Inlägg

Inlägg som Mordekai har skrivit i forumet

Trät kommer få synliga märken, jag rekommenderar en kakelplatta eller annat värmeunderlägg i keramik. Generellt skulle jag säga att vilken streaming-box som helst är bättre.

Väljer du RPi skulle jag ta ett chassi som agerar passiv kylfläns som Flirc.
https://www.webhallen.com/se/product/307298-FLIRC-Raspberry-P...

Kodi eller Raspbian är det som gäller, Kodi har väl ingen desktop men det ska gå att lägga till exempelvis SVT-Play.

Skrivet av Nyhet:

Välkända analytikern Ming-Chi Kuo menar att Apple introducerar bärbara datorer med egenutvecklade ARM-processorer senast år 2021.

Läs hela artikeln här

Apple har redan en ARM-plattform, IOS/iPadOS, iPad Pro med tangentbord på gångjärn möjligen. Hela poängen att bryta ut iPadOS var väl att lättare implementera datorfunktioner som exempelvis mus. Ser ingen vinst för Apple att komma med en ARM-version av MacOS. En hybrid har jag efterfrågat, en CPU med ARM och x64-kärnor. Känns som AMD är närmast rent tekniskt med en chiplet design.

Dragon Quest 8. Jag älskade den engelska voiceovern och det spelet ändrade min inställning att JRPGS måste ha originaldialogen. Dessutom mitt första Dragon Quest. Jag har älskat JRPGS sedan jag först fick smak för det i Phantasy Star 2 på Sega Megadrive.

ZX Spectrum 48 K var ju första datorn. Ganska dålig på alla sätt och vis, mer själ än en C64 men samma grundproblem, för att göra något intressant var man tvungen att använda assembler eller ändra direkt i minnet med poke, så det blev en tidig spelkonsol med horribla laddningstider och sadistiska spel (för att man inte skulle klara spelen på 15 minuter var de sjukt svåra).

Så här ser en dator nära billigaste man kan sätta ihop ut

Får man pengar är det enkelt att uppgradera GPU och CPU, resten är OK som det är.

Inte nytt men en begagnad dator kan nog vara ok.

Skrivet av Yoshman:

Om vi bara zoomar in på PS2 -> PS3 och det artikeln nämner, XBX -> XSB, kan man i alla fall säga

CPU

PS2 hade en in-order dual-issue MIPS på 300 MHz, PS3 hade en in-order dual-issue SMT-kapabel PowerPC på 3,2 GHz. D.v.s. i grunden två RISC CPUer med i grunden samma teoretiska kapacitet, fast PS3 hade två CPU-trådar och strax över tio gånger högre frekvens. Är bara detta jag tittade på med ~10x högre CPU-prestanda, ignorerar helt SPE (PS2 CPUn har ju sina VU0/VU1 som är rätt snarlik SPE i funktion).

XBX har 8 st Jaguar kärnor @ 2,3 GHz, ryktet säger att XSX kommer få 8 st Zen2 kärnor @ 3,2 GHz. Jaguars största problem är inte kass IPC, det är den låga frekvensen som initialt var märkligt låg (1,6 GHz i PS4 och 1,75 GHz i XBO). Jaguar har i alla fall inte sämre IPC än Piledriver, vilket betyder att IPC i Zen är ~50 % högre än Jaguar (då det var skillnaden mellan Zen och Bulldozer).

Då det är väldigt ungefärligt, säg att Zen2 har dubbel IPC mot Jaguar (vilket stämmer rätt bra om man kikar på relativ prestanda för heltal i GB5). Det gör att XSX 2,8 gånger snabbare än XBX på CPU-sidan, så 3x givet att Zen2 också har SMT och spelen kanske kan börja använda mer än 7T (en CPU kärna är reserverad för systemet i XBX, lär vara så även i XSX). Då detta är väldigt ungefärligt är 3x nog så nära man kan komma i en sådan här "mellan-tummen-och-pekfingret" jämförelse.

GPU

Absolut inte perfekt, men här är det enklaste sättet att jämföra att titta på teoretisk flyttalsprestanda: antal GFLOPS/TFLOPS.
PS2 ~6,2 GFLOPS, PS3 ~230 GFLOPS -> gigantiska skillnader i arkitektur, 37x teoretiskt men säg ~30x för att ha lite marginal
XBX 6 TFLOPS, XSX ? -> 2x då det är vad artikeln säger, så "?" borde bli ~12 TFLOPS.

Den väsentligt snabbare CPUn i XSX/PS5 kommer göra underverk. Men tycker detta visar än mer vilket misstag det var av Sony/Microsoft att göra PS4Pro/XBX: vill-ha faktor för nya generationen konsoler kan inte vara lika hög då hoppet upp inte alls ligger på den nivå vi traditionellt sett i en ny generation. GPU-mässigt ser detta ut att bli en av de minsta uppgraderingarna någonsin.

Och kan samtidigt säga att det inte känns som den XBX har alls kommit till sin fulla rätt då man måste ta hänsyn till XBO. Frågan är vad Sony/MS gör med PS4Pro/XBX ägare när nästa generation kommer ut. Jag hoppas de bara helt ignorerar den generationen, för annars kommer spelen inte kunna utnyttja PS5/XSX fullt ut då PS4Pro/XBX sätter hårda begränsningar.

Det riktigt stora lyftet mellan PS3/360 till PS4/XBO var ju mängden RAM, framförallt PS3 var rejält begränsad med sin 256/256 MB RAM split (360 hade 512 MB "unified" RAM). Fast här kan vi nog också vara rätt säkra att PS5/XSX kommer se en av historiens minsta ökningar ställd mot föregående generation.

Det där verkar har varit ett av Sonys stora problem i varje generation. I början av PS3:ans livscykel fanns ju väldigt lite färdiga bibliotek för att göra något vettigt med Cell, mot slutet fanns en hel del och ingen annan konsol lär ha varit i så desperat behov av vettiga bibliotek som den givet en totalt vansinnig design...

SPEerna ska inte räknas som CPU-kraft eller GPU-kraft, de ligger i någon mellanland. I vissa titlar kördes saker som idag definitivt går i GPU på SPE, men de kunde också användas till mer avancerad fysik som idag typiskt hanteras via SIMD på CPU.

Man måste ju jämföra XSX mot XBO för att se/jämföra generationshoppet. Men som sagt, i praktiken (Om man beaktar CPU utveckling under dessa perioder) kommer detta vara ett av de största hoppen pga bibehållen arkitektur. 12TFLOPS är vad som står i Microsofts blog-inlägg.
Jag menar att i förhållande till datorer så har en konsol aldrig varit så kraftfull. Nu finns väl en risk att den kommer vara ganska lågt klockad iofs.

Citat:

Dynamic Latency Input (DLI): We’re optimizing latency in the player-to-console pipeline starting with our Xbox Wireless Controller, which leverages our high bandwidth, proprietary wireless communication protocol when connected to the console. With Dynamic Latency Input (DLI), a new feature which synchronizes input immediately with what is displayed, controls are even more precise and responsive.

Är ju vagt men verkar adressera en av de stora svagheterna med Xbox, extremt hög input-lag på kontrollerna. Det har ju delvis berott på lägst polling-rate (125Hz) i klassen men detta verkar handla om något annat.

Super hajpad

DF;s take

Det stora glädjande med nyheten är ju att det blir en rejäl GPU, något som det spekulerats i skulle bli svagheten för att hålla nere kostnaden. Nu återstår väl att se vad det blir för minneslösning. Nånstans måste ju MS hålla igen tänker jag, hoppas verkligen jag har fel.

Det blir ju som sagt inte det största generationshoppet men i praktiken kan det bli så, man måste dock jämför med originalet Xbox One (inte X) då det är den absolut enklaste övergången någonsin för programmerare och i princip får man bara tillgång till en rejäl massa mer resurser, dessutom, eftersom CPUn var flaskhalsen i originalet är det där vi ska jämföra i första hand. Xbox One hade ju för konsoller den mediokra minnebandbredden 68.3GB/s på 8GB delat DDR3. 16GB är nog givet, men hur? 8+16 finns ju teoretiskt möjligt men jag har en känsla av att man inte vill ligga för nära en standard-pc.

Citat:

Microsoft bekräftar även att Xbox Series X bestyckas med HDMI 2.1 och stöd för VRR, för adaptiv bildsynkronisering tillsammans med kompatibla TV-apparater. Motsvarande tekniker på datorsidan kallas ofta Freesync av AMD och G-Sync av Nvidia. Genom HDMI 2.1 tillkommer även Auto Low Latency Mode (ALLM), som gör att spelkonsolen automatiskt kan ändra TV-apparatens inställningar för att nå lägsta möjliga latens.

Allt det där har ju iofs redan Xbox One X, det nya är ju 48Gbit/s bandbredd.

Skrivet av AndreaX:

Du skulle börjat med Saturn istället så hade Playstationen känts som skivat smör sen.

Kan tänka mig. Som sagt PS1 var ju egentligen inte svår, bara att det var så oerhört lite färdiga bibliotek. Allt vart man tvungen att göra från scratch.

Skrivet av folzar:

Underligt att nästan ingen nämner den riktiga stora nyheten som är smart delivery, om inte sony har nåt liknande system så kan dom lika gärna lägga ner hela serien. Utan tvivel kommer det vara en av dom största fördelarna som denna konsal har jämfört med tidigare versioner.

För att det inte är en riktig nyhet, Microsoft har gjort såhär ett bra tag nu, nu har den fått ett annat varumärkesnamn och en tydligare definering för att andra än Microsoft skall använda licensmodellen.

Skrivet av Yoshman:

Men man kan med 100 % säkerhet säga att hoppet till nästa generations konsoler inte kommer vara det största, hoppet mellan PS2-generationen och PS3-generationen var absolut gigantiskt. PS3 hade ~30 gånger högre grafikprestanda jämfört med PS2, CPU-delen i PS3 var ~10 gånger snabbare och det om man totalt ignorerar de 6 SPE:er som spel hade tillgång till (en var avstängd av utbytesskäl och en var reserverad för systemet).

Som sagt, omöjlig jämförelse då PS3 var den svåraste att utveckla för. Mycket overhead för hantering av specialtrådar. Jag gav iofs upp redan med PS1 som får anses busenkel. Jag orkade hålla på med devkitet några dagar innan jag gav upp av tristess. Jag är för lat. Python for PS5 anyone? C# är väl redan default på Xboxens devkit.

Skrivet av medbor:

B>R = lila
B=R = magenta
B<R = rosa

Grönt avgör bara hur ljus färgen uppfattas

Skickades från m.sweclockers.com

Kanske var lite otydlig med självsarkasmen... Jag kan inget om färger.

(B>G)=Lila
(B=G)=Rosa

Jag tog direkt på lampan i videon och får solklart högre Blått än grönt.

Blir lite rädd när så många är färgblinda och ändå uttalar sig om färger, eller nja lite som forumet...

Skrivet av Trött:

Hej,

Söker efter ett sätt att på min server som kör Windows 10 att via Schemaläggaren eller liknande köra ett script eller program (om det finns vad jag söker) som söker igenom en specifik mapp efter tomma mappar och tar bort dem. Det ända kruxet är att jag vill att det ska ta bort de "tomma" mapparna även om det finns en undermapp med filer i mappen. Jag har själv hittat ett par lösningar med det verkar endast fungerar med tomma undermappar så nu vänder jag mig till er i hopp om att finna en lösning på mitt problem.

Powershell skall nog klara vad du vill göra, inte mitt starkaste område. Om jag förstår det rätt vill du radera alla mappar och dess innehåll i nivå 1 om de inte innehåller filer?

Skrivet av Roger W:

Jag hade C64 först, men sen Atari 520STE. (som uppgraderades till 1MB minne tror jag)
Amigan verkade ball men var klart dyrare och verkade "bökigare" med att behöva ladda Workbench osv.
Dessutom hade kompisen köpt Atari och skaffat STOS. Har aldrig haft så kul med kodning som med den Basicen
(AMOS var inte släppt än)

Testade du STOS? Den var kanske en lite primitiv basic i sig, med radnummer osv, men den hade massa trevliga features med fokus på spel/"multimedia"-utveckling!

Ja STOS var ju något jag såg ner på som förlegat GOTO-spaghetti-språk. GFA-Basic var funktions/metodorienterat. Hade ju vid det laget testat minst fem olika språk (Pascal, Fortran, Forth och några jag glömt namnet på) och kände att framtiden var funktionsorienterade högnivåspråk, 4GL var i antågande, baserade på Pascal eller Basic. Det var ju objektorientering (light) innan jag förstod vad objektorienterat var.