Inlägg

Inlägg som wowsers har skrivit i forumet
Av wowsers

Förbjuda proof of work kommer troligtvis inte spela allt för stor roll i längden då proof of stake blir allt mer populärt.
I framtiden kommer dagens PoW hårdvara som knäcker ETH inte vara finansiellt försvarbart för andra coins heller.
Då blir det billigast att sälja större delen av sin egna hårdvara och satsa på att bli en större nod i ett PoS coin.

Då ETH byter kommer strömförbrukning motsvarande ca 10% av bitcoin gå över till annat.

Av wowsers
Skrivet av medbor:

Givet att 6700XT har 40CU @ 2500MHz
Denna har 8CU @ 1200-ish?

Så ca 10% av prestandan...

Känns lite klent kan jag tycka. Känns mer som något för äldre spel är min känsla.

Kommer den ens slå en 1050 mobil gpu eller en hyfsad integrerad krets?

Priset är ju dock rätt, och de kommer kunna optimera specifikt för chippet i dessa... tänker dock att gen2 om den blir av kommer vara mer attraktiv

10% bör räcka till runt 30 fps med höga grafikinställningar (1280x800 är ~12% av 4k).
Om detta är vid dockning är det osäkert om ens låga inställningar kommer räcka för 60fps i portabelt läge i nyare spel.

Av wowsers
Skrivet av mudde:

Grundämnet med högst kokpunkt, Wolfram, kokar vid ca 5500 grader C som referens. 65487 grader C är i sammanhanget en aning högt...

Gissningsvis är tempen ca -100 grader vid körningen, kanske lite varmare, men givaren är inte kalibrerad för det (inte mjukvaran heller uppenbarligen) så rätt svar kan vi inte få.

Ja du, 65487 låter misstänksamt nära 65535 vilket skulle vara maxvärdet på en unsigned short, om vi räknar om detta till en signed short får vi -49 grader, vilket i alla fall är något närmare verkligheten än 65 tusen grader.

Skulle inte bli förvånad om en patch släpps för att fixa detta.

Av wowsers
Skrivet av anon324648:

Bara om vi har guldpläterade HDMI. Annars kommer inte signalen fram.

Får inte heller glömma guldpläterad toslink kabel för ljudet!

Av wowsers
Skrivet av Mordekai:

Trodde det var 315W, är det bara prototyperna som har det?

C7/8 kontakten på baksidan är speccad för 2.5A så den får lagligt inte konsumera mer än 275W när man går på minsta gemensamma nämnare (110V).

Problemet är att de även är designade att gå tyst i flera år i damm/päls-berikade miljöer, så fläktarna kanske ligger på 25%.

Av wowsers

Underbart, denna typ av teknologikrympning vill vi se mer av gynnar microdatorer otroligt.

Av wowsers
Skrivet av Lordsqueak:

lite märklig justering där, han förutsätter att pci-e kontakten sitter på samma djup som ett 2080. dvs, längst ut. Vilket den iofs ser ut att göra, men sen har han också klippt av blecket där man skruvar fast kortet. och verkar inte justera "höjd" alls.
Men även med den justeringen så är det fortfarande ett jävligt stort kort, på alla ledder.

Det vore intressant att jämföra med historiska stora kort.

Se mitt inlägg från förra sidan #18562629

Bild från inlägg

Den är alltså större än ett Titan Z, och dessutom har den större %del kylfläns (det är bara två små flänsblock i Titan Z).

Av wowsers
Skrivet av Sveklockarn:

Justerad för storleken på PCIe-kontakten är den inte lika överdrivet stor.
https://i.imgur.com/SI8HvE1.jpg
En annan bild med lite mått:
https://i.imgur.com/jpKLv6u.jpg

2080 är det de jämför med på bilderna för övrigt. Finns också andra tänkbara förklaringar till en stor kylare, t.ex. att den inte ska låta som ett startande jetplan, eller att den eventuellt behöver kyla båda sidor av kretskortet för att det sitter en processor på baksidan.

Kanske inte större än ett typiskt 3e parts kort, men i officiella kort hamnar den högt på listan (och däräven i TDP troligtvis).

Ett litet collage med storlekar (baserat bl.a. på mått i den där bilden):

https://i.imgur.com/VEuZujH.png

TDP för respektiva kort (iaf där vi vet):
- Radeon Pro Vega II Duo: 475W
- RTX 3090 (?): ???W
- TITAN Z: 375W
- TITAN RTX: 280W

Jag ser ingen omöjlighet att den drar uppåt 400W med tanke på att mängden kylfläns toppar ett titan z, det känns helt absurt om det bara skulle vara pga ljudnivån.

Av wowsers
Skrivet av filbunke:

Lyckad marknadsföring av Bahnhof...

I verkligheten så är det Telia som inte ger sig direkt, medans Bahnhof väljer att lägga sig ner och sprattla med armarna och benen i luften när de blir hotade med domstol...

Bahnhof tvingas blockera fildelningssajter för vetenskapliga artiklar

Sen blev det barnsligt:

...
Också mycket nöjd med Telia.

Bahnhof valde att blockera Elsevier på grund av att Morgan Johansson (justitieombudsman) tydligen tidigare uttryckt att han tyckte internetleverantörer borde blockera hemsidor de själva ansedde var problematiska (därav elsevier), jag har frågat om det specifika påståendet vid flera tillfällen tidigare men inte fått något svar än.

Det finns dock bl.a. ett tidigare bekräftat exempel där han har påstått att Bahnhof inte vill hjälpa polisen i att utreda grova barnpornografibrott, så det är inte konstigt att de inte samarbetar med respekt.

Sedan backade nog Bahnhof pga. att det dom gjorde (även om roligt) inte bara bröt mot svensk lag men även EU lag, så vilket som hade de inte vunnit det rättsfallet.

Av wowsers
Skrivet av Erik_T:

Om det ändå var regeringen som godkände. De kan man åtminstone avsätta i val.
Nejdå, endast av filmbolagen godkända sidor får visas. För copyright trumfar uppenbarligen alla andra rättigheter.

Vem har störst plånbok?

Där har du svaret på varför.

Av wowsers
Skrivet av CymbalCrasher:

Håller med. Efter Spotify tog det inte lång tid för det hela att plötsligt vara "lönsamt". Men vi lär få vänta.

Spotify är inte lönsamt pga stora musikindustrin, de kräver att x antal lyssningar ska ge x mängd pengar oavsett hur många fler lyssningar en låt får jämtemot fysiska kopior (youtube är den enda aktören som vägrar ge ut mer pengar än vad som kommer in), samma med apple och google ditto.

Av wowsers
Skrivet av Söderbäck:

Jag tycker mig se två olika typer av frågor här.

En fråga är om 30% verkligen är skäligt. Själv tycker jag det är ett tokhögt belopp för tjänsten att appen kan laddas ner - kontra det faktum att app store tar 30% av intäkterna från varje über-resa, varje sparkcykelhyrning och varje månadsbetalning till spotify. Är säkert samma sak för busskorten som nu köps i mobilen. Snorhögt pris för vad tjänsten levererar. Vad betalar spotify per betalande använder och år? 400 spänn. För att kunna hämta appen på 50 magabyte. Alltså 400 kronor om året.
Det enda som gör att man behöver betala är maktpositionen apple sitter på. Finns man inte där så finns man inte alls. Klart Apple ska ha en slant för att de hostar servrar och har en attraktiv marknadsplats. Men alltså marginalen är... väldigt hög i förhållande till vad man får.
Aja. Det kan finnas olika åsikter om vad som är en skälig nivå.

Den andra frågan - det som stämningen handlar om är väl inte att prislappen är för hög. Det handlar väl snarare om att apple både levererar infrastrukturen för appdistribution och samtidigt är med och konkurrerar på denna arena. Det går att göra - men de ger sig själva stora fördelar baserat på just prismodellen för att vara på app-plattformen. Och det upplägget tar bort syftet med en konkurrensutsatt marknad. Företagen ska konkurrera om oss kunder med bra protukter och bra priser. De ska inte konkurrera om kunderna med powerplays mot varandra. Maktspelen är hämmande för både utveckling, produktutuveckling och priserna. Så upplägget här är ogynnsamt.

Bästa lösningen skulle nog vara för apple att dela upp apputveckling till ett dotterföretag, då blir det samma regler för apple music som spotify (och samma skatt med appköp).

Av wowsers

Kör själv med ett par alto 55 från hifiklubben och en förstärkare i samma stuk (kör vitt på vitt), det blir dock närmare 8000:- och det är inga partyhögtalare när man pratar maxad volym.

Många bra förslag för övrigt i tråden, men om man vill köra samma stilrena stuk och man nöjer sig med två monitors + bas finns ett billigt paket för 6000 också på hifiklubben, ger definitivt hyffsat ljudtryck men man ska se till att man kan få upp vänster och höger högtalare från golvet, har du plats på tv-möbeln är det bara att ställa upp (i denna prisklass), annars kan man pröjsa 500-1000 spänn på stativ till högtalarna (smartast att leta på blocket).

Nu kommer inget i denna prisklass vara den ultimata upplevelsen, men man kan också leta billiga högtalare på blocket, där fanns det redan råd i tråden dock, så jag har inget att tillägga där.

ps. den enda bias jag har till hifiklubben är att dom är i stort sett ensamma med billiga snygga högtalare som inte låter som kinaskräp, har inte aktivt letat högtalare på över ett år dock.

Av wowsers
Skrivet av psilobe:

Tror det var i en Coretek video han pratade om att PS5 verkar kunna komma med vissa spännande nyheter som ger konsoler ett övertag ett tag gentemot PC och möjliggöra vissa saker där iaf ett tag som inte går att göra på PC. Primärt då PC överlag riktar sig mycket mer mot den minsta gemensamma nämnaren.

Skulle vara spännande om AMD gjorde något vågat nästa gen och kom med någon form av "konsolifierad" laptop med motsvarande tekniker till inte allt för hiskelig peng. Skulle vara en spännande high risk gamble om det funkar.

Även om kommande konsoler ökar i pris så kommer det vara bra mycket dyrare att iaf som marknaden ser ut nu att kontra det på PC sidan. Långsiktigt så lutar jag åt det som Coretek utryckt tidigare att PC enthusiast marknaden kommer gå åt samma håll som HiFi. Entusiaster kan fortsätta att ha det bästa men det kommer att vara dyrare och dyrare medans vi får någon form av minsta gemensamma nämnare som är "bra nog".

Dock vill jag ha 4000 serien till Desktop först ändå. Bryr mig mindre om laptopsen för tillfället.

Allt AMD behöver för en konsolifierad APU upplevelse är att köra in PCIe 4.0 och låta OEM tillverkare sätta dit NVMe hårddiskar som kan trycka filer till och från RAM vid obscena hastigheter.

Med basis och draco borde ribban bli nog låg för att kompensera för stora delar av de inbyggda kompressionsverktyg som finns i konsollerna.

Av wowsers
Skrivet av sweisdapro:

Beror på, de är ineffektiva vid väldigt hög prestanda, men om man undervoltar och lever med lite lägre prestanda så är de visst ganska effektiva (Adoredtv hade en video kring detta om jag inte minns fel).
Helt enkelt har AMD tryckt Vega 56/64 förbi kislets sweet-spot

"Vega" arkitekturen på Renoir har delar från både GCN5, RDNA1 och RDNA2, i olika mån beroende på när olika delar i designen har frysts.

Närmast är RDNA1, vilket verkar ha sweetspot runt 1.5GHz (~1W/mm2), så 1.2GHz kommer bli otroligt strömsnålt eller ligga så nära sweetspot som möjligt.

Av wowsers
Skrivet av ExcZist:

Så bara för att man köpt ett spel för 100 år sen så ska utvecklarna inte ha betalt för att dom gör en remake eller remaster av spelet ?
Tråkigt för er som tänker så då folk lär garanterat betala för spelet som dom gör med alla andra remakes och remastered spel RESIDENT EVIL 2 till exempel

Kan lägga mina 2 ören som går spelutveckling.

För stora spel så "slösas" massa tid på att komma på en story, planera ut arbetsuppgifter, ändra spelelement under spelets utveckling och annat.

En remaster har förturen att inte behöva ändra nästan något i spelet; i många fall räcker det att använda "directors cut" texturer, arkiverade ljudfiler i hög kvalité och använda en nyare spelmotor (kanske också göra några nya assets). Allt detta "färdiga arbete" gör att utvecklingskostnaden är mångt mycket mindre, och med ett välkänt spel som folk vill ha en remaster på är risken väldigt låg.

En remake måste göra mer arbete i att ombalansera, lägga vikt på att modernisera upplevelsen, kanske ändra, ta bort och lägga till olika element och plotlines beroende på typ av spel, vilket gör att risken och kostnaden blir högre än en remake.

En reboot kastar oftast ut mycket av vad man känner till som "kärnan" i ett spel vilket gör att upplevelsen kan skapa hat hos folk som inte känner att upplevelsen ligger i linje med vad "målet" med orginalserien var. Detta är i sin helhet att utveckla ett nytt spel och bör därför kosta i linje med det om man tar i åtanke den stora risken och utvecklingstiden.

Vad var och en värdesätter dessa på är en annan fråga, själv skulle jag lätt lägga 350-400:- på detta då jag aldrig ägt orginalet, men jag vet ändå på ett ungefär vad storyn handlar om.

Av wowsers

Frågan är ju hur mycket remaster det är jämfört med en remake, det ser ut som att det snuddar ganska mycket närmare det senare.

Av wowsers
Skrivet av fecko:

Jag har printat ut 3 st men eftersom arbetsmiljöverket sa nej förra veckan så slutade jag där. Har inte orkat uppdatera sen dess, hoppas att det har blivit förändringar!
Bor i Örebro

Samma fråga här, vet att det var något företag med 1000 klara visir som inte vågade donera pga arbetsmiljöverket.

Har det ändrats kan jag fråga folk på LTU skellefteå om att börja skriva.

Av wowsers
Skrivet av Swedman18:

För staten är fildelning värre än mord

Inte värre, men de tjänar säkert mycket mer pengar på att fildelare åker fast, icke våldsamt brott där undersökning är billigt, moms på advokaters löner ger mycket, och det sker i mycket större skala.

Av wowsers
Skrivet av The Kristoffer:

Fan, skulle vilja se en krans på 8 GB runt cpu som L4 cache, innan CPU måste leta sig ut till det lite slöare 128GB av ddr5-ram. Undrar om vi kommer få se det snart..

Det finns ett problem i HBM som cache då man behöver en HBCC för att emulera HBM modulerna som en cache innan de måste gå på dyrare DDR4/5 minne, vilket skulle förbigå hela poängen.

Då skulle det nog vara smartare att sätta 16-32GB HBM som on chip RAM (4 moduler = 64 pseudo kanaler lol), och direkt avlasta resten till SSDs i form av typ optane i raid-0 med just en HBCC.

DDR5 fixar dock många problem med DDR4 som brist på kanaler, och OMI kommer efteråt och fixar ännu fler, så att massivt utöka minne på processorn är nog inte på bordet riktigt än.