Inlägg

Inlägg som Funlo har skrivit i forumet
Av Funlo

Oh well blir inget Windows 11 för min del då. Förhoppningsvist så är anticheat compatibiliteten löst på Linux när supporten för WIndows 10 går ut och då hoppar jag skuta helt och kör Linux på hel tid. Tycker detta är så jävla dumt. finns en stor risk att detta kommer leda till mycket E-waste.

Av Funlo

Jag har tre förstahands krav på bärbara datorer. Den måste ha bra Linux stöd, bra tangentbord och ha en trackpoint. Så för min del är det nästan bara Lenovo/IBM Thinkpads som duger. Har för tillfället en Thinkpad T440p. Den duger fin fint för mig, batteritiden kunde vara bättre men annars är jag hel nöjd med den.

Av Funlo
Skrivet av anon5930:

Intressant! Blir att läsa igenom noggrannare efter det blir helg. Tack!

Den enda nackdelen jag har sett med detta är att du "avmonterar" grafikkortet i Linux och monterar det i Windows. Det blir effektivt sätt som att du bootar in i Windows och har endast tillgång till Linux via CLI genom SSH eller dylikt. Sedan när du stänger av Windows så har du återigen tillgång till GUIt i Linux.

Av Funlo

Finns även sätt att göra detta med bara ett grafikkort. För den som är intresserad av ett helgs projekt eller något i den stilen. Har själv inte gett mig på detta än men funderat ett tag på att göra det.

Länk till en guide: https://github.com/joeknock90/Single-GPU-Passthrough

Av Funlo

Händer att jag gör det ibland. Men inte allt för ofta. Något jag nästan alltid förhandsbokar är dock expansioner till Final Fantasy XIV då jag vet att jag kommer spela expansionen oavsett. Dom har levererat hitills och spelet blir bara bättre och bättre i mitt tycke.

Av Funlo

Trust varianten är lite bättre jag har svive:n och två jag känner har trust:en. När vi jämnfört kvalitén så är deras lite bättre plus att kablen är integrerad i armen. Medans svive:ns kabel är lös. Så var tvungen att "buntbanda" fast den på armen.

Av Funlo
Skrivet av Dizzö:

Utan att deraila för mkt. Finns ju typ inga spel som står att de stödjer Linux. Så spelar man på Linux löser man det iaf på något sätt eller kör man en Windows klon eller liknande?

För att förklara det på ett simplet sätt så finns program och apier (WINE, Proton, DXVK etc) som översätter "Windows språk" till "Linux språk". Vilket gör att du kan köra Windows spel i Linux. Själv klart funkar inte allt men mycket fungerar.

Av Funlo

Hade gärna sätt att jag kunde ploppa i en R5 5600(X) i mitt Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac. Sitter just nu på en R5 1600. Som jag viserligen inte känner behov av att uppgradera men hade varit trevligt med möjligheten.

Av Funlo

Kör Linux på en Thinkpad T440p. Just nu är det Elementary OS som körs på den. Men det varierar, funkar dock bra oavsett distro.

Av Funlo

Varför skulle jag köpa detta chassit år 2020?

Av Funlo

Kört Linux till och från Sedan 2011-2012 någon gång. Gick över till Linux som primär OS i slutet på 2018 när jag kände att Proton och Wine osv var moget nog för att spela de flesta av mina titlar jag spelar. Och jag ångrar inte en sekund att jag tog det steget. Förstår om inte alla gillar att pilla och konfigurera saker hit och dit men för mig har detta varit en guld gruva. Jag har återupptäckt glädjen med datorer igen. Har kört Gentoo i strax över ett år nu och det har varit väldigt kul, men känner att det kanske är lite för extremet för min del att sitta och kompilera program i timmar ibland, så ska nog gå tillbaka till Arch.

Av Funlo

50 USD är tok på för mycket om det ska slå igenom. Köpte 2 tangentbord med Kalih Blue för bara 290kr styck under black friday.

Av Funlo

Handlat massor på ebay saker från 50kr upp till 2000kr och har aldrig behövt betalat några avgifter däremot har jag inte beställt något utanför EU enda sedan postnord/tullverket blev hårdare. Ska man köpa grejer på ebay så kolla alltid i första hand EU.

Ibland kan saker och ting verka dyrare än att köpa det från t.ex. Kina eller USA. Men räkna också med att du behöver betala moms och ev. hanterings avgifter. Då blir det i många fall billigare att handla innan för EUs gränser ändå.

Av Funlo

Har använt Linux på hel tid i lite över ett år nu. Det jag kan ge som tips är att först Linux är inte Windows så förvänta dig inte att Linux fungerar som Windows mycket görs på andra sätt i jämnförelse. Alla Windows program finns inte i Linux men det finns oftast andra motsvarigheter. Så kan bli lite jobbigt där i början att lära sig nya program. Typ byta ut Photoshop mot GIMP eller Krita.

Alla spel fungerar inte i Linux så dual boot rekommenderas speciellt i början så du kan hoppa fram och tillbaka i fall det är något spel som verkligen inte fungerar eller om man blir frustrerad och inte orkar fixa något problem som uppståt för tillfället. Här rekommenderar jag även att du skaffar en till SSD och installerar Linux på den. Minst problem uppstår då.

Vill du att det ska se ut som Windows så rekommenderar jag att du kör med KDE som din DE (Skrivbords miljö). Så installera Kubuntu eller KDE Neon. Däremot så har inte Linux distro så jätte stor betydelse när man väl lärt sig hur man installerar program. Linux är väldigt flexibelt så man kan byte DE om man vill i framtiden.

Kör du med Nvidia kort kan du behöva installera rätt drivrutiner i vissa fall. Kör du AMD fungerar dom drivrutinerna som installeras med installationen.

Rekommenderar också att du kollar igenom lite videos från Chris Titus Tech: https://www.youtube.com/user/homergfunk

Han har mycket bra nybörjar guider hur man sätter upp diverse program korrekt och massa annat Linux relaterat som är bra för nybörjar.

Om du väljer att ge dig in på Linux så får jag önska lycka till i Djungeln av Linux.

Av Funlo
Skrivet av eXpander_:

En eee-PC 1000H som jag hittade på soptippen. Använder den som mediaspelare (film, musik, bild) samt slösurfing. Allt körs i tty med yaft + tmux (ingen X alltså). Panelen till högern är en improvisation av wallpaper som jag dumpat med fbcat, samt custom-script för att skapa en progressbar som indikatorer. Eftersom tmux status-baren inte stöder höger eller vänster, fick jag improvisera.

https://i.redd.it/ksgdawglr3341.png

Hur fungerar det att titta på film via tty? Trodde inte det var möjligt.

Av Funlo
Skrivet av improwise:

@Funlo: Det är inte så att du möjligtvis menar C++ för C är väl ganska ute sen länge annat än i specifika tillämpningar?

Jag menade spcifikt C. Men kanske jag som fått för mig helt fel. Och att C++ är det som är mer vanligt att använda idag. Även på Linux fronten. Vet i och för sig att C är äldre. Men man kanske ska lära sig C++ istället då. Om vi då omformulerar frågan och utgår ifrån C++ istället.

Av Funlo

Lära sig C? Vad är bra material att lära sig ifrån?

Tjena det är så att jag går i tankarna på att lära mig C. Har redan börjat lite smått med lite grunder. Även kodat en del i Python innan så programmering i sig är inte jätte främmande utan jag har väl koll på basics. I alla fall så bedömer jag själv att jag gör det.

Kör numera även Linux på heltid och är nog lite därför programmering har blivit lite av ett hobby projeckt lite då och då och tänkte att eftersom C används väldigt mycket i Linux världen så kanske man skulle ta och lära sig det? Bra eller dålig idé?

Om jag nu ska ta och lära mig C. Vad är bra material att lära sig ifrån? Böcker, internet guider eller kurser? Alla tips är välkommna.

Av Funlo
Skrivet av daPhil:

En mycket vanlig användning är att man beställer hem droger via t.ex. Wickr. Skulle gängen byta till sådana här telefoner tappar de kontakten med "marknaden" eftersom svennebanan (köparna) kör iPhone.

Det är så det funkar idag. En trojan skulle avlyssna meddelandena innan de krypteras och skickas.

Men Wickr finns till Linux också: https://support.wickr.com/hc/en-us/articles/115003136873-How-...

Sen säger jag inte att det är ömöjligt att pluppa in en trojan i Linux men Linux som hel het är mer säker än t.ex. Android, Windows etc. Du vet vad som finns på din dator eller telefon och kan ha sten koll på det. Linux är gjort så det inte ska finnas några bakdörrar om du vet hur du konfigurerar din utrustning korrekt.

Av Funlo

Hur installerar dom "trojaner" på min telefon om jag inte skulle köra en telefon med Android eller iOS? T.ex. om jag skulle köra en telefon som Librem 5 eller PINEPHONE och då kör en telefon med en fullskalig Linux distro på den. Librem 5 har ju till och med "kill switches" för nätverk, bluetooth, LTE och allt annat skit så man kan gå helt off grid med telefonen.

EDIT: Då kan ju dom krimminella gängen bara sitta där med telegram eller någon annan applikation som krypterar meddelandena och staten kan ändå inte lyssna av dom. Eller tänker jag helt fel?

Av Funlo

Hackintoshes kan vara väldigt petiga när det kommer till hårdvaran specifict moderkort. Så kan vara så att just ditt moderkort inte stöds.