Inlägg

Inlägg som Chrisism8 har skrivit i forumet
Av Chrisism8

Teknikoutlets.se - troligen en scam

Fick denna annonsen på Facebook här om dagen. Hela "företaget" luktar scam och lurendrejeri för mig. Här är länken till deras hemsida

- Priserna är för låga. Grafikkort och apple datorer för halva priset mot vanliga butiker. Det finns ingen marginal i dessa produkter att ge så stor rabatt på.
- De har för stort utbud: Sure, outlets är en sak och de kanske skulle kunna köpa lite produkter här och där, någon äldre modell som är på utgående etc. Men företaget "har" 45 olika grafikkortsmodeller. Det är ju i stil med Elgiganten.

Utöver att det inte är logiskt att bedriva ett företag på det här sättet så finns andra tecken.
- Företaget heter det samma som ett etablerat företag "Teknikoutlet vs outlets"
- Hemsidan har massor med fel. "Supperdeals", "Dagens erbjudande: Sluta i xx:zz:yy" etc
- "Om oss", "jobba hos oss" etc känns alla som det är skrivet av ChatGPT.
- Företaget har tydligen funnits i över år och har "lager över hela världen".. Teknikdealer.se har lager över hela världen? Är det så att de 200 svenska som bor i Vietnam ska ha snabb leveranstid?

Det är sjukt mycket som är fishy med denna sidan. Jag hade aldrig riskerat mina pengar och beställa personligen. Ville skriva detta inlägg som en varning.

Av Chrisism8

Beställde Putorsen skärmstativ för ett tag sedan. Sjukt bra kvalitet på det, stort plus. Det var lite mellanpris på det, inte billigast och långt ifrån dyraste.

Köpte även ett från HUANUO som inte alls var i närheten av samma kvalitet.

Av Chrisism8

Försäkringskassan använder Skype for Business. När de bokar in möten så kan man som privatperson inte svara på detta via Skype (vanlig). Om man inte har ett Skype for Business konto via jobbet så får man använda "Skype meeting app" som är en webextension som är helt jävla värdelös. Dels finns det typ inga inställningar, och man kan inte "test ringa" i appen för att se att ljud/mikrofon fungerar innan mötet, utan istället får man hoppas på att man gjort okej inställningar och fråga deltagarna när de går med i mötet. Helt jävla värdelöst.

Av Chrisism8
Skrivet av Mizccc:

Tack för förtydligan, då var det som jag misstänkte och jag kommer fortsätta att försöka landa så nära 0:- som möjligt

Vissa i min omgivning har nämligen börjat betala in extra skatt för att dom ser det som ett sparande, jag har hela tiden sagt att det är ett uselt sparande då du kan få ränta/avkastning på pengarna om du istället sparar riktigt. Idag poppade dock frågan upp i mitt huvud om "skattesparande" var så jävla uselt som jag mindes från ett par år tillbaka, och det var det ju då

Jag tänker att det bästa sparandet är det man lyckas med. Kan tänka mig att det finns många som inte har disciplinen att klara av att spara åt sig själva om de ska sköta det, så skatteverket utan ränta är bättre än inget sparande.

Med det sagt så kan man ju göra exakt samma sak genom att t.ex sätta upp en stående överföring till en annan bank eller dyl. Men som sagt, bättre än inget.

Av Chrisism8
Skrivet av KAD:

Generellt ett bra sätt att suboptimera. Ett företag som vill behålla sina anställda ser till att var och en har utrustning som passar dem personligen och deras arbetsuppgifter. Jag är övertygad om att kostnaden att ha olika uppsättningar prylar per person är helt försumbar gentemot att folk slutar för att de tycker att det är idiotiskt att man sparar in hundralappar på rent administrativa förenklingar. I alla fall om man har fasta arbetsplatser åt var och en, men har man inte det så bryr man sig antagligen inte ändå om arbetsmiljön, för dem som har det behovet, och då kommer man ändå bli av med dem på sikt.

Håller med dig till stor del. Tycker också att "standard men möjlighet att specialbeställa" är en rimlig väg att gå.
Problemet jag sett på ett par olika jobb är att den interna IT avdelningen behandlas lite som kundtjänsten på Elgiganten. Anställda hör av sig och vill ha förslag på olika ergonomiska möss, eller vill att vi tar fram 3 alternativ som passar dem etc. Plötsligt går hanteringstiden från 5 min till 30-45 min och tar ifrån andra uppgifter som man ska hinna med.

Funderat på någon lösning där anställd kan kontakta Dustin/Atea/vems soms kundtjänst för att lösa sina frågor, sen kan de skicka in beställning till IT när de bestämt artikelnummer.

Av Chrisism8
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ur ett jobbperspektiv förenklar du ditt liv om du definierar några användbara standarder: Hur stark dator behöver man egentligen på sin kontorsplats? Sannolikt är något fyrkärnigt med 16 GB minne och 256-512 GB SSD fullt tillräckligt för nästan alla i företaget. Du kommer alltid ha folk med mandat att begära undantag från standarden, och de kommer vara en mardröm i en del fall, men överlag vill du hålla det enkelt för de flesta. Har ni in-house-utvecklare är det sannolikt lönsamt att ge dem kraftfullare maskiner inom rimlighetens gränser.

Just val av datorer är sen sådan sak där jag inte är med och bestämmer, utan det beslutas/upphandlas högre upp i ledet. Håller helt med dock, vi har en standardmodell, en "billig" version med bättre grafik för lättare CAD, samt en full CAD dator. 95% av alla anställda klarar sig på standard.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Underinvestera inte i skrivbord och stolar, och kursa folk i hur de ställer in dem för sig.

Håller helt med. Tyvärr är det inget IT har ansvar för hos oss.

Av Chrisism8

Vad har er IT på jobbet för standard?

Jag jobbar på ett större bolag inom tillverkning som har ett antal hundra anställda som har "kontorstjänst". En av mina arbetsuppgifter är att jag beställer hem all personlig datorutrustning när det behövs, typ skärmar, möss, headset etc.

För mig är ju dator hårdvara och tillbehör en hobby (därför jag är här på Swec) och det är lurigt att balansera mina personliga krav/önskemål mot vad gemene man har. Det finns inga tydliga direktiv från jobbet vad som är "rätt" nivå att lägga sig på, och jag tänker att jag ska ta det med chefen i år att vi sätter ett standard sortiment för detta. Inför den diskussionen ...

... är jag lite nyfiken på vilken nivå IT-utrustningen är på hos era arbetsplatser? Är det deltaco mus eller Logitech MX? Är det billig full HD skärm, eller 4k?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Chrisism8
Skrivet av Swedishchef_90:
Skrivet av jocke92:
Skrivet av Swedishchef_90:

Utifall att någon finner det intressant: I slutändan behövdes helt enkelt bara mer våld. Alla skruvar var loss, alla låsningar borta. Enheten satt bara så pass hårt/trögt i skenorna att det krävdes en person puttandes bakifrån, och en som slet framifrån för att kunna dra ut skenorna ur racket och på så viss lossa servern.

Av Chrisism8
Skrivet av smerkele:

Nu har jag ingen erfarenhet från servrar alls, men googlade lite. Det sitter inte två skruvar under där den gula "listen" gick på plastblocken? Hittade denna manual men vet inte hur relevant den är, steg 2 under sektion 4:

https://www.manualslib.com/manual/1910869/Nexsan-E-Series.htm...

Nej, tyvärr inte. Identifierade de hålen ganska direkt, men bakom dem finns... inget.. Mysteriet fortsätter!

Av Chrisism8

Hur får jag loss den ur racket?

Hej, fick en uppgift på jobbet att montera ner lite prylar som inte är i bruk längre. Någon som har erfarenhet av denna (Nexan Technologies E-18) och hur man får bort den?

Instruktionsboken/monteringsmanualen jag hittar online visar hur man byter allt från diskar till PSU medan den sitter kvar i skåpet, men inte hur man drar ut enheten från rackskenorna. Vad jag kan se så är enheten fastskruvad bakom de svarta plastlocken som sitter längst ut, men dessa vägrar flytta på sig (och ni kan se att jag försökt med rimligt våld att få loss dem).

PS: Har ingen erfarenhet av server rack/montering sedan tidigare. Kanske lösningen är uppenbar.

Av Chrisism8

Produkt: ASUS ROG Strix LC Radeon RX 6900 XT
Länk: https://www.amazon.se/dp/B095SYYC8F
Kategori: Grafikkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/search?search=ASUS%20ROG%20Strix%20LC...
Pris: 9891kr

Av Chrisism8

Amazon erbjudande via prisjakt

Prisjakt erbjudanden filtrerat på Amazon. Personligen tycker jag detta är ett smidigare sätt att se vad som faktiskt är bra pris på Amazon och vad som inte är det. Nackdelen är att prisjakt inte uppdaterar i realtid så blixterbjudanden etc saknas.

Av Chrisism8

Någon som har testat att registrera för Tyskt prime medlemskap men få det skickat till Sverige, funderar på ifall man får rabatterna på saker även att man inte får gratis frakt via .de.

Av Chrisism8
Skrivet av Swedishchef_90:

Har du jämfört med rätt momssats?

Öppna svenska Amz och det är "nu 15-30% rabatt på stora märken" och sen gör du det samma på tyska och plötsligt är det 50% på corsair, logitech etc. Amazons egna märken typ ring kameror, Kindle, echo dots är alltid bra erbjudanden på i Tyskland på Prime day men inga erbjudanden i Sverige. Just den delen är till stor del för att de kan tjänar pengar på reklam/data på dessa via Tyskland men inte har det uppsatt i Sverige (som jag förstår det i alla fall)

Av Chrisism8

Prime day känns som en hagelböss rea. Man sätter ner sjukt mycket prylar med 5-20%, men väldigt få saker med 75%. Ifall jag sitter och planerar att t.ex. nya jeans och just de jeansen jag har bestämt mig för har 20% rea, ja då slår jag kanske till. Det är ju dock inte så att jag köper ett par jeans jag aldrig tittat på tidigare för att de har 20%. När vi börjar komma upp i 50-75% rea, ja nu börjar man ju spontanköpa saker man inte planerat. Känns som de erbjudanden är ytterst få på Amz.

PS: Det roliga är ju att Amazon av misstag säljer saker för 80-90% rea hela tiden, bara väldigt sällan och när någon råkar slå in fel pris någonstans.

Av Chrisism8

Ha! Modigt av er att anta att jag har råd att byta ut min gamla teknik!

Av Chrisism8

Själv är det oftast
1. Helt ny dator
2. Byta enbart grafikkort (sälj det gamla)
3. Helt ny dator (sälj hela gamla)

Tycker det har fungerat ypperligt senaste 12 åren. En full rotation är ca 5-6 år för mig. Sen har man ju behövt "underhålls" uppgradera lite saker längst med vägen. Förra omgången så började jag på en liten SSD och stor HDD, men under de 6 åren så blev det ju bara SSD då priset föll så markant på dem.

Av Chrisism8
Skrivet av anon342610:

Brukar inte kommentera på forum och sociala medier om det inte är absolut nödvändigt. Men detta är inte nödvändigt men måste bara säga att.....

Det är okej att skriva på forum utan att först lägga en disclaimer <3

Av Chrisism8

Brorsan plockade upp ett par JBL eller Sony (kommer inte ihåg vilka) party högtalare på rea för ett par år sedan. Han har använt dem för utomhus fester, typ när deras barn tagit studenten och liknande. Finns massor olika modeller.

https://electronics.sony.com/audio/speakers/wireless-speakers...

Vet inte om detta är rätt för dig, men många av modellerna har även batteri och styrs via bluetooth så det kan göra saker lite smidigare i vissa fall.

Av Chrisism8

KVM Switch för paralella laptop installationer

Jag försöker skapa en lösning på jobbet för att installera 4 laptops parallellt. Fysiskt utrymme gör det opraktiskt och inte ergonomiskt att ha 4 datorer i bredd. Så jag har funderat på en KVM switch lösning, men har ingen erfarenhet vad som fungerar.

Min tanke är att sätta 4 laptops på högkant i ett ställ, (typ tidskrift samlare). Alla laptops har USB C, så därför tänkte jag koppla in en USB C docka som ger datorn ström + Ethernet. In i USB C dockan är skärm + tangentbord + mus kopplade via KVM Switchen.

På så vis har alla datorerna alltid ström + internet även ifall de inte är den "aktiva datorn". Sen kan jag sitta på en plats och rotera igenom alla datorerna och trycka på "nästa" när det behövs. Tror ni detta skulle fungera eller finns det ett smidigare sätt att lösa mitt problem på?

Info för feedback:
- Installera via t.ex. TeamViewer är krångligt då processen kräver flertalet omstarter (och då fysiskt tangentbord)
- Lösa installationerna via "image" filer fungerar sådär pga företagsstruktur samt att vi har flertalet olika modeller vi installerar. Säkert en bättre lösning, men inte en lösning jag kan göra själv och då blir det besvärligt.