Inlägg

Inlägg som Barsk66 har skrivit i forumet
Av Barsk66
Skrivet av sKRUVARN:

...var sjukt efter med att matcha refreshrate mot vad man spelar upp...

Vad jag läst mig till så la ju Google TV till stöd detta för ett tag sedan, men det är upp till apparna att implementera stöd för det. På Apple TV där det fungerar utmärkt var det som jag förstår ett krav från början. Numera märker jag dock att vissa appar stödjer det, visst var det åtminstone Netflix?

Av Barsk66

En tjänst som står ut i sammanhanget är ju SkyShowTime där i princip allt är 2-kanal, även deras premiumfilmer och serier, typ Star Trek. Ett exempel här är Yellowstone som jag vägrat kolla på för det är så urdåligt ljud, inte bara 2-kanal utan med extremt dålig "kvittrig" mp3-kvalitet typ. Netflix fick ju över Yellowstone nyligen och vips så serveras det med 5-kanal och låter fint. Dock är det ju värre med Star Trek Strange New Worlds som jag fortfarande inte sett, just av den anledningen. Stort suck på den.

Jag ger ju mina grabbar en kulturuppfostran med diverse gamla (och nyare) fina filmer som många funnits i streamingvärlden, men som dumpas ner i "hyr eller köp"kategorin efter ett tag. Prime Video är ju duktiga på det t.ex... Det är så himla tråkigt speciellt om man lagt upp filmerna i sin titta-lista och när det sen är dags så finns de inte längre tillgängliga i det vanliga utbudet. Jag vägrar ju köpa tjänsten en gång till när jag ju redan prenumererar...

Då blir det ju att man får gå tillbaka till sin gamla BluRay-samling, och trots avsaknad av både 4K, Dolby Vision och Atmos så både låter och ser det superfint ut. Senast såg vi Stargate (filmen) som har ett makalöst fint foto och ljud faktiskt. Dessutom blir det ju lite mer biokänsla helt klart när man plockar fram sin klenod ut hyllan och trycker in den i släden. Numera kör vi alltså i första hand BluRay om vi har filmen där och i andra hand streaming.

Av Barsk66

Det här är ju inte helt nytt, kanske att studien i sig är ny och mer djuplodande, men det verkar ju som om tekniken funnits ett tag.
https://medium.com/batterybits/an-introduction-to-fast-charging-and-pulse-charging-21cd21a599ae

Av Barsk66

58 bast och lirar fortfarande, men inte alltid. Det är långa pauser emellan då övrigt i livet har företräde. Immersiva spel går jag igång på och då främst sim. VR när det är som bäst är också givet. Senaste jag totalt föll för var Microsoff Flight Simulator, självklart via VR och just nu igång med att bygga lite hårdvara VR-anpassat för den. En Garmin G1000, knapparna och vreden exakt som det ska vara. VR ger ju den där inlevelsen och känslan att vara där men handtracking funkar tyvärr inte så för att manipulera vred och knappar så får man köra musen vilket suger. Därav hårdvarubygge med CAD, 3D-printning och Arduino-hack med fristående programmet MobiFlight som kopplar ihop allt. Superkul.

I övrigt så var väl senaste spelen Moss 1 och 2, Red Matter 2 samt Jedi Fallen order. Jedi Survivor är på kö.

Av Barsk66

Mediapc körde jag med under många år, med ett TV-kort där jag kunde ta in TV-kanaler från marksänt (Boxer). Då kunde man spara ner programmen man ville se och snabbspola förbi all reklam. Obskyra serier som inte sändes i Sverige fulladdades ner och tittades på via samma PC. Numera är ju marksänd kvalitet skräp och att hitta en dekodning som fungerar närmast omöjligt, dessutom gränsar det mot olagligt. Iom att streamningen slog och SVT, TV4 etc fanns som Play så dog helt enkelt behovet. Dessutom kom ju alla serier man ville se på diverse streamingtjänster. En Popcorn Hour mediaspelare fanns med på ett hörn i ett annat rum, men blev till slut för dålig i sammanhanget. En Apple TV inhandlades och saken var biff, aldrig sett tillbaka efter det. De mediafiler jag fortfarande vill se kollar jag via Plex mot en NAS, men annars är det 100% streaming idag. På övervåningen har jag en 4K Google TV. Lika bra som Apple TV och betydligt billigare, men har lite problem med autoswitching av frame rate vilket Apple TV löser bättre då alla appar där har krav på sig att stödja det. Google TV stödjer det men har inte samma krav på det mot sina appar så det är lite hit and miss där. En del fixar det, en del får man manuellt ställa om ifall det ska vara 24, 50 eller 60 Hz beroende på källa. de flesta bry sig nog inte och kan leva med lite judder... Inte alla TV-apparater som automatiskt kan följa detta heller så för dem är det en non-issue. Apple TV är problemfri och absolut perfekt prestanda idag dock. Och då är jag inte en Mac-Boy i övrigt alls.

Av Barsk66
Skrivet av Querth:

Kul ändå, mer uppskalning är bra! Spelar man något som inte stöder dlss idag blir man ju besviken då det fungerar ypperligt i de flesta fall

Inte i Microsoft Flight Simulator i VR. Ser skit ut.

Av Barsk66
Skrivet av mpat:

Windows teknik för AA av typsnitt är verkligen inte avancerad, den är simplast möjliga plus sub-pixel rendering, dvs Cleartype, och t.o.m det är det mer än 20 år sen de lade in nu. Den tekniken är dessutom äldre än jag om du räknar från första implementation. Macens är mer komplex (och mer resurskrävande). Som sagt går det att säga vad man vill om vilken som ser bäst ut, men att kalla den i Windows för avancerad är vilseledande.

Ok, då är Macs teknik mer avancerad då.

Av Barsk66

Jag har kikat på dina bilder och även jämfört med Firefox i Win 10 mot tyska Ebay. Jag kan konstatera att det skiljer i hur text renderas i dina bilder på Mac och Win. Vilket som är det mest korrekta kan jag inte säga, men jag upplever faktiskt Mac-texten som lite över-fetad. Det har ju säkert att göra med hur antialias-hanteringen går till. Windows dito jobbar ju med en avancerad teknik för just detta. Hur Mac gör vet jag inte. Jag kan inte säga att jag tycker Windows rendering är fel på nåt vis, det ser "rätt" ut för mig, men då är jag heller inte van vid något annat.

Av Barsk66
Skrivet av star-affinity:

Håller inte med.
Har en skärm på 2560 x 1440 hemma och tycker helt klart att typsnitt renderas snyggare (mer ”korrekt”) i MacOS.
Smala och ”fizzy” i Windows.
Får väl ta en bild vid tillfälle och visa.

Nu har jag iofs inte Mac att jämföra med, men jag har en 1440p-skärm med som jag tycker utmärkt skarp text oavsett Firefox eller Chrome faktiskt. Kör dock alltid Firefox till vardags, men av andra skäl. En sak som kanske(?) inverkar är DPI-skalningen i Windows. Jag har den satt till 100%, dvs ingen skalning alls.

Av Barsk66

Har inte använt nåt sånt själv, men det verkar stödjas:
https://support.mozilla.org/en-US/questions/1209332

Av Barsk66

Jag har kört Thunderbird sen typ sisdär 20 år. Aldrig, aldrig ångrat det. Det gör vad det ska, väldigt bra.

Av Barsk66

Jag har kört med en sån enklare med rulle mot däcket. Det blir ju billigare men inte så enklare som man kanske kan tro. Helst bör man ju då ha ett specifikt trainer-däck på som är slätt och hårdare och inte slits för snabbt. Och vill man växla mellan ute/inne så får man då byta däck. Cykla med traninerdäcket ute rekommenderas inte. Däcket ska då vara rätt pumpat, vilket man helst behöver kolla typ varje vecka åtminstone. Man behöver ställa in rullens tryck mot däcket så det precis inte slirar. För hårt tryck och det går trögt och sliter på däcket.

Med en direct drive slipper man allt det där. Ta av hjulet och ställ in den i trainern "som då blir ditt bakhjul". Snabbt och smidigt att växla mellan inne/ute-cykling. Att montera mellan hjul och trainer lär man sig snabbt, det är inte svårt.

Oavsett vilket man nu väljer så ska det vara en "smart" variant som alltså kan koppla upp sig med blåtand och/eller ANT+ till trainer-appen. Det går att köra med dator, Apple TV (stor skärm), surfplatta, mobil m.fl. Sen är det upp till en själv om man vill köra ett styrt program med intervaller och dylikt eller mera av en sim-upplevelse där man ser sig själv cykla i antingen en datorskapad värld (t.ex Zwift/Wahoo RGT) eller i en riktig video från verkliga världen. Ut och upplev Spanien, Italien, Japan, Norge, alper och sjölandskap. När det går upp blir det tungt, när det går ner går det lätt. Precis som live. Här rekommenderar jag att testa Rouvy som är en utomordentligt trevlig applikation för realistisk video. I den ser du övriga som är uppkopplade live och kan cykla med/mot dem. Det finns även grupprides och tävlingar om man vill det. Vill man tävla är dock Zwift överlägset, men själv föredrar jag att uppleva nya miljöer med Rouvy.

Kolla om du hittar nåt begagnat så kan man nog komma ner i pris. Wahoos trainers börjar väl på ca €599 annars.
Jag har en gammal Tacx rulletrainer som inte längre går att koppla upp då servrarna är offline numera. Men den går att köra som en "dum" trainer. Hör av dig om det kan vara intressant.

Av Barsk66
Skrivet av dlq84:

"Då kommer den instansen att behålla samma IP-adress alltid. Elastic = fast alltså vilket är lite bakvänt."

Den kallas elastisk eftersom du kan flytta den mellan instanser, inte för att det är ett fast IP.

Jo jag vet, men det är ändå bakvänt IMHO. Den hade lika väl kunnat heta "Fixed IP" och ändå vara flyttbar.

Av Barsk66

Amazons moln (AWS) börjar ta betalt för IPv4-adresser

Fick just en ovälkommen ny post på senaste fakturan från AWS. Om man har en serverinstans, som default startas upp med en dynamisk IPv4-adress kopplad till den så att man ska kunna, typ, komma åt den. Ja då kostar det f.o.m 2024-02-01 $0.005 / timme numera. Låter ju inte så mycket, men för 1 instans som går 24/7 så ger det 30 * 24 * $0.005 = $3.6 / mån. Moms 25% på det om man är privatperson.

Låter ju inte jättemycket, men multiplicera det med x instanser och 12 månader så börjar det ticka iväg lite. Amazon hävdar att det börjar kosta dem stora belopp att köpa och tillhandahålla IPv4-adresser, men med den här saftiga kostnaden multiplicerat med alla miljontals(?) instanser som Amazon har globalt så luktar det inget annat än fulknep för att dra in rätt stora summor pengar på resurser de troligen redan har köpt in.

AWS har s.k. "Elastic IP" som man kan köpa som då är en fast IP-adress som man sen kan tilldela vilken instans man vill. Då kommer den instansen att behålla samma IP-adress alltid. Elastic = fast alltså vilket är lite bakvänt. Har man inte detta så får ens instans en ny IP från DHCP-poolen varje gång den startas om. En Elastic IP kostar $0.005 / timme, alltså samma kostnad som den nya avgiften. Det märkliga här är att även om du har en Elastic IP som du betalar för så får du dessutom betala $0.005 / timme för att det är en IPv4. Dubbelt upp alltså = $7.2 / månad för en fast IPv4-adress.

IPv6-adresser ska dock vara gratis, så man får väl börja fundera på hur det ska gå till att konvertera till det där det går...

Av Barsk66

Jag är ju ganska säker på att jag har migrerat redan, men ville ändå kolla upp läget. Den länken som mejlet ger länkar till en språkvalssida inom mitt(?) metakonto. Ingen annan information om jag fortfarande har ett oculuskonto e.dyl. Nada.

Så rätt dåligt av Meta. Jag har förmodligen redan allt rätt, men länken kan väl för sjutton gå till nåt vettigt om man redan gjort sin migrering.

Av Barsk66

Som nämndes ovan så är det ju intressant att veta om detta påverkar prestandan märkbart? Jag har hållit mig från att uppdatera just m.t.p. de rapporter som fanns angående prestandatapp med de olika patchar som tillverkarna tagit fram. Men, jag är osäker på om de patcharna avser mjukvara eller om det faktiskt också blir tapp med BIOS. Windows håller jag däremot alltid uppdaterat så jag har kanske redan åkt på dessa prestandatapp... Nån som har bättre koll?

Av Barsk66

De behöver segmentera upp i mindre paket, på sportsidan främst, så att man kan köpa de delar man vill ha till rimligt pris. Jag kollar motorsport (F1 och IndyCar), handboll och vintersport men vill inte betala för all [valfritt svärord] fotboll. De ska ju klämma in all sport i ett gigantikuskt paket där det garanterat ingår sport man inte vill ha oavsett ens smak.

Jag har själv lämnat Viaplay Total där F1 ingick då det blev för tokdyrt och kollar det nu istället i F1:s egen streamingtjänst. Man tappar de svenska kommentatorerna vilket jag saknar, men i övrigt är tjänsten toppen. Tyvärr finns inga bra alternativ för IndyCar, men den ingår ju i Mediumpaketet vilket väl är någotsånär överkomligt. Där får vi ju då även film och serier. Men Total bara för att kolla F1, nej det går inte.

Viaplay verkar bara ha en lösning och det är att höja avgiften, det gör bara att ännu fler hoppar av. De cementerar sin egen grav med den här IMHO taktiken.

Av Barsk66

Ok. Jag har ju en hyffsad hemmabio i vardagsrummet med både projj (som klarar 3D fint!) och OLED TV och bra ljud så jag använder inte Questen till att kolla film speciellt mycket. Gjorde det dock för ett par år sedan i stugan i fjällen, men om jag minns rätt var det med Netflix-appen. Men om behovet uppstår i framtiden ska jag definitivt kolla in SkyBox.

Av Barsk66

Vad är skillnaden mot Bigscreen, förutom stöd för IMAX då? Den kan ju också spela lokala videofiler, och gratis.

Av Barsk66

Tråkigt. Använt den många gånger när t.ex orginalsidan av nån anledning inte ligger uppe eller den gamla informationen man ville läsa har tagits bort.