Inlägg

Inlägg som xcluzive har skrivit i forumet
Av xcluzive

Aldrig fattat grejen varför kalles kaviar med Sverigetröja är någon slags symbol för Fallout, kanske man ändå ska spela igenom spelen så man kan se serien. Kan man börja på Fallout 4 direkt eller missar man för mycket?

Av xcluzive
Skrivet av hellmix:

Låt mig gissa du har inte räknat på det? SPOILERS: Det är INTE billigare att uppgradera oftare.

2017: GTX 1080: 7990:- (köpt för 5990:-)
2018: RTX 2080: 9200:-
2019: RTX 2080S: 9200:-
2020: RTX 3080: 10000:-+ (8000:- om du va snabb/hade tur)
2022: RTX 4080: 16490:-+
2024: RTX 4080S: 12990:-

2022: RTX4090 23999:-

Så när jag väl uppgradera från 1080p till 1440p, för att få bra FPS så är jag tvungen att köpa ett RTX2080 som ändå inte kunna prestera ordentligt i 1440p och än värre när man väl började blanda in ray tracing. Vid RTX3080 då börjar det hända saker ett kort som både kan köra 1440p och ha igång ray tracing inom acceptabel gränser men omöjligt att få tag på för ett vettigt pris tackvare kryptobubblan.

Sedan kom RTX40xx serien med ett högt pris men ändå prisvärt om man satsade på RTX 4090-serien som är ett ordentligt prestandalyft i 1440p och 4K. Jag såg den här utvecklingen när Nvidia släppte sin vision diagram när de presenterade GTX9-10xx-Serien?

Därför jag höll mig kvar på GTX-1080 kortet så länge.

Så som det är nu är jag nöjd med mitt RTX 4090 den klarar av alla dagens spel utan problem även när man börjar blanda in Ray-tracingen .

Så jag kommer inte ha några problem att sitta på mitt RTX4090-kort till 7-80xx-serien och då har mitt RTX 4090 kostat mig max 6-7000kr/generation betydligt billigare än att hålla på att byta vid varje generation och som vi ser så kommer den högre grafikkorten INTE hamna under 7000kr.

Man kan säkert komma runt samma summa med de lägre-korten också OM man har tur när man säljer av sitt gamla men jag slipper gärna den huvudvärken att hålla på att byta och sälja av grafikkorten samt slipper risken att bli blåst och att hålla på att testa sig fram vilka grafikinställningar man behöver ändra på för att bevara FPS men inte tumma för mycket på kvalitén....

Vem skulle seriöst köpa 2080 för att uppgradera till 2080S eller 4080->4080S osv?? Jag tycker XX80 är mest rimlig uppgradering, jag gick från 1080 på release date till 4080 på releasedate, känns som att det är en bra sweetspot, nästa uppgradering kommer nog bli ett XX80 även det, kanske 7080 eller 8080 beroende på pris och vad de har att erbjuda. Just nu känns 4080 som att det kan spela alla spel (som jag spelar) på en hög nivå i 1440p. Det skulle vara om man switchar till 2160p, men det känns långt bort för min del.
4090 med ett pris på cirka 25k var way over min budget, även 4080 var väldigt saftigt, men även det bästa köper jag gjort. Dessutom för min del hade ett 4090 betytt nytt nätagg vilket är 2k till.
Mest smart hade varit att uppgradera till XX70 lite då och då, men eftersom jag alltid väntar så länge som möjligt vill jag gärna ha vid release och då brukar ju XX80 och XX90 lanseras först, iaf nu för tiden.

Av xcluzive
Skrivet av Curik:

Fast nej, det får du inte alls. Du får göra avdrag på 30% av räntekostnaderna och det finns ett tak som är förhållandevis lågt.

100 000 är ganska högt skulle jag säga efter det är det 21% istället för 30%

Av xcluzive

Finner det lika magiskt som tre år gammal spelandes på NES och nu 35+. Gäller bara att hitta en bra blandning av ett go-to spel och att testa AAA-spel emellanåt.

Av xcluzive

Absolut, man vill ju höra konversationer när man går på toalettpaus eller hämtar dricka osv.

Av xcluzive

Att tro sig ha bra källkritik och att faktiskt ha bra källkritik är två olika saker. Yngre åldrar tror sig ha bra källkritik, då källan är tiktok, så det måste ju vara sant!

Av xcluzive
Skrivet av JoOngle:

Det är ganska normalt at "CEO"'ar kommer med riktig dumma och kontroversiella uttalande.

Klart vi har behov för nya kodare hela tiden, det kommer vi givetvis alltid att ha, men jag är seriöst rädd för Generation Alpha.
Du vet, dom med muskel-minne för ipad och smartphones.

Dom är uppvuxit i ett content samhälle vart det enda dom vet är det som finns på skärmen, och det är en katastrof i sig själv.
Vi måste absolut uppmana barn till att bli intresserade av vad som får saker att fungera, helt ner till komponentnivå.

Jag kan ta mig själv som ett exempel. Jag var född i en revolutionerande tid, en slags övergångs tid kan man väl säga, vart vi gick från rör till transistorer och från mekaniska lösningar till hemdatorer, alltså hemdator revolutionen i 70-80 talet. Jag hade själv vald elektronik som min framtid, och insåg inte att det var dödsdömt en period.

Bemärk - EN PERIOD!

När jag väl var 18 fick jag arbete i en av dom sista elektronik affärer som var kvar, dvs. dom som sålde elektroniska komponenter som lösa delar och inte bara färdiga kretskort. Dom före mig var van vid att bygga saker själv, bygga datorer (ja på komponent nivå, b.la. Sinclair ZX80/81 kom som ett do-it-yourself kit vart du kunde bygga din helt egen dator vid att löda den ihop och sen programmera på den.

Sen blev det ju inte så normalt, elektronik butikerna lade ner och det blev ett helt annorlunda samhälle vart ingen köper lösdelar mera, men numera PC kretskort och "samlar" sin egen pc - även det är vid att försvinna så smånigen, det är inte så stort det var innan smartphone / iPads etc. tog rejäl fart, det är numera mest enthusiaster. specialister och "gamers" som gör detta, och vi betalar ganska dyrt för detta eftersom det inte är så mainstream som det var en gång.

Jag blev också avlägsen en lång period i min tid, ingen hade behov för en elektronik reparatör längre, ingen ville reparera grejer men köpa nytt då det blev för dyrt att köpa och sälja på komponent nivå, och således dödades min framtid temporärt.

MEN... det finns ljus förändan av tunneln!

Nu börar folk tänka om, det repareras och återanvänds som aldrig förut, folk börjar (även företag) att fatta grejen nu när vi löper ganska tom för resurser, vi fann ut (omen lite sent då) att det inte är hållbart att byta mobiltelefon varje halvår eller år, och även möbler börjar bli populärt begagnat, vi ser faktisk begagnat butiker börja poppa upp som nya skott på träd överallt och det finns en orsak till det.

Om du har läst så långt, börjar du nog att fatta min poäng här.

Ja, vi är inne i en ny revolution - the Age of A.i.
Men just som min uppväxt så är den inte kristallklar och självskriven. A.i. har och kommer absolut revolutionera det sätt vi arbetar på, just som hemdatorerna gjorde på 80 talet, just som smart-telefonen gjorde i löpet av 2000 talet och uppåt. Just som strömning övertog för DVD samlingen, men nu efterhanden som vi ser förlusterna av det vi en gång ägde - och nu vill ha tillbaka, kommer det återigen bli aktuellt med att bevara medier, spel, teknologi, vetenskap, musik etc. för att det inte ska förloras i all evighet.

Jag ser samma trend kring min vetenskap inom elektronik, jag fick mitt arbete baserat på att dom rent ut sade:
"Vi kan tyvärr inte hitta någon som känner tekniken i grunden, vi har haft SÅ många unga kandidater som vi hyrde in, och det var ett jätte misstag varje gång". Nu har dom många äldre nördar anställd, och det går bättre för företaget an någonsin på IT sidan.

Och jag tror det blir så med A.i. med.

Om vi inte har folk som känner hur allting fungerar från GRUNDEN av, så är vi dödsdömda.

Är också rädd för gen Alpha, jag menar, redan på gen z märker man att allt har fallerat, oerhört skrämmande.

Av xcluzive

Har endast PS1, PS2 och PS3, skippade 4 och 5, inte sett en enda titel som lockar, iallafall inte en titel som även släppts till PC. Men blir nog tvungen att köpa ett PS5 i väntan på att GTA VI släpps till PC, men just nu är det orimligt dyrt, har väl ändå något år på mig att köpa konsollen, tänker inte köpa en 3+ år gammal konsol dyrare än vid release..

Av xcluzive

Hoppas procontrollers är bakåtkompatibla också så man slipper köpa 4 nya igen som hoppet mellan Wii U och Switch.

Av xcluzive

Switch 2 låter som ett dumt namn. Wii U var fantastiskt, enormt bra spelutbud, men namnet gjorde det till en flopp.
Min switch har OLED, men om jag ska vara ärlig har jag bara använt den trådfri färre gånger än vad jag kan räkna på handen. Är mer en partykonsoll som är perfekt för 2-4 personer i mitt tycke. Är jag själv blir det ju självklart PC.

Av xcluzive

Jag tyckte 1440p var en bra kompromiss mellan prestanda och kvalité. Så jag kör på 2st 1440p 27", blir bra med RTX4080 som driver morderna spel starkt.

Av xcluzive

Förstår inte varför så dåliga. Switchs prokontroller har väl 40 timmars batteritid och wii u 80 timmar om jag inte missminner mig.

Av xcluzive

Zeunerts är given

Av xcluzive

Hogwarts Legacy

Av xcluzive

Köpt och spelat alla spelen på både konsol och PC, de är betydligt bättre på PC (förutom GTA IV som var dåligt portat). Kommer bli samma sak denna gång. Kört på PS,PS2,PS3, hoppat över ps4 och tänkte hoppa över ps5 för att köra på ps6, men släpps GTA VI på ps5 så får man väl köpa det bara för det i väntan på PC release.

Av xcluzive

Bara stött på buggar och strul sedan uppdateringen till W11, inte haft problem med Windows sen W98. Formaterade om totalt och installerade W11, blev bättre men fortfarande strul, besöker dagligen guider för att lösa alla buggar.

Exempel: Jag ska diagnostisera nätverksproblem, trycker på knappen, står att jag saknar programmet för att feldiagnostisera, men att jag kan hitta det i Windows store. Upptäcker att jag inte har windows store, försöker 6 olika lösningar, allt från cmd till regedit, inget funkar, men ska gå att återställa genom xbox appen. Upptäcker att jag inte har xbox appen?!?! Laddar ner xbox installer och den fastnar på cirka 15% varje gång, behövde aktivera någon tjänst, typ microsoft installer eller något för att det skulle funka. Bara ett av hundra problem som uppstod, så formaterade och blivit bättre sen dess, men långt ifrån felfritt.

Inte haft problem på laptopen dock med W10->W11

Av xcluzive

Fantastiskt, får verkligen in Miamikänslan som när jag besökte det för några år sedan. Vice City är ju helt klart favoritstaden (och favoritspelet) i serien. Lär ju släppas till konsol först, så får väl spela igenom det där först för att sedan lägga ner ett par tusen timmar på PC.

Av xcluzive

Hoppas verkligen dom följer andras exempel med multiplatform release, inte bara konsol.
Kört 100% på samtliga titlar på konsol för att sedan köra 100% på PC. GTA ska spelas med tangentbord och mus på PC.

Av xcluzive

Blev förvånad av att vissa föredrar vitt tema o.O obegripligt för mig. Jag använder dark theme i allt, i windows, i iphone, i alla appar där det är möjligt. Så mycket skönare för ögonen, slipper huvudvärken numera pga det. Sen att man är en nattuggla, kanske har lite med saken att göra också.

Av xcluzive

Som jag längtat efter detta. Min ögon är djupt tacksamma. Nu kan man ju faktiskt besöka Sweclockers på natten också utan att bli permanent blind