Inlägg

Inlägg som Mordekai har skrivit i forumet
Av Mordekai
Skrivet av JockeSw:

Jag tror svaret på din fråga är att de flesta är totalt ointresserade om energiförbrukningen när det kommer till datorer. Jag är en av de som föredrar ett trevligt, upplyst chassi före klimatångest eller oro för några kronor på elräkningen?

Varför skulle det handla om elräkning eller klimat? Det handlar om lokal värmeutveckling och som synes fotoner som skadar beläggning på komponenter.

Av Mordekai
Skrivet av spengo:

LED-belysningen på 4 minnesmoduler, 3 fläktar och grafikkort kostar 5 kr per år att köra - om datorn är igång dygnet runt. Om det är en för stor kostnad är relativt.

Varför tror du det handlar om kostnad för elen med tanke på vad artikeln handlar om, det är den potentiella skadan som orsakas lokalt i form av ffa lokal värmeutveckling?

Av Mordekai

Dagens ickenyhet identifierad. risk x skada = ett oändligt litet tal.

Av Mordekai

Wow personsämsta, kunde en, resten gissade jag fel på trots att jag i de flesta fall kunde utesluta ett alternativ.

Av Mordekai

Jag fattar fortfarande inte att folk frivilligt ökar energiförbrukning i datorer med lysdioder, hör alltid kommentaren att det är så lite att det inte betyder något men det är helt enkelt inte sant och har aldrig varit.

Av Mordekai

Nej hemmabyggen med Linux är inte säkra från säkerhetshål.
https://arstechnica.com/security/2024/03/backdoor-found-in-wi...

Den spelade upprördheten över säkerhetshål i mjukvara oavsett kommersiell eller open source är alltid lika pinsam. Det finns inga garantier och att kräva att produkter supportas i oändlighet är absurt. Igen oavsett, även LTS har en ättestupa, därefter kan ingen garantera att det går att åtgärda säkerhetsbrister utan att bryta funktionalitet.

Av Mordekai
Skrivet av Yersinia:

Hej!

Tack för era svar! Där vi bor nu har vi ganska så dålig internetuppkoppling, även om det är Fiber och där kopplade jag min D-link Mesh direkt till min stationära dator och routern är kring 30 meter ifrån D-link, med en mesh i hallen som brygga typ. Och där känner jag inga avbrott med de spelen jag spelar och har inte haft större problem. Routern vi har är typ av modell "vi köper det biligaste som finns".
Så jag tänker att en Dream Machine borde kunna uppfylla behoven jag har, förutsatt att jag kan fixa en eller två accesspunkt på något sätt på övre våningen eller dra en kabel genom väggarna framöver. Kanske en AP direkt vid trappuppgången som brygga och sen en i mitt datorrum. Även om det då direkt blir lite dyrare med Dream Machine och 2 AP

Bra tipps med allt ni skrev, tack! Jag ska läsa på om deras InWall-AP, allt är lite nytt för mig och lite svårt att hänga med i alla detaljer

Men routermässigt är Dream Machine ett bra val tänker ni? Så jag kan satsa på deras helhetssystem med AP?

Ja, Dream machine SE eller Dream Router har inbyggd PoE vilket är praktiskt för accesspunkter.

Av Mordekai
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Detta är dock en rejäl överdrift. Nej, du får inte samma hastighet och låga latencies som med en kabel, men en hel del av mitt spelande sker trådlöst (i lämpliga spel), och jag har aldrig varit med om förlorad kontakt under pågående spel de senaste tre generationerna av trådlös utrustning jag haft...

Wow. Jag spelar Halo Infinite online och någon blir utslängd från en match kanske var femte match, enligt 343 pga "out-of-sync" dvs jitter, hög latency eller packets out of order, saker som i betydligt högre utsträckning sker över trådlösa nätverk. Aldrig låter helt otroligt. Du kanske inte spelar FPS med höga krav på "rättvisa" serverbeslut.

Av Mordekai

Det finns inget alternativ till kabel. Trådlöst kommer obönhörligen resultera i förlorad kontakt i onlinespel. Om du kör UniFi rekommenderar jag deras InWall-APs så du får både lokala uttag och täckning på en gång.

Av Mordekai
Skrivet av kelthar:

Man borde stämma sin bredbandsleveratör om man laddar ner program med malware! Hur kan de tillåta sådant på sitt internet. Haltande jämförelse, jag vet, inte exakt samma sak.

På nått sätt känner jag att det inte riktigt är Googles fel om app-makare lurar kunder på pengar.

Det är en sak ifall det finns malware i en app, en kryptobrytare, en annan sak om man skickar pengar till någon genom en app utan att kolla att den är legitim. Ska man stämma Telia för att bedragare ringer en och ber en att betala pengar eller använda sitt bankid?

Inte haltande, irrelevant.

Av Mordekai
Skrivet av Hellbound73:

Utan tvekan helt klart. Det är det ju värt. Det är synd och lite sorgligt att världens bästa OP går i graven, även om jag personligen kör 11an, så älskar jag Windows 10. Och skulle lätt pynta det per år. Ja det dubbla året efter om det var så. Fast sen skulle jag nog ta mig en funderare om man då ville ha det trippla tredje året 👍🏼😄

Hur många OP (OS?) använder du till den grad att du känner att du kan utse det bästa? Tror Xboxens och Playstationets operativsystem är bättre för spel som väl annars är Windows paradgren. Det beror dock på att spel utvecklas för windows, inte att *nix eller MacOs är sämre för spel.

Jag är helt i händerna på Autodesk, deras programvara fungerar alltid (bäst) på Wintel. Troligen skulle dock exempelvis Revit fungera bättre på en Mac idag om programmet skrevs om från grunden för respektive plattform.

Av Mordekai
Skrivet av Kilroy:

Jag tycker det är helt orimligt att sluta släppa säkerhetsuppdateringar till ett operativsystem som hundratals miljoner människor använder eller ta så hutlöst betalt för det.

Helt rimligt att funktionsutveckling inte sker till Windows 10 och det är också rimligt att Windows 11 har hårdare, modernare och bättre hårdvarukrav.

Men att sluta släppa säkerhetsuppdateringen är helt orimligt och absurt och skadligt för IT-säkerheten i hela världen på många nivåer.

Att det går att gå runt Microsofts spärrar och installera Windows 11 på hårdvara som inte stöds är inte ett särskilt vettigt argument.

EDIT: Jag tyckte också kommentaren från PC För Alla var bra:

"Men om företaget verkligen brydde sig om att hålla alla användare säkra skulle det fortsätta släppa säkerhetsuppdateringar för Windows 10 åtminstone så länge systemet har fler användare än Windows 11."

Vi tycker olika, definitivt vad som är hutlöst. Om windows går ifrån nuvarande licensmodell till SaS så kommer det troligen hamna i den häraden.

Av Mordekai
Skrivet av Teval:

Njae, missförstods vet jag inte. Urusel kommunikation från Microsoft snarare, om man inte ska klassa det som en lögn.

"Recent comments at Ignite about Windows 10 are reflective of the way Windows will be delivered as a service bringing new innovations and updates in an ongoing manner, with continuous value for our consumer and business customers," svarade presstalespersonen när The Verge frågade om Nixons kommentar som enligt citat var "Right now we’re releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we’re all still working on Windows 10."

"as a service" betyder ju att det finns en löpande kostnad att använda produkten...

Av Mordekai
Skrivet av Kilroy:

Men, jag kan ju inte ens uppdatera mina datorer till windows 11?

Hur är det här tänkt egentligen?

Fast det är ju inte 10 års livslängd, när Win 10 lanserades sade dom att det skulle uppdateras i omgångar istället för nya stora versioner.

Livslängden ska alltså räknas ifrån när dom började säga något annat.

Du kan fortsätta använda Windows 10 hur länge du vill men Microsoft kommer inte behöva dela upp utvecklingengsteamet för att även stödja windows 10. Fullt normalt enligt mig.

Av Mordekai

Cyberpunk 2077 Ultimate edition.

Av Mordekai
Skrivet av Thor:

Den här killen är en äkta gamer, bara att kolla på tidpunkten för när tråden skapade 😎

1337!=gamer

Av Mordekai

Ouch

Av Mordekai
Skrivet av favouredhawk:

På Amazon.se finns det gott om obskyra elektronikmärken som man aldrig hört talas om som Ugreen, Inatack, Baseus, Anker osv osv. De flesta av dem har väldigt bra betyg på sina produkter, men tyvärr är ju sånt lätt att förfalska.

Vilka obskyra elektronikmärken som gör bra produkter har du erfarenhet av, och vilka specifika märken bör man hålla sig borta från?

Personligen tycker jag alla ”märken” har skitprodukter, märken säger ju heller inget om vem som tillverkar numer. Anker och Ugreen har värdefulla varumärken de investerat mycket i och kommer inte medvetet försöka sälja skräp. Jag känner inte till de andra men antar att de också har värdefulla varumärken utifrån kommentarerna.

Som sagt, fokusera mer på produkt/modell än märke.

Av Mordekai
Skrivet av Alastor Moody:

Bra förslag, du kan ju gå ner i GPU men resten är bra, exakt moderkort och chassi är ju lite en smaksak.

Av Mordekai

Om det nu fanns AI borde inte Google eller Microsoft kunna stoppa all spam, scam, phishing jag får på mina respektive mailkonton?