa fall har AI:n hänvisat till källor som inte finns och citerat från artiklar som aldrig har skrivits
.

Ofta påhittade svar. Men hur ofta är det rätt?

Av duked
Skrivet av Technoid:

Tidigare varianterna av detta har använt ett hundratal små lcd/oled skärmat direkt i själva keycapen...

Visst verkar Finalmouse-tangentbordet lite häftigt, men knappast praktiskt för mig som vill se vad det är för tangent jag trycker på. Att visa bokstäver på OLED-skärmen under respektive tangent funkar ju inte med tanke på tangenternas höjd och huvudets olika position/vinkel i förhållande till tangentbordet, samt att tangenterna inte är helt transparenta.
Skulle just föreslå om inte en miniskärm på varje tangent skulle vara bättre, men det finns redan alltså!

Av duked
Skrivet av dblade:

Det är trist att Valve inte lyckats göra en uppföljare till deras Index.

Ja, den ska dock vara på gång. Frågan är när.

Av duked
Skrivet av Itsnotme:

Jo men trådlöst kommer alltid ha lägre bandbredd än en kabel. Det är en anledning varför vi har HDMI eller DP till tv-apparater eller datorskärmar. Trådlös VR må vara lite smidigare. Men det är tyngre och har lägre bildkvalité. Jag väljer hellre en tunn kabel med högre kvalité.

Jag märkte ingen försämring med WiGig, men även om jag gjort det skulle jag kört trådlöst (beroende på *hur* stor skillnaden varit, givetvis).

Av duked
Skrivet av anon334363:

Nej alltså du förstår inte alls mitt resonemang. Läs om vad jag skrev.

Jag körde HTC Vive trådlöst. Fungerade bra. Batteritiden kanske inte var jättelång, men räckte för mig.

Av duked

Jag har en 32" ultrawide nu, men vill ha en 40" 16:9 (=ungefär samma bredd som den jag har, men lite högre).

Av duked
Skrivet av Nyhet:

Den något annorlunda utrustade lagerlokalen var inte ute efter kryptovalutor utan jagade ovanliga spelarkort till FIFA Ultimate Team.

lol

Av duked

Köpte en med Space Invaders och en med Atari 2600-spel förra året, men tycker de är mer snygga än fula. Älskar dem!

Av duked

Tror detta skulle bli väldigt vinklat. Vet en viss organisations lögner/faktafel som skulle tillåtas utan ifrågasättande.

Av duked

Gulp! Vill ha! NU!