Inlägg

Inlägg som Funlo har skrivit i forumet

Kör Linux på en Thinkpad T440p. Just nu är det Elementary OS som körs på den. Men det varierar, funkar dock bra oavsett distro.

Varför skulle jag köpa detta chassit år 2020?

Kört Linux till och från Sedan 2011-2012 någon gång. Gick över till Linux som primär OS i slutet på 2018 när jag kände att Proton och Wine osv var moget nog för att spela de flesta av mina titlar jag spelar. Och jag ångrar inte en sekund att jag tog det steget. Förstår om inte alla gillar att pilla och konfigurera saker hit och dit men för mig har detta varit en guld gruva. Jag har återupptäckt glädjen med datorer igen. Har kört Gentoo i strax över ett år nu och det har varit väldigt kul, men känner att det kanske är lite för extremet för min del att sitta och kompilera program i timmar ibland, så ska nog gå tillbaka till Arch.

50 USD är tok på för mycket om det ska slå igenom. Köpte 2 tangentbord med Kalih Blue för bara 290kr styck under black friday.

Handlat massor på ebay saker från 50kr upp till 2000kr och har aldrig behövt betalat några avgifter däremot har jag inte beställt något utanför EU enda sedan postnord/tullverket blev hårdare. Ska man köpa grejer på ebay så kolla alltid i första hand EU.

Ibland kan saker och ting verka dyrare än att köpa det från t.ex. Kina eller USA. Men räkna också med att du behöver betala moms och ev. hanterings avgifter. Då blir det i många fall billigare att handla innan för EUs gränser ändå.

Har använt Linux på hel tid i lite över ett år nu. Det jag kan ge som tips är att först Linux är inte Windows så förvänta dig inte att Linux fungerar som Windows mycket görs på andra sätt i jämnförelse. Alla Windows program finns inte i Linux men det finns oftast andra motsvarigheter. Så kan bli lite jobbigt där i början att lära sig nya program. Typ byta ut Photoshop mot GIMP eller Krita.

Alla spel fungerar inte i Linux så dual boot rekommenderas speciellt i början så du kan hoppa fram och tillbaka i fall det är något spel som verkligen inte fungerar eller om man blir frustrerad och inte orkar fixa något problem som uppståt för tillfället. Här rekommenderar jag även att du skaffar en till SSD och installerar Linux på den. Minst problem uppstår då.

Vill du att det ska se ut som Windows så rekommenderar jag att du kör med KDE som din DE (Skrivbords miljö). Så installera Kubuntu eller KDE Neon. Däremot så har inte Linux distro så jätte stor betydelse när man väl lärt sig hur man installerar program. Linux är väldigt flexibelt så man kan byte DE om man vill i framtiden.

Kör du med Nvidia kort kan du behöva installera rätt drivrutiner i vissa fall. Kör du AMD fungerar dom drivrutinerna som installeras med installationen.

Rekommenderar också att du kollar igenom lite videos från Chris Titus Tech: https://www.youtube.com/user/homergfunk

Han har mycket bra nybörjar guider hur man sätter upp diverse program korrekt och massa annat Linux relaterat som är bra för nybörjar.

Om du väljer att ge dig in på Linux så får jag önska lycka till i Djungeln av Linux.

Skrivet av eXpander_:

En eee-PC 1000H som jag hittade på soptippen. Använder den som mediaspelare (film, musik, bild) samt slösurfing. Allt körs i tty med yaft + tmux (ingen X alltså). Panelen till högern är en improvisation av wallpaper som jag dumpat med fbcat, samt custom-script för att skapa en progressbar som indikatorer. Eftersom tmux status-baren inte stöder höger eller vänster, fick jag improvisera.

https://i.redd.it/ksgdawglr3341.png

Hur fungerar det att titta på film via tty? Trodde inte det var möjligt.

Skrivet av improwise:

@Funlo: Det är inte så att du möjligtvis menar C++ för C är väl ganska ute sen länge annat än i specifika tillämpningar?

Jag menade spcifikt C. Men kanske jag som fått för mig helt fel. Och att C++ är det som är mer vanligt att använda idag. Även på Linux fronten. Vet i och för sig att C är äldre. Men man kanske ska lära sig C++ istället då. Om vi då omformulerar frågan och utgår ifrån C++ istället.

Lära sig C? Vad är bra material att lära sig ifrån?

Tjena det är så att jag går i tankarna på att lära mig C. Har redan börjat lite smått med lite grunder. Även kodat en del i Python innan så programmering i sig är inte jätte främmande utan jag har väl koll på basics. I alla fall så bedömer jag själv att jag gör det.

Kör numera även Linux på heltid och är nog lite därför programmering har blivit lite av ett hobby projeckt lite då och då och tänkte att eftersom C används väldigt mycket i Linux världen så kanske man skulle ta och lära sig det? Bra eller dålig idé?

Om jag nu ska ta och lära mig C. Vad är bra material att lära sig ifrån? Böcker, internet guider eller kurser? Alla tips är välkommna.

Skrivet av daPhil:

En mycket vanlig användning är att man beställer hem droger via t.ex. Wickr. Skulle gängen byta till sådana här telefoner tappar de kontakten med "marknaden" eftersom svennebanan (köparna) kör iPhone.

Det är så det funkar idag. En trojan skulle avlyssna meddelandena innan de krypteras och skickas.

Men Wickr finns till Linux också: https://support.wickr.com/hc/en-us/articles/115003136873-How-...

Sen säger jag inte att det är ömöjligt att pluppa in en trojan i Linux men Linux som hel het är mer säker än t.ex. Android, Windows etc. Du vet vad som finns på din dator eller telefon och kan ha sten koll på det. Linux är gjort så det inte ska finnas några bakdörrar om du vet hur du konfigurerar din utrustning korrekt.

Hur installerar dom "trojaner" på min telefon om jag inte skulle köra en telefon med Android eller iOS? T.ex. om jag skulle köra en telefon som Librem 5 eller PINEPHONE och då kör en telefon med en fullskalig Linux distro på den. Librem 5 har ju till och med "kill switches" för nätverk, bluetooth, LTE och allt annat skit så man kan gå helt off grid med telefonen.

EDIT: Då kan ju dom krimminella gängen bara sitta där med telegram eller någon annan applikation som krypterar meddelandena och staten kan ändå inte lyssna av dom. Eller tänker jag helt fel?

Hackintoshes kan vara väldigt petiga när det kommer till hårdvaran specifict moderkort. Så kan vara så att just ditt moderkort inte stöds.

Skrivet av Jockep77:

Hur skulle ni göra om ni ville investera i en sån här skärm, men samtidigt vill vara säkra på att den funkar bra med Linux - t.ex. att fönster går att tilea i åtminstone 4 kolumner. Mitt primära användningsområde är inte gaming, utan arbete. Jag skulle gärna vilja testa den först, men hur får man till det? Var kan man testa en sån?

https://www.komplett.se/product/1119314/gaming/gamingskarmar/...

Om du vill tilea prova en tilling window manager. Lite research kan behövas göra samt att dessa kräver konfigurering.

Denna videon är rätt bra för visso lite lång. Lite över en timme men han sammanfattar dom vanligaste tiling window managers på ett bra sätt hur dom funkar osv.

https://www.youtube.com/watch?v=Obzf9ppODJU

Kul att dom fläskar på med mer bild anslutningar. Många grafikkort har ju tagit bort DVI-porten och inte lagt till något där istället. Sen var inte framsidan så värst fin dock. Men men.

Coolt koncept. Kanske lite overkill med vattenktlning för konsolerna men det ser ju bra ut i alla fall.

Detta välkommnas. Dock så brukade det va lite som en "heads up" att när sweclockers har gått ner är det nog dags att krypa till kojs. Aja jag som får se över mina sov vanor helt enkelt.

Verkar dock vara väldigt många medlemmar som går upp tidigt på morgonen så man får vara glad för deras skull.

Jag föredrar Twitch. Men kommer titta vilken plattform ni än väljer.

Skrivet av anon78208:

Tyvärr? Intel's och AMD's open source drivrutiner är inte att anse som "alternativ", utan det är att anse som deras primära drivrutiner eftersom Intel och AMD själva är med och stödjer utvecklingen av dessa, inte bara genom att förse utvecklare med dokumentation, men även genom att ha folk anställda på heltid som jobbar på dessa drivrutiner.

Nvidia å andra sidan har inget open source alternativ överhuvudtaget. Du tänker antagligen på Nouveau men Nvidia bidrar inte till dess utveckling överhuvudtaget. Nvidia är starkt emot fri och öppen mjukvara och förtjänar därför fingret.

Jo min formulering kanske inte är den bästa menar självklart inte att det är något dåligt på intel och AMDs sida. Utan tvärtom.

Skrivet av sleepyoh:

Nouveau är verkligen inte skit, dom försöker ju att bakvägen lista ut hur skiten fungerar och hacka ihop något. Du får ju bild och kan logga in med alla grafikkort åtminstone, men på senare generationer fungerar inte allt helt riktigt, kan inte förklara helt tekniskt, men det är ungefär som så att grafikkorten körs väldigt nerklockade, typ som idle, och man kan inte få upp dom i frekvens/boost så du får dålig prestanda. Men det är inte deras fel, dom får ju ingen information från Nvidia och blir utestängda. Knappast lätt att reverse engineera ett grafikkort och försöka skriva egna drivrutiner men inte ha någon direkt information om hur skiten funkar.

Det är ett gäng passionerade neck-beards som ser till att du i alla fall kommer in till Desktop. Ok, drivaren är ju inte Bäst för spelare eller överlag, men dom gör vad dom kan med det dom har. Jag välkomnar det initiativet och är glad för att man faktiskt kan få bild på skärmen med ett Nvidia kort även utan deras drivrutins blob.

Har själv haft Amd grafik kort dom senaste åren, har mest installerat och kört på, det är ju inbyggd i kärnan nuförtiden behöver inte göra annat än att installera valfri modern distrubition och allt fungerar. Nvidia är inte lika lätt, Men distributioner som inkluderar Nvidia's drivare och låter en enkelt installera den finns och det fungerar oftast Ok det med för slutanvändare. Solus os, riktigt bra, Även Pop_os och _Ubuntu från 1904 låter en enkelt installera Nvidia drivare.. Så även Manjaro tror jag? Arch är väl inga problem där heller, det är några kommandon och lägga till en rad i en textfil och starta om.

Absolut. Kanske tog i lite väl mycket när jag sa skit. Men i jämförelse är dom inte jätte bra i alla fall inte om man vill maximera prestandan ur korten och jag hoppas att dom någon gång lyckas få upp prestandan på Nouveau och/eller att Nvidia öppnar upp koden. Men... det lär nog aldrig hända... Men man kan ju hoppas i alla fall.